Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zalman TNN 500A - case, co chladí sám sebou

Zalman TNN 500A
Společnost Zalman známá svými výkonnými a hlavně velmi tichými chladiči přichází s další zajímavou novinkou. Tou je počítačová skříň s chlazením. Možná si řeknete, že počítačových skříní už je na trhu plno a chlazení je lepší dokoupit zvlášť, ale opak je pravdou. Tato skříň je vybavena chladiči s technologií Heatpipe. Update 12:00 přidána informace o ceně.

Kapitoly článků

2.  Zalman TNN 500A - case, co chladí sám sebou

Vzhled

Zalman TNN 500A kolečko
Celá skříň je postavena na kolečkách pro lepší "mobilitu" jelikož váha samotné skříně činní 21 kg (Pozn. Martin: asi je tam těžká voda). Pokud byste plánovali skříň pořádně zatížit, o kolečka se bát nemusíte, výrobce uvádí, že by měly unést až jednu tunu. Dále jsou vybaveny protiskluzovou ochranou a je možná výšková nastavitelnost (že by výrobce uvažoval o použití v terénu?.

Skříň je vybavena dvířky jak vpředu, tak vzadu. Tato dvířka slouží pro ochranu vnitřního zařízení a mají také účel po designové stránce. Pod dvířky je totiž podle fotografií volný přístup k součástkám PC. Najdou se lidé, kteří se "bojí" přiblížit k odkrytovanému počítači, natož s ním pracovat. Kabely v multimediálním PC se také těžko upravují, aby to ladilo s