Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vodní blok na ASUS ROG Z690 Formula trpí korozí a srážením sedimentu

Co to prkno stálo, že se jim vyplatilo ušetřit pár doláčů? Jinak, aspoň u nás, by se to podlě mě dalo v pohodě uhrát i po záruce - tady bylo evidentně špatné řešení už z výroby, na což zákon pamatuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podle Heureky stála na CZC 19 tisíc s daní. V cenové špičce skoro 20,5 s daní.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bych chtěl, dát takový prachy a potom, aby to celý zkorodovalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Eh. To fakt někdo kupuje prkna za dvacku? K čemu je to prakticky dobré?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

K extrémnímu taktování nebo stavbě designové/tematické sestavy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K efektivnimu chlazeni..., tu se to posralo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že kupujicím intelu to je jedno, tam měníš stejně desku s novou generací :D Tak proč by měla vydržet...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Další důvod proč je dobré mít úsporný procesor.
Nemusíte chladit napájecí kaskádu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenze intel neni usporne reseni ani pri 35W modelech(!), 45W(max.60W) AMD preskoci cca. o 2x.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když si někdo něco takového koupí, tak si nic jiného nezaslouží :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle váš komentár je naprosto pěkná kokotina, čistá osobní závist...(!)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a byl myšlený naprosto smrtelně vážně :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak teda abych pravdu řekl, já jsem nikdy vodníka neměl. Přijde mi, že stejně to hučí, když to vyvedete na nějaký radiátor na předek nebo hořejšek bedny a odtamtud se to stejně musí ventilátorem vyfoukat ven.
Jediná úspora je, že v bedně není průvan a tudíž se tam tolik nepráší. To není špatné, ale tak jednou za čas vezmu vnitřek kompresorem a odfouknu nános prachu jednorázově.

Ale jasný, že něco jinýho jsem já, který nemá procesor nad 105W a něco jiného je fajnšmejker do Intelu, který se potýká s 245W, to je jasný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nemal by byť "radiátor" na fasáde domu vedľa klimatizačnej jednotky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když jsi něco neměl, tak je opravdu nejlepší mlčet než kokrhat doměnky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak můžeš mě opravit, ale nemáš co říct, takže vidím, že jsem to zase trefil, jsem dobrej.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne netrefil ses, jen si opět ukázal něco o sobě.
Když máš kvalitního vodníka tak nehučí ani na dvanáctijádru amd v plném loadu.
I na 10900kf je to tichoučký.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

105W je dobrej limit.
všechno nad 145W už jede s tím, že i na premlových chladičích se musí hlídat starnutí pasty, údržba - prach..atd. Prostě ten vczduch se blíží limitu. Se 105W je dlouho blbuvzdorný, chlazení jede i na plastelíně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přijď to povykládat našemu threadripperu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já to vykládám svý stanici s 5950X se 6 virtuálama a stovkami TB datových polí v jedný bedně.

Je sranda a díky za mínuska za informaci, že cokoli nad 140W už se nechladí ideálně na běžným vzduchu typu Noctua NH C14. To už není přibalený vetráček.. A to ani v mega skříni Thermaltake Core W200
Prostě to lidi nekupujte, když to žere víc. Náklady na chlazení, nechtěné vytápení místnosti, hluk, poškození kapalinou.. Máte to zapotřebí?
Server mi běží 24/7 od vydání 5950X tj 2 roky, takže si klidně dovolím říct, že vím o čem mluvím.¨
A Asus..? je to trapný fail, ukázka korporátního zmr..ství pro pár dolarů a prémie riskovat pověst značky. Jestli v té firmě zbyl aspoň někdo soudný ve vrcholovém managementu, měl by ty kteří těch 5 dolarů na desce ušetřili s rozběhem nakopat do prd..le. Protože po tomhle si Asus desku nekoupím. Nevidím důvod je přeplácet. A taková aféra, kdy klesají prodeje desek přichází v pravý čas..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

