Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Yamaha by chtěla na 18 kHz přenášet data z TV do mobilu

Este stale mame doma CRT TV, ktory si rodicia denne pustaju zo 6 hodin, oni nic nepocuju ale ja zretelne pocujem vysoky ton pochadzajuci z rezonujucej cievky pre horizontalnu synchronizaciu co je cca 15.625kHz, po hodine z toho idem zosaliet (ten isty monotonny zvuk pocuvam roky, uz ma to nebavi) a ak som v tej istej miestnosti, bolia ma usi... kym sa nezavrem v zvlast miestnosti tak nemam pokoj.
Dalej robia problemy spinane zdroje napr. napajacie nadaptery od mobilov alebo napr. zdroj na grafike, niektore exemplare dokazu doslova vrestat, pri tych tichsich kusoch je to efekt 'nikdy neutichajuci komar celu noc'
nie kazdy to pocuje ale obcas sa niekto najde
dufam ze tych 18kHz nebude tak hroznych ako tych 15kHz pri CRT ale nakoniec velku cast audio signalu musi tvorit ten uzitocny obsah ci uz z filmu alebo reklamy... nejake miesto tam ostane pre ten ID signal tak aby ho spolahlivo pri rozumnej hlasitosti TV zachytil mobil na 10 metrov, ktovie aku hlasitost bude mat. Myslel som si ze prechodom na LCD bude pokoj...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvoji rodiče už to neslyší. Je prokázáno, že počet "senzorů" v našem uchu pomalu s věkem klesá. Ve vyšším věku slyšíme omezenější spektrum zvuků (hlavně přestáváme slyšet vysoké tóny) a obecně slyšíme hůř. A to neplatí jen pro důchodce. Už puberťák neslyší tolik kolik slyšel když mu bylo 10 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokial to bude monotonny zvuk, tak to bude neprijemne. Ale mozno to bude nejako "modulovane" do existujuceho zvuku, aby to prenieslo data a zaroven nerusilo, napr. nejake pipnutia raz za cas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bylo první, co mě napadlo, děti. Teprve, až když jsem viděl fotku s netopýrem, tak jsem si uvědomil ta zvířata. Zajímalo by mě, jestli dotyčný "vynálezce" má doma nějakého mazlíčka a už to na něm vyzkoušel.
Vím, že si dcera občas stěžuje, že nám píská televize (CRT). Ovšem to ji stejně nebrání sledovat kdeco.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vyzkoušejte kolik slyšíte :) já se ztrácím mezi 16-17 kHZ :)

http://www.youtube.com/watch?v=4G60hM1W_mk

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Začínám někde na 80 Hz, což je zvláštní, protože 50 Hz brum normálně slyším. Končím někde kolem 14 - 15 kHz, pak už to spolehlivě přehluší můj tinitus (pískání v uchu), který leží někde v pásmu 12 - 13 kHz. Ještě že mi píská jen občas, jen vlevo a celkem potichu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak určitě bude i rozdíl na čem to posloucháme, tady v práci mám nějaké chrchlítka pod monitorem, musím vyzkoušet doma myslím že tam rozdíl bude :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslím že tech 50Hz co slyšíte je ve skutečnosti brum např z trafa a tam je to spíše 100Hz - plechy v trafu vibrují při každé půlvlně jednou takže dvakrát za jeden Hz...Jestli se nepletu...kdyžtak mě (p)opravte :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to na levné špunty Sennheiser začal slyšet pod 30 Hz a skončil jsem někde nad 15 kHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

od 50Hz do 15kHz, pak z toho bolí už jen hlava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V práci přes sluchátka 30Hz-15kHz, doma přes reproduktory by to mohlo být o 1kHz výš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

20Hz - 16 kHz, takze jsem v pohode a neuslysim to:-D Ale tech 20 Hz je mi nejake divne, prijde mi ze je to slyset uplne v pohode, mozna to nezvladaj repraky (Logitech Z-5500), respektive to mozna moc prehani s tim megabasakem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked to vytočím na max "počuť" aj 10Hz. Asi jak keď štartuje stara škodovka :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

