Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výročí Gagarinova letu: před půl stoletím začaly vesmírné závody USA×SSSR

Ve stínu výročí půlstoletí slavného prvního skoku Gagarina do vesmíru je take dobré vzpomenout i kulaté 30. výročí prvního letu Columbie (STS-1) a začátek pilotovaných letů raketoplánů.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

neboj, k tomu taky něco napíšeme, akorát tedy už ne dnes...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze by jen prospelo kdybychom se spise zamerili na ukocirovani sebe sama na Zemi, nez nejake voloviny ve vesmiru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nebyt tech "volovin ve vesmiru" tak dnes nemame GPS, Galileo, TV, atd. zamysli se jestli fakt nic s toho nepouzivas.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, že výzkum vesmíru posouvá vědua a techniku mílovými kroky dopředu...jen bych možná někdy bral, kdyby šlo vystřelit pár bl.ců jako tenkrát Lajku do vesmíru, aby se Země nepřelidnila :-D
PS: A kočírovat musí člověk hlavně sám sebe. Kdyby byly všichni schopní se kočírovat ubylo by spousta prů.erů :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak tak. napred si zameteme pred vlastnim prahem a pak uklizime jinde. Bohuzel tato typicka strategie vyspelich narodu je tu postaleti :o) Anglicani maji chaos u sebe, ale chteji ucit a vladnout ostatnim :o) Rusy to stejne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

snad mi nechces tvrdit, ze bez TV se neda zit? ja uz bez ni ziju hezkych par let, GPS taky nepouzivam. A omlouvam se, ale nevim co je Galileo... Jsem ochotny uznat, ze nektere voloviny z vesmiru cloveku prospely, ale vyjmenoval jsi zrovna spatne priklady. Jinak, no flame, kazdy at si dela co chce, treba dobrovolny brainwashing pred TV.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, vesmírný výzkum má dopady na každého, kdo žije v civilizaci. Už tím, že máme mezinárodní konektivitu, detailní předpovědi počasí a spousty dalších fyzikálně chemických produktů, jejichž základem byl vesmírný program, např. důkazy OTR apod... Je to jako představit si svět bez ropy. A mimochodem, až budeme bez ropy, skončí lety do vesmíru. A pak teprve se uvidí, co vše je důležité pro naši civilizaci :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro lety do vesmíru není ropa potřebná (min. jako palivo určitě ne).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To by ses divil, rusové používají jako palivo kerosin.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A nielen rusi.. prvy stupen Saturn I/V, Atlas takisto pouziva RP1 (kerosin) a LOX.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

neni nahodou plast z ropy a ruzne kompozity na bazy plastu ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí ještě hoooooodně dlouho nehrozí (pár staletí), že bychom byli bez ropy. Když se podíváte na ropné zásoby, tak zjistíte, že množství zásob stále roste. Z části je to tím, že byla nalezena nová ložiska, z části že technologický pokrok umožnil těžit ropu tam, kde to ještě nebylo možné ekonomicky nebo technologicky a navíc, vzrostou-li ceny ropy výše, tak se vyplatí těžit k tomu všemu i ropné břidlice, ve kterých je ropy tolik, že to předčí klasické světové zásoby ropy 3x. Jenom zatím se to ještě nevyplatí těžit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ať se nám to líbí nebo ne, vojenský a kosmický výzkum daly vzniknout spoustě věcí které teď považujeme za normální, tvůj počítač ze kterýho píšeš by nejspíš nebyl kdyby za 2.sv.v nebyla nutnost dešifrování zpráv nepřítele a za studený války první počítače z integrovaných obvodu k navádění balistických raket, přistávací počítač Apolla, nebo první mikroprocesor použitý ve vojenským letadle. Jasně, chleba levnější nebude, ale to je omezený názor, nebýt výzkumu tak žijeme pořád v jeskyni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych si tim chlebem nebyl tak jisty ... nedivil bych se kdyby existovala spojitost mezi kosmickym vyzkumem a napr. nejakym hnojivem pouzivanym i pro psenici ... a vubec, nepece se dneska vetsina chleba v automatickych pekarnach rizenych pocitacem, bez pekare a tedy levneji?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nebýt vesmírného výzkumu, nemáme ani propisovačky. Výsledkem tohoto výzkumu jsou tisíce a tisíce vylepšení našeho každodenního života, která už ani nevnímáme.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bodaj by ludia konecne dostali rozum a peniaze vyhodene na vojnu sa dali do vyskumu vesmiru. Mozno je to jedina cesta ako ulahcit zivot na zemi. Ja som v tomto rojko a dufam, ze sa dockam kolonizovania dalsej planety. Rad sa prihlasim ako dobrovolnik