cry me a river.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám AIO na procesoru v PC na podlaze pod stolem. Ve srovnání s Noctua NH-d15 bych řekl, že v klidu je to jedno a v zátěži mi AIO přijde o něco tišší, větráky na radiátoru slyšet nejsou resp. nevyčnívají nad hlukovou obálku celého PC.
Při větší zátěži je nicméně slyšet specifické cvrčení pumpy, ale to už většinou pouštím i 3. stupeň průvanu v bedně (Corsair Carbide 500R na to má šoupátko) a tak to téměř zaniká v ševelení větráků.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ono to je i o tom, že já na PC jedu jako zátěž hry, ale hraju na sluchátkách, takže to okolí, to je mi jedno. A pak jsou nějaké automatické úlohy, které mi na PC jedou a ty zase pouštím, když odcházim pryč, takže zase mi je přiměřený hluk ukradený. No a internet, hudbu, video, to nic nebere a tudíž to se uchladí při otáčkách ventilátru do 500 ot., tudíž to není nikdy slyšet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výhoda vodníka je, že si můžeš vybrat velikost chladiče tak aby jsi ho vůbec nemuse ofukovat. Teda pokud nekupuješ AIO řešení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevedel jsem ze radiator vodniho chlazeni netreba ofukovat ventilatory(sarkazmus).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uff, tak to si piš panáčku že ten výměník musíš ofukovat daleko častěji než klasický vzduch. Některé Aio si umí při startu dát max otáčky a trochu se vyfoukat ale to bývá u top segmentu. Zbytek se zanáší brutálně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já měl za to, že výchozí nastavení větráků je na max. otáčky a a teprve až se probudí všechny ty regulace, tak to stáhnou na nějakou rozumnější hodnotu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen u výkonostního segmentu o většině ani po startu ani nevíš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Voda je prakticky neslyšná ventilátory na radiátorech stačí 600ot taky prakticky neuslyšíte navíc to máte ve skříni tak i ten minimální hluk pohltí bočnice. prach do skříně ? dneska už si snad nikdo nepořídí skříň bez prachového filtru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Téhle kategorii produktů se dycky říkalo "snob-end". A snobové si snad nic jiného než dostat po papuľe týden po záruce nezaslouží :-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Keď sa mi nechce hrať s chladením, mám to pekne na doske priamo od výroby, som ochotný to zaplatiť, tak prečo by som mal dostať nekvalitnú vec? Len preto, že Ty máš prioritu inde a je Ti za to ľúto dať peniaze? Mne síce tiež, ale keď som ľavý na vyskladanie vlastnými rukami, tak to môže byť prínosom, hlavne keď potrebujem slušne uchladiť tie moderné topné telesá a komp je na prácu, nie chvastanie sa.

Vodníka mám, nie tohoto "snobského", ale s EKWB nemám dobrú skúsenosť ani s blokom VGA. Takisto zreagoval a čuduj sa svete priamo s EKWB kvapalinou, všetko meď, poniklovaná meď okrem hadíc a zásobníka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že kouzlo vodníků chápu, ale stejně bych řekl, že CPU i GPU by prostě mělo být možné chladit vzduchem. Klidně něco třídy NH-D15, kde člověk náběžné hrany žeber jednou za čast stáhne Curaproxem a jede se zase dál. Tohle jebání se s hadičkama, čerpadlem, kapalinou a zahnojenými bloky je fakt rizikové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vodní chlazení je prakticky bezúdržbová věc. Já mám v provozu full okruh skoro 6 let a nevyžadoval za celou dobu žádný servisní zásah. Jen občasné dolití kapaliny do expanzní nádoby cca 3 dcl za 6 roků. Výhoda vodníka je krom výkonu chlazení prakticky absolutní ticho a to je asi ta největší výhoda když počítač běží pod max zátěží a vy můžete klidně jít spát a neslyšíte skoro nic. Navíc systém je velmi trvanlivý blok z AM4 pasuje i na AM5 tak že klidně v provozu 10 let. Osobně já už bych vzduch v počítači nechtěl. Ty problémy co lidí mají ať už s korozí nebo s řasami nebo jiným biologickým bordelem jsou z 99% chybou uživatelů zvolením nevhodných komponent a v drtivé většině případů špatnou chladící kapalinou. To co teď ASUS udělal je prasárna ale u kvalitních výrobců samostatných dílů se toto prakticky neděje. Ano může se to stát u levných dílů chápu že lidé tlačí na cenu a pak se dělají kompromisy. Prakticky vždy to dopadne špatně. Kvalitní okruh postavený tak jak se to má je prakticky bezproblémová záležitost která s vámi přežije několik počítačů. Problém je jen GPU blok ten holt musíte obětovat s každou novou GK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mne sa to vodné chladenie zapáčilo, už štvrtý rok používam najlacnejší kit aký som našiel Alphacool Eissturm Hurricane s 3x120mm radiátorom.
Teraz som robil updejt PC, vymenil som ryzena 3700X za 7600 a kúpil som k tomu bazarovú RTX2080TI s blokom ekwb za 300EUR. V rámci updejtu som vymenil hadice a prešiel som na reguláciu ventilátorov podľa teploty vody cez Aquacomputer QUADRO. Výsledok je teplota vody pri 100% loade do 42ºC, najviac hučia cievky na grafike ďalšie 4 roky pc neriešim...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obaja kúzlo aj jednej a aj druhej strany poznáme, ale nebudem niekomu písať, že je socka a púšťať si ventil, lebo to tak má ;-).

