Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vyšlo desktopové prostředí GNOME 2.20

Zaujimalo by ma preco MS nikdy podobnym sposobom neupdatoval Explorera alebo OE? V MS asi rozmyslaju, ze to co sme vymysleli, budete odteraz pouzivat az naveky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne že bych chtěl rejpat, ale mám takové tušení, že kdyby MS implementoval všemožné finesy, které v KDE/GNOME nikomu nevadí, tak by na něj vlítla Neelie Kroes s EU za zadnicí a napařila nejmíň miliardovou pokutu za to, že kazí obchody jiným firmám :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno každej novej řádek kodu přináší další možnost bugu. MS něco udělá a pak to celou dobu vylaďuje :) ... né zřídka kdy pak taky opravuje díry novýma dírama atp. ;)

Btw. již se těším, až nový gnome užiji sám :) muck muck

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimalo by ma preco MS nikdy podobnym sposobom neupdatoval Explorera alebo OE? -- vždyť Linux jen kopíruje Windows, třeba  Dialog pro výběr souboru nyní obsahuje i seznam nedávno použitých souborů a také výsledky hledání aplikací jako Beagle a Tracker  je doslova okopírovaná z Windows Vista, rok starých (část funkcionality byla i v WinXP SP2), nicméně Microsoft to má uděláno lépe a graficky povedeněji...
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS: prohlížení fotek je tak primitivní, že jsem se musel začít chechtat. To bylo lepší snad už na Windows for Workgroups 3.11..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ooh, MS-fanatik R.H. se nám projevil. Tomu, co jste napsal, snad sám nevěříte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak muze Linux kopirovat Windows? Gnome neni Linux. Je to GUI ktere mozna kopiruje GUI Windows, stejne jako Windows 3.11 kopirovalo GUI MACOS.
Linux neni graficke rozhrani, linux je Operacni system, ktery na rozdil od windows muze mit jakekoliv GUI. To ze se znazi napodobovat windows, je logicke. Jsou v nich jiz osvedcene a vyzkousene user friendly udelatka, kterych se uzivatele osobnich pocitacu nechteji a nebo ani neumeji vzdat..
V_V

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano Souhlasim s Radem.
MS IE explorer je nejkvalitnejsi prohlizec ktery renderuje html nejkvalitneji a jako prvni mel radu vychytavek typu tabs a pod.
MS urcite nezkopiroval spoustu funkci od applu a linuxu a Sunu.
Ms rules linux suck :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radek Hulan: dalo by se souhlasit, ze graficky Wokna vypadaji lip nez Gnome, ale na KDE nema ani Visty - videl jsem slavne Aero u kamarada a nepresvedcilo me to... samozrejme, jako vsechny diskuze ohledne grafiky, je to pouze vec subjektivniho nazoru

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...nemaji ani Visty...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusme se podívat třeba na dialog otevření souboru. Vista má mnohem více funcí, online náhled obsahu souboru, uživatelské záložky, hledání, rychlé přecházení mezi adresáři, to se prostě nedá srovnávat.
 
