Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows Update přinesl aktualizace i „nekompatibilním“ PC s Windows 11

Tak jak dlouho bude trvat, než upgrade MS otevře normálně oficiálně kompletně pro všechny CPU? Můj tip je do konce roku. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze take nehrozi. Na nejakych starych PC s "pravekymi" a pomalymi CPU by Windows 11 bezal pomaly (a mozno nestabilne), a taku "reklamu" MS urcite nechce.
Ak si buduju image, ze ich OS je bezpecnejsi a stabilnejsi ako kedykolvek predtym, tak tymto by to uplne zabili.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, tak to se jim opravdu vede dobře. Mají vadnou spolupráci s těmi pár "odzkoušenými" podporovanými Ryzeny, a po updatu je to ještě horší. Opravdu pověst rychlého a stabilního OS, když to nefunguje ani na těch pár kusech oficiálně podporovaného HW. Až si vyjedou tabulky, a tam bude market share pro W11 smutně v koutku oproti W10, tak si za každou cenu budou chtít zlepšit statistiky nového OS, a napálí to všude.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

njn, to sa im moc nepodarilo :-D to je pravda.
Ale aj tak si stale myslim, ze oficialnu podporu pre stare CPU nerozsiria. Isli by proti sebe.
A kedze stale planuju aj "podporu" pre Windows 10, nemaju sa kam ponahlat s rozsirenim noveho OS.
Najvacsie zisky aj tak maju z OEM PC a notebookov, takze my obycajni "existujuci" useri (looseri :D) nie sme az taki podstatni (kedze upgrade W10->W11 je free).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To závisí len od reakcie výrobcov komponentov pre PC

Výrobci pamětí jsou zklamaní z Windows 8, jsou málo náročné
28. října 2012
https://www.zive.cz/bleskovky/vyrobci-pameti-jsou-zklamani-z-windows-8-j...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ono to už nyní lze instalovat - mám staré ThinkCentre s původní i5, kde není TPM čip vůbec, plotnový disk a při instalaci stačí smazat ono magické "DLL" a pohodová instalace - i update chodí ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vím, že to jde nainstalovat s celkem jednoduchými postupy, nicméně myslím situaci, kdy to bude povolené oficiálně od MS. Jinak to samozřejmě není problém, sám jsem si na testovací počítač ještě v betě stáhl ISO a nyní stačí jen zaměnit hodnotu v registru, aby byla instalace povolena.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ty registry fungují pouze pokud tam nějaký TPM čip je. Já musel ještě manipulovat s tím DLL v instalátoru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, já to moc nezkoumal, měl jsem za to, že ten registr "odpálí" právě kontrolu čipu jako takového.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no u mě to takto nefungovalo a co sem se dočetl, tak je to spíše na 1.2 vs 2.0

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, přiznám se, že jsem to moc nezkoumal (moje deska s CPU umí TPM 2, ale mám nepodporovaný Ryzen 1. gen).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, a jde v OS nějak obejít i "nepodporovaný" CPU a očůrat tak aktualizace? Trochu mi zůstává rozum stát, proč takové i7 7700 by nemělo vyhovovat pro W11. :-o

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepodporovaný CPU je ten samý problém, vždyť ta položka registru se jmenuje
AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dík za info. Měl jsem tedy za to, že po přidání této položky do registru se automaticky zpřístupní v aktualizacích možnost update na W11, ale nestalo se tak. Až bude trochu víc času, tak se na to podívám, takhle z rychlíku se mi zdá, že budu muset stáhnout instalačku. Ale na hraní teď opravdu čas není. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

