Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k VIA Luke pod drobnohledem

"pidiaturní základní desce se spoustou integrátů" ... super :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> VerteX:
No vidíš, a já myslel, že za "integráty" dostanu hnedka od někoho (nechci jmenovat) v diskuzi přes držku ;). Dík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi nesedi: Celý čip má rozměry 37 × 53 mm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hej to je super! Kde se to da sehnat? Chci aspon tri! Mam kolem sebe spoustu lidi, ktere doba donutila pocitac pouzivat. Takovahle sestavicka by pro ne byla (na ty jejich maily, internet, mp3, freecell a maximalne video) idealni .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LOL malej server to byl vtip ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> kert:
Mno, já mám jeden takovej, na kterým bych to využil. Dělá to NAT na internet a fileserver, na to by to imho bohatě stačilo. Teď mi v tom jede slotjedničková Ptrojka na 450 MHz, tohle je rychlostí zhruba totéž ;). Spotřeba celé sestavy v klidu kolem 65 W, při zátěži až 110 W. Tahle sranda by mi žrala třikrát míň a odvedla by stejnou práci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, znám dost lidí pro které by to bylo v pohodě - mají nějaké PII/PIII a jsou spokojení. Bohužel ale cenově to asi bude o dost jinde než sestava na PIII, co?
PS.: má malá "záhada malého bílého konektoru" vyřešena :) Ale teď koukám že ten velký černý není IDE... Takže nový dotaz - k čemu je ten velký černý? ;)
PPS.: Při pohledu na ten obrázek mě napadá že jsem vlastně ještě nikdy neviděl klávesnici v čínštině :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Joker: Zahada cerneho konektoru neni zahadou - je to urcite IDE ale 2,5" a obsahuje tedy i 5V napajeni. A nemusi se nikdo bat ze pri opacnem zapojeni zrusi disk. 5V totiz pustenych na obracenou stranu neuskodi. Vlastnorucne nekolikanasobne omylem vyzkouseno:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po niekolko mesacnej skusenosti s VIA EPIA SP13000 co je vlastne VIA C3 1333MHz a VIA CN400 (Unichrome Pro) + VT8237, pojdem do VIA Luke 8cm x 8cm vsetkymi desiatimi. No jo, mozna o 2-3 tyzdne ju budem mat doma priamo z Taiwanu:-) Posta je stale dobra vec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To 2mike: No, na tech 5V pozor, ja takhle jeden disk odpravil. Asi zalezi na typu disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTW: co je to za napajeci konektor? Nebo jinak - neco takovyho s externim (brick) zdrojem by nebylo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me se libi jak kazdej de do tehle malejch potvurek. Huraaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Malokdo si uvedomuje jak malo vykonny Jsou. Ja mam VIA 800MHz. A nic moc.
Soubory AVI s DivX pri 720x576 to neprehraje. A to to ma na sobe Via Unichome.
Jinak vykonnostne je to na polovine vykonu Duron 600 podle Benchmarku Sandra2001
Sem celkem spokojenej, ale cekal sem vykonnejsi. Apon vo trochu.
Je to dobry tak na rizeni neceho nebo prehravani MP3 a MPEG ale na
DVD nebo AVI to neni. To proste cuka....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak napr. M10000 co je najpredavanejsi model VIA C3 1.0GHz Nehemiah chipset VIA CLE266 (S3 Unichrome, hardwarovy dekoder mpeg2) + VT8235 nema ziadne problemy s prehravanim DVD, Divx, Xvid, mp3, waw, wma, praca s fotografiami je uplne normalna, tak isto je v norme grabovanie suborov waw a mp3 v cedexe cez codek Lame.

Co sa tyka modelu VIA EPIA SP8000/13000 co je dokonca len VIA EDEN 800MHz Nehemiah (pasivny chladič) / VIA C3 1333MHz Nehemiah (aktivny chladič)chipset VIA CN400 (S3 Unichrome Pro, hardwarovy dekoder mpeg2, hardwarovy akcelerator mpeg4) + VT8237 prehrava vsetky uz zmienene kodeky ako aj HDTV 1080i/720p, podpora DualView !!! Z toho vypliva, ze co nedokaze procesor VIA C3/Eden vyriesil chipset VIA CN400 zakomponovanim podpory HDTV 1080i/720p a hadwaroveho akceleratora
mpeg4.

