Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Základní deska ASUS P5K SE/EPU

Hle slavná MB z ještě slavnější prezentace GB :) I prostým okem lze vidět, že některé kondíky byly vyměněny, zda však na popud oné prezentace těžko říct, to by byla jen čirá spekulace :)

BTW jsem rád, že se ukázalo, která z firem měla na hlavě to pomyslné máslo a "AI Nap" mne vskutku dostal :) Léta tuhle situaci u mne řeší čudl v TC s linkem na elegantně černý scrnsave.scr :) (výhoda je, že to monitor nevypíná a tím mu nezkracuje životnost ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To usporiadanie konektorov na doske mi pripada obcas trosku neohrabane. Ked si zoberieme standardnu nizkonakladovu "kancelarsku skrinku" ala Eurocase za par stoviek, tak kablovy salat moze robit trosku problemy. To ze napajacie kable kadejako ohybaju a krutia nad a okolo pamati pripadne chladicom na procesor je OK, to sa nejako upevni, ale IDE konektor pre CDROMku je dole a nie vzdy sa najdu dostatocne dlhe IDE kable aby obisli grafkartu. A dat mechaniku do nizsej pozicie tiez nemusi vzdy ist, kedze tam vadi napajaci kabel a pamate ...

Inak vdaka za recenziu, ano, krasny marketing :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji, krasna prace! Doufam, ze se z toho opravdu stane tradice, a budeme se s recenzemi desek vidat casteji (a dost casto na to, abychom se videli s deskou, ktera za recenzi opravdu stoji ;-), i kdyz tady byl samozrejme primarni pruzkum "novych", "setricich" technologii ROFL). Diky i za CDR originalni pristup jako napr. zdokumentovani jednotlivych obrazovek BIOSu, vzdycky delate recenze trochu jinak a proto sem rad uz tolik let chodim. A v neposledni rade diky i za pokus trochu to v ramci moznosti ohyzdneho designu serveru alespon trochu graficky vylepsit (ano, vim, ze jsem tu odedavna jediny, koho design CDR zajima). Zkratka, zadne vytky, spokojenost!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda... nezavidim vymysleni pozitiv (:

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý deň, mám túto dosku a po vypnutí PC z Win XP mi stále bežia USB porty. Ak do vypnutého PC zastrčím USB kľúč, kľúč sa rozsvieti. Je to normálne ? Nemá doska aj po vypnutí väčší odber prúdu. V BIOS-e to neviem vypnúť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, jestli Bios má stále stejně nepěknou vlastnost, jako verze na jiné asusí desce. Po připojení jakéhokoliv IDE/SATA zařízení se automaticky proházely položky v boot konfiguraci, takže třeba po připojení šuplíku deska bez přenastavení Biosu neměla z čeho nabootovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jirka1: přesně za tuhle úchvatnou vlastnost jsem měl taky chuť vraždit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekna recenze +, animace screenu pri boot. atd. +
Diky .)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pekna recence, hezky grafy s hezkou napovedou :)

OtoB: to byva kvuli moznosti zapinani pocitace klavesnici, prolez BIOS a zkus najit a povypinat polozky typu wake up by usb nebo wake up by keyboard nebo tak nejak.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jeste bych se primluvil o test kompatibiliy s linuxem pomoci live ubuntu, dekuji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že to nebude samej Asus... Už jednou jsem nechal od těhle šumařů napálit jejich Deluxe deskou a kdybych věděl co teď, tak jsem ušetřil nejméně 5000,- a hodně nervů. Ale chybama se člověk učí :-(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

za ten linux se také přimlouvám. Vůbec, kdyby dneska obchody napsaly ke každému hardwaru (a teď nemyslím jenom MB)jak si ten daný kousek vede pod pod linuxem, myslím, že by jim ruka neupadla a uživatelům by to pomohlo - doba na to už myslím je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OtoB: na desce jsou IMHO jumpery, kterými se to řídí.
 
