Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Větrák bez pohyblivých částí neboli Solid-state Fan

trochu jsem to přeletl očima ale nevite kolik ma spotřebu samotny větrak ? :o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vyzerá to pekne, len či to bude naozaj spoľahlivé a použiteľné a či sa to presadí v masovejšom merítku...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak budu se těšit na rok 2009 :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

už se těším jak se smíchem budeme vzpomínat na ty staré, hlučné, olbřímí a violentně rotující bestie

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte co se s těmi takto vytvořenými ionty dál děje? Nevytváří to zařízení ozon, který je velmi agresivním oxidačním činidlem z čehož pochopitelně plyne mnoho nepříjemných důsledků jak pro člověka, který by u takového zařízení dlouhodobě pobýval, tak i pro počítač, který by byl taktovýmto ozonovým vzduchem ovíván? :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A bude opravdu tichý (či snad dokonce 0 db)?
Kdo ví jestli náhodou ta ionizace v takovém měřítku nebude dělat nějaké jiné (nepříjemné) zvuky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na toto sa celkom tesim ... zeby sme sa vracali spat do doby ked najhlucnejsou sucastou PC bol pevny disk? A ten zvuk ja aj celkom mozem :o)

(Aneb: http://www.cdr.cz/a/20977 )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

moc pěkný, dobrá práce...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 War: Co jsem koukal, tak radove 0.5 - 1W (orientacne, samozrejme zalezi na velikosti, vykonu apod.)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No konecne... o tom jevu se vi uz davno a nechapu, ze to nekdo nevyvinul uz driv. (anebo ze by to nebylo v praxi pouzitelny a tohle taky skonci nekde v supliku?)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci vam kazit radost, ale ten hluk kterej se v pocitaci deje neni kvuli otaceni vetraku, ale kvuli pohybu vzduchu, resp. diky prekazkam (typicky chladice) ktery se proudicimu vzduchu kladou. Zkuste si foukat pusou, a priblizovat k ni dlaň ... to je hluku co? Nebo profukujici okno, tam se taky nic netoci. Ono kdyz pustite vetrak a nedate mu zadnou prekazku, tak taky nevydava v podstate zadnej hluk, ale beda, kdyz ho zamontujete do pocitace. Takze jediny co odpadne tim solid state fanem bude rachtani vetraku, tj. vybehany loziska.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné pěkné, jen škoda, že v našich zeměpisných šířkách budeme na pořízení takového větráčku muset "zavolat Provident".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Noo je to pekne ale podla mna stym budu problemi. Mam na podobnom principe fungujuci cistic vzduchu .. jedna sa o platne na uplne rovnakom principe ktore tiez tvoria dany ionovy vietor ... ale v pripade ze sa medzi platne dostane prach je okamzite spaleny vysokym napatim (za obcasneho praskania - nieco ako staticka elektrika) ktore vlastne aj tvori dany vietor. Vsetko funguje vyborne az do okamziku kedy je prilis vela spaleneho prachu pretoze ten sa usadzuje presne na dane platne a tym znizuje rychlost vetra az do okamziku kedy je to potrebne vypnut a platne omyt. Co trva priblizne tyzden.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Můj počítač neslyším. Řešení bylo velmi jednoduché, levné a primitivní. Je za zdí. Chtělo to jen díru do stěny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě tam spíš dělá starosti ten "ionizovaný vzduch", to se toho pak člověk dotkne, elektricky se nabije a když se dotkne nějaké součáskty, odvaří si ji ? To je IMHO dost průser...
Jinak to vypadá moc pěkně, ohledně spolehlivosti by to mohla být skvělá alternativa běžných větráků. Ještě SSD disk a v PC se konečně nemusí něoco vydrbat každej rok...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

PecaPospec: ten ionizovany vzduch by mel mit na cloveka pozitivni vliv, proto se prodavaji napr. ionizatory jako http://www.softcom.cz/produkt/apacer-aa220-usb-20-docking-s-generatorem-... a z te male dirky to fakt fouka. Neni tam vsak doresena elektronika, takze to slysitelne piska (slysitelne na 1-2 metry).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A jeste jedna vec, takoveto "vetraky" se casem pravdepodobne taky zanesou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No už aby to tady bylo za rozumné peníze:-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

