Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výpalné je nepřijatelné, rozhodl Evropský soudní dvůr

"To znamená jediné: výpalné by se mělo platit pouze při prodeji koncovému zákazníkovi jako fyzické osobě."

To bude zase solichu jak to obejit, at zije byrokratickej bordel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aneb proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že.
Mě osobně by "výpalné" nevadilo, kdybych věděl komu a za co platím, třeba kdyby na základě toho povolili "pirátství". Stejně mi ale není jasné, jak spravedlivě rozdělit takto vybrané poplatky - museli by se nejspíš převádět na konto "držitelů velkého obsahu", aby se jim zacpala huba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to stejny jako povodnova dan, ktera jde primo do statni kasy a pak se to nepruhledne prerozdeluje tak aby nikdo nevedel kolik a komu co jde do kapsy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Já mám na svém externím disku legálních rozmnoženin celkem hodně, takže proti placení výpalného z něj bych se principiálně nebránil, pokud by peníze šly - třeba nepřímo přes prostředníka - autorům těch děl. Bohužel, jak se tak dívám, tak autorům děl na disku vyžírky z OSy nedají (až na pár výjimek) ani cent, protože jsou veskrze zahraniční a tudíž nejsou registrovaní v OSe. A jaké je řešení tohoto problému? Úplně primitivní - pokud autoři chtějí mít peníze i z legálních rozmnoženin, tak ať si - kurňa - ten poplatek přidají k původní ceně originálního nosiče a je to, ne? Proč má takový Hůlka (jinak osobně nic proti němu) inkasovat peníze za disk, na který si nahraju Metallicu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nemylim, "vypalne" je u nas formulovano salamounsky jako poplatek za "moznost" vytvorit si zalozni rozmnozeninu dila v ramci zakona. (Zamerne se vyhybam slovu "pravo", protoze v pravu ti nesmi nikdo branit napr. legalni ochranou proti kopirovani). Oficialne nejde o vypalne. Cili ke zmene legislativy u nas vubec nemusi dojit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš prosím uvést zdroj (toho důvodu, proč se poplatky platí)? Uvedla to OSA, zákonodárci, soud?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pletes si pojmy a dojmy, tj. pravo a narok. Mas pravo bydlet v mem byte, ale ja ti muzu branit v bydleni v mem byte. Ac mas pravo, nemas narok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie som proti poplatku v dnešnej výške, ak bude uvolnené zdielanie trebárs 3 roky starých AV diel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mně by hlavně zajímalo, jestli by na základě toho vrátila OSA dodatečně naší firmě 1.5 milionu zaplacené za autorské poplatky za prodeje tiskáren našemu firemnímu partnerovi do zahraničí. Nám to totiž naúčtují, ale do zahraničí se to neúčtuje (nebo případně tímm navýšíte cenu produktu a stáváte se v rámci EU víceméně nekonkurenceschopní) Jsou to neskuteční zloději - zejména v ČR.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OSA rozhodne nikoli, takove zakony nemaji retroaktivni platnost. Ale muzete u soudu zkusit pozadovat nahradu po statu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To co OSA zchvati, to uz nenavrati.Je to takova stredne velka balck hole.I ta se sice muze ja jistych okolnosti vyparit, ale to nastane az by nemela co pozirat, a je to dlouhodobvy proces a tento stav je zatim ve hvezdach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja bych rekl ze peklo rozhodne nezamrzlo, jen misto toho "v pekle je zatracene horko" se od ted musi rikat "v pekle rozhodne neni ani trochu zima". Ve skutecnosti se teplota snizila tak o stupen ci dva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ten text chapu spravne, pak vypalne se nebude uctovat mezi firmami, ale jen koncovemu uzivateli. Tj. neco jako DPH. Nebo se pletu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepleteš.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

takže dřív to fungovalo, že dovozce naúčtoval dalšímu odběrateli poplatek a tento odvezl OSE. Ten odběratel to prodal mě, čímž naúčtoval poplatek mně a tím on byl na nule.
Dnes mu dovozce nic nenaúčtuje, ale mně to naúčtuje a odvede přímo obchodník, takže vlastně OSA dostane ty samé peníze jen od někoho jiného?

A pokud si koupím tiskárnu na IČO (na firmu), tak mi to teda nenaúčtuje.

