Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyzkoušeli jsme bezdrátový bezpečnostní systém Ajax. Pohlídá byt, dům i kancelář

PR článek
Bezpečnostní systémy, jaké známe ze sci-fi filmů, jsou takovým zbožným přáním každého nadšence do chytrých domácností. V budoucnosti už ale zřejmě žijeme. Vyzkoušeli jsme profesionální bezdrátový bezpečnostní systém Ajax, přes mobilní aplikaci tak ochráníte svoji domácnost či kancelář před krádežemi, ohněm i potopám.

Bezdrátové bezpečnostní systémy nás v prvé řadě zaujaly svojí virální reklamou, kterou můžete zhlédnout níže. Spojili jsme se tedy s výrobcem a požádali o zaslání kompletní sady, abychom ji mohli vyzkoušet v našich kancelářích, které v období práce z domova občas zejí prázdnotou. Představme si tedy jednotlivě, co na nás čekalo v balení a jak jsme s jednotlivými produkty byli spokojení.

Postupně se podíváme na centrální řídící jednotku Ajax Hub 2 Plus; dále ovládací klávesnici Ajax KeyPad s bezdrátovou klíčenkou; bezdrátový detektor pohybu Ajax MotionCam s kamerou pro ověření poplachu; chytrou zásuvku s monitoringem Ajax Socket; bezdrátový detektor otevřených dveří či oken Ajax DoorProtect; bezdrátový detektor zaplavení vodou Ajax LeaksProtect; bezdrátový detektor kouře a teploty Ajax FireProtect a samozřejmě také sirénu Ajax HomeSiren.

Jednotlivé produkty jsou libovolně kombinovatelné. Svůj výběr můžete zúžit klidně jen na pár kousků, které naleznou uplatnění i malém bytě, nebo naopak rozšířit pro maximální zabezpečení rodinného domu či firmy. My jsme maximalisté, kteří si chtěli osahat vše, co Ajax nabízí.

Několikrát jsme již zmínili, že jednotlivé prvky bezpečnostního systému jsou bezdrátové. První otázkou, kterou jsme si pokládali, a vy zřejmě právě pokládáte, je jejich výdrž. Většina produktů se pohybuje rámcově v řádu několika let, dokonce i detektor pohybu s kamerou vydrží až 4 roky. Detektor snímající otevřené okno dokonce až 7 let. Pokud by ve vás tedy instalace bezpečnostních systémů evokovala představu zásadní rekonstrukce a komplexní kabeláže, pak vás systémy Ajax příjemně přesvědčí o opaku.

Centrální řídící jednotka - Ajax Hub 2 Plus

Začněme rovnou hlavním tahounem celého bezpečnostního systému, mozkem celé operace Ajax Hub 2 Plus. Jeho instalace se skládá pouze ze zapojení do elektřiny, připojení na internet, stažení aplikace a registrace uživatelského účtu. V případě výpadku proudu přepne centrální jednotka na záložní baterii, která nabídne až 15 hodin provozu.

Připojení na internet je řešeno vskutku chytře, máte totiž k dispozici hned několik variant. Tou primární je samozřejmě připojení přes klasický Ethernet kabel RJ45, dále pak integrovaná Wi-Fi. Co však musíme pochválit, je možnost vložení SIM karty s LTE připojením, což při pořádném zamyšlení dává smysl a je až zarážející, že některé bezpečnostní systémy se prodávají bez této možnosti.

V případě výpadku proudu přepne centrální řídící jednotka Hub 2 Plus na vlastní záložní baterii, se kterou dokáže chránit objekt až dalších 15 hodin. O jakýchkoliv vnějších vlivech, včetně právě výpadku proudu, dostane uživatel notifikaci do aplikace na mobilní telefon. 

Přestože centrální jednotka slouží jako spojka mezi jednotlivými zařízeními, nabízí také několik bezpečnostních prvků. Zadní krytka, skrze kterou přistupujete ke kabelům, je vybavena vlastním senzorem, který vás notifikuje o neočekávané manipulaci a v případě nutnosti spustí poplach. 

V aplikaci si můžete nastavit až 64 různých scénářů. Ajax Hub 2 Plus umí spolupracovat až se 200 různými zařízeními, takže fantazii se meze nekladou. Zařízení lze například nastavit tak, aby v případě úniku vody odpojilo její přívod, nebo vyplo proud v případě požáru. Umožňuje také nastavit časový rozvrh, podle kterého se budou jednotlivá zařízení spouštět nebo vypínat. 

Pro vzájemnou komunikaci s jednotlivými zařízeními využívá bezpečnostní systém  Ajax vlastní šifrované AES přenosy s názvem Jeweller. Hodí se poznamenat, že  zařízení Ajax splňují evropské bezpečnostní normy EN 50131 a získaly certifikaci pro  2. stupeň zabezpečení, která v praxi znamená, že systém dokáže odolávat útokům i  zkušených narušitelů s pokročilou výbavou.

Bezdrátové detektor pohybu s kamerou – Ajax MotionCam

Ajax MotionCam je detektor pohybu vybavený kamerou, která při spuštění poplachu  vyfotí sekvenci snímků a ty si pak můžete prohlížet přímo v aplikaci. Okamžitě se tak  můžete podívat, zda byl poplach vyhlášen oprávněně a v objektu je útočník, či zda jen  někdo zapomněl vypnout systém. Veškerá data jsou šifrována a nedostane se k nim  nikdo kromě vás nebo bezpečnostní agentury, pokud se rozhodnete využívat její  služby.