s tema nabityma casticema bude problem, jednak se dostanou tam kam nemaj (na oklni soucastky) a pak taky zacnou za jejich pomoci probihat ruzny chemicky reakce a to ne jen v objemu vzduchu, ale i na povrchu toho s cim se setkaj. Behem koronovyho vyboje vznika napr ozon a ten pro cloveka neni moc dobry a pak se taky mensi castecky ve vzduchu shlukujou do vetsich a prach taky neni pro cloveka moc vhodny. Pak je tu jeste otazka, jak moc by byl napr procesor "imuni" proti vnejsimu el a mag poli. Osobne bych radsi uvital, kdyby se nekdo zabival vyuzitim stirlinga nebo pulse tube a pro extemisty neco na zpusob Joule-Thompsonova jevu :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Julda: pro člověka jsou přínosné pouze malé záporné ionty. Kladné ionty mu naopak škodí. U tohoto se neví, co to bude produkovat.
Dále ionizovaný vzduch je mnolem lepší vodič než vzduch normální. Tím dojde ke snížení dielektrických vlastností součástek v PC. Přeskokové vzdálenosti se prodlouží. Pokud se ovšem nezmění konstrukce a vzduch nebude nasáván do chladiče zespodu od součástky a vyfukován tunelem přímo ven z PC.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to ccg: No právě. Taky by mě zajímalo jak je tohle vyřešené. Přece jen, nechat součástky ovívat ionty a taky celý den dýchat ozon.... to asi nebude to pravé ořechové pro počítač ani pro obsluhu. Nejspíš tam bude nějaké zpětné odstraňování těch iontů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsem kupoval cisticku vzduchu na tomhle principu, tak jsem se informoval ve statni zkusebne, jak je to s ozonem a tam mne uklidnili, ze to produkuje zanedbatelne mnozstvi hluboko pod povolenymi limity, takze toho bych se nebal. Nicmene si myslim, ze se zadna revoluce konat nebude, protoze tohle funguje jako velice ucinny lapac prachu a zasvini se to mnohem rychleji, nez normalni vetraky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nechci působit jako hnidopich, ale neodpustím si malou poznámku k článku. Slovo "plazma" (ve smyslu ionizovaného plynu) je rodu středního. "Plazma" rodu ženského je ve smyslu krevní plazmy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co neco ve stylu, ze by to z odvadeneho tepla vyrabelo proud? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Mitar:
Dobrá tedy, opraveno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám že tam nebude 12V ale spíše vysoké napětí... takže učitě nějaké elektronika k tomu (měnič) a určitě to bude pěkně kopat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Práci čest !!!
Hezký, moc pěkný - úžasný. Chytří pánové. Nic proti. Ale selský rozum mi říká, nebylo by smysluplnější se zaměřit na jádro problému a neřešit až důsledky ? Třeba, že výborně navržený a studený čip asi moc chladit nebude třeba a tím ten problém odpadne už v zárodku. Pravda, marketingový psychopati se asi nebudou moci vytahovat milióny GigaHertzů v nablejskaných brožurách a budou muset začít dělat něco jiného a krapet rozumnějšího, ale já si nebudu muset kupovat comp se 2 elektrárnama - 1. na vlastní pohon a 2. na chlazení...
Nemá náhodou ten Intel nějaký akcie ČEZ-u ??? :-)
Howg!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Stejneho jevu ze ktereho vedci vychazeli jsem doma dosahl vysokym napetim za pomoci Teslova transformatoru, ten nejenze laicky receno "haze blesky" ale je citit pruvan v blizkosti. Takze dobra prace vazeni vedci :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť je to jen starý dobrý "lifter" ,alias iontový motor ,alias v tomto případě větrák. ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zbaveni se nabitych castic na malym prostoru a jeste aby to nebrzdilo pruchodu vzduchu asi nebude tak snady :( ... Cisticka vzduchu na tomhle principu asi bude v pohode, ale co kdyz tech "cisticek" budu mit v kompu vic a co kdyz se mi sejde v jedny mistnosti takovych kompu nekolik? ... Mam pocit ze s necim podobnym si uz pred par lety (tak asi 5-6) hral intel (nejaka univerzita ve spolupraci s intelem) a chteli to montovat primo na jadro procesoru jako neoddelitelnou soucast, pouzivaly u toho spoustu "mikro" koronovych vyboju, jak ale vyzesily zanaseni prachem a co delaly s iontama a ozonem nevim, ale protoze po tom nikde ani vidu ani slechu, tak bych tomu moc nadeji nedaval. (me osobne se tohle reseni stejne moc nelibi)
 
to Mitar: schvalne jestli te trumfnu :D => plazma je kvazineutralni soubor nabitych a nenabitych castic v ruznem kvantovem stavu vykazujici kolektivni chovani