on problem nie je u domacich uzivatelov.
ide o firmy ktore maju mensie pobocky alebo nemaju AD infrastrukturu.
tam by ostali na W10 a oni potrebuju velku a roznorodu skupinu na testovanie.
Mam W11 na AMD sock. am2 chodia mi, v insider verzii, kazdu chvilu updaty, kedze mam nepodporovany cpu aj mb bez tpm.
vo firmach aj velkych maju tpm skoro vsetci deaktivovane, lebo...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve firmách bych čekal, že TPM bude naopak zapnuté, počítač s Windows bude v doméně a disk bude šifrovaný BitLockerem. Ideálně s BitLocker PINem pokud možno.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To platí pro velké firmy - korporát. Ne pro malé firmy s pár lidmi, tam nebývá ani ta doména.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to nie je ani v bankach.
ale vacsina korporatnych firiem riesi vsetko cez GPO, neviem z akeho dovodu vypinaju aj secureboot (osobne overene: nemenovana slovenska banka, priamo pobocky (3) v obchodnych centrach, vacsinou notebooky)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží jak kde, někde to mají extrémně zkombinované se SmartCard kartami, nasazuje se i akčně VBS, mgmt skrze Intel vPro a tak podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že záleží na bezpečnostním auditorovi a celkově politiky firmy. Jedna nejmenovaná česká automobilka (ne, nezačíná na V, ani na Š, ani na T) má BitLocker pouze na přenositelných bazmecích a šifrujou se i flashky, desktopy jsou ale bez ochrany. Ano, je tam GPO a ještě externí appka co má blacklist, který se spravuje centrálně, kontrolují se vzdáleně reporty, internet je přes proxy v cizí zemi, stále se jede filozofie obměny hesla co 2 měsíce. V téhle firmě už nedělám, ale...

V jiné nejmenované firmě ve stejném kraji, která je mnohem menší, je to mnohem veselejší. Doména je přítomna také, ale funguje se dobře i bez ní, protože jako dev embedded krámů člověk potřebuje nějakou volnost. Omezení účtu prakticky neexistuje (díky bohu, jinak by to byl neskutečnej opruz), v síti jsou dokonce zařízení, které by asi úplně být neměly (NT4.0), ale zařízení se používá a náhradu by nikdo neschválil kvůli ceně. Nedávno proběhl audit a začala se urychlovat výměna starších mašin s WinXP a celkově proběhla migrace na W10, je pravidlo o zmeně hesla, ale myslím že interval je delší jak rok (ta rotace hesel co dva měsíce je fakt blbost). No a pak je tu ještě jistá nemalá skupinka uživatelů - vývojářů, co mají linuxové stroje, do kterých správa (wokenář) nevidí. Mimochodem, nejstarší stroj co se ve firmě používá a má "procesor", je testovací stůl, kde je stroj s MHB8080? a 8" disketovkou.. a používá se, jen teda v síti fakt není :)

Takže z toho, co jsem zatím po okolí viděl (tedy kde jsem nejen i pracoval), vPro, VBS, SmartCard, nějaké hardcore šifrování... nic takového. Víc než leaku dat se spíš divím mizernému zálohování a organizaci dat, protože jak lidé odchází a noví přichází, je v tom problém, obzvlášť, když se šahá na dokumenty i 30 let staré.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen ať testují...teď mi tu chodí uživatelé s fotkami jak jim nejde nainstalovat aktualizace :) a tou aktualizací jsou Win11, tak je uklidňuji že tohle fakt nepotřebují a pokud náhodou chtějí Windows 11 tak ať si upraví registry a zapnou v bioosu šifrování :D hádejte jaké je odpověď :D :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nas*at.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

TPM a šifrování není to samé.

Ale všeobecně je dobrý nápad si TPM zapnout a ve woknech zašifrovat všechny disky BitLockerem, to doporučuju už léta, s příchodem Ryzenů s fTPM se to stalo ještě jednodušší operací.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

lepsi nez dratem do oka to je, ale ne o moc...

https://www.howtogeek.com/fyi/you-cant-trust-bitlocker-to-encrypt-your-s...

"Update: Nearly a year later, BitLocker no longer trusts your SSD, so you can trust it once again."