Vista: http://radekhulan.cz/img/vista/vista-otevreni-souboru.png
Gnome / Linux. http://www.gnome.org/start/2.20/notes/en/figures/rnusers-gtkfilechooser-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten otvírací dialog z vist (teda pokud to funguje tak to vypadá) mi připomíná jedno udělátko od Nortona co se dalo nainstalovat do W95 a rozšiřovalo dialogy otevřít/uložit právě o funkce pro práci se soubory. Norton to měl teda výrazně kompaktnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@nib - vzhled se dá samozřejmě ve Vista plně nastavit, poměry stran, vypnutí podrobností či náhledu. Gnome v roce 2007 vypadá jako Windows v roce 1995. Linuxu ujel vlak. Snad to KDE 4.0 dožene..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pěkné přirovnání, ale musí se také vzít v úvahu HW nároky na jaké je to tvořené. Takové Windows Vista Na PIII 1ghz nepojedou jako Linux s Gnome či KDE. MS Windows neni špatný SW, ale neni to dobrá alternativa pro všechny, kdo chtěji s pc pracovat a přitom uplně nevyprášit peněženku.
Po příkladu MAC OSX je také UNIX Os s vlastním GUI, na které si nikdo nenechá sáhnout. Je to ale komerční a nechají si to také velice dobře zaplatit. Unixove systémy v GPL se nesnaží uživatele získat jako otroka, který už není schopen kamkoliv migrovat, je to otevřený systém pro všechny chytré lidi. Je vhodný pro mládež, která ještě není produktivní, nabízí spousty možností počítačové gramotnosti. Rozhodně je to použitelný systém pro lidi, co chtějí fungovat doma a v kanceláři a nechtějí přitom koloběžky a stíny které svedají HW nároky a tím také opět cenu HW jako takového.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rodiče provozují Vista Home Premium na 1.73GHz Celeron, 1GB RAM, integrovaná GMA950 grafika, a jede to skvěle, dokonce funguje na tom i Aero..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows Vista Home maji plnokrevne Aero?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radek Hulan: ad online nahled - Visty nevlastnim, ale napr. v konkretnim pripadu, ktery uvadite na obrazku - je zapotrebi mit v systemu nainstalovan Excel?

A kdyz uz jste zacal diskuzi v podstate o manageovani soboru - neznam nikoho, kdo dela v grafickem OS (at uz Linux nebo Wokna), ze by pouzival vestavene 'GUI' prostredky pro ucely mangementu souboru. Pod oba OS volne siritelne (i placene) managery souboru, prace se souborem v Exploreru nebo v Konqueroru mi prisla vzdycky hrozne neohrabana...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@V_V - jasně, Home Premium OEM za 2.800 Kč mají v podstatě veškeré funkce (kromě pár enterprise blbin), tedy i Aero

@ork - na náhled stačí zdarma dostupný Excel (Word, atd.) Viewer..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radek Hulan: a funguje nahled i s non-MS technologiemi, co ja vim, napr. DWG soubory AutoCadu jako nahled? Nebo OpenOffice?

Nahled souboru (i dalsi vlastnosti) neni nic, co by se z Woken nedalo do Gnome bez problemu okopirovat ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... už se těším, jak Radek Hulán otestuje nové GNOME ve svém Ubuntu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

G_: Dejte si facku a než něco dalšího napíšete, tak si nejdřív zjistěte rozdíl mezi Explorerem (explorer.exe) a Internet Explorerem (iexplore.exe)

ork: každý si může dopsat vlastní preview hanlder, viz třeba http://blog.vyvojar.cz/michalowo/archive/2007/03/23/Syntax_2D00_highligh...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

*handler

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no nevím, ale 80% uživatelů na naparáděné WV může vyprdnou, a bohužel většina z nich si ty blbůstky ani neumí vypnout, osobně mám dost velký úspěch s gnome u 35+ právě díky konzervativnímu vzhledu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ach jo zase hulan nedokaze pochopit, ze beagle je tady podstatne dyl, nez vista a ze gnome ma jednoduchy vzhled zamerne - je to jeho filozofie. Proto GNOME vypada "oskliveji" od KDE, jenz jsou lidi, kterym to vyhovuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hulane na tehle konfiguraci ti aero jit muze, ale s ostatnim si ani neskrtnes. zkus si pri tomhle renderovat video nebo hrat nejakou hru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co to je za sileny fonty? to je ale hnusny gui, to gnome :-\

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GNOME je natolik "intuitivní a jednoduché v používání, že pokaždé, když jsem u něj nucen sedět to končí listováním v manuálu s kdejako blbostí a jsem zraly na léčení :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor: Osobně se takovým slovům vyhýbám. Myslel jsem si podle tvojich příspěvků, které jsem poslední dobou pročítal, že jsi člověk otevřený více myšlenkám, tak proč takové zavrhování?