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale oni se ty peníze vynaložené do vojenského výzkumu vratí jako spousta vědeckých objevů vhodných pro běžný život. Jen armáda je schopna dát tolik peněz do výzkumu, který nemá žádnou jistotu výsledku.
Z druhé světové a potom i studené války žije věda a technika dodnes. V "mírových" dobách totiž převažuje hlas, že "chleba levnejší nebude, tak co do toho dávat peníze" a pokrok je mnohem zdlouhavější.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vidis obaja hovorime o tom istom ale inak. Preto som nepisal o vojenskych technologiach ale vojne. Ani si neviem predstavit kolko musi USA vyplatit na platoch, strave a podobnych nevyhnutnych nakladoch vojakom a dodavatelom za vojakov v cudzine. Toto je podla mna skoda penazi. Nic nevyriesia v Iraku ani Lybii tak isto ako sa nic nevyriesilo vo Vietname. Keby tieto peniaze natiekli do vyskumu vselico by sa mohlo podarit. Je teeraz zname, ze USA nebude lietat s ludmi do vesmiru pomerne dlho, to bude zas dlha doba temna. Najvacsim milnikom bol clovek na mesiaci. Kedy to bolo? A preco sa od vtedy nic podobne neopakovalo?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak už nedávno tvrdil Hawking, pokud nechceme na zemi dřív nebo později zhynout nějakou katastrofou, tak nám nezbude nic jinýho, než se vypravit do vesmíru. A spíš dřív, než později. Později by už to taky nemuselo jít. Berte to jako "protipovodňové" opatření :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže kdyby nebylo armády, válek atd, tak by nemělo smysl investovat do vojenského výzkumu a tím by tedy nebyly ani technologie později užívané v civilním komerčním průmyslu.
Proč by někdo investoval do vývoje ponorek, letadel a tanků, kdyby neměl v úmyslu stavět ponorky, letadla a tanky?
Dokonce i Arpanet (předchůdce internetu) byl původně vyvinut, aby zajistil logistiku a armádní bojeschopnost i v případě jaderného útoku. Kdyby nebyla studená válka a neustálá hrozba války, tak bychom si tu možná teď nepsali.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

USA dava na armadu 4% rozpoctu, takze to co jde na vyzkum vesmiru financovanym armadou je stale dost malo bohuzel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale při velikosti Amerického HDP je to stále obrovské množství peněz. Armáda dokonce převzala několik projektů od NASA včetně vývoje menší varianty raketoplánu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nepochopil si duvod proc jsou tu valky :o) je tu jista soukroma spolecnost s nazvem FED, ktera ochotne sponzoruje obe strany konfliktu jiz od sveho vzniku. Jejimi nejvetsimi ksefty jsou 1. a 2. svetova valka, pak par drobnych konfliktu jako Vietnam, Afganistan, Irak, Iran.

Valky jsou jako farmaceuticke firmy :o) neni dulezite lecit pacienty, ale drzet je pri zivote to je daleko lepsi business :o) Zrovna delam v jedne firme, ktera se zivi valkou :o) Tomu rikam business. Do armady tece tolik zbytecnych penez, staci byt na vlne.