... joooo jasne. Pat & Mat z MS co si ani neoverili, jestli vyrobci opravdu data sifruji, jsou ted najednou duveryhodni....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Proto je lepší použít SW šifrování, ideálně vynutit i AES-256, resp. teď už XTS-AES256, jelikož MS z nějakého důvodu nastavuje jako default jen XTS-AES128. Všechna moderní i relativně stará CPU umí AESko akcelerovat, takže dopad na výkon vlastně neexistuje, maximálně na starých plečkách ála Core2Duo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dopad na výkon je obrovský i s AES instrukcemi. Mám to vyzkoušené, a nikdy víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není. Mám to vyzkoušené a běžně nasazené. Dopad na výkon jsem viděl maximálně u Core 2 Duo/Quad strojů, u novějších už ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S šifrováním klesne rychlost na polovinu. Na pomalejších SSD to nemusí být tak patrné, ale ty já nekupuju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> S šifrováním klesne rychlost na polovinu

... asi zalezi na hardwaru i softwaru.

Co se tyce rychlosti hardwaroveho AES... rychly test openssl aes-128-ctr, muj router ma AMD GX-412HC ctyrjadro na zhruba 600-1000mhz. AES to dava zhruba 600MB/s na JEDNOM jadru. A to je 6W 28nm procak s prastarou Puma architekturou. Stejny test, Ryzen 3500U v laptopu: 5-9GB/s dle velikosti bloku, opet na JEDNOM jadru.

Takze pokud vam to zpomaluje SSD na polovinu, tak jedine akceptovatelne vysvetleni je ze mate ultra rychle xGB/s SSD (v RAIDu) a hodne pomale CPU, v opacnem pripade je u vas neco spatne.

Kazdopadne tady 100% souhlasim s Karasem: pokud nedelate neco jako editaci videa s ultra mega RAID SSD, tak ten overhead je zanedbatelny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Řešením by bylo šifrovat jen to co je potřeba, jenže ve Woknech je všechno někde chaoticky rozházené po disku co se týče aplikací a systému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu je to dobré, zvlášť doma? Abych se na disk nedostal, až něco zdechne?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Co znamená až něco zdechne? Recovery klíč máte samozřejmě uložený na jiném bezpečném místě, pokud máte třeba dva počítače, tak si klíče obou hodíte na oba. V případě umřetí desky se pak pohodlně dostanete na ten disk. Zároveň se to velmi hodí, pokud Vám někdo počítač/notebook ukradne, získat data z šifrovaného disku je dost netriviální. Stejně tak se to hodí při reklamaci, jelikož se nějaká třetí strana nedostane k Vašim datům.

Nevidím žádný důvod proč nešifrovat a nějak nechápu, proč proti tomu někteří lidi brojí. Ale je pravda, že hodně lidí na bezpečnost totálně sere a není ochotná používat ani password manager ála KeePass.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A já zase nechápu, proč bych si šifroval domácí počítač. To je počítač, který mám doma. A je jedno, jestli je to notebook a nebo stolní PC.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Popsal jsem to výše, hodí se to v případě krádeže nebo selhání HW, aby se k datům nedostala nějak snadno třetí strana při reklamaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možno nejaké dva týždne dozadu sa mi ozval známy, že sa nevie dostať do NB. Niektorí výrobcovia to už majú predvolene zapnuté. NB po záruke. Zbehli mu aktualizácie a tiež aktualizácia BIOSu. Tá to zdrbala a zrazu od neho pýtal NB ten recovery kľúč. Tri krát hádajte, kde ho mal. Možno ste dobrý hádač a uhádli ste na prvý krát. Mal ho v prdeli. Odkedy zapol NB a nastavil Win na používanie, nepočul o nejakom recovery kľúči.
A toto bude prípad väčšiny domácich užívateľov. Samozrejme Win preinštalovať ide, len čo s dátami. Našťastie tam fakt nemal nič kriticky dôležité.
A reklamácia? Ja by som sa bál dať taký NB na reklamáciu. Mladé neskúsené jelito by mi vrátilo NB s preinštalovaným systémom s tým, že bol problém s windowsom a nevedel sa tam dostať a vrátiť mi funkčný NB. A prišiel by som o dáta.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se chystáte reklamovat notebook, tak si snad uděláte zálohu systému a disk, smažete, případně reinstalujete tovární image nebo čistá okna ne? Přece nebudete dávat na reklamaci notebook, kde máte svá data, to vůbec nedává smysl.