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, aspon jeden kilovolt ;-) Uz sa o tom hovorilo dlhsie, hoci prakticka implementacia je tu az teraz, nechajme sa prekvapit skutocnou praxou. Pokial ste videli kopirky viete ze aj ten ionizacny dratik ma svoju zivotnost a ze po case aj ten vyrazne meni parametre. Nechajme sa prekvapit skutocnym nasadenim v praxi, lebo zla aplikacia dobreho vynalezu je stale zly napad. Dopre aplikovany ubohy vynalez je casto uzitocnejsi ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám za to, že na podobném principu funguje odlučovač prachu co máme v práci. Není tam nic pohyblivého a přesto fouká vzduch přes prachové filtry, které se pak čistí. (Už je tam tak 10let.)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tomu nezanášení prachem bych věřil, protože pokud vím, tak nějaký typ ionizace vzduchu odpuzuje prach. a to protože prachové částice mají vždy (myslím) kladnou polaritu.
Ale celkově plazma v kompu se mi nelíbí. Bohatě stačí če je to taková méně výkonná mikrovlnka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Spíš bych uvítal přeměnu tepla na zvuk a ten potom na elektrinu. Ztratove teplo z pocitace je zbytecne nevyuzite

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ozónu se nebát - jak už bylo popsáno, existuje hromada "ionizátorů vzduchu" - které mají za úkol dodat do vzduchu větší množství lehkých záporných iontů. Tyto mají na člověka prokazatelně pozitivní vliv (například je příliš nemusí bakterie), kytky u toho rostou o něco rychleji. Současně takové ionizátory vzduchu generují jen minimální množství ozonu a ten - jelikož je silně nestabilní molekula - se do dýchadel povětšinou ani nedostane.

Problematické bych viděl dvě věci:
a) Koronový jev generuje silné elektromagnetické pole. Kdysi jsem měl elektrické hodiny s digitrony řízené nějakým krystalem... a když se to dalo dost blízko - to pak čas běžel jak splašenej :-)
b) Vyšší koncentrace záporných iontů v ovzduší zapříčiňuje shlukování prachu do tzv. clusterů (prach je nabit kladně), které jsou pak těžší a tudíž klesají k zemi, namísto poletování. Pro ovzduší v pokoji jev výborný (stačí častějš luxovat a fakt je i cítit, že vzduch je "lepší" (ne nepodobný tomu, co je po bouřce); ovšem vnitřnosti počítače to asi moc neocení.

A o faktu, že to samo o sobě celkem hodně lape prach se už mluvilo.

Jestli někdo přišel na to, jak vyrobit ionty bez korony, odpadne problém a). Řešení béčka) by bylo vyrábět lehké kladné ionty - ovšem to úplně nevim, jak by se dělalo. Nehledě k tomu, že ty kladný zas až tak ňamka nejsou :-)

Inu... rád se nechám překvapit .-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě, to, že se prodávají ionizátory vzduchu je vzorová ukázka výtězstvý hmoty, pardon reklamy nad rozumem, jeden nejmenovaný vědec zabyvajici se vyzkumem počasí využil své měřáky a provedl zopar měření v mistnostech s ionizátory a to co naměřil fakt příliš zdravé nebylo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To kkkk:
Je někde k dispozici nějaký odkaz? Přiznám se, že jsem v průběhu let četl poměrně mnoho článků o vlivu lehkých záporných iontů v ovzduší, ale nevzpomínám si na cokoliv negativního.
Pravdou je, že naprosto nemohu tušit, co ve skutečnosti generuje přístroj; tam mi nezbývá než věřit závěrům z měření státního zdravotního ústavu (oskenovaný dokument je zveřejněno na webu jednoho z výrobců).

Záměrně neuvádím žádné odkazy abych nebyl nařčen z reklamy. Jsem uživatelem (dle Tvého názoru "oběť reklamy") ionizátoru a troufám si tvrdit, že jen tak na nějakou reklamu neskočím.

