Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VIA IDE (Storage) Accelerator Driver

VIA Storage logo
Ve středu se na VIA Areně objevil nový typ IDE ovladače (alespoň jsem o něj doposud nezavadil) pro VIA chipsety, tedy pro standardní IDE řadiče integrované v jižních můstcích VIA chipsetů. Hned jsem si tento VIA IDE Accelerator Driver stáhl, nainstaloval na jeden tak trochu zvláštní starší systém a nyní vám přináším své rozporuplné dojmy. Jen pro pořádek majitelům základních desek s VIA chipsety připomínám, že instalace tohoto ovladače není ničím vyžadována a určitě se bez něj obejdete (prostě si jej můžete nainstalovat jako alternativní VIA IDE driver). Navíc jsou podporovány jen operační systémy Windows 2000, Windows XP a Windows Server 2003. V budoucnu se tyto ovladače objeví i jako součást balíku VIA Hyperion (4 in 1).
Instalace

Instalaci snad netřeba popisovat, není na ní nic zvláštního a kdo již jednou cokoli instaloval, prakticky nemůže udělat chybu. Stačí spustit setup.exe a projet průvodce instalací. Čistě pro orientaci připomínám, že instalujeme „VIA Storage Accelerator verzi 1.20B“. Ovladač není WHQL certifikovaný (alespoň pod Windows 2000, pro Windows XP snad prý certifikovaný je), takže je jen třeba s instalací pro každou komponentu souhlasit, případně instalaci nepodepsaných ovladačů v systému povolit. Překvapilo mě však, že instalace je také v češtině (zřejmě i slovenštině) včetně přeložené EULA smlouvy.

Možná bych na tomto místě mohl doporučit jednu věc: Před instalací raději odinstalujte jiné alternativní VIA IDE ovladače, typicky VIA Miniport IDE driver (to je ten, co má u sebe prográmek s názvem IDETOOL).

Málem bych zapomněl připomenout, na jaký systém jsem zkoušel tento ovladač instalovat já. Tak vězte, že šlo o základní desku Gigabyte GA-7DXR, která má severní můstek AMD761 a jižní VIA686B (a právě v jižním můstku je integrován IDE řadič). Použitý operační systém byl Windows 2000 SP4.

Provoz

V počítači se vyskytovala celkem dvě IDE zařízení, každá na vlastním kanálu. Na primárním řadiči byl jako Master připojen pevný disk Western Digital WD800JB (kapacita 80GB, 7200 otáček/min. a 8MB buffer), na sekundárním byla taktéž jako Master připojena DVD-ROM mechanika NEC DV-5800C. Dokud jsem měl nainstalovaný VIA Miniport IDE driver, vše se tvářilo tak, že pevný disk pracoval v režimu UltraATA/100 (UDMA5) a mechanika v režimu UltraATA/33 (UDMA2).

Správce zařízení: VIA Bus Master Ultra ATA Controller

Ve správci zařízení se ovladač po instalaci tváří celkem standardně, nic zvláštního na první pohled není vidět. Ovšem už na ten druhý se začnou dít podivuhodné věci. Stačí si zobrazit vlastnosti jednotlivých zařízení a začneme hezky mateřským VIA Bus Master Ultra ATA Controllerem a přejdeme na záložku VIA Controller.

Správce zařízení: VIA Bus Master Ultra ATA Controller - vlastnos

Sympatické je, že vám ovladač přesně řekne, jaký čip ve vaší základní desce je. Pokud posunete jezdci v okénku Features, dozvíte se další zajímavé vlastnosti (u nás to máte zjednodušené, stačí si na obrázek kliknout).

Podobně pokud si zobrazíte vlastnosti jednotlivých kanálů (primárního či sekundárního), můžete zjistit informace o připojených IDE zařízeních (i zde si pro rozšířené zobrazení rolovacího okénka na obrázky klikněte).

