Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vývoj Androidu

Android logo
Operační systém Android je fenomén dnešní doby. Aktivních mobilních telefonů s tímto systémem je dnes více než 130 milionů po celém světě a zájem dále roste. Někteří ho oslavují, jiní proklínají. Pojďte s námi nahlédnout do historie jeho úspěchu, přiblížit si jeho vlastnosti a zamyslet se nad problémy, které ho možná ještě čekají. 

Kapitoly článků

Android je významným tahounem v implementaci nových technologií v mobilních telefonech. Díky dnešní široké základně uživatelů má Google nezanedbatelný vliv na to, které novinky se na trhu ujmou a které ne. V poslední době jsme se dočkali přidání podpory například Adobe Flash 10.1, Near Field Communication, HTML 5, WebM, OpenGL ES 2.0, SIP a tak dále. Pro uživatele je velmi důležité, že tyto vlastnosti mohou díky aktualizaci systému získat i do svých stávajících, někdy roky starých zařízení. Aktualizace jsou ale čistě ve správě výrobců daných telefonů, záleží na každém z nich, zda vám novější verzi systému nabídnou, případně kdy. A pokud výrobce selže, můžete se (alespoň u rozšířených telefonů) pokusit o neoficiální cestu, která je díky velké komunitě často také možná.

A jak probíhal a probíhá vývoj? Každá desetina v označení verze systému přináší většinou mnoho vylepšení, zmíníme jen ty nejvýznamnější s odkazem na kompletní seznam změn přímo na stránkách Android projektu:

Android 1.5 – Cupcake (postaveno na jádře 2.6.27)
Tuto verzi Google uvolnil v květnu roku 2009 a jednalo se o první významnou aktualizaci. Dříve byla vydaná ještě aktualizace 1.1, ta ale přinesla jen několik oprav a kromě T-Mobile G1 snad nebyla ani na jiných u nás prodávaných telefonech dostupná.
Verze 1.5 přinesla naopak velký balík změn. Upraveno bylo grafické rozhraní většiny vestavěných aplikací, systém dostal novou softwarovou klávesnici, podporu pro nahrávání videa (formáty MPEG-4, 3GP) nebo podporu pro bluetooth stereo (profily A2DP a AVCRP).

Android 1.6 – Donut (postaveno na jádře 2.6.29)
Další aktualizace na sebe nenechala dlouho čekat, Google jí představil v září roku 2009. Přinesla podporu VPN, gest, CDMA nebo nová rozlišení mobilních displejů. Předělána byla vestavěná aplikace fotoaparátu a galerie.

Android 2.0/2.1 – Eclair (jádro 2.6.32)
Velký skok přišel hned koncem října 2009. Číslování se přehouplo přes dvojku a to značilo zásadní změny. Například nový prohlížeč s podporou HTML 5, optimalizace rychlosti systému, změny v uživatelském prostředí (mimo jiné animované tapety na ploše), podpora Exchange nebo vestavěného blesku fotoaparátu. Přidána byla podpora Bluetooth 2.1. S tímto systémem se začal prodávat první mobilní telefon přímo od Google – Nexus One, který vyrobila společnost HTC. Kromě USA byl ale špatně dostupný.

Google Nexus One HTC Desire
Google Nexus One / HTC Desire

Android 2.2 – Froyo (jádro 2.6.32)
Tato verze je momentálně na telefonech uživatelů nejrozšířenější. Google ji vydal v květnu roku 2010 a i dnes je nahraná ve spoustě zařízení, které jsou na pultech prodejců. Přinesla zrychlení díky JIT (Just In Time) kompilátoru a dlouho očekávanou možnost ukládání aplikací na paměťovou kartu. V této verzi najdete Flash 10.1, možnost vytvořit z telefonu wifi hotspot nebo sdílet připojení s počítačem přes USB. Vylepšena byla podpora Exchange a novinkou je také implementace OpenGL ES 2.0.

Android 2.3 – Gingerbread (jádro 2.6.35)
Zatím nejnovější verze Androida pro mobilní telefony byla vydána v prosinci 2010, s aktualizací 2.3.3 a 2.3.4 v letošním roce. Zde je nejzajímavější podpora Near Field Communication, od které se čekají velké věci v oblasti plateb. Objevila se podpora WebM, SIP nebo opět upravená klávesnice. Zajímavá je také větší kontrola nad běžícími aplikacemi, kdy i uživatel nyní bez instalace aplikací třetích stran může vidět, které z nich reálně běží a je možné je ukončit. Od této verze se také začal používat souborový systém ext4 místo dosavadního YAFFS.

Android 3.0/3.1/3.2 – Honeycomb (jádro 2.6.36)
Tak trochu úkrok stranou je verze 3.0 s aktualizací 3.1. Není to klasický přímý následovník verzí předchozích, ale jedná se o speciálně připravenou verzi systému pro tablety. To znamená přepracované uživatelské rozhraní pro velké displeje, upravené verze vestavěných aplikací, odlišná klávesnice nebo upravený multitasking. Příjemná je také podpora USB host. Prezentaci této verze si můžete prohlédnout na následujícím videu.

V současné době se připravuje verze 4.0, která by měla opět sjednotit označení pouze do jedné větve a zahrnovat všechna vylepšení tabletových 3.X verzí, která přinese i na mobilní telefony. Verze 4.0 by měla přijít na svět ještě letos.

Kapitoly článků

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mobilní operační systém Android

Pátek, 29 Červenec 2011 - 11:54 | Oto Von | neni moc aplikaci, prej jo ty si klasickej...
Pátek, 29 Červenec 2011 - 08:54 | Spodní voda | Máte někdo zkušenost jak funguje androidí...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 19:46 | Rafan | Ptal jsem se kamaráda a ten my odpověděl že tu...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 18:35 | WIFT | Bada mám na Wave (S8500) a zhodnotil bych to...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 17:47 | Haldo | WM nikdy nebol o systeme ale o "vyrobcovi...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 16:24 | Shal | bada je prá dobrá, ale nešel bych do toho už...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 16:22 | Shal | Mě po stažení a nainstalování aplikace pořád...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 14:52 | Noxik | Aha, tak to se nedivim. To by polozilo kazdy...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 14:09 | pekr | Taky mam TP2 ... ve skrini :-) S WM6.5 se mi zda...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 14:06 | pekr | což stojí úplné ho... :-), chce to jen o tom něco...

Zobrazit diskusi