Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 7 se 400M prodanými licencemi vs. Windows XP: jaký je stav?

Dostupnost a dlouha zivotnost cracku je pro podil na trhu to nejdulezitejsi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Balmer kdysi davno nekde rekl, ze budou mit radsi uzivatele s nelegalnima Windows nez uzivatele s jinym OS. Logicky je lepsi si pestovat zakladnu vlasnich uzivatelu (lagalnich ci nelegalnich) nez videt jejich preliv treba na linux.
Takhle ostatne funguje treba Autodesk s Maxem, Mayou nebo Adobe s Photoshopem. Sice davaji najevo, ze po nas jdou, ale zaroven nad obyc. uzivateli mhouri oci.

Oni kdyz mlady lidi, ktery si doma hrajou s temahle cracknutejma stotisicovejma aplikacema pak zalozi vlastni firmu, tak je hned jasny v cem se bude legalne delat a tvorit ze? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jde vidět, že to jsou statistiky dost na prd, když se poměrně těžce neshodují ty StatCounter s NetMarketShare. No prostě co si nezfalšuješ, to nemáš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak doufejme, že alespoň těch 400M není zfalšovaných.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle názvu článku jsem předpokládal porovnání prodejů legálních verzí a ono jen tipování dvou serverů.
Windows7 mají do budoucna našlápnuto velmi dobře už jen díky tomu, že Vista umetla cestičku a taky konec podpory WinXP se blíží :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celkem by mě zajímal údaj o počtu prodaných licencí Win XP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pokud je to pravda, tak těch 400M oveček se příští rok může těšit na nový (opětovný) nákup "hyper-super-převratné verze" ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A opice zostanú u XP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ma "ocesana" verze WXP slouzi a slouzi velice dobre...
W7 se mi docela libi, ale uz jen diky nutnosti podpisu ovladacu / ci nutnosti nestandardniho vnuceni ovladacu / ji nepouzivam...
a vubec, W2K, WNT byly od MS asi nej verze / na svou dobu /

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě aby né, když to cpou ke každému novému notebooku (viz letáky od alfy,czc, ts bohemia, ...) a lidé chtějící alternativu mají smolíka. Správně by měl být OS volitelnou částí objednávky jako před lety. Určitě započítavají i starter verzi...

Jinak mne baví jak se nedávno začalo spekulovat jak je Google moc velký a měl by se rozdělit. Budiž, v tom případě by se XBOX divize měla oddělit už dávno...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem kupoval na jaře nový noťas (HP), měl jsem tentýž typ na výběr s W7 Home, W7 Pro a Suse Ent Desk 11. Takže co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