"Every 12th person is armed with gun. Question is how do we arm the remaining 11." Lord of The War :o)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A jak by si toho chtěl dosáhnout bez faserů a fotonových torpéd:-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych doplnil, že vesmírné závody obou mocností začali již na sklonku druhé světové války. Let prvního člověka tak byla jedna z rusy vyhraných etap v již dobře rozjetém závodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak že telepatie nefunguje :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teda nic moc, už jsem tu četl mnohem lepší článek. Nějak se to Ctrl+C Ctrl+V vymklo z ruky. Hodně nesourodý a zmatený článek.
A rozhodně Gagarinův let ty závody v kosmu neodstartoval, ty už byly v té době v plném proudu. V podstatě američané se vytahovali že v mezinárodní geofyzikálním roce 57-58 vypustí družici. A Rusáci ji vypistili, byť jen pípala. Ale pak vypouštěli Sověti celkem festovní kousky a Američané vypustili po fiasku s projektem Vanguard jen prťavoučký Explorer (posměšně nazývaný pomeranč). A politici tu měli krizi a už se to vezlo (no v podstatě už to začlo koncem války honem na německé vědce raketové v čele s von Braunem).
A proč ten "space race", chápu musíme být světoví, ale ne za každou cenu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, obecně se má za to, že to začalo Sputnikem, který docela Američany překvapil :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Američani zjistili, že jsou pozadu, tak začli něco dělat. Mimochodem i DARPA(tehdy ARPA), která dneska vyvíjí ty nejpokročilejší technologie, tak byla založena jako odpověď na Sputnika.
Když se Američané x-krát dostali na měsíc a zjistili, že Sověti se tam nikdy nedostanou, tak ukončili program Apolo a vesmírný program skoro přešlapuje na místě. Určitě se velmi hodně zpomalil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle téma jsem četl jeden zajímavý blog, ale už jsem zapomněl, kde to bylo. V dobách programu Apollo jim to šlo velmi dobře a rychle, byl dostatek prostředků a dokonce byl vypracován návrh mise na Mars s lidma.

S koncem Apolla byly dost omezeny prostředky pro NASA. Ta se navíc příliš soustředila na jediný velký (a dnes už víme, že předražený a neefektivní) projekt, kterým byl Shuttle. Všechno ostatní bylo v pozadí a bohužel, jak říkáš, se vývoj velmi zpomalil, taky díky větší míře byrokracie.

Dřív se hlavně dělalo a míň papírovalo, dnes je to naopak. Delegace vývoje a vesmírných služeb na soukromníky snad bude pro USA správným krokem, protože státní moloch NASA na to v současné době prostě nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gemini, Apollo (ked cely program dokazal za necelych 10 rokov prepravit cloveka na Mesiac) boli preto uspesne, lebo:

1. Mali v podstate neobmedzene financne prostriedky (az v druhej polovici zacal Kongres sekat rozpocet)..

2. S tym suvisiaca motivacia voci Rusom..

Ani jedno ani druhe dnes nie je, ani tak skoro nebude.. dristy o vesmirnom vyskume su dobre tak pred volbami prezidenta v USA!

Po pristati Apolla na Mesiaci mala NASA velke plany - zakladna na Mesiaci (Apollo Applications Program), let na Mars, velka orbitalna stanica.. Nixon im to tak zoskrtal, ze nakoniec sa s biedou zmohli na Space Shuttle.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mas na mysli ten stejny program Apollo, nejdrazsi Hollywoodsky film vsech dob?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jen podotknul, že Gagarin nebyl první člověk ve vesmíru. Prvním byl Vladimír Iljušin, který ale při přistání havaroval na území Číny. Jelikož Sovětská propaganda stavěla pouze na 100% úspěchu, tak to pro ně bylo nepřijatelné. Pro ně bylo nutné, aby předvedli světu svůj úspěch a mohli oslavovat hrdinu, tak Iljušina nechali hospitalizovat rok v Číně a pět dní po jeho havárii vyslali Gagarina, který byl původně jeho náhradník. V tomto případě se přistání vydařílo a Sovětský Svaz let Iljušina utajil. Vše se provalilo až po pádu opony. Kdo nevěří, ať si o tom něco vyhledá na netu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:-)) Asi na tom netu špatně hledáš... Iljušin byl zraněn a dokonce léčil v Číně, ale rok před letem Gagarina a navíc při autonehodě :-)))

A jinak si bud jisty, že američané měli sakra dobře hlídané starty všech SSSR raket, takže by o čemkoliv před Gagarinem věděli. O startu Vostoku věděli den předem a o tom, že vystartoval jim podal zprávu radar už po 13ti minutách...

Takže si své konspirační teorie vymaž ze svých záložek, jsou to všechno nesmysly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.