Osobně když jsem přecházel na linux platformu, měl jsem nainstalováno jak KDE, tak Gnome a rozhodl jsem se pro Gnome. Bylo a je pro mě stále intuitivnější a jak již zde bylo zmýněno, mám rád konzervativní věci i když jsem silně pod kategorii 35+ :)

Také ovšem znám lidi, kteří fungují odjakživa na KDE a nedají na něj dopustit. Je to prostě o tom, co komu vyhovuje a já za sebe jsem velmi rád, že se můžu svobodně rohodnout a hlavně, že se mám mezi čím rozhodovat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nechápu, co mají všichni s tím kopírováním.
Jakmile nějaký program či operační systém nemá nějakou funkci, je hned označen za neschopný, zastaralý a nevhodný k používání. Když ji implementuje, všichni křičí, jak je to vykradené z jiného programu / OS. Jak to má tedy být? Jak zavřít ústa lidem, co se takto chovají?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovým lidem pusu zavřít bohužel nejde.
Jinak sem dnes poprvé v životě vyděl dialog pro otvírání souborů ve Vistě a zdá se mi ošlivý. Spousta funkcí to ano, ale pro skupinu lidí, pro kterou je určeno GNOME by byl celkem nevyhovující. A navíc bych se bál, že se mi nevejde ani na muj 15" monitor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mraziku v poho. Z hulenej Hulan potrebuje takovy dialog, protoze pri tech mzitkach nevi co blekota. Svymi vyroky a argumenty mi pripomina politruky doby minule, kdy porovnavali hrusky se svestkama aby jejich pravda vypadala svatejsi net Svate pismo jejich vlastni idelologie.Nedej boze mej jiny nazor... A vyHulan je na tom stejne, mozna hur...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty náhledy přímo v aplikaci (ať už v IE, nebo MS Office 2007) jsou snad to nejhorší, co tam mohli udělat. Díky tomu se otevírá došlá pošta o x sekund (třeba při velkém excelu i o nějakou tu minutu, dle rychlosti PC a sítě) pomaleji. Asi se to dá vypnout, ale ještě jsem se s tím nehrál, ale brzo asi budu muset, jinak z toho zešílím.
Ohledně Vist - nechci někoho zklamat (např. Tebe Hulán), ale pro firemní účely jsou ještě nepoužitelné. To myslím vážně. Pokud se potřebujete připojovat VPNkou, RDPčkem a přitom ještě pracovat a nedej bože, že někde potřebujete nějaký přístupový klíč a jste ztraceni. Vista končí.
O grafice se tu fakt nemá cenu bavit. Např. Beryl na linuxu(který využívá HW akceleraci, např. od MS, který většinou používá SW) to fičurkama natře všem, o tom se nedá polemizovat, je jen otázkou, je to účelné.
Souhlasím s názorem, že uživatelé zatím moc neposkvrnění MS, ale klidně i Ti poskvrnění, by měli začít zkoušet i alternativy. Je to lepší jak krást nějaký SW, a třeba to povede i k zlepšení a zlevnění MS z důvodu konkurenceschopnosti (zatím sci-fi :-(( )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Guzil

Vsak ja nerikam, ze je GNOME spatne. Vzdyt si naslo temer 50% "trhu" s desktopy. Ja si jen tak povzdechl nad vztahem ja-gnome. nejak nedokazu pochopit, jak na GNOME, jehoz jedinym hlavnim ucelem je jednoduchost a intuitivnost musim brat manual, abych udelal obycejnou vec jako vytvoril zastupce.... To neni nicp roti GNOME.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono celé Gnome je (resp. by mělo být) stavěné tak, aby bylo maximálně jednoduché a přehledné - proto ty dialogy (např. prohlížení obrázků) vypadají tak "srandovně". Mají zkrátka nejmenší možný počet tlačítek, která by uživatel mohl potřebovat. Možná to někteří lidé neocení (že RH :), ale očividně to má ve (zpravidla technicky zaměřené!) komunitě větší nebo minimálně stovnatelný úspěch, jako konkurenční "tlačítky nabité" KDE.