Mám Noctuu v inom stroji a spokojnosť. Skladal som posledne 7600x s NH-U12A a chlapec pri OCCT hodinovom teste pri nastavených 95 °C a vetráčikoch na 100 pro už evidentne radšej stopol. Potom sa riešilo nastavovanie PBO v biose, aby to netlačila doska na hranu... Čo potom, keby to malo niečo rátať? Budeš sedieť pri levitujúcom kompe 8 hodín denne, keď to pritiahnem za vlasy?

V pracovnom mám okruh a nebyť toho EKWB, ktoré to mierne psuje v blokoch, tak som spokojný. Momentálne beží stroj 2 roky bez nejakej údržby a problému s teplotou pri plnom výkone. Dokonca ticho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč se s něčím jebat? Jak zdechne čerpadlo letí celý aio. řešit něco s hadičkama je cesta do pekla

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takový to komentář bych očekával od nějakého teenagera který má hluboko do kapsy ale rozhodně ne od novináře který se věnuje psaní o PC Hardware. Většina novinářů se zajímá o novinky a rádi recenzují to nejlepší co je na trhu ukazuje to posun kam se technologie vyvíjejí i když to není pro masy. To samé byste mohl říct i o lidech co si koupily místo honora za 3000kč Iphone třeba za 20 000kč a přát jim aby se jim to ideálně hned po záruce rozbilo jen protože je to drahé je snad jen možné v česku. Že takové komentáře píší různí uživatelé a internetový trolové sem si zvykl. Ale že to uvidím i u novináře mě docela zaráží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pan Ježek je v tom malinko speciální a to je právě jeho kouzlo. Nemusíme na něj být tak zlí. On to myslí dobře ale dopadne to jako dycky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ostuda a přesný případ proč se vodníků bát.
5 let o něm přemýšlím /vodníku/ a raději jsem nastavil Ryzen 5950X do Ekomodu na desce..
Bere 88W a vzhledem k tomu, že minimálně jede na 32 vláken to praxi není znát. Teda kromě toho, že se může chladit obstarožním vzduchem bez rizika.
U 7950X bych udělal to samý..
Ještě, že aspoň jeden výrobce umožní postavit PC a ne horkovzdušný topení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem koukal na ceny, tak vodník přijde o mnoho dráž, než drahý "vzdušník". A podle specs je i hlučnější. A já chci hodně tiché pc. Takže by to šlo jedině tak, že by výměník i pumpa byli venku ve stínu za oknem. Ale to mi přijde jako natolik komplikované, že se na to... nechám plavat. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To co jste napsal nedává vůbec žádný smysl. Čerpadlo je prakticky neslyšné jen ze začátku než se vyženou bublinky ze systému. Jinak o něm nebudete vědět vůbec. Slyšet jdou jen opravdu výkonná čerpadla do složitých okruhů jinak zrovna čerpadlo je něco co opravdu neuslyšíte ani když si k němu dáte ucho. Bavím se ovšem o kvalitních vodních okruhách a ne o all in one to je v drtivé většině odpad co má horší provozní vlastnosti než vzduch. Předností vodníka je právě to že je opravdu velmi tichý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry ale tenhle text vypovídá jen o nedostatku zkušeností s vodním chlazením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám full vodníka v provozu skoro 6 let a je to prakticky bezúdržbové. Občas po pár měsících dolít cca 0,5dcl kapaliny nic víc to za 6 let nepotřebovalo. Vodníka se nemusíte bát drtivá většina problémů co stím uživatelé mají galvanická koroze , růst řas a jiného biologického bordelu je v 99% případů chyba těch lidí. Ano tohle ASUS opravdu nezvládl ale když kupujete jednotlivé komponenty od kvalitních výrobců a udělá se to tak jak se to dělat má. Tak je to prakticky velmi spolehlivé a bezúdržbové.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve firmě kde na troše hluku nesejde jsem se vrátil kompletně na vzduch. K nezaplacení. Občas vyměním ventilátor občas vyfouknu kompresorem a naprosto bezchybný provoz. Vodníky po čtyřech letech peklo. A to jsou čtyřikrát dražší než vzduch.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já mám full vodu v provozu skoro 6 let a je to prakticky bezúdržbová věc. Max jednou za půl roku dolít 0,5 dcl kapaliny nic víc netřeba. A to ticho za to alespoň mě stojí. Je to sice drahé ale zas krom bloku na grafickou kartu s vámi okruh přežije klidně několik počítačů. Tak že když se to rozprostře na 10 let tak ta cena zas tak hrozná není.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jejda - kluci z materiálového to spočítali dobře , dva roky a pak šlus je přeci potřeba prodávat dál.
Nedávno jsem zapnul gramofon se zesilovačem značky Tesla ze 70 let a ta potvora jela jako by nic. Holt komunistický "šmejd" se nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se nedá úplně srovnávat. Ty komunistické výrobky měly hodně svých "ale", často zásadních. Nicméně většinou díky své jednoduchosti byly snadno opravitelné, či si je zkušenější uživatelé upravovali už nové k obrazu svému. A pokud jde o audiotechniku, tak Tesla uměla opravdu dobré kousky. Gramofony byly legendární, zesilovače prostě hrají a kazetové mechaniky s TTL ovládáním taky nevyráběl každý, repro solidní. Spousta lidí nemůže staré Tesle přijít na jméno, podle mne v rámci možností a doby šlo často o velmi solidní produkty, které mohou snadno opravitelně sloužit dodnes.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