Ajax MotionCam detekuje pohyb až na 12 metrů a dokáže rozpoznat i domácí  mazlíčky, aby se vyhnul zbytečným notifikacím o poplachu. O detekci se stará  termální PIR senzor, který detekuje pohybující se objekty s teplotou srovnatelnou  s teplotou lidského těla. Pořizovat snímky dokáže i v absolutní tmě. 

S centrální řídící jednotkou dokáže komunikovat až na vzdálenost 1700 metrů ve  volném prostoru, takže ani několik pater nebude trnem v patě.  

Bezdrátový detektor otevřených dveří či oken – Ajax DoorProtect

Pro tento kousek ze sady jsme našli využití v kanceláři i v domácnosti. Jeho primární  zaměření slouží k detekci otevření dveří či oken, aby vás varoval v případě  podezřelého vniknutí. Detektor funguje na principu magnetu. Pokud dojde k rozpojení  dvou částí zařízení, které k sobě přiléhají, dostanete o této události notifikaci. Životnost baterie je u tohoto kousku impozantní, s výdrží 7 let se řadí mezi nejlepší  na trhu. Chytřejší verze tohoto detektoru umí reagovat i na otřesy.

Bezdrátový detektor kouře, teploty a CO – Ajax FireProtect Plus

Občas je potřeba chránit domácnost i před sebou samotným. Obzvláště v období  Home Office často pendlujeme mezi kuchyní a počítačem, přičemž někdy úplně  zapomeneme, že jsme nechali zapnutou troubu nebo sporák. Bezdrátový detektor  kouře a teploty vás dokáže na hrozící nebezpečí upozornit. Tato verze reaguje dokonce i na výskyt oxidu uhelnatého (CO). Baterie detektoru vydrží až 4 roky.

Bezdrátový detektor zaplavení vodou – Ajax LeaksProtect

V podobném duchu je navržen také detektor zaplavení, který je ze spodní strany  vybaven kontakty detekujícími přítomnost vody. Můžete jej umístit například pod  pračku, myčku na nádobí nebo pod okno. Detektor vyhodnocuje velikost elektrického  odporu mezi čtyřmi páry kontaktů umístěnými ve spodní části krytu. 

Detektory zaplavení vodou, kouře, plynu či teploty se mohou hodit i u prarodičů, u  kterých je s přibývajícím věkem zapomnětlivost čím dál horší a my občas trneme  hrůzou, zda je vše v pořádku. 

Chytrá zásuvka Ajax Socket

Tento zásuvkový adaptér vypadá na první pohled nevinně, ale ti šikovnější si s ním  mohou skutečně řádně vyhrát. V prvé řadě nabízí přehled o spotřebě jakéhokoliv  zařízení, které skrze něj připojíte, takže můžete například sledovat, kolik energie  spotřebuje váš počítač, lednička, pračka, mikrovlnka a podobně. Ale to svedete s jakoukoliv chytrou zásuvkou, pojďme se spíš podívat, jak takový chytrý adaptér, spárovaný s bezpečnostním systémem, pomůže ke klidnému spaní. 

U centrální řídící jednotky jsme zmínili nastavení až 64 scénářů, při kterých můžete  systému říct, co má za jakých okolností dělat a víceméně si naprogramovat chování  celé vaší domácnosti. Pokud do zásuvky zapojíte například světla, může je centrální  řídící jednotka aktivovat ve chvíli, kdy detektor pohybu zaznamená podezřelý pohyb a případného zloděje vyplašit. 

Můžete také nastavit, aby se spotřebiče zapojené do těchto adaptérů automaticky  zapínaly či vypínaly podle zvoleného časového harmonogramu. 

Dodatečné ovládání bezpečnostního systému

Přestože mobilní aplikace bude mít patrně hlavní slovo pro většinu lidí, kteří se  rozhodnou vylepšit si domácnost tímto systémem, je rozhodně lepší mít více  možností, jak aktivovat, či deaktivovat systém.

Tím nejpohodlnějším způsobem je patrně bezdrátová klíčenka Ajax SpaceControl.  Pokud byste nevyužili geolokace, pak jednoduše při odchodu aktivujete systém  zmáčknutím tlačítka a při návratu jej stejně tak deaktivujete. Zvyknout si jde poměrně  rychle a brzy se z toho stane rutina. I se svojí malou baterií vám vydrží až 5 let. 

Tím nejelegantnějším způsobem, který jako by byl přímo vystřižený z filmů, je  bezdrátová klávesnice Ajax Keypad, kterou umístíte například za dveře a při návratu  domů zadáte pro deaktivaci systémů svůj PIN. Výdrž baterie je přibližně 2 roky. 

Párování bezpečnostních prvků a hlášení bezpečnostním složkám

Instalace systémů Ajax je vskutku rychlá a bezproblémová, výrobce nicméně  doporučuje přenechat ji odborníkům. Profesionální instalace pomůže předejít  falešným poplachům, pokryje veškeré možné příležitosti k narušení a garantuje  spolehlivou funkčnost systému v život ohrožujících situacích.

Každé zařízení má na své krabičce umístěn jedinečný QR kód, který naskenujete  přímo v aplikaci Ajax Security System. V aplikaci je nutné vytvořit profil místnosti, ve  které se zařízení nachází, a libovolně jej pojmenovat.

Další zásadní otázkou je, do jaké míry lze bezpečnostní systém využít v praxi. Kromě  chytrých funkcí a notifikací, které máte k dispozici lusknutím prstu skrze aplikaci,  spolupracují systémy Ajax s českou bezpečnostní agenturou Wakenhat. Svůj systém  si tak můžete doplnit o jejich službu poplachového přijímacího centra, aby vás  v případě narušení kontaktovala a domluvila se i na případném zásahu. 

Bezpečnostní systémy Ajax je možné zakoupit na stránkách oficiálních partnerů pro Českou republiku

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi