Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows Dev Kit 2023: ARMové mini-PC od Microsoftu

Hezky, ale Malina je Malina. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nedělá solární panely.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale "malina" má už hodne vousatý SoC. Spoustu dnešních webů na tom ani pořádně nejede (načítaj se jednotky až desítky sekund s bottleneckem CPU).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tady jsme v hodne jine kategorii...

Osobne bych nasel (pokud se na to zarizeni od MS da hodit linux) pouziti pro oboji a ta pouziti by se dost lisila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš zase další mrtvě narozenej projekt :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co přesně je mrtvý projekt? Windows for Arm? Asi ne, MS na nich pracuje a staví na tom i vlastní HW, teď třeba došlo ke sloučení Surface Pro řady a Surface Pro X do jedné.

Pokud myslíš tu krabičku z článku, tak to není klasický retailový produkt tak jako třeba ty Surface Pro/Pro X ale levný nástroj pro vývojáře, kteří chtějí svůj SW vyvíjet pro Arm. To samé dělal Apple když připravoval přechod na vlastní SoC, nabízel vývojářům dev kity, na kterých mohli svůj SW připravovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Levný nástroj pro vývojáře. To možná oproti Apple, stojí to jako normální PC, přitom výkon cpu bude v nejlepším případě asi třetinový, výkon gpu kdo ví jaký.

ARM se může plošně prosadit na úkor x86 jen pokud budou výkonná a levná řešení. Na úkor Apple to půjde těžko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stojí to jako normální PC s x86 CPU, normální PC s Armovým SoC, pokud beru aktuální generaci stojí 1299 dolarů za konfiguraci 8/128, 16/512 stojí 1899 dolarů, takže 32/512 za 599 je nízká cena.

Navíc vývojář, který to bude ke své práci používat zaměstnavatele bude stát i daleko více každý den (120-150k roční základ, 10-20% roční bonus, 30-60 tisíc nefinanční kompenzace - např. akcie), takže z pohledu celkových nákladů je to kapka v moři a je to levnější než retailové počítače s Arm.

A k čemu přesně potřebuješ nějaký obří výkon? To není stroj na kterém budeš 8 hodin makat, kompilovat a řešit naprosto vše (byť můžeš), je to stroj na kterém tebou zkompilovaný SW budeš pouštět, zkoušet a debugovat a ladit. A HW konfigurací je fakticky blízký retailovým produktům.

Arm samozřejmě má šanci převálcovat x86 stejně jako každý jiná platforma. Záleží co nabídne a ne, není nutné aby válcoval konkurenci výkonem. Drtivá většina uživatelů nedokáže smysluplně využívat výkon který třeba v Armové architektuře nabízí Apple už druhým rokem. M1 je pro běžné činnosti overkill. I moje A14 v mobilu je výkonnější než moje pracovní PC a ani v něm ten výkon nevyužívám naplno. A ano se svou A řadou je Apple cca 2 roky před konkurencí (S8 gen1), ale ty MS snapdragony mají jinou konfiguraci než mobilní SoC, nemá ty výkonem "střední" jádra, jen efektivní a 4xX1. Nicméně mezigenerační růst je poměrně velký, zvláště u toho MS SoC je výkon jen CPU asi o 90% vyšší než u předchozí verze. Pár let a jiné výrobci doženou Apple, nebo alespoň doženou metu "dost výkonu bez kompormisu pro běžného usera"

Arm x86 válcuje cenou a energetickou efektivitou, najdeš to všude, já mám dvoujádrový Arm s 256MB paměti i v "blbém" kabelu. Udělej to s x86 :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase ARM pohádky na dobrou noc.

> A k čemu přesně potřebuješ nějaký obří výkon?
K čemu devkit potřebuje výkon, no viděl jsi někdy v akci debugger nebo profiler třeba?

> Arm x86 válcuje cenou a energetickou efektivitou, najdeš to všude, já mám dvoujádrový Arm s 256MB paměti i v "blbém" kabelu. Udělej to s x86 :)
Cenou to neválcuje, když tenhle dev kit stojí kotel oproti x86 :) A z portfolia "desktopových zařízení" za ty roky plných keců neukázali nic kromě tohohle dev kitu a toho předešlého, teda jestli ten předchozí vůbec vyšel.

