Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k VESA zahájila certifikace DisplayPort 2.0 kabelů pro 80Gb/s, 54Gb/s a 40 Gb/s

Uz by mohli konecne zrusit HDMI a zjednotit to s DisplayPort a USB4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je jako bys chtel zrusit nVidii a sjednotit to s amd.. teoreticky to jde, ale delas si monopol a to fakt nechces..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mame tu "monopol" na RJ45, mame tu "monopol" na USB, mame tu "monopol" na audio-jack, mame tu "monopol" na power konektory, ... vsetko je nejak rozumne standardizovane a fici to.
Jedine tento dvojity video standard je dost neprakticky (vga a dvi uz nastastie vymizlo z vacsiny noveho hw).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

RJ45 i audio-jack jsou pouze typy konektorů, nikdo na ně nemá monopol a nikomu se z jejich použití licenční poplatky neodvádějí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem za to, že DP je otevřený a bez poplatků, na rozdíl od HDMI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DisplayPort je VESA standard, který je přístupný členům platícím příspěvky v minimální výši $5000 ročně. Není ani otevřený, ani bez poplatků. Co se neplatí, je poplatek za prodané zařízení DP disponující.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak díky, zase jsem o fous chytřejší. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, preto som to napisal do uvodzoviek. Chcel som poukazat na to, ze su to jednotne standardy, u ktorych nikto neriesi potrebu diverzity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RJ45 je standard na konektor, nic víc. Existuje celá řada výrobců síťových řadičů podporujících různé standardy. DisplayPort a HDMI jsou standardy komunikační, konektory mohou mít oba různé. Jde o míchání hrušek a jablek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen nic nesjednocovat na USB4 které garantuje jen 7,5W napájení a 20Gbps... To bude pěkný bordel, jeden bude mít to minimum, druhý 40Gbps, třetí bude mít pomalý přenos ale PD, další zase DP Alt Mode.

Když už tak standard, který garantuje jak rychlost, tak přenos obraz, určitý poskytovaný výkon Power Delivery stejně jako nabíjení samotného zařízení

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Však garantuje minimální rychlost a napájení. Minimální != maximální. Nemůžem po každém zařízení požadovat max. specifikace, které mohou jít proti cílení a funkčnosti takového zařízení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

HDMI má původ u firem vyrábějících spotřební elektroniku, DP je počítačová záležitost. Ač jsou ta rozhraní hodně podobná, v žádném případě nemají úplně stejné vlastnosti. Např HDMI umožňuje citelně delší kabely než DP (při stejném rozlišení/frekveci). Pokud připojuju monitor, tak je to putna, ale takový projektor pod stropem jedině HDMI.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebo bezdrátově. Z notebooku a mobilu mi funguje sdílení obrazovky nejen doma na staré TV, ale dokonce jsem zkoušel i na levném projektoru v zasedačce ve firmě. Koneckonců čím dál víc notebooků ani HDMI nemá (natož DP).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bezdrát má své mouchy - aby to fungovalo fakt kvalitně a spolehlivě tak to celkem leze do peněz. Levná řešení obraz komprimujou (což je na kvalitnějších zobrazovadlech vidět) a je tam celkem citelné zpoždění mezi zdrojem obrazu a výstupem z bezdrátu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Z tý dálky, co koukáš na plátno, efekt komprese neuvidíš. Malé zpoždění tě u PowerPointu a Excelu netrápí. A posílat obraz umí i notebook za 15 tisíc a mobil za 5 tisíc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že se ti občas s malým zpožděním posune/změní nějaká prezentace promítaná přes bezdrátově připojený projektor na plátno, to opravdu příliš nevadí.
Třeba u videa/filmů situace, kdy chlápek v jednu chvíli otvírá papulu, ale v jinou je slyšet z repráků, není dvakrát příjemná. To se nebude líbit nikomu!
Přenést nejprve zvuk spolu s obrazem do projektoru na stropě, a teprve odsud kabelem poslat zvuk do reproduktorů sice problém vyřeší, je to ale jen takové drbání se levou rukou za pravým uchem. Je to možné, funguje to, ale pro většinu je to oprávněně jen divná a nepříliš pohodlná pitomost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud posíláš video a zvuk odděleně do různých zařízení, tak musíš seřídit posun, i kdybys nepoužíval bezdrát. Mimochodem mi v zasedačce máme bluetooth reprák s mikrofonem (pro konferenční hovor), takže tam problém s posunem zvuku není (do obou by šlo bezdrátově).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne lepsia situacia, ako pri HDMI, kde je VESA schopna dat nalepku v2.4 hadam aj VGA CRT displeju.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Copak DP, ale měli by něco udělat s certifikací kabelů pro HDMI, to je IMHO mnohem větší problém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To máš i u USB kabelů, najdi třeba USB-C prodlužovačku která ti dá jak rychlé data, výkon nabíjení i obraz. Ale ono stačí i propojovací kabel. U těhle kabelů jsem rezignoval a raději koupím Thunderbolt kabel, který to vše garantuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj. USB-C kabel jsem tuhle koupil funkční na 3. pokus, ale u HDMI si to vyžádalo 6 pokusů. Podle udávaných parametrů to moc nejde, protože fůra výrobců (kteří vlastně nejsou výrobci, ale dovozci a přeprodejci kdejakého asijského shitu) lže. Nakonec se ukázal funkční kabel cirka v 60% cenového rozpětí. Nejenže je bordel v normách, ale není žádná funkční certifikační autorita.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Právě 40 Gb/s je přenosová rychlost USB4 (USB 4.0), které umožňuje signál pro DisplayPort přenášet"

