Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vydavatelé: Dejte nám peníze za internet

Ved ked vydavatelia nechcu, aby to ludia cez internet necitali zadarmo, nech to tam preboha nedavaju! Nech to spristupnia len svojim abonentom a hotovo.

Lenze zrejme sa boja, ze by ich potom skoro nikto necital (comu by som sa nedivil, oni sami vedia, aku "hodnotu" ma ich vacsina nimi poskytovaneho obsahu) a tak si chcu zabezpecit bezpracne zisky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, nebolo to sice priamo k teme, ale musel som to napisat. Vsetko so vsetkym suvisi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je síla, na co ti lumpové ještě nepřijdou. Mno kdysi se za přístup k Internetu platilo, jistě to tu někdo pamatuje. Platil jsem poplatky tehdejšímu Telecomu za vytáčené připojení a pak firmě, která to vůbec umožnila, modem vlastně vytáčel číslo od té firmy. Ovšem ty peníze asi těžko byly pro vydavatelství...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepamatuješ si to nějak špatně? Já jsem teda vytáčel číslo nějaké firmy, ale vždy jsem platil pouze Telecomu. To že se Telecom s tou firmou nějak podělil bylo sice jasné, ale platilo se jen jednomu. Dnes je to stejné jen se platí místnímu providerovi kterej část pošle dolšímu providerovi a nakonci je stejně Telecom(dnes O2) kterej pronajímá optické spoje :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice je to trošku OT, ale bylo to tak. V roce 2000 jsem platil firmě CZcom. Ve smlouvě stojí: Uživatel se zavazuje platit měsíční paušál, poplatek za tarifikovaný přístup...atd. Tu smlouvu mám před sebou, prostě to tak bylo, aspoň tady u nás. Teprve za nějaký čas toto zrušili a platil jsem už jen impulsy. V současné době beru přes providera data od ČD Telematika, ten má pokud vím vlastní páteřní síť, takže všichni Telecomu asi neplatí :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepamatuje, ja v takove firme pracoval (internet provider), platilo se 400,- mesicne za internet firme + jeste impulsy za pripojeni pro Telecom.... Potom se objevily firmy jako Volny.Cz a spol, ktery byly jen za telefonni pripojeni a to s tarifem nejak Internet2000, takze vecer docela malo... Ale to bylo nekdy v roce 1995...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci nekomu brat iluze, ale za vsemi optickymi spoji nestoji jen bublinky.. CDT ma vlastni sit, a s nimi i nekolik dalsich spolecnosti... takze vsechny cesty v tomto pripade nevedou do Rima.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bylo tenkrát ještě složitější. Kdo chtěl na internet, musel mít v okolí svého providera (něco jako dnes s WiFi nebo Cable), na kterého se šlo připojit přes modem. Cena připojení byla tedy lokálním tarifem, v té době relativně levném z hlediska dlohodobého připojení (z počátku dokonce neomezeně dlouho za jeden impuls!) Ale pochopitelně se platilo providerovi - paušálně - za konektivitu. Ledy se pohly paradoxně díky Telecomu, kdy se rozhodl drasticky rejžovat na těchto místních poplatcích, které nakonec v 1998 přerostly v toto: http://www.lupa.cz/clanky/internet-proti-monopolu-tri-roky-pote/
Dá se říci, že zavedením speciálního tarifu se lidé začali odvracet od lokálního providera a využívat jednotného čísla s tímto tarifem... A internet "zdarma" byl na světě :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Berte to z té pozitivní stránky, tohle jsou už ty poslední kopance před zcepeněním :-)

Potom budeme už moci opět volně zpívat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebyl bych tak optimistický, podívejte se kolem sebe. Parlamentem už prošly mnohem větší hlouposti a zrůdnosti. To se začne jedním prstíčkem, jednou drobností, která nás nebude stát skoro nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Věřím tomu, že současná krize bude mít dlouhodobě očistný charakter a tyhle neproduktivní darmožrouty (až se mi chce napsat slovo "příživníky") smete do dějinného propadliště :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s každým slovem. Snad dostanu šanci těm nenažrancům zatnout tipec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milý Tomáši Filipe z české pobočky vydavatelství Universal, Vy tohle číst nebudete, nicméně kdyby náhodou - internetové připojení ROZHODNĚ nemám proto, abych využíval jakási vaše práva. O vaší společnost jsem nikdy nezavadil, nic mi nepřináší a nic pozitivního pro mne nedělá. Vaše práva, vaše společnost a vaše produkty jsou mi zcela ukradené, nikdy jsem si je nekoupil ani nestáhl a pokud budu mít dost rozumu, nikdy to neudělám.....