Proto existuje-li nějaký důvěryhodný dokument, sem s ním. Třeba poznám, jak moc velký jsem blbec :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No pokud vim jde spis o udrzeni vyvazeneho stavu kladnych a zapornych iontu. Treba takova CRT obrazovka zaporne ionty celkem zere a tim dochazi k nerovnovaze. Pokud by byl nedbytek zapornych iontu verim ze to take nic zdraveho nebude. Proste je nutne uchylit se k selskemu "nic se nema prehanet" Myslim ze na tema pouzivani ionizatoru vzduchu byla dokonce nejaka celkem humorna povidka. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To kulicka: Domnívám se, že víš špatně. Vysoká koncentrace záporných iontů (tedy nikoliv rovnováha) je zdraví prospěšná. Nechci-li odkazovat na web kteréhokoliv výrobce, zkus např. http://www.feec.vutbr.cz/EEICT/2005/sbornik/02-Magisterske_projekty/05-T... ; případně v závěru uvedenou literaturu.

To Jirk4: Děkuji, ale to je o ozonu; navíc mi to přijde hodně vágní a senzacechtivý článek, neb např. není ani uvedeno o který výrobek se jednalo - a výsledky proto nelze ověřit. Nehledě na to, že nikde není žádný odkaz na zdroj, metodiku měření, měřící přístroje...

V tomhle přeci jen o něco víc věřím SZU - minimálně proto, že jejich měření je popsáno a lze zopakovat http://www.ionic-care.cz/pdf/expertiza-szu.pdf .
Tím samozřejmě nechci tvrdit, že všechny pračky vzduchu na principu ionizace jsou o.k.. Chci tvrdit, že není pravda, že samotný princip ionizace je zlý a ošklivý :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajemce: Burival, Fyzika iontovych poli

ftp.siliconhill.cz/ftpdata2/AVC/Fyzikalni_ctvrtky/avc.siliconhill.cz-2004_05_13_FC_Burival-Fyzika_iontovych_poli.avi

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta přednáška je úžasná. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no vypada to moc pekne. Otazka je kolik to bude zrat a jak dlouho tam vydrzi vn-zdroj.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pohled jinam:
http://www.physorg.com/news125057974.html
Čtenáři z úplně jiného serveru řeší úplně stejné otázky jako my tady. :D

Tahle technologie mě velice zaujala. Zajímá mě, jak velký tlak ve srovnání s klasickým ventilátorem dokáže iontový vítr vytvořit?
Jinak jak již někdo dříve vzpomenul, je to princip známého lítátka LIFTER (Ionocraft).
http://en.wikipedia.org/wiki/Ionocraft
Rekordní Lifterem nadzvednutá hmotnost byla co si pamatuji cca 500 g.

Pokud si představím tady ten SSF po celé délce boku nafukovacího člunu, myslíte, že by jej ten proud vzduchu dokázal nadzvednout? Neuvažuju teď, jak velký příkon by to mělo, ale asi značný. :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jedna vec me napadla, mozna se o tom nekdo zminil, ale neodpustim si to: zivotnost takovychto komponentu bez pohyblivych dilu by mela byt nepomerne vyssi, ne-li nekonecna. Jinak naprosto souhlasim s tim, ze resit nasledek (tedy ovedeni prebytecneho tepla) je pitomost. Lepsi je resit pricinu (minimalizovat vznik tepla)...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm mozna jedna prakticka poznamka - mam doma uz nejakou dobu z ruska dovezeny "ionizator", funguje na uplne stejnem principu... Nebyl uplne levny oproti tomu co se tu normalne nabizi, ale faktem je ze vitr co z nej fouka je fakt docela silny a pritom zcela potichu, neni tam jedina pohybliva soucastka. Dal musim rici ze i kdyz doporucuji po par dnech cistit tak za 4 mesice provozu nebylo potreba ani jednou ten stroj skutecne vypnout a vycistit... A o kvalite vzduchu z nej nema cenu se ani bavit, to je fakt velice prijemna zalezitost...

Takze prachu by jsem se moc nebal zvlaste pokud se pouzije nejaky ridky latkovy pomocny filtr... A korony taky ne protoze sam doma dobre vidim ze to jde vyresit...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A neni ionizovany vzduch zivotu nebezpecny, bez filtru?
Dokazete si predstavit, ze mate v kompu usporadani vrchního filtru, HEPA filtru, studeného      katalytickéhofiltru a filtru s aktivním uhlím, vše v jednom tak, aby byla výměna jednoduchá?
Ja ne. A v mobilu uz vubec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ariael: ionizator dovezeny z ruska? to by me vazne zajimalo... ma to nejakou znacku, nejaky web vyrobce?? Dik.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

proc v Opere nevidim to video? flash mam nainstalovany

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.