A to je informace odkud. USB4 standard deklaruje POUZE 20Gb/s, vyšší rychlost není pro USB4 vyžadována. Tzn. je to o zařízení jestli bude podporovat víc nebo jen 20. Display port přenáší i USB 3.2 gen 2. jak tohle tak USB4 NEMUSÍ obraz vůbec podporovat.

"40 Gb/s je pak zároveň přenosová rychlost dostačující pro drtivou většinu toho, co běžný (i méně běžný) uživatel potřebuje (třeba až tři 8K displeje na 60 Hz)"

Chci vidět ty 3x8k@60Hz na 40Gbps... Zatím vím že to zvládá max jeden. Pokud samozřejmě zvládne takové rozlišení samotné zařízení.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neplatí těch max. 20Gbps pro link rate, nemělo by v případě využití dvou lanes umět USB4 těch 40Gbps? https://www.usb.org/document-library/usb4r-specification

Kdo ví zda ty zmíněné 3x 8K60 u DP2.0 nejsou jen za využití DSC, když na pouhé 8K60 8-bit 4:2:0 je v uncompressed zapotřebí bandwidth 32Gbps.
https://4942084.app.netsuite.com/c.4942084/Marketing/HDMI%202.1%20Bandwi...(002).pdf

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U těchto rychlostí na metalice je už přenos energeticky docela náročný. Čekal bych, že se začne prosazovat optika (cenově to ve srovnání s certifikovanými rychlými kabely vyjde podle mne dnes už levněji).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Absolutne nechapu smysl nejake certifikace a ruznych urovni ..... bud kabel UMI DP2.0 nebo NEUMI, NIC MEZI TIM! Je pak v tom akorat totalni bordel. Kdyz si koupim 20m DP2.0 kabel, tak ocekavam, ze proste pojede plnou rychlosti a nechci resit nejake certifikace. To same u HDMI, ktere je IMHO lepsi, protoze muze jet i bez repeateru ... DP je stejne dementni jak USB, kdy >5m proste neni pasivne technicky mozne. Osobne me uz zajimaji jenom 20+m dlouhe kabely (cili opticke), radeji si jednou priplatim a mam na dalsich 10-20 let vystarano. A ne furt resit nejake kraviny s odpojovanim obrazu, jak je i u 10m kabelu zvykem ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.