10Hz nezahraje sestava a ani nezachytí ucho, už se jedná o infrazvuk...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ted jsem se dival na specifikace a ta moje nezahraje mene jak 33 Hz, cimz se to vysvetluje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale neslyšíš 10 Hz, ale nějaké parazitní zvuky - vymlácená membrána, přebuzený zesilovač, drnčící okno...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preto som to dal asi do uvodzoviek :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

40Hz - 16KHz, potom jsem mel jen neprijemny pocit. Ale nevim, jestli jsem si ten neprijemny pocit jen nevsugeroval, vzhledem k tomu ze vim ze slo o test

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

20Hz (taky mi přišlo že to slysím v pohodě) až těsně před 18kHz... ale nevim jak moc to s repro vypovídá, jedna věc je že výrobce udáva 20Hz-20kHz ale druhá věc je skutečná frekvenční odezva repro... spolehlivě by to šlo nekdě v laborce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na 20 Hz slyším spíše doprovodný jev, jak říká P.V. (ale reproduktory vidím zřetelně se pohybovat ;-), 30 Hz už slyším velmi dobře (zdá se mi, že moje aparatura ze začátku dobře "kreslí" násobky 30, protože 30 a 60 mám dost intenzivních). Nahoře končím někde u 15 kHz, ale v ten moment už mi fakt není dobře a vypínám to.

Jinak koukal jsem se na zvukovou křivku z toho videa a něco mi říká, že se tam projevuje i komprese. Zhruba kolem 15 kHz začíná klesat intenzita zvuku, poloviční je přibližně na 17 kHz a u 18 kHz se už dost ztrácí, úplně pak mizí mezi 19 a 20 kHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, ked ta kompresia vyhadzuje zvuky ktore ludske ucho nezachyti ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

provedl jsem analyzu zvuku toho odkazu
od 13kHz se zvuk zacina pomalu zeslabovat
u 17kHz je uz o 9db slabsi
u 18kHz ju to uz o 17db slabsi
u 19kHz je pokles uz markantni a to o 36db
dal uz v nahravce nic neni, je to dano neschopnosti kodeku kodeku AAC/LC s tak nizkym datovym tokem 47-51 kbps
takze timto testikem se moc neridte

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, taky jsem na to koukal. Fakt to od 13k začíná padat dolu, takže musíte průběžně kroutit hlasitostí nahoru :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- v praci (sluchatka): 80hz-16khz
- doma (stlpaky ;)): 18hz-16khz (na youtube je aj dalsi nizkoFrekvencny test)