C je správně. Bez OS a za WIN s bloatware 2 tisíce k ceně. Kdo chce ať si připlatí za předinstalovaný OS (a bude vědět za co). Také jsem kupoval v roce 2009 HP 6735s (bez OS) a funguje dodnes podle potřeb. Otázka je komu je přístroj určen, kdo jej zaplatí a kdo jej bude spravovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byl o šest stovek levnější, než s W7 Home... Dva tisíce? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle. Kolik stojí krabicovka, hm? V době koupě stál ten samej notebok s Vistou něco přes 14 tisíc, bez OS (s FreeDOSem) 12 207 s DPH (19%) - kupováno na konci roku 2008 v czc. Takže rozdíl dejme tomu 18 stovek. Dnes už je to čistý monopol a rozdíl cen je max 12 stovek co tak letmě koukám, tedy pokud ta možnost vůbec je (tolik normálně stojí jen upgrade ze starteru na home premium). M$ prodloužil životnost normálně neprodávaných winXP jen díky nástupu Eeeček. Aby se náhodou neujal linuch, tak dával licence za hubičku a tím si i zvázal výrobce. A dalo by se pokračovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy, sám přiznáváte, že notebooky s Windows i bez nich na trhu jsou.
Tím spíš jsou v dodávkách pro firmy - kdykoli nakupujeme pro podnik, vždycky si můžeme vybrat, zda a jaká Windows, nebo zda za jednu Kč Linux nebo FreeDOS. Někdy se třeba koupí i zbytečné OEM licence - když je daná sestava za akční cenu.
A že je v obchodech víc kousků s Windows než bez nich? Obchodník se přizpůsobuje poptávce, jinak nevydělá. Obviňovat z toho MS můžete jen v tom smyslu, že OEM licence dodává. Doby, kdy MS požadoval, aby OEM licence byla automaticky součástí počítače a snažil se v tom smyslu uzavírat smlouvy s výrobci, už poněkud minuly. Přesto kdekdo pořád tvrdí, že tomu tak je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opak je pravdou, situace kolem bundlovaných Windows je stále stejně tristní. Ano, pokud jste velká firma s odběrem několika stovek nebo tisícovek kusů, tak vám dodá laptopy bez OS třeba i Lenovo, ale to šlo vždycky. Jako koncák nemáte žádnou šanci. Tedy pokud nechcete plastovou kraksnu do 15ti tisíc. Já bych si rád koupil nový ThinkPad řady T, nic jiného na trhu co by mi vyhovovalo jsem nenašel, ale mám smůlu, bez zbytečných Widlí ho nedostanu. Ostatně by mě zajímalo, kolik z těch 400M prodaných licencí se skutečně používá a kolik se jich downgradeovalo na XP nebo přeinstalovalo Linuxem. Jsem si jist, že to číslo by jistě nebylo zanedbatelné, hlavně v korporátním prostředí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chapu ze to je smutne ze T bez Win na trhu neni. Na druhou stranu z vlastni zkusenosti mohu rici ze x krat u ruznych vyrobcu byly modely bez OS nebo s Linuxem ... vzdy horsi prodejnost nez stejny model s Win. Kdyz pak planujete skladovost a prodejnost, do ceho vlozit finance aby se Vam vratily i s nejakym tim ziskem, skonci to tak ze prodavate po cem je poptavka. Ano jednou za tyden/mesic se nekdo zepta na ntb bez OS, ale to proste firmu nevytrhne. A opet z nekolika zkusenosti ... mym odhadem na 50% masin prodanych bez OS ty Win stejne skonci v piratske verzi :- ). A vyrobce ? aby uspel vyrabi v seriich dost velkych mnozstvi. A ze si nekdo vzpomene ze tam nechce Win nebo nedejboze takovy ci makovy linux ? ty naklady na vyrobu toho kusu pak vicemene srovnaji ci prevysi naklady na to mu to dodat s win. A ne nejsem zastance ani Win ani Linuxu, oboje pouzivam (aktualne Ubuntu), jen proste bez emoci myslim ze ten "tlak" cpat vsude Win opravdu neni jen o MS ci vyrobcich ntb, i kdyz samozrejme i oni na tom maji obrovsky podil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si nemyslím, že pro výrobce je to problém - v podstatě se jedná o výrobu Just-In-Time a customizace je samozřejmostí. Nějaké velké zásoby hotových výrobků se nedělají. Navíc SW není HW komponenta, nezabírá žádné místo a notebook bez OS nepřináší žádné navýšení ceny - spíš naopak. Třeba pokud si vlezeš na americký web Lenovo, můžeš si ThinkPad poskládat dle libosti, ale nelze pořídit bez Windows! V podstatě z výrobního a logistického hlediska se při dnešním způsobu výroby a distribuce počítačů nejedná o žádný problém. Ostatně toto má třeba k dokonalosti dotažený automobilový průmysl a auto je podstatně náročnější na výrobu než laptop.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V pripade kusovky to chapu a pokud pak neni mozno objednat masinu bez Win tak v tom neco smrduteho je :- ) Nicmene pri nakupu skladovek (napr distribucni nakupy kde jede pak do republiky serie) se opravdu masiny bez OS v prodejnosti neosvedcily. To je zas druha realita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná trochu OT, ale nedá mi to. XP budu užívat dokud budu dýchat. W7 mám taky ale vůbec mě neberou a spíše mě serou. Nejvíce mě pobavil přechod z Vist na 7. Ve Vistách sice po startu bylo více zabrané paměti a systém startoval trochu pomaleji, ale ve win7 naopak o to více chroupá disk (vše se nenačítá do paměti jako ve Vistě a pak to musí dohánět disk a o to pomalejší odezvu má systém :)). Navíc co bylo dobré ve Vistě, to posrali v sedmičkách (třeba způsob nastavení rozlišení monitoru).Možná někteří nebudou se mnou souhlasit, ale je to mé pozorování, tak sry :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja sice nesouhlasim, ale mnohem vic je mi to uplne jedno:-) Ja W7 pouzivam a vic je nepotrebuji resit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"dokud budu dýchat" to jste zřejmě hodně vysokého věku :-)
Až vám odejde mašina a nová už nebude s XP kompatibilní (a spousta softu) tak ještě rád přejdete. Kdo se třeba ještě dneska babrá s Win98 na kterých už nejde skoro nic....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych pridal dalsi statistiku http://www.toplist.cz/stat/?a=history&type=2

V te to vypada na stridani na prvni pozici nekdy kolem noveho roku. A jestli budou nejake bety W8, kdo vi jestli se XP neudrzi jeste o nejaky mesic dele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé jsou ty špičky - konec roku 2010, tipuju výpadek brouzdání v pracovní době a více WXP na domácích PC? A současné léto, naopak více pracovních PC a méně domácích uživatelů?

Že se totéž neprojevuje na globálních statistikách?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to že je prodaná licence neznamená že to někdo používá. Já a mnoho mých přátel má licence na windows xp , na windows 7 ale to jen proto že deskbooky netbooky a výkonné sestavy nešlo koupit bez OS . Na všech běží linux a možnost vrátit OS nelze ikdyž jsou vlastně k ničemu.

Graf je jedna věc a realita je druhá věc.
Jediná možnost je pro každý systém vygenerovat unikátní ID a pod tím ID aktualizovat a podle přístupu ID zjistit živé OS od mrtvých. Ostatní je spekulace a PC bez netu stejně není možné zjistit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý OS lze identifikovat poměrně jednoznačně, pokud se uživatel aktivně nesnaží možnosti identifikace zkomplikovat a i pak to často jde, jen metodami, které běžné sledovače nepoužívají - to pak může být zahrnuto v těch 0.8% neznámých na Toplistu, ale do nich spadne i moje ZX Spectrum, když nějakou stránku stáhnu a spousta jiných exotických zařízení.

Statistiky Google a Toplistu určitě pocházejí z analýzy webových návštěvníků, takže se jedná skoro jistě o živé a aktivní uživatele. Roboty vyhledávačů lze samozřejmě odfiltrovat.

Takže třeba cca 2.64% uživatelů Linuxu, které na konci období ukazuje Toplist jsou zřejmě reálnou hodnotou i když se nám to líbit nemusí (chceme víc) a vlastní statistiky z tématicky zaměřených webů bývají mnohem příznivější.

Žádné unikátní ID netřeba. K identifikaci nejenom OS, ale i jednotlivce stačí běžně dostupné údaje, které o sobě PC prozrazuje při každé návštěvě webu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.