Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výrobci displejů pro smartphony čelí tlaku na snižování cen

U tech cen se uvazuje o jakem mnozstvi?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Dle článku nejde o ceníkovou položku, ale průměrnou cenu, za kterou výrobce daný typ skutečně prodal. Takže jde o množství "vše prodané".

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Slepit jich 16 a udělat si 20" 8k monitor okolo 10kkč :D
A teď vážně, proč jsou desktopové 4k, ale i fHD monitory tak drahe?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Protože nejsou slepované, jsou větší, umožňují více možností nastavení obrazu, mají podstavec a několik výstupů a jednu indikační ledku.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak! Víte, jak je náročné k obvodům připojit tu indikační ledku, která svítí, když je obrazovka v provozu, a bliká, když je obrazovka ve stand-by režimu?!!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kooolikze maji bezne monitory vystupu? Spis vstupu, ne?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Třeba sluchátkový výstup:).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

napriklad 4x USB 3.0, nehovoriac o tom, ze digitalny vstup je zaroven i vystupom (EDID)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

protoze jsou lide ochotni zane tolik platit?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam, ze jeden z duvodu bude, ze technologie ktera ti vyrobi 1024x600 10 palcovej display s rozumnou vyteznosti vuci technologii pro 4k 23 palcu s rozumnou vyteznosti bude asi zcela jinde v $$$

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne, jak male tak velké displeje se tak jako tak řežou z velkého výrobního formátu a pokud jde o rozlišení jsou na tom mobily dnes lépe než TV.
S cenou to je jednoduché, uváděných 20$ je cena pro výrobce, ne pro koncového zákazníka. Příklad Amoled pro Samsung S4 se nedá sehnat pod cca 2000, v této ceně je sklo 5$ LCD bezel 7$ a displej 20$, ......

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze nevim, jestli se displaye rezou z nejake velke nudle, nebo se vyrabi konkretni finalni rozmer, ale tak ci tak je ve vyrobe vzdycky nejaka chybovost a at uz ten display vyrobite jak chcete, vzdycky bude vetsi odpad pri vyrobe vetsich displayu. I pokud se rezou z velkych pruhu. Predstavte si, ze mate roli papiru, na ktere jsou nahodne rozmistene nejake necistoty a vy z toho chcete narezat co nejvic absolutne cistych listu papiru o rozmeru A5 nebo A0. At uz to budete rezat jakkoli, pri rezani na A0 bude rozhodne vetsi odpad a tim padem vyssi cena vyslednych listu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Z tohoto pohledu máte pravdu, v reálu se, ale sériová velkovýroba velkých panelů pouští až když je výtěžnost natolik vysoká, že podstatně neovlivňuje cenu. Pokud budete počítat prodejní cenu z továrny vs prodejní cenu pro koncového zákazníka tak větší vata bude na displeji pro mobil viz příklad z AMOLED pro S4 výrobní cena někde kole 30$, prodejní na ebay 80$ ato jde orelativně zastaralý kousek.
K výrobě. AMOLED se v současné době děla na výrobním substrátu o velikosti 65", IPS 1.5m x 1.8m a TFT na tom bude podobně.
Pokud jde o to jak zmetkovitost ovlivňuje cenu tak u TFT prakticky neovlivňuje respektive méně než z 5%, u IPS z méně než 10%, u AMOLED je situace jiná tam je zmetkovitost vysoká a proto se masově nevyrábí velké panely.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Z tohoto pohledu máte pravdu, v reálu se, ale sériová velkovýroba velkých panelů pouští až když je výtěžnost natolik vysoká, že podstatně neovlivňuje cenu."

Ano, ten drobny problem ale je, dostat s k te vyteznosti. Kdyz se podivate treba na vyrobce warefu, nez se dostanou od ARM cipu k velkym GPU to trva minimalne rok, a taky pravdepodobne 9-10 mistnou castku v USD. Nevim o jakou castku jde u displeju - nicmene nekdo to musi zaplatit...

Skratka: uz samotne vyladeni te technologie na potrebnou vyteznost se odrazi v cene.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.