Jinak pár levnějších PC jsem na této (ještě původní verze) desce postavil, a můžu říct, že to byla jedna z nejlepších v dané době v poměru cena/výkon, hlavně i kvůli celkem dobrému taktování. Dnes je samozřejmě konkurence už hustší, a kraviny typu EPU to moc nezachrání...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

qweqwe: Tučňák na těchto deskách bez problémů běhá, provozuji na podobných prknech pár menších Gentoo serverů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Davam do pozornosti namet na buducu recenziu - porovnanie dosiek, ktore sa v drvivej vacsine pouzivaju na HTPC - Gigabyte MA78GM-S2H vs MA69GM-S2H. Porovnat vybavu (napriklad 69GM ma TV-out, 78GM zase silnejsiu grafiku, atd.), schopnost bezproblemoveho prehravania 1080p.
Zaujimave by bolo porovnavat spotrebu so 45W procesormi a hlavne, aku najmensiu spotrebu v idle je mozne dosiahnut.
HTPC je dnes hitom, da sa postavit do 10k a v pomere cena/vykon/vybava sa vyplati viac, nez standalone DVD/HDD rekorder. Myslim, ze by takuto recenziu ocenilo velke mnozstvo ludi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já velice chválím tyto recenze, jsem rád, že je CDR stále pestřejší.
Zklamal mne naopak Asus, který začíná sahat po nevěrohodných berličkách, které mají ještě lépe prodat jinak celkem slušný produkt. S podobnými přetaktovátky a podtaktovátky začalo MSI a Asus se toho musel chytit jako hovno košile. Já mám ještě jednojádrový Athlon64, na kterém funguje jedna prostinká věc na úrovni ovladače CPU - když není potřeba výkon, klesne FSB a voltáž. V momentě kdy výkon potřeba je, rozběhne se naplno. Šetří 20W. O nic jiného mi snad ani nejde. Vtipné je, že to nesnižuje výkon při práci, jen to prostě nekroutí cykly, když nic nedělám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prave jsem zprovoznil ostrou P5K/EPU (prakticky jako PRO,alespon na PCB to bylo prelepene :), ktera ma lepsi napajeni, taky kondy s pevnym dielektrikem, druhy pcie16x port (4x), celkem slusne chlazeni a FW navic, i kdyz postrada eSATA vzadu. Prekvapilo me, jak deska za 2.2 tis. umoznuje dost slusne pretaktovani. Jedine co me zarazilo je nemoznost konfigurace SATA na nic jineho nez IDE, AHCI jsem zaboha nemohl nahodit...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

DTSmaniac: že by levnější SB ICH9 bez RAIDu? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možná bych udělil i titul krasožvástu všem integrovaným zvukovým čipům, které se pyšní přídomkem "HD Audio". Realteky hlavně. Má někdo pocit, že by si nainstaloval ovladače, zapojil to na kvalitní domácí aparaturu a měl HD Audio? Já tedy ne, spíše mi to připomíná zvukovou žumpu. Stále mě daleko nejvíc uspokojuje SB Live! uvedený v roce 1998, který se dá sehnat kolem stokoruny (nejvyšší dosažitelný poměr cena/výkon).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další přímluva za oveření kompatibility s linuxem + nějaké to lspci nebo lshw..;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas s xox-em, ten test "HTPC desek" by bodnul.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

TyNyT: vzdyt rikam, ze me to zarazilo :) ze to neumi RAID da rozum, ale ze AHCI umi az ICH9R jsem se dozvedel az tady :-[

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

mp-07: tak treba asusi M3A78EHM je oproti gygabyte 780g S2H jako chudej pribuznej a nevyplati se usetrit ty 2 kilca ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Super podrobna recenze :) Zaujalo me to EPU - tedy, ze vubec nefunguje. Nechteli byste pro priste zkusit treba neco od Gigabytu, jestli on narozdil od asusu ma vskutku funkcni usporne technologie? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tahle recenze mne příjemně překvapila. Je názorná, srozumitelná, nikomu se nepodbízí a já jsem se ještě pobavil. Jakoby to psal můj ročník. Definice "krasožvástu" je roztomilá. A jde to i bez urážení.
Díky. Budu pátrat jestli na CDR.CZ nepřibyde nějaká další podobná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sir-qwerty> Uplne klidne..? Kam vsichni na tyhle povery chodite? Na stranky Creative? Kdyz to pripojis SPDIF, tak je uplne jedno, ze je to shitoidni onboard, protoze vsechna ta mizerna levna DA sber na desce se do generovani zvuku vubec nezapoji. Takze pak jedina nevyhoda onboardu je to, ze vsechen zvuk vlastne dela CPU, coz v dnesni dobe malokoho trapi. Hraci maji casto C2Q, takze vykonu dost, HTPC toho moc nedela, takze take vykonu dost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sumix: Kdo si počká, ten se dočká ;-) Tím chci naznačit, že se na tom dělá ;-)
Bug-1: Si piš, že přibyde!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uved bych tu malou zajimavost o chlazeni CPU. Vetsina desek s intelem ridi teplotu CPU na 40-60 stupnu. Me v kompu bezi original inteli deska s P965 a jeji standardni teplota na kterou chladi CPU je 70. Samozrejme na inteli desce nemuzete vubec nic nastavit. :-)
Je mi docela solidni zahadou proc si tak vysokou teplotu dovoli jen intel, kdyz to CPU zjevne vubec neskodi. Koneckoncu vetsi rozdil teplot vzduchu a chladice = vetsi ucinnlost pri stejnym prutoku vzduchu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

