Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vypálení spouštěcího CD s instalací Windows XP SP3 v Neru

Windows XP logo
Na vaše žádosti jsme se rozhodli vám občerstvit v paměti postup, jakým se integruje SP3 do instalačky Windows XP. Dozvíte se potřebný postup pro extrakci Service Packu, integraci na instalační sadu a vypálení v Neru.

Kapitoly článků

2.  Vypálení spouštěcího CD s instalací Windows XP SP3 v Neru

Nyní už stačí takovouto instalačku jen vypálit na CD (soubory zabírají na disku zhruba 600 MB). Postup už jistě znáte, u nás jich na toto téma vyšlo několik, ale opakování je matkou moudrosti, takže i tuto proceduru si znovu projdeme. Budeme předpokládat, že máme k dispozici Nero a IsoBuster, protože s těmito nástroji je to poměrně jednoduché. Nejprve z původního instalačního CD IsoBusterem (stačí ve free verzi) vyextrahujeme spouštěcí sektor.

Extrakce spouštěcího sektoru z instalačního CD Windows XP

Až jej budete ukládat, dejte mu raději příponu .ima namísto původního .img, to kvůli Neru, který preferuje .ima, ale není to nutné.

Uložení spouštěcího sektoru s příponou .ima

IsoBuster už nebudete potřebovat, můžete jej zavřít. Nyní spusťte Nero (v našem případě stará dobrá verze 6.6.1.15, ale podobně bude fungovat i novější) a jako nový projekt vyberte CD-ROM (spouštěcí).

Nero - Spouštěcí CD-ROM

Zvolte tlačítko Procházet a najděte uložený spouštěcí sektor. Pokud jste jej uložili s příponou jinou než .ima (třeba .img), vyberte nejprve typ souboru Všechny soubory, abyste jej viděli.

Výběr spouštěcího sektoru pro Nero

Jakmile to budete mít, nastavte ještě zbývající parametry podle obrázku níže. Zejména změňte typ emulace na Bez emulace a počet zaváděných sektorů na 4. Zbytek ponechte, jak je.

Nastavení parametrů spouštěcího CD-ROM pro Windows XP

Pak přejděte na záložku ISO a ujistěte se, že máte vše tak, jako na dalším obrázku. Důležité je zejména vybrání formátu zápisu jako Mode 1, souborový systém by měl obsahovat Joliet a určitě musí být zaškrtnuta volba Nepřidávat číslo verze souboru normy ISO (;1), jinak to nebude fungovat.

Nastavení parametrů ISO pro spouštěcí CD-ROM pro Windows XP

Nyní už můžete kliknout na tlačítko Nová a přetáhnout do projektu obsah složky, kde je vytvořená instalačka Windows XP se SP3. Výsledek by měl být asi takový, jaký vidíte na obrázku, tedy přímo na CD by měla být rovnou instalačka, zejména složky i386 a další a pak také soubory win51ip.SP3 a další. Na názvu disku nezáleží.

Nero - Burning ROM - soubory instalační sady Windows XP SP3

Nyní už stačí jen stisknout ikonu pro vypálení, ale ještě před tím, než odstartujete proces vypalování tlačítkem „Vypálit“, zkontrolujte a případně opravte znovu nastavení na záložce Spouštění. Nero mívá napoprvé tendenci některá nastavení zapomenout, zejména ono povolení odborných nastavení. Sice v nich asi bude vše v pořádku a i se to tak vypálí, ale vůbec nic nezkazíte tím, když to znovu projdete a ujistíte se, že je vše korektně nastaveno. Jak říká známé přísloví: „Dvakrát měř …“ („… a pak sežeň někoho, kdo bude řezat, abys to na něj mohl svést“ ;-).

A to je vše. Výsledek si dobře uložte, vzhledem ke skutečnosti, že toto je poslední Service Pack, který na Windows XP vyšel, si myslíme, že už tento postup nebudeme opakovat, protože nebude důvod. Pro Windows Vista je totiž postup integrace SP1 diametrálně odlišný. Připomínáme, že pro Windows XP x64 je posledním Service Packem SP2, neboť Windows XP x64 vychází z Windows Serveru 2003 (x64). Neřeknu vám nyní přesně, kde jsem na to narazil, ale mám takový dojem, že SP2 pro Windows Servery 2003 a tedy i Windows XP x64 je taktéž posledním Service Packem. ale raději to berte jako nepodložený drb. Každopádně postup integrace je stejný jako v případě 32bitového systému Windows XP.

Kapitoly článků
2.  Vypálení spouštěcího CD s instalací Windows XP SP3 v Neru

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Integrace SP3 do instalačky Windows XP

Neděle, 2 Srpen 2009 - 07:25 | slon55 | Re:Honzicekcz napísal: Nlite si tam přidává...
Středa, 31 Prosinec 2008 - 09:15 | WIFT | >> iXX: V podstatě ano, ale...
Středa, 31 Prosinec 2008 - 06:47 | Anonym | Hele lidi, daji se stejne jako sp3 integrovat i...
Pátek, 14 Listopad 2008 - 14:27 | Anonym | Nlite si tam přidává nějaký hovadiny navíc, takže...
Sobota, 30 Srpen 2008 - 21:02 | WIFT | >> abecda: Jednoduchá odpověď: toto...
Sobota, 30 Srpen 2008 - 20:45 | abecda |   Nechci se nikoho dotknout, ale proč se...
Středa, 18 Červen 2008 - 09:42 | Anonym | Ještě jsem zapoměl napsat že nepomohla ani...
Středa, 18 Červen 2008 - 08:06 | Anonym | Zdravím, integroval jsem SP3 na XP CD na které...
Pondělí, 16 Červen 2008 - 14:45 | WIFT | Lze to udělat tak, aby to nechtělo instalační...
Pondělí, 16 Červen 2008 - 14:32 | Anonym | Lze integrovat i do OEM verze? Aby to pak po mě...

Zobrazit diskusi