Ad BitLocker, pokud se jedná o ten BitLocker, co je ve Windows 10 Home edici, ten se zapne pouze pokud používáte Microsoft účet a je tam také uložený. Pokud má W10 Pro, nastavil si BitLocker a klíč si bezpečně neuložil, je to jeho chyba, ten OS za to nemůže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tomu vůbec nerozumím. Když na reklamaci nemám dávat disk se svými daty, tak proč mám mít ten disk zašifrovaný?
Jinak jsem reklamoval NB s win, u kterého zdechl displej. Vrátili mi ho funkční, ale přeformátovaný disk a nainstalovaný linux. Když jsem se zeptal proč, přece aby mi předvedli, že displej už svítí. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Často sa to deje práve v autorizovaných servisoch. Majú v riti zákazníka. Potom mu povedia, že dáta mal mať zálohované. Pritom disku nič nemusí byť. A keď chcú predviesť, že displej svieti, predsa stačilo nabootovať do prihlasovacej obrazovky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja mám nefunkčný NB na reklamáciu a z vás vypadne taká sprostosť ako "tak si snad uděláte zálohu systému a disk, smažete, případně reinstalujete tovární image nebo čistá okna ne?".

"Pokud má W10 Pro, nastavil si BitLocker a klíč si bezpečně neuložil, je to jeho chyba, ten OS za to nemůže." Nie, BL si na predinštalovanom NB nenastavujete. Je už zapnutý a sprievodca vás len prevedie základným nastavením prostredia (krajina, jazyk, klávesnica a somariny typu čo všetko môže odosielať do MS).
A áno, je to jeho chyba, lebo ako neznalý, obyčajný človek, čo si kúpil NB a chcel ho používať na internet, písanie dokumentov, maily a prezeranie fotiek a videí, netušil, že ten recovery kľúč je taký dôležitý a raz ho bude reálne potrebovať.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K zabezpečí citlivých dat není potřeba šifrovat celý disk a systém. Na to stačí šifrovaný kontejner a před bitlockerem dám rozhodně přednost veracryptu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Něco... cokoliv, krom disku? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Abych se na disk nedostal, až něco zdechne?

Sorry ale to je blbost. Reseni problemu existuje, a jmenuje se zalohy. Pokud je nemas, tak nalhavat si ze absence sifrovani te nejak zachrani, je cira blbost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není ale jak to chceš jedním slovem pospat člověku co si umí PC akorát zapnout ?? :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To bohužel jedním slovem nejde :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bitlocker, není to ten důvěryhodný SW co "doporučovali" namísto záhadně "ukončeného" truecryptu?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

BitLocker existuje už hodně dlouho, s TrueCryptem imho nesouvisí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, že nesúvisí. Pretože na disk s BitLocker sa trojpísmenkové agentúry hravo dostanú, kdežto na disk s TrueCryptom sa za boha nevedeli dostať.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se chráníte proti třípísmenkovým agenturám, tak nejspíše nebudete vůbec používat Windows, BitLocker vnímám primárně jako ochranu vůči běžným zlodějům a nějakou ochranu dat při reklamaci SSD/HDD.

Pokud se chcete chránit proti agenturám, tak to je mnohem komplikovanější téma.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak dešifrovat lze jednoduše cokoli. Stačí na to použít univerzální dešifrovací klíč za 5$. ;-)

https://xkcd.com/538/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hmm a to jak dlouho existuje bitlocker s tím souvisí jak? Ta hláška o doporučeném přechodu na bitlocker ta je dodnes btw. Spíš by mně zajímalo jak je na tom pokrečovatel Veracrypt..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