Každopádně DPH mezi firmama se účtuje.
Dodavatel prodá za 120Kč firmě věc. Poté dodavatel zaplatí státu 20Kč DPH a firma požádá o vrácení těch 20Kč. Se ziskem to prodá dál, třeba za 240Kč koncovému zákazníkovi a z toho firma státu odvede 40Kč, ale zákazníkovi se nic nevrátí a takto to funguje, stát prostě vydělá víc, když se to odvádí až na konci prodejního řetězce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No asi tak nejako ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

odkdy se dph mezi firmami neuctuje? firmy si mezu sebou plati ceny s dph, pouze nasledne v 1 ci 3 mesicnim obdobi provedou zuctovani dph na vstupu/vystupu a rozdil bud doplati fu nebo uplatni nadmerny odpocet.
spis bych to prirovnal k poplatku za ekologickou likvidaci spotrebice kde pro koncaka bude k cene vyrobku pricteno x,- kc a na ico 0,- kc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ja to vidim takto: musim platit = musim piratit, aby som vedel za co platim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tím si opravdu ten problém vyřešil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

demagogie, poplatky tu nejsou jako nahrada za piratstvi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když nakoupím jako prodejce od distributora (a nezaplatim poplatek), potom prodám koncovému zákazníkovi (a naúčtuju poplatek) tak mi ty peníze navíc asi OSA nenechá, takže další papírování navíc. Hlídat kolik na co a zpracovávat nějaké výkazy. Děkuji nechci!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U nas to urcite bude tak, ze budem porad platit vsichni a budes si moct pozadat o vraceni penez od OSY. Za odmenu ti ve firme udela stat danovou kontrolu a pak ti po pul roce OSA vrati 456,50. Uplne to vidim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude pěknej bordel, protože věřím tomu, že se najde nejeden všemi mastmi mazaný právník a začne nabízet firmám, že jim od ochranných svazů vymůže zpět peníze, co zaplatily za kopírky, tiskárny, ...., už ve středně velké firmě to můžou být zajímavé částky. :-) To je stejné, jako OSA po tom, co soud rozhodl, že Evropské právo je v případě platby za televize na pokojích hotelů nadřazené tonu Českému, tak naběhla na hoteliéry a provozovatele ubytovacích zařízení, ať peníze doplatí zpětně. Tohle bude určitě to samé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedělám si žádné iluze, oni už si naši kluci šikovní (=kurvy zlodějské) najdou způsob jak žádné poplatky nerušit a naopak ještě zavedou nové.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak buď jsou poplatky nesmysl a zruším je nebo jsou v pořádku a nechám je. Toto rozhodnutí je tak alibistické. Jak zaznělo výše, zase to zatíží prodejce další administrativou.

Někdo výše psal, že by poplatky v současné výši ponechal. Mě ještě nikdy nikdo nevysvětlil, proč by měl mít soukromý subjekt garantovaný příjem ze zákona. Tím pro mě tato záležitost začíná a končí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poplatky jsou spatne nespravedlive reseni, ale nikoli nesmysl. Je to zdroj financovani nahrad autorum, kterym zakon zasahuje do jejich prav (opkauji pro chudsi duchem, zakon, nikoli pirati). Zasah do prav zakon cini ustanovenim, ze dovoluje fyzickym osobam delat kopie autorskych del pro svou potrebu. Proto neni duvod, aby tyto poplatky platily firmy, to nejsou fyzicke osoby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorát, že se nikde nedá zjistit, kolik který autor dostal. OSA své účetnictví nemusí zveřejňovat a nezveřejňuje. Proč? Protože si 90% nechává?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nechci nejak mlzit, ale kdyz jsem se posledne dival do autorskeho zakona nebo zkratka neceho o vypalnem, tak tam bylo, ze pravnicke osoby jsou od poplatku osvobozene. Jeste jsem kvuli tomu psal do softcomu jak to teda je a rekli, ze jim to uz prodava dodavatel s vypalnym, takze mi to bez nej prodat nemuzou, coz je teda pekny bordel. Nevim, jestli se na tom neco zmenilo, ale slo konkretne o SSD, kdy byl poplatek nesmyslne velky, tak jsem to chtel koupit na kamosovu firmu, protoze ta tyhle poplatky nema platit. Byl to primo nejaky zakon, nevim uz ktery, ale bylo to tam vcelku jasne napsane, ze poplatky ma vybirat az koncovy prodejce a posilat je na jakysi ucet u CNB tusim. Takze u nas to tak URCITE bylo a nejspis porad je! To, ze to v praxi nefunguje je vec druha, takze pro CR se nejspis nic nezmeni

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.