Pokud se to bude výkonem přibližovat k x86, celá efektivita půjde do háje, navíc zpravidla to jedou na lepších procesech. Takže ona zázračnost je spíše papírová.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jednou, x86 možná stojí méně, ve velkém desktopu. Naschvál kolik PC seženeš, včetně OS za 599 dolarů a bude to ve stejném form factoru. Koukni kolik stojí třeba NUC Intelu. A kolik stojí jakýkoli Windows počítač s Armovým SoC...

Když bude mít Arm výkon desktopu tak rozhodně nebude neefektivní. Můj iPhone má výkon jako můj pracovní desktop, ale spotřebou je někde úplně jinde. M1 v Macbooku nebo i iPadu je stejně rychlá jako CPU v mém herním desktopu. Při práci celý Macbook Air žere v průměru mezi 4-5W, samotné SoC má průměrnou spotřebu cca 1,6W, desktop mi při stejné práci bere 50W a to nemá žádnou obrazovku, samotné CPU je průměrem někde k 20W. Ale uznávám že mobilní Intely umí být úspornější, opět při stejné činnost a 1240P má průměrnou spotřebu lehce přes 6W což je už jen cca 4x víc než M1. Ta i5 le ale výkonnější, jak v singlu tak multi

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Např. Minisforum má nyní předobjednávky na minipc UM690 s 6900HX (45W) za 499 Euro + RAM + SSD disk a jsi stále někde na těch 600 - 650 Euro dejme tomu. Legální klíč k Windows stojí 69 Kč, jestli po tom někdo tak moc touží.

Co jsem koukal na benchmarky 6900HX a M1 Pro, v zátěži mají podobné výsledky a spotřeba je u x86 horší asi o 10W, kromě toho můžeš škálovat výkon výše zatímco u M1 Pro to nejde. V idle nebo při malé zátěži se dostaneš možná na 15W? Tenhle devkit má 90W zdroj. Jestli to žere 5W, 10W nebo 15W je úplně jedno podle mě teda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"I moje A14 v mobilu je výkonnější než moje pracovní PC ..." <= To mě pobavilo. Ty jsi zkoušel nasimulovat situaci z tvého pracovního PC na mobilu s A14, že něco takového tvrdíš? :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, některé úlohy jsou udělat na obou zařízeních. Takže lze provést přímé srovnání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na mobilu ne, ten nemá úplně dobře řešený multitasking, ale A14 mám i v tabletu kde po připojení k monitoru už to použitelné celkem je.

Web, office, teams, konzole, python, RDP, git, vývojové prostředí, nic z toho na iPadu není výkonový problém, některé činnosti mu jdou lépe, třeba složitější webovky zvládá rychleji.

Pokud by došlo třeba na střih a export videa, tak ten dva roky starý iPad pracovní i7-6700 doslova vydrtí.

Podobně dokážu plnohodnotně pracovat i na Androidu s Snapdragon 8 Gen 1, který má CPU na úrovni starší A13, ale rozhodně to nejde cítit protože dex puštěný na 34" 3440x1440 monitoru se ovládá lépe než iPadOS, takže potenciální pomalejší odezvu kompenzuje použitelnější UI. Android má ale horší Office, třeba OneNote je téměř nepoužitelný na víc než jednoduché kreslení/psaní.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by to Intel vydal ve formě notebooku, tak je z toho Chromebook :-P

Co konkrétně portací získá uživatel? Windows na telefonu a tabletu?

Osobně mi přijde, že jediné co se získá je konkurenční tlak na x86-64 architekturu aby se trochu pohla kupředu. Revize instrukční sady by byla fajn. Arm má prý fajn vektorové jednotky, tak ty okopčit :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft to v podobě notebooku vydává už dlouhá léta, zrovna před pár dny představil novou generaci Surface Pro se stejným SoC.

A co s tím uživatel získá? Úsporné, pasivně chlazené zařízení s Windows? Doteď byl problém s výkonem SoC Qualcommu a kompatibilita aplikací pro Armové Windows, potažmo výkon při emulaci x86 aplikací.

Výkon SoC roste, proti minulé generaci je CPU cca o 90% výkonnější. A kompatibilitě aplikací má napomoct právě i tenhle dev kit, který vývojářům levně zpřístupní rozumně použitelné zařízení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozsirenie Windows on ARM by mohlo pomoct otvoreniu desktopoveho sveta aj inym ako x86 vyrobcom. Teraz je to taka chranena dielna. Apple pekne ukazuje aky ma ARM potencial aj na desktope. Ja by som napr. celkom rad videl notebook s Tegrou od nVidie aj s nejakou integrovanou Geforcou - konecne trochu konkurencie pre AMD APU.