" kazetové mechaniky s TTL ovládáním taky nevyráběl každý"
To máš pravdu. V té době už to byla z nouze ctnost. Ale zase se dala naprogramovat vlastní PROM a upravit si funkci k obrazu svému - já tam měl třeba vyhledávání pauz.
V těch zahraničních už bylo řízení procesorem, obvykle nějaká varianta 8051.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U většiny takhle starých kousků to po zapnutí odnese filtrační "hovňák", tedy papírový kondenzátor, ze kterého se degradací papíru stal odpor. Obvykle i s kouřovými efekty. Odcházejí i ty z 80. let, teprve ty s umělohmotným dielektrikem jsou trvanlivé. Pokud by v tom gramci/rádiu byly jako zesilovač ještě elektronky (do začátku 70. let) další podobný hovňák ti po chvíli provozu odpraví koncovou elektronku. Takže moc bych to nevyzdvihoval, měl jsi spíš kliku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady nejde o to ,že by to nemělo své velmi známe problém .Tady jde o to že i z mizerné součástkové základny se dá vytvořit něco co s výměnou součástek v rámci stokoruny dokáže uspokojivě fungovat 40 let a více .
Jenže dnešní páni Manageři donutí projekční oddělení doku..t i zařízení za 10tisíc. Tak aby zdechlo nejlépe max do roka po záruce. Největší problém ,ale je že součástka v ceně pár desítek korun ti neopravitelně odepíše zařízení.
tohle mě dráždí nejvíce na pračkách , myčkách , varných deskách , ledničkách ,tepelných čerpadlech atd.
perlou samou o sobě jsou řídící jednotky aut.
Přesně stejný problém je u ledniček , na výstupu z kompresoru měděná trubka napojená na hliníkovou trubku z výparníku. Hle článek udělá své , máme únik chladiva a nikdo už ti to neopraví. Tedy opravit to jde relativně snadno jen si musíš napájet odbočku a sehnat někoho kdo dělá klimatizace aby ti tam foukl chladivo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo a poťáky byly jak nový, tohle vykládej hadům v lese, taky mám tenhle gramofon a letos ho nahradím nějakou levnější audiotechnicou s direct pohonem nebo dualem což je přebrandovaná audiotechnica.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady vůbec nejde o to v jakým je to stavu po 40 letech.
Jinak poták se rozebírá a čistí i na stojích za 100 000 tisíc co mají již nějaký ten pátek za sebou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak to si každý musí rozmyslieť, či kúpiť zariadenie za "100 000 tisíc" (milión?) a bude si to vedieť pohodlne svojpomocne opravovať, ale to kúpi za desatinu ceny a bude to všetko integrované, miniaturizované a "neopraviteľné". Ja beriem druhú verziu a vždy po kúpe nového budem mať nový, moderný vzhľad, nové funkcie, možno lepšie parametre. A toto môžem urobiť 10 krát bez trápenia sa opravovaním a zháňaním súčiastok na veľmi staré zariadenie a zabíjaním času, ktorý môžem venovať niečomu užitočnejšiemu. A to nehovorím o tom, že si to sám nemusím vedieť opraviť a budem musieť platiť za tie opravy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jejda , kup si co chceš nejlépe v Lidlu . A na alli si kup modul se zesilovačem v D za 3 stovky .
Dej si to do super moderní krabice z plastu.
K tomu si kup nějaký chrastítka . Bože tak už vím proč to tu jde do háje. Jo a věnuj se něčemu užitečnému , já si budu čistit hlavu opravováním starých krámů.
Myslím že i ta Tesla přehraje ty dnešní šmejdy za 8000 tisíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ti tu teslu rád prodám a zdarma k tomu kopanec do prdele za aroganci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šmejd sa nedá. :-)
Otázne je, koľko hodín má nabehané ten šmejd a koľko ten vodník. Pochybujem, že ten gramofón denne hral 4-8 hodín, ako bežne idú počítače.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