Vaším výrokem jste se posadil na stejnou pramici jako nejmenovaný šéf nejmenované strany, který chce aby firmy povinně platily na sport.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ona to asi nebude myšlenka pana Filipa, to je imho postoj vydavatelství, kde je zaměstnán.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Člověk je plně zodpovědný za to, co papouškuje. Poukud se neztotožňuje se zaměstnavatelem, měl by táhnout jinam, takže tímto bych pana Filipa rozhodně neomlouval ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bubik: Naprosto pregnantně řečeno! Čirý socialistický populismus, plošně okrademe pracující, plošně zdaníme internet a plošně nakrmíme neděláky a flinky. A začalo to "výpalným"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz chce Filip vybirat prachy od provideru, nechtel by treba jeste vybirat penize od uzivatelu za pametove media? Oops...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spoléhat se na ČPS je asi jako vyplout do oka hurikánu s papírovými plachtami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nojo, chce to vic lidi, necete se pridat?:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o ten spoleh, ale o fakt, že tu konečně něco takového je. Jako začátek to vidím jako jasné pozitivum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dej šanci ČPS nebo se připoj a hurikán můžeme porazit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to nesmite volit CSSD/ODS a pdobný zkorumpovaný šmejdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bagr jede z kopce
nějak to drncá ...
Pokud ste si tuhle blbost přečetli, tak převeďte 100 kč na účet 666123666/0666 jinak porušujete autorský zákon! Tak a máte to, ještě 70 let po své smrti tu budu za tuhle pitomost vybírat poplatky :D

Tyhle zprávy mě přivádí na dvě prosté a jednoduché otázky:
1) Kde a kdy se stala chyba a umožnila rozvoj něho takového?
2) Jak dlouho si to nechají lidi líbit? Kde je ta pomyslná poslední kapka než pohár přeteče?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no proc ne, nemusel bych se spolehat na reklamni banery, proste se zalozi statni podnik/urad, pod statistickym uradem, ktery poskytne technologii pro pocitani pristupu kazdemu kdo ma web, vy si pocitadlo umistite na web a na konci roku vam reknou jaky podil na celkove vybrane castce taky dostanete :) rekneme ze se bude vybirat 10% z ceny linky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím důvod proč bych měl těm prasatům platit. Nestahuhuji nic nelegálního a pokud to někdo dělá a porušuje zákon tak na to je tu Policie ČR . Nevím proč mám platit preventivně nějaké pokuty za něco co jsem neudělal. To samé Česká televize a rozhlas - nesleduji ani neposlouchám jejich obsach tak nevím proč mám platit za něco co nechci. Opravdu nechápu přístup těchto firem , jestli je to nenažranost nebo tupost ?
CD za 500 kč si lidi prostě nekoupí a to je realita , zde není o čem přemýšlet! Když pekař bude prodávat rohlík za 50korun kus tak zkrachuje a je hotovo ale hudební vydavatel to né, ten si vymůže výpalné a je v pohodě a aniž by se museli něják snažit peníze se jen sypou.
Taky se dočkáme doby kdy zedníci budou chtít 25%ceny za cihlu pro případ že si ji domácí kutil zazdí sám a oni nebudou mít kšeft?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je opět vidět, že vydavatelé se rvou za další náhrady za údajné škody, chtějí paušální poplatek z připojení k internetu, ale na-oplátku nic zato nenabízejí!! Paušální poplatek za internetové spojení - dobrá, ale potom všechna hudba legálně kopírovatelná! Ne ta klička jako nyní že sice si platíme za právo na osobní kopii, ale vzhledem k tomu že je všechno chráněno tak si ji legálně nemůžeme udělat (pokud si neplatíme za právo, za co tedy platíme?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo. A taky by si měl každý muž preventivně odsedět několik let v kriminále, protože má "nástroj", kterým může někoho znásilnit.... (přeci jenom, co kdyby náhodou...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ktomu se snad da jen napsat http://www.bugemos.com/?q=node/131