- Myslim ze u vecsiny co ste poculi od viac ako 25HZ je problem v zdroji zvuku (repro)
- Niekto sa tu zmienil o tom, ze pocul od 10Hz - jj aj moja zostava vydavala "nejake" zvuky - ale 10Hz sinus to urcite nebol... pravdepodobne tam je nekvalitny signal (namodulovane vyzsie freq.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dobry test repraku .. zkusil jsem to na notasi ... 100Hz az 14khz .. tak jsem sebral nejake slouchadla co jsem mel poruce a ejhle .. 20Hz je slyset jako brum v pohode, a koncil jsem na 15Khz v pohode, a kdyz jsem to pustel spojite .. slysel jsem i 16kHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Yamaha = vrah psů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V rozhlasovém vysílání je RDS, v televizním vysílání je teletext nebo EPG. Yamaha se snaží vymyslet již vymyšlené, jinak a méně prakticky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teletext se nevysílá ve zvuku, ale v okrajových TV řádcích, které jsou mimo viditelnou plochu obrazu (využívá se jich jen několik). Na hodně starých analogových CRT TV to bylo vidět jako mihotající pixely v řádcích těsně před snímkovým pulzem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to začínám slyšet pod 30 Hz, připomíná to "šum vesmíru" z nějakého filmu a končim před 19 kHz. Při vysokých tónech to nejlépe zjistíte, když budete rychle ztlumovat a přidávat hlasitost, pokud samozřejmě nebude žádný rozdíl už tu frekvenci nerozlišíte. V 45 letech jsem na tom docela dobře, ale je fakt, že jsem si předevčírem čistil uši :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono když si pustíte nějaké levné rádio, tak jste na tom stejně jako s televizí s "vylepšením" od Yamahy. Stereofonní vysílání je modulováno na pomocnou nosnou 19 kHz (zjednodušeně řečeno), která je v naprostě většině přijímačů přítomná i ve výstupním audio signálu, tedy potencionálně slyšitelná.
Zkuste si nahrát kus vysílání z rádia a pak pustit 2x zpomaleně. 19kHz/2, tedy 9.5 kHz je v pohodě slyšet. Nutno ale použít něco, co dokáže těch 19 kHz zachytit (MP3 třeba nekompromisně ořezává vše nad asi 16 kHz, a to i při 256 kbps).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO to orezavani je normalni parametr kompresoru - s jinym kompresnim programem bude jinde nebo dokonce nastavitelne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi ano, nezabýval jsem se tím nijak zvlášť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je sranda pocujem 20 Hz ale 13 kHz je len pocit ze pocujem. Pocuval som na KOSS sluchatkach do 20 €. Ale ja to mam potvrdene aj u lekara. Par rokov v praci pri pomerne vysokych frekvenciach a usi isli do hajan. A to mam iba 31.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi nesmí domů. Když jsem se testoval na referenčních monitorech, tak jsem se začal chytat někde kolem 30Hz a končil jsem na 17kHz, dál už to byl jenom pocit, že něco slyším. Jenomže ten pocit, mít ho doma celou noc, by mě asi privedl k šílenství. Monotónní brumy snesu, ale 18kHz vesmírní mutanti? Ne, děkuji. Za 10 let se budou všichni divit, proč je furt bolí hlava.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zkouseli jsme kdysi na stredni skole na praxi, kolik kdo slysi pres generator frekvence a opravdu kvalitni reprak. Docela dobre jsem slysel jeste oklo 15kHz, a 18 jsem jeste zcela bezpecne vnimal, je to takovy ten pocit,jako ze cloveku ma prasknout hlava - pri nizsi hlasitosti se jedna spise o neprijemny tlak v usich - mimochodem pri kvalitnim repraku jsem ten tlak v usich vnimal cca do 20kHz, nez to preslo. A asi nejsem sam. Proto mi prijde divne tohle zavadet do praxe, to by bylo naprosto sileny. Nehlede na to, ze psi by se z toho asi zblaznili. Vzdyt i ty pistalky na psy jsou naladene nekam k temto hodnotam...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak už tu někdo psal, pilotní frekvence 19kHz u FM vysílání se line z mnoha rádií a psi z nich nablázní. Pravda je, že nemá moc vysokou úroveň a jde o jeden stálý kmitočet. Lepší rádia mají dolní propust do 16kHz, Hifi výrobky z let 80. mají na 19kHz laděnou zádrž, protože pilotní kmitočet velmi dobře rušil funkci všech Dolby obvodů v magneťácích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono taky radio 19kHz neprehraje, protoze reprak to neprehraje - to uz by muselo byt neco joo kvalitniho.
Coz ovsem - zcela logicky - zde neplati, protoze to bude muset ten "reprak" prehrat, aby to mohl prijimac prijmout.
Jedina polehcujici okolnost me napada ta, ze to bude tak potichu, ze to nebude clovek vnimat ani jako ten "neprijemny tlak v usich". To je mozne...ale co na to psi...snad to nekdo nejdriv otestuje.
Tak jako tak, jedna se o technologii dost "na hrane". Je to moc blizko tomu, aby to uz nekomu vadilo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.