za těch 40 let naběhal určitě víc ,než byla životnost tohoto zázraku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"...Neváhejte se obrátit na místní tým podpory společnosti ASUS, který vám poskytne další informace.....“

Co na to Michal Šimonek?
Že se nepochlubil na své FB fanpage
Nebo on není zástupce české podpory a je jen "komunitní spojka" pro Asus??

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Drahe jako prase a stoji to ukazkove za prd, neni nad to(kdyz si uz clovek planuje a nasledne stavi vlastni vodni reseni/okruh/chlazeni) koupit si samostatne vodni bloky z medi kazdy zvlast, clovek se pak vyhne temhle vojebům na kterych sou jinak nalepene reklamni sragoriny, RGB ledky a displeje coz je pekne ne k uzitku, ale k hovnu, presne, na tehle píčoviny penize nevahaji utratit ale aby pouzili skutecnou med to je ani nenapadne.

Ja byt majitelem tepleho intel-u a tehle zakladni desky, intel vyberu a zakladni desku odeslu na reklamaci, zadam vraceni penez(RMA) a nasledne si koupim vyssi cipset Z790, nejlepsi by bylo se zbavit i toho šmejdu intel-u a vzit rovnou AM5 s modelem klidne i nejnizsim a to Ryzen 5 7600 ktery nakope do prdele i Intel Core i9 - 12900K.

Jinak notebooky od ASUS-u bych dnes nebral ale ze vůbec, to sou vam tak strasne šmejdy!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U těch ntb Asus naprosto nechápu jak k němu může vyrobce při cenovce přes 30k dát display s barevným gamutem 45% NTSC a svítivostí 250 nits. Vždyť to je totální prasárna a cenový rozdíl pro sRGB 100% panelu s 300 nits je mizivý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak musí odlišit
- značkový Intel
- a budgetové AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nejenom Asus, ale i třeba Dell u ntb přes 40k. Mam Latitude 5530 s i7-1270P a
15palcový antireflexní nedotykový displej s rozlišením FHD, 1 920 × 1 080, 60 Hz, NTSC 45 %, 250 nitů, široké pozorovací úhly :-)
https://www.dell.com/cz/domacnosti/p/latitude-15-5530-laptop/pd?~ck=anav
Kdyz tomu trochu nalozim, tak to huci jak vrtulnik a hlavne i pri mirne zatezi to neustale meni otacky ventilatoru. A mimochodem vnitrek krome RAM mam komplet vymeneny (cela deska i SSD) - chyba z tovarny, jinak se stavalo, ze obcas nenastartoval coz u funglovky zamrzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LOL nekřížit materiály jsem věděl už u první své stavby před 15ti lety.... :Facepalm

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však oni to taky určitě vědí. Ale když tím ušetří, rozum jde stranou...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.