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduse... Vyzivam vsechny lidi planety k zalozeni sdruzeni BrutalNET zajistime chod a sluzby a pak at si ten svuj internet regulujou jak chcou :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dej te šanci pirátum

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejne jsme vysichni pirati, kdyz si jdem koupit tiskarnu,media,pametovku. . . . . V tom pripade bych tyhle pany s klidem uznacil za zlodeje, protoze mne okradaji za neco, o co nemam vubec zajem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen by mě zajímalo, jestli je opravdu ten pan Filip tak blbý neby si myslí, že jsme tak blbý my...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já předpokládám, že se tak jenom tváří, aby mohl takhle stupidně obhajovat peníze, o které vydavatelé údajně přichází. Pokud skutečně věří tomu, co říká, pak nezbývá než ho politovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dle tvé gramatiky to budeš jen ty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se svojí gramatikou nemám (narozdíl od spousty jiných) prakticky žádný problém. A že jedno slovo napíšu spisovně a druhé nespisovně (nevím, na co jiného bys narážel) - no a co jako?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyby vydavatelske spolecnosti nevymysleli kraviny a radsi se prizpusobili dobe, tak by udelali mnohem lepe...proc lide stahuji?...protoze je to jednoduche, rychle, zadarmo a flexibilni...proste ted mam chut se na neco podivat, sup to do googlu, za to rapid share, par minut hledani a stahovani a je to...mnohem jednodussi, nez jit nekam do obchodu a kupovat media, ktery stejne po tom, co si to pustim uz potrebovat nebudu, protoze znovu si to pustim az za nejakou dobu...

prave ta flexibilita, zadarmo je na tom to klicove...ale spousta lidi by si ale klidne neco priplatila, pokud by jim to prineslo jeste vetsi pohodli...sam bych si klidne byl ochoten zaplatit nejaky mesicni poplatek, pokud bych za nej ziskal moznost kdykoli a cokoli si pustit, oprosten hledani a rozbalovani a zkouseni ruznych verzi titulku a podobne...

kdyby tato vydavatelstvi misto narku a vyhruzek radsi zprovoznili nejaky placeny server v duchu youtube, kde by si mohl clovek najit a pustit cokoli ho napadne online, filmy, serialy, dokumenty, hudbu, klidne i porno, meze se nekladou...mit moznost si zvolit kvalitu, zvukovou stopu, titulky podle sveho gusta....vse neomezene za nejaky rozumny mesicni poplatek, tak si jsem jisty, ze by se to urcite uchytilo...mozna i natolik, ze by tuto sluzbu zacaly podporovat ruzne prehravace a mobilni zarizeni...

clovek by nebyl nicim vazanej a se svym uctem by si mohl pustit cokoli kdekoli a nikoho by postupem casu uz ani nenapadlo si zbytecne davat praci neco hledat na netu a piratit...vlk by se nazral a koza zustala cela...