Správce zařízení: Primary IDE Controller - vlastnostiSprávce zařízení: Secondary IDE Controller - vlastnosti

Asi vám neuniklo, že obě IDE zařízení pracují pouze v režimu Multi-Word DMA 2, přestože by obě mohla pracovat rychleji (pevný disk až UDMA5, DVD-ROM mechanika UDMA2). Přiznám se, že jsem nezkoumal, zda je to jen planý poplach či zda mají obě zařízení opravdu degradovanou rychlost (u toho disku by to rozhodně mělo být znát). Poněkud zarážející je totiž fakt, že tento VIA IDE Accelerator (alias VIA Storage Accelerator) nedisponuje možností toto nastavení někde změnit (VIA IDE Miniport nebo výchozí ovladač v systému to umožňuje). A právě zde začínají rozporuplné pocity.

Pokud by VIA Storage Accelerator automaticky nasadil nejvyšší rychlost, bylo by vše v pořádku. Bylo by pak ale dobré, aby o tom také řádně informoval. Pokud je rychlost snížena např. z toho důvodu, že by vzhledem ke kvalitě kabelů či bůhvíčeho bylo bezpečnější zpomalit, pak je zarážející, že VIA IDE Miniport driver maximální rychlosti normálně provozuje a systém je stabilní, jak má být (a to znám případy, kdy skutečně VIA IDE Miniport driver právě z důvodu nestability či nějakého konfliktu mezi zařízeními na jednom kanálu rychlosti snižuje).

Další smíšené pocity vycházejí z vydání tohoto ovladače. VIA Arena jej uvolnila 9. února 2005, ale když se podíváte na jeho Release Notes, shledáte zde aktualizaci dokumentu 15. listopadu 2004 a vydání této verze ovladačů 22. listopadu 2004 (s tím, že byly i nějaké předchozí verze, o které jsem tedy, abych pravdu řekl, doposud nezavadil). V podobném duchu je také VIA IDE Accelerator Driver Installation Guide (neboli průvodce aneb jakési ReadMe), kde je datum aktualizace 7. září 2004.

Neméně zajímavé jsou i datové údaje u souborů po vybalení ovladačů ze ZIP archivu, většina z nich je z listopadu 2004, některé i z října. Tak nevím, jestli jsem objevil Ameriku nebo v tom má VIA tak trochu zmatek. V každém případě na mě nemožnost změny rychlosti komunikace IDE zařízení s řadičem nepůsobí zrovna kladným dojmem.

Odkaz ke stažení ovladačů

Svůj pohled na VIA IDE Accelerator jsem vám nastínil, můžete zkoušet. Ovladač si můžete stáhnout zde:

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VIA IDE (Storage) Accelerator Driver

Úterý, 15 Únor 2005 - 17:25 | WIFT | >> blecha: Vesměs souhlas. Právě...
Neděle, 13 Únor 2005 - 14:12 | Bodin | Že HD Tach nevidí PATA disky jsem nezaregistroval...
Neděle, 13 Únor 2005 - 04:15 | Anonym | Mam dosku gigabyte Via KT600. V poslednom case mi...
Sobota, 12 Únor 2005 - 09:15 | Anonym | Strucne. Bord MSI PT880,W2k. Po instalaci driveru...
Sobota, 12 Únor 2005 - 09:04 | tobiasm | Via IDE Acelerator instalován na MSI KT880 Delta...
Sobota, 12 Únor 2005 - 09:02 | Anonym | Itokar: Koukam mame stejne zkusenosti. Jen...
Sobota, 12 Únor 2005 - 00:47 | lto | S chipsetem 133A velky pozor!!! Taky 266 a...
Sobota, 12 Únor 2005 - 00:03 | Anonym | No prvni otazka. Ktery ovladac je na VIA shitu...
Pátek, 11 Únor 2005 - 22:45 | Anonym | 2 Radim na otestovanie povrchu disku pouzi...
Pátek, 11 Únor 2005 - 21:15 | Bodin | Po blbé zkušenosti z VIA Miniport IDE driverem,...

Zobrazit diskusi