REn> díky, je pravda, že při použití SPDIF (je-li na MB namontován) bude zvuk asi lepší a sw zpracování je pak prakticky na stejné úrovni, jako ty oholené Creative modely (Live 24bit, Audigy SE, X-fi Xtreme Audio). To to potom opravdu asi vyjde nastejno, jen s tím rozdílem, že musí mít člověk doma receiver.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sir-qwerty: pokud mas jen 2 reprone, a nebo na hudbu, ti staci jenom nejakej prevodnik, pokud si ho neumis zbastlit sam :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

DTSmaniac: ano, "nějaký převodník" za 24k by jistě stačil..;) poněkud lepší a hlavně levnější řešení mi ale přijde použít trochu kvalitnější zvukovku - na hry nějakou Creative X-fi, pro seriózní stereo E-MU, ESI Juli@ nebo Audiophile od M-Audia. Rozdíl oproti integrovaným (a možná i těm ubastleným, čímž se nechci nikoho dotknout) je opravdu znát. Ale to už jsme trochu offtopic ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to DTSmaniac: tak ten plošnák navrhovalo nějaké chrochně a pájelo jakbysmet :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K tomu problemu s pametami. Asi sa jedna o problem o ktorom pisalo ego.RH, 4x moduly sa proste podvoltovali.

Viem, ze ho tu nemate radi, ale musim sa jeho teorie zastat, sam som upgradoval 2GB na 4GB a mozem potvrdit, ze po pridani dalsich dvoch modulov mi PC nenabehlo. Po pridani voltikov sa problem vyriesil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DTSmaniac: aha.. já tě špatně pochopil, AHCI tam AFAIK je (nicméně já ho nepoužívám)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych si jenom dovolil malou poznamku k testu latence pameti. Sandra udava nejaky prumer ruznych latenci a ne latenci externi RAM. Diky tomu se tam projevuje mnohem vetsi cache Core2. Latenci samotne RAM ma K8 diky integrovanemu pametovemu radici mensi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No pevne doufam, ze tou dalsi deskou bude nejaka GA-EP35-......  ;)
A pro srovnani ucinnosti sporivosti desky by bylo zajimave vyzkouset i nejakou GA-EP45-....., s Advanced verzi DES (sporilek u Gigabyte), ktera by napr. uz mela zvladat sporeni i pri overclocku http://www.gigabyte.com.tw/FileList/WebPage/mb_080516_des_advanced/data/...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dobra recenze a vyborne me pobavil Limonadovy Joe ;-) Jen tak dal...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to, ze sa neda prepnut AHCI a ten compatible mode pre disky je na strielanie. Neviem cim to ale pod linuxom som z toho compatible modu nevedel z disku vytiahnut viac ako 1-2MB/s hoc nevylucujem, ze som spravil niekde chybu. Zrejme treba pouzit stare IDE a piix ovladac a nie libata + ahci. V AHCI mode samozrejme ziaden problem a vsetko beha rychlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> rejdi:
Tam, kde AHCI není, tam si ho ani ovladač nevymyslí ;-). Ale nebojte, naznačím, že další testovaná deska z podobné kategorie už AHCI mít bude ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sir-qwerty> ...že musí mít člověk doma receiver.