misto toho ale porad jenom vymysli kraviny, jak kde koho omezovat a zalovat a podobne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to krasna myslenka, ale pokud by se toto stalo tak prijde o praci statisice lidi a to si tato spolecnost nemuze dovolit. Misto toho radeji prijdou s dalsim uradem co bude lidi jen dal buzerovat a ve volnym case orezavat tuzky, jen proto aby se zamestnala spusta tech zbytecnych lidi co lezou z dnesnich skol vyspelych zemi. Na skutecnou praci mame preci rozvojove zeme, jenze ty jednou prestanou byt rozvojovymi a to pak budeme vsicni v ... (nebo strouhat tuzky)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si zcela jist, zda by to bylo řešením. Když DVD stály 1000 Kč, byly zde tlaky, ať zlevní a bude po pirátství. Dnes v dobách trafikových DVD se pirátí dál. Apple provozuje iTunes, prodává k tomu i HW, stačí fakt jen platit a poslouchat a přesto míra pirátství v Americe je stále vysoká. V našich krajích je O2TV, je fakt, že jsem ji osobně neviděl, takže nevím jakou má nabídku, ale sám uznáte, že není v silách žádné organizace provozovat (a spravedlivě vyplácet) desítky milionů filmových společností celého světa. Nehledě k lokalizaci :-) Takže si myslím, že snaha tu je, akorát zatím neviděná (nebo nechtěná?) nebo jaký model vlastně je žádán? Možná, že nakonec žádný, spousta konzumentů stejně nakonec zapne UPC a BAFteMĚ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já O2TV zkoušel. Nabídka systému, na pobočce jsem se osobně dotazoval co se dá shlédnout na jejich videopůjčovně, stejně jako po telefonu mi tvrdity že spousta seriálů, gilmů a dokumentů. Vše na přání v čase který si vyberu. Tak jsem šel do toho, že za ty 400,- na víc mě to stojí. Realita? Několik dokumentů, asi dvacet filmů a několik pohádek (večerníček=seriál). Když jsem si stěžoval tak mi bylo v podstatě řečeno že se to inovuje a že za to přeci mám tu televizi, tak co jim remcám. Už to nemám, ale to si radši najdu a stáhnu to na co bych se podíval, než platit za nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohl by mi někdo vysvětlit, jak je možné v rámci platné legislativy u nás "nelegálně stahovat autorsky chráněná (dle kontextu autio/video) díla?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dost těžko. Ty jako koncový uživatel (koncová uživatelka) nejsi povinen (povinna) zjišťovat, zda má šiřitel díla, které ty získáváš, oprávnění k jeho šíření (stejně jako na tržnici "u ťamana" nejsem povinen zjišťovat, zda logo Adidas má opravdu mít čtyři proužky). Z tohoto pohledu žádné takové stažení nelze považovat za nelegální jen proto, že mohlo být nelegální jeho šíření. Koupí padělaného oděvu Adidas neporušuji zákon (troufl bych si říci, že ani v případě, že o tom padělání vím, protože to se podle mého názoru děje na tržnicích úplně běžně - lidé si padělky kupují, ví to a s jejich kvalitou se za danou cenu spokojí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, a to je přesně ono. Chce snad po nás firma Adidas od každého paušální poplatek za to, že někteří lidé prodávají nelegálně padělky jejich výrobků? Odpovím si sám: Nechce! Ovšem otázka za 5000 bodů zní: Jak je možné, že jiné firmy a organizace, to dělají zcela legálně? A ač to kdekomu i přijde divné, tak se to přesto děje a všichni se tváří, že je to v pořádku, a tak je to správné, a tak to má být...? Mám takový neblahý pocit, že to právo se nám ubírá směrem, který není zcela správný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že jsou na to zákony. A ty zákony jsou špatné. Je potřeba je změnit. Vím o straně, která to má v programu ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu stranu bohužel nedávno zrušili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, tu jsem na mysli neměl ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je to takový řečnický dotaz, reagující na článek: "...se poskytovatelům internetového připojení dává za vinu, že jeho uživatelé nelegálně stahují autorsky chráněná díla." NELEGÁLNÍ stažení (vlastní stažení, ne současná redistribuce při použití např. torrent protokolu) audia/videa snad ani není možné. Možná nefér, nemorální - ale "nelegální" evokuje porušení zákona.