6x vyssi latence(r/w/c) L3 cache u Ryzen procesoru postavenych jiz na aktualni architekture Zen III kde je jiz L3 sjednocena, cili brutalni fail a to jiz v pripade posledne vydanych/aktualizovanych Windows 11, ty prvni vydane/uvedene(W11) sou dokonce na tom jeste lip(vykon), no neber to debile, jasna dohoda mezi Microsoftem a intelem(ALD-L), necht se krasne pojebou, ted si predstavte co to udela se Zen, Zen + a Zen II procesory kde je jiz L3 cache delena, musim blejt velebnosti, hnus!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Celé to smrdí a vypadá to že to intel pěkně zaplatil microsoftu. Ani bych se nedivil kdyby aktualizace na opravu L3 cache Ryzenu vyšla po testech Adleru ,takže mě to nechává klidným a zatím jedu spokojeně na WIN10 ač mě láká ty jedenáctky testnout. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zaplatit ani ne, penize by mohli nechat stopu. Proste jim jen v nejake dalsi smlouve zahadne ustoupi a da lepsi podminky, nebo neco podobneho. Zpusobu jak se odplatit bez penez je milion.

A hlavne ma MS "plausible deniability", muze rict hele proste se stala chybicka, nejakej developer to podelal, naprava je na ceste.... a dokazat ze to nebyla chyba ale zamer je temer nemozne. A tech par mesicu kdy to bude podelano, Intelu staci.

Druha moznost je, ze to opravdu nebyl zamer, ale to opravdu jednoduse podelali. Z ceho by vyplyvalo, ze nemaji regression testy na kernel. Nevim ktera ze dvou moznosti je horsi...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to nie je fail to je feature.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a na w10 ti nieco chyba? vsak to funguje v poho...
shintel bribe money, nasrat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

poslednych 10 rokov ako nemam Windows mi nechyba. mam to iba na testovacom PC.

Ono to bude asi tak ako v historickom vtipe:
Why use a Linux?
No Windows, no Gates. Apache inside

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo to něco jako "Why Linux is like a teepee?"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I NEED TEEPEE FOR MY BUNGHOLE!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, bez oken, bez dveří, s indiánem uvnitř, to je fakt lákavé. Nechtěl bych takový barák ani zadarmo. Sakra, něco mi to připomíná... jo, jasně, linux nechci ani kdybyste mi platili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clanok o Windows, diskusia o Windows, ale vzdy sa niekto najde, kto sa musi "pochvalit" ze Windows nepouziva.
To asi ludi neomrzi, ako napr. clanok o nejakej novej TV stanici, a ludia pisu, ze TV nepozeraju.
Alebo ako ti, co vsade pisu, ze sa nedaju ockovat.
...nikoho to nezaujima :-D aspon nie v tejto diskusii.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To už je tak. Stejné je to v diskuzích na iDNES. Web Andreje Babiše, článek o Andreji Babišovi a stejně se tam do diskuze chodí lidé pochlubit, že ho nevolili.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to všude stejný: Na abclinuxu do sekce desktopy zas chodí nějaký "hm" ke každému desktopu říkat, že autor je socka co nemá na desktop s Windows 11. Nevím jak teď, hodil jsem si ho do blocklistu, ale bývalo to kolem 10 příspěvků pod každým screenshotem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Úplně všude. Na Android diskuze lezou applisti říkat, jak je Android na h...a nepochybuju o tom, že na Apple diskuzích to bude stejné jen naopak. Auta, sporty, hudba...dohadovat se lze o čemkoli a lidi to dělají rádi. Každopádně o někom, kdo přileze pod téma o čemkoli jen pro to, aby o tom napsal že to nepoužívá/je to na nic, tak si leda pomyslím, že má asi mezi ušima slušný průvan.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gratuluji a děkuji, bez této informace bych večer asi neusnul. Jinak já používám spokojeně obojí, abyste si nepřipadal informačně neuspokojen.

Kvůli lidem jako vy mají pak lidi z Linuxáků srandu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl napsat, že to nainstaloval svému 80 let starému dědovi a že on ani nepoznal rozdíl a hrozně si to pochvaloval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.