Ano, to se tak nejak predpoklada, pokud mas vubec slyset rozdil nejaky rozdil mezi zvukovkami, predpokladam alespon zakladni setup a tam receiver rozhodne sve misto ma, a vubec to nemusi byt high-end za tisice dolaru. A potom Ti hudba hraje tak, jaky receiver a reprosoustavu mas, na zvukovce nezalezi, ta jen predava zvuk ze zdroje do receiveru. Creative ma misto tam, kde hrace zajima EAX 4 nebo 5. Takze za uvedenych okolnosti je ten tolik oblibeny postoj onboard=shit jen fama.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Diky, tahle recenze je naprosto perfektni. Nechaval jsem si ji na volny cas. Pokud ale budete poktacovat i stejnym stylem mate 10 z 10 moznych.
Jeste jednou vrele diky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"...kdy její nejnovější 32bitový systém Windows začíná být optimálně svižný právě v momentě, kdy dosáhne na hranici paměťového prostoru..."
To mi pripomina davnou hlasku:
"Windows s mene nez 16 MB RAM funguji pomalu.Windows s 16 MB RAM funguji pomalu. Windows neumeji pouzit vice nez 16 MB RAM" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám nové PC se základní deskou ASUS P5K SE. Zaboha se mi však nedaří zprovoznit integrovanou zvukovou kartu. V Biosu je Enabled (je jedno jestli měním z AC97 na HD audio), z přiloženého CD jsem nainstaloval Realtek Audio drivery a nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> Dhark:
Pokud máš WinXP se SP2 a ne se SP3, musíš ještě nainstalovat patch od MS - KB888111 (zjednodušeně řečeno "HD Audio driver"). Bez toho jsi bez šance. Obvykle tento balíček najdeš někde u ovladačů k HD audio, nejsnazší je ale nainstalovat SP3 na WinXP.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Objednal sem si nový komponenty abych si mohl sestavit PC a je mezi nima i tahle deska.Všechno sem to poskládal a zkusil to spustit ale nic se nestalo akorát sebou cuknul chladič na procesoru a to je všechno (vubec se nezap) nevíte co by stim mohlo bejt???

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>> vejfuk:
Začal bych tím, že bych vyjmenoval přesně komponenty, které v něm jsou, tedy hlavně paměti a procesor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

takže tam je C2D E8400,RAM A-data 2GB (1+1GB) 800MHz,HDD seagate 250GB,GK 3870 512 MB DDR3,pak čtečka,zdroj fortron 400W

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> vejfuk:
Asi bych zkusil pozpřehazovávat paměti, případně nechat jen jeden modul a několikrát nastartovat. Když se nezadaří, vyndat paměti zcela, jestli bude deska nadávat, že je nemá. Když ani to nepomůže, napadá mě ještě, že by mohl být vadný procesor (což ovšem považuji za krajně nepravděpodobné), anebo možná třeba nějaké opomenutí nějakého kabelu při zapojování (ATX12V..?). No a pak samozřejmě následuje reklamace desky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ve středu mám domluvenou ještě jednu stejnou desku na vyskoušení,takže jestli to na ní pude tak tamtu reklamuju a díky za odpověď

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim,

mam presne ten isty problem s touto doskou, nechce sa vobec zapnut pocitac, iba cvakne chladic a to je vsetko, ked nemam zapojeny 12V kabel od zdroja, tak sa rozbehne komp ale bez akehokolvek signalu do monitora, a vobec nepipa pc speaker, cize zase nebootuje, nic.

Vie niekto poradit v com to moze byt?

Moje komponenty: Intel pentium dual core E2180 (2.0 Ghz), Asus P5K SE EPU, Kingston KVR800D2N5K2/4G, 400 GB WD4000AAKS SATA disk, Zdroj Fortron 400W PFC FSP400-60GLN.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ferci: No a není to těmi pamětmi?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Restartuj cemosku:D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A hele nekdo nejakej navod kdyz naistaluju SP3ku a ovladace na HD audio stejne nejdou?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám tuto desku, Win XP SP3, RAM 2x A-DATA 800/1GB, 1x A-DATA 800/2GB. Bios hlásá System memory 4096 available, ale Windows ukazují RAM jen 3,25 GB, nevíte někdo, čím by to mohlo být?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Windows XP podporují jen 3 GB a víc neukážou i kdyby si měl třeba 10 GB ram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dík, ta to se budu uset smířit s 3 GB, protože Visty prostě nchci, je to pomalý shit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mám desku Asus P5K/EPU asi 4 měsíce.Doteď fungovala perfektně,ale poslední  dny mi nechce naběhnout .Jakmile Pc zapnu,zapne se monitor,HDD jede,ale monitor je tmavý,jen problikává kontrolka na monitoru.Po zmáčknutí restartu PC normálně naběhne.Máte s tím někdo zkušenosti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, z výše uvedeného vyplývá, že Ai Nap je k ničemu. Mě docela štve, že mi pořád zabírá místo na liště Windows. Program jsem chtěl odinstlovat, ale v nabídce odisntalovat programy jsem jej nanašel. Mazat natvrdo v program files se mi jej nechce. Tolik mě nevadí. Nemáte s tím někdo podobnou zkušenost? Jak jste to řešili? RAS

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.