Proto ten dotaz, jestli se něco legislativně nezměnilo. Jinak je to jen ze strany vydavatelů jen nářek zhrzeného holiče, že nemá tržby, protože pánové si zvykli kupovat žiletky a uspokojovat potřebu hladkých tváří jinak než návštěvou jeho (předraženého) salónu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nevim, ale já bych klidně třeba 200-300 stovky měsíčně platil navíc, pokud by bylo zcela legalní sdílet jakoukoliv hudbu, filmy či seriály apod. (nikoliv software). Zaved bych linky bez této platby, kde by to legální nebylo a člověk, které by vyhmátli, by byl standardně tresně zodpovědný. Člověk, co by měl certifikovanou linku s příplatkem, by mohl sosat a sdílet, co by chtěl. Každopádně i tak je to dost bezzubé, protože přerozdělování těch vybraných prostředků by zas vedlo k ke korupci, peníze by se nedostaly k malým studiím apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle by to i šlo, jenže by tam byly 2 problémy - a) vydavatelé by si to určitě představovali tak, že platit budeš, protože jsi přece potenciální "zloděj", ale sdílet nic nebudeš... to by se ti líbilo, ještě si něco sdílet; b) vydavatelé by stejně pořád řvali, že mají málo a že pomalu umírají hlady a je třeba s tím něco dělat a tak by se pravděpodobně poplatky průběžně zvyšovaly. Takže teoreticky tudy cesta čistě teoreticky vede (ale osobně bych za to nedal víc jak 100 Kč měsíčně navíc), ale jak by to ve skutečnosti dopadlo, kdo ví.
Naprosto ideální stav by byla revize autorských práv, zrušení všech těch nemorálních nesmyslů jako šílené ochrany autorských práv (žádných 70 let po smrti), zaměření se na skutečnou ochranu autorů (teď se chrání spíš vydavatelé než autoři a z toho pramení veškeré současné problémy) a hlavně odstranění zastaralého pohledu vydavatelů a změna způsobů distribuce (tzn. nevnucovat lidem _licenci_ na přehrávání obsahu předraženého CDčka s DRM, ale normálně prodávat přes net multimédia v rozumné kvalitě, bez DRM a za ceny, které jsou lidi ochotní platit, tzn. maximálně desítky, nikoliv stovky korun jako je tomu doposud). Howgh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď koukám, že jsem tam napsal tak nějak terminologickou blbost (CDčko s DRM mělo být CDčko s ochranou proti kopírování), omlouvám se, už jsem poněkud unaven :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kdo zaplatí mně, když přijdu do obchodního centra nakupovat a jsem po celou dobu nucen poslouchat z ampliónu nějakou řvoucí komerční sra*ku, kterou poslouchat nechci a ze které se mi zvedá žaludek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz to tak vezmu od podlahy, tak co se filmu tyce, tak podle me film=kino. Pokud nekdo natoci film, tak by mel svou praci zhodnotit prave tam. pokud je film uspesny, tak se zaplati a jeste jeho tvurcum vydela neco navic. Svou praci tak zhodnotili a tim se vse konci. Pokud je to propadak, tak maji hold smulu. Stejne jako v kazdem jinem odvetvi, kdyz nekdo navrhne a vyrobi nejaky vyrobek ci sluzbu, tak ma stejne moznosti. Co se ale s filmem deje dale je uz jen nenazranost vydavatelskych spolecnosti, ktere parazituji na praci toho, kdo film vytvoril (protoze i kdyz treba ten film od zacatku sponzorovali, tak jiz maji vse zpet diky promitani v kinech). Sice mu umoznuji dalsi sireni, ale vydelky z tohoto uz byvaji male. Od teto doby by klidne mohl byt film uvolnen pro volne pouziti, protoze svuj ucel splnil. Vzdycky se pouze usmivam u toho, kdyz ctu, ze film behem prvniho tydne premiery vydelal dvojnasobek toho co stal a to byla zatim jen premiera v USA. Tak koho pak okradame a tim zabijime film? Tvurce? Nesmysl, pouze zase nenazrane vydavatele!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to stejný druh podvodu jako Cap-and-Trade, prasečí chřipka, Lisabonská smlouva atd. - oni prostě vidí, že jiným takový tunel vyšel, prošel a vynáší, tak co by to nezkusili taky. A vidí, že když se to zkouší dost dlouho, tak to nakonec projde, protože co si o tom myslí jejich zákazníci je nakonec ani trochu nezajímá. Fakt je načase, aby se všichni co nejrychleji naučili, jak se bez těchhle vydřiduchů a podvodníků obejít. Bez nich by to šlo všechno jednodušeji, levněji a bez obětí a následků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.