Vista je v tomto směru zcela nekonzistentní - něco se na jednu stranu zjednodušilo, ale třeba zrovna výše zmíněným filedialogem by se daly strašit malé děti. Funkčně je možná perfektní a obsahuje přehršel zcela cool nepostradatených libových featur, ale kdybych to měl nasazovat u nás na firmě, tak bych musel pořádat školení na otevírání souborů. Prostě není pravda, že čím víc tlačítek, tím víc Adidas. A to už ví i u Microsoftu - viz třeba nové Office.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, pěkná verze Grafického rozhraní, GNOME, asi nějaká verze 2.20 EN, pro Operační systém Linux, asi nějaká verze CZ, úsporná, s pěkným vzhledem, paráda, prostě no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xvasek: Achjo, zmíněné náhledy ve Vistě se dají samozřejmě vypnout, dokonce mám pocit že jsou defaultně vypnuté. Když je nechcete, tak je mít nebudete ... jenom anti-MS fanatik pokřikuje aniž by znal fakta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji,
konečně jsem našel slovo, kterým budu označovat samolibé chudáčky přesvědčené pouze o své pravdě - HULÁN

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Matajon: A to má být argument pro, nebo proti Vistě? Jde právě o to, že vypínání a zapínání tady těch featur je něco, co způsobuje, že se systém chová a vypadá vždy jinak. Jestli je to krok k nebo od usability už si zhodnotí každý sám.

Ano, "možnost nastavovat" a "mít jednoduché dialogy" jdou proti sobě a právě Gnome je jedno z mála prostředí, které se jednoznačně vydalo cestou jednoduchých dialogů. Sám Linus Torwalds kvůli nemožnosti nastavování nazval vývojáře Gnome "GUI fašisty". Samozřejmě, že se to mnoha lidem nelíbí, ale oni mají svou Vistu nebo KDE, kde jsou spokojeni a nikdo jim to nebere. Gnome je prostě takové, jaké je a mnoha lidem se líbí - ber nebo nech být.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedalo mi to, ten R.Hulán a jeho článek, http://radekhulan.cz/item/srovnani-gnome-2-20-versus-windows-vista ten občas zmiňujete, jeho závěr mě dojal až k slzám. Gnome srovnává s Win95. Na Gnome se mi taky líbí jeho vzhled. Používám Gnome, přidaná podpora KDE a Beryl. R.Hulánovi nevěřím!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reagovat na cloveka (Hulan), ktery, tusim pred cca 2lety, popisoval jak pridal pridal v php kodu podporu pr sqlite a pak napsal vetu, ze objektove orientovane programovani nema v tomto smysl, je uplne zbytecne.
Ten clovek je despota. Slysel jsem (pokud to eni pravda tak se omlouvam) od znameho co Hulana sem tam cte (zrejme pro zasmati) ze Hulan zazaloval nekoho za to ze ho kritizoval. Me tohle neprijde jako normalni.
Clovek, ktery kritizoval AdSense a pak si ho sam nasadil, je pokritec.
Skoda slov na takoveho hlupaka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dark phoenix: pokud vam jeste nedosla hulanova taktika k maximalizaci navstevnosti blogu, pak vezte ze zni takto "kritizovat a plyvat na vse k cemu lide citi jakekoliv sympatie, a naopak velebit to co nesnasi" ... to spolu se striktne cenzurovanymi prizpevky pod clanky na hulanove blogu pusobi jako med na vcelicky - navstevniky .. a hulanovi pak pochopitelne dela radost rozsouci prijem ze zminovaneho adsense. Coz je imho jediny dovod proc to jeste dela.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

priklad .... "X si zaslouzi vybombardovat, srovnat se zemi." .. za X dosadte jmeno sveho rodiste ... to je typicky hulanovsky clanek a netvrdte mi, ze byste nebyly jeho ctenarem ... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.