Mikroprocesory VIA boly v minulosti zdiskreditovane nevhodne prováděným testováním výkonu. Byly totiž určeny pro kancelárske aplikacie, kde není výkon matematického koprocesoru az tak důležitý, proto pracoval na poloviční frekvenci. Pre beh typicky herných aplikacií sú operace v plavucej desatinnej čiarke nevyhnutne (zpracovává ich napr matematický koprocesor). Právě preto se pri testování hrami typu Quake III zadýchal jeho koprocesor natolik, že za konkurenty zaostával velmi výrazne. Ale VIA ani nikdy netvrdila ze VIA C3 smeruje do oblasti hier a graficko-modelarskeho dizajnu !!!

S3 Graphics Unichrome Pro. Jedná sa o 128-bitový grafický engine, ktorý obsahuje dve pixel pipelines a tiká na frekvencii 200MHz. Pre ukladanie dat jadro využívá zdielený frame buffer o velkosti 64MB.
Ked sa pozreme na výkon, jádro zpracuje 4,5 milionů trojuholníkov za sekundu a fill-rate sa pohybuje okolo 400 milionů texelů za sekundu. Pokiaľ sa v číslach moc neorientujes, len pre zrovnánie dodám, že Radeon X300SE zpracuje 162,5 milionov trojuholníkov a má fill-rate 1300 milionov texelov za sekundu. Preto necakej, že si s integrovaným jádrom zahraješ veľa her. Ale to nie je jeho primarna úloha.
Inak za zmienku stojí engine Chromotion CE Video Display, ktorý v kombinácii s MPEG2 iDCT služí pre lepšie prehrávánie videa. Súčástou je tiež ADT (alias Adaptive De-Interlacing Technique) a Hardware De-blocking Filter, čo sú technologie zlepšujúce kvalitu video výstupu. UniChrome Pro podporuje HDTV rozlišenie až po 1080p formát (1920x1080px). Cize z toho vyplíva, že směřuje predovšetkýmm do kancelárie alebo do domáceho PC, ktorý slúží k práci s Office, pripojením na internet a samozrejme k pozeraniu fimov(DVD,DivX,Xvid,HDTV). A tieto funkce plní vynikajúco. Integrované grafické jádro má sice velmi slabý výkon, ale pre zmenu obsahuje zajímavé funkcie pre dobré a vyhladené prehrávanie filmov, o kterých sa môže ATi a nVidii iba zdať. Inak v pohode si zahras CS 1.6 na 1024x768:-)
Nachadza sa v cipsetoch PM800, PM880, K8M800, K8N800, K8N800A a pre VIA C3 procesor v chipsete CN400, kde je najviac pridana este mpeg4 akceleracia, a ano pretoze sam VIA C3/Eden je slaby v FPU.

Predchodca S3 Unichrome Pro bol S3 Unichrome a este pred nou ta tvoja S3 ProSavage8. Nastupca ako sa zda bude integrované grafické jadro S3 DeltaChrome, ktore je v 3D hrach FPU porovnateľné s Intel Media akcelerator 900 a ATI Express200G (Radeon X300.)

TEN KTO POTREBUJE POCITAC NA KOMPRESIU VIDEA, GRAFICKEHO DESINGU V 3D STUDIU ALEBO COREL DRAW A HRANIE HIER JE LEN JEDINA ODPOVED N E K U P O V A T ! ! !

TEN KTO POTREBIJE POCITAC NA INTENZIVNU KANCELARSKU PRACU, POZERANIE VSETKYCH MOMENTALNE DOSTUPNYCH AUDIO, VIDEO, PHOTO CODEKOV JE CHIPSET VIA CN400 (UniChrome Pro) s VIA C3/EDEN ako S T V O R E N Y ! ! !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mrknite na toto http://www.epiacenter.com/modules.php?name=News&file=article&sid...

a predstavte si ze tie dva CPU VIA Eden-N budu o par mesiacov VIA C7 pri VIA EPIA a v notebookoch 2x VIA C7-M.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Artthur: Planujem kupit VIA EPIA SP13000, odpis pls na email, ci by si radsej pockal na C7? Alebo budem spokojny aj s touto C3? Planujem pracu s Office, Net a filmy, obavam sa vsak slabeho vykonu pri DVD, dvix, ci hdtv...Dikes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.