Okrem toho by mohlo byt zaujimave mat virtualizovany Windows on ARM na Androidovom telefone (buducom, s lepsimi CPU/RAM). Po zadokovani k velkemu monitoru by tam mohol bezat plnohodnotny desktop (aj s x86 aplikaciami, ktore vie Windows on ARM emulovat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10/11 on ARM už ve VM na Android telefonu jede. Na Twitteru to ukazuje inženýr Googlu (samozřejmě to je lepší provozovat s připojeným externím monitorem, klávesnicí a myší - což telefony Android umí). A ano, x86 aplikace tam taky jedou, v emulaci.

Jinak ale mám pochyby, že by se někomu chtělo vyvíjet výkonný CPU, ať už ARM, nebo něco jiného. Je to spousta práce a běžné korporáty jsou na to dnes už moc líné. To není jen o tom, že do toho naliješ hodně peněz.

EDIT: Chranena dielna to doteď bylo proto, že MS měl exkluzivní smlouvu s Qualcommem. Proto nebyly na výběr jiné SoC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Windows 10/11 on ARM už ve VM na Android telefonu jede."
Ano viem, a cakam, ze by sa to snad v kratkom case mohlo dostat aj do produkcie.

Google experimentuje aj s vlastnym desktop modom v Androide, ale Windows + jeho ekosystem by bol zaujimavejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak desktop mód v Androidu dělá každý výrobce co to pro to použití myslí vážně, nejdál je Samsung který dohání Lenovo, dva největší výrobci trošku rozumnější tabletů s Androidy. U Apple teď bude alespoň Stage Manager, ale Apple si to holt musí dělat po svém, udělat kopii DeXu by prostě nedávalo smysl, navíc by stěží hledali argument proč nemít na iPadu MacOS... Blbé je že Androidu chybí dobré aplikace, zvláště pak multiplatformní abych mohl dělat něco na tabletu a pak na tom pokračovat v mobilu/počítači nehledě na jejich OS.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Muzes mit "tablet" MS Surface, nebo treba nejaky 2v1 od Lenova, atd. Jedou na tom Widle. Proc se skrabat nohou za uchem?
Takovou hezkou integraci nenabizi ani Apple... Misto toho, aby na vsem bezel shodny OS, tak si to rozsegmentoval na tri....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Surface nebo Lenovo si můžeš koupit již několik let, letos jsem měl na stole už Duet 3 ale připojený k 4k monitoru byl nepoužitelný, dva týdny zpět jsem měl prst na dokončení objednávky Duet 5i. Kdyby Surface Pro 8 s i5 měl pasivní chlazení jako Pro 7, tak teď píšu ze Surface. Bohužel je aktivně chlazený. Pasivně chlazené jsou právě ty Snapdragon s Windows for Arm, ale zatím v to nemám dostatečnou důvěru abych si to kupoval jako daily driver a na sekundární zařízení tu mám Galaxy Tab S8+ a iPad.

A proč třeba Android? Protože na něm jsou aplikace/hry, které na Windows nejsou, stejně jako na iPadu najdeš aplikace které zase nejsou na Androidu, navíc je fajn mít větší tablet na sledování obsahu a menší na používání v ruce. I když lituju že jsem koupil S8+ a ne Ultru, bál jsem se rozměrů.
Ale větší plochu na filmy, na náčrty nebo psaní jsem před dvěma týdny vyřešil nákupem Yoga 7 s 14" OLEDem. Ta vystřídala po skoro dvou letech M1 Macbooka, holt W11 mě k té výměně zlákaly, stejně jako nové funkce OneNote, které fungují jen ve Windows Office verzi OneNotu. Ale týden jsem řešil jak to používat aby to bylo pokud možno pořád ticho a to se u nás nedá sehnat verze s 1235U, jen s 1240P, zbytečné dvě jádra které při minimální zátěži mají vliv na rychlost zahřívání a četnost spouštění ventilátorů. To pasivní chlazení Macbooka se fakt těžce nahrazuje. Ta Yoga je už 4. pokus o x86 zařízení, které ho nahradí.

Takový běžný stav na pracovním stole http://download.jirikocman.cz/stul/IMG_1362.jpeg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď tak pozerám, vlastne nič nerobíš :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pekny kusok.
kazi to cena

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je problém všech malosériovek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.