Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Western Digital chystá 600GB Velociraptory

Nejak me unika smysl techto disku. Je to vlastne 2.5' disk kde je mensi obvodova rychlost a ta je dohnana rychlejsima tockama ploten. Jasne jde o pristupovou dobu, ale pokud by u 3.5'disku nebyla vyuzita vnitrni plocha ploten tak, aby hlavicky nemusely litat az ke stredu disku ale jen od kraje zhruba do pulky, tak by se seek dostal taky uplne nekam jinam.
Nebo by snad byl rychlejsi disk 1.5' s otackama 20k rpm ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde mimo jiné o vlastní setrvačnost hlaviček, stejná rychlost pohybu by u 3,5" disku vyžadovala více energie a přesnější regulaci/řízení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vysvetleni je jednoduche, ustaleni hlavicky po prebehu trva dnes cca 0.3ms, prebeh mezi vedlejsimi stopami cca 1ms, prebeh od kraje ke kraji trva u 3.5" disku cca 10ms o 2.5" cca 5ms, oproti tomu stoji rotacni latence, ktera u 7.200rpm disku cini maximalne 8.3ms, u 10krpm jiz jen 6ms a u nejnovejsich 15k7 disku Seagate jen cca 3.8ms, protoze obvykle hlavicka nekmita od kraje ke kraji da se rici, ze prumerna doba presunu hlavicky je v realu cca 5ms u 3.5" disku a 2.5ms u 2.5", to spolu s rotacni latenci zcela jasne zvyhodnuje 2.5" disky s vysokymi otackami oproti 3.5". Napr. uvedeny VelociRaptor dle vyse zminenych udaju potrebuje v prumeru 2.5+3=5.5ms, zatimco zmineny Seagate potrebuje 5+1.9=6.9ms, coz je pri nahodnem pristupu celkem citelny rozdil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc pěkné, to posviští jako pila. Jen tu cenu raději nechci vědět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne unika smysl techto disku obecne. Mel jsem puvodniho Raptora 74 GB, ve sve dobe naprosto skvela vec, ktera dokazala znacne zrychlit pocitac. Nicmene rychly disk je o rychlosti, ne kapacite. Na system a programy bohate staci 74 GB, co jsem mel, i kdyz je pravda, ze pri instalaci her atd. je to obcas problem. 150 GB zarucuje dostatecnou rezervu a vetsi kapacita je uplne zbytecna. Cili Velociraptory s 300 nebo dokonce 600 GB jsou podle me uplny nesmysl. Na uchovavani velkych objemu dat jsou tady levne 1,5 TB s 5,4k otacek. Na system mam 80 GB SSD od Intelu. Jiste Velociraptor mi za 6 tisic nabidne vetsi kapacitu, ale ta je mi u systemoveho disku vicemene ukradena. A SSD od Intelu poda urcite pro beh systemu lepsi vyukon. Na tom svym mam 40 GB volnyho a to mam nainstalovano pomerne dost programu. Jediny, na co ma ten Velociraptor smysl, je asi strih videa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Střih videa a další aktivity, kdy je s rozsáhlými daty potřeba pracovat (napadá mě ještě zpracování velkých obrázků a lámání hesel, na serverech pak databáze)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také mi uniká smysl tak obrovských kapacit raptorů. Dodnes jedu na dvou 74 GB raptorech ve stripingu, což je na systém až až a víc ani nepotřebuju (nehledě na nutnost zálohování). Ale už bych také nejraději přešel na SSD...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2,5" HDD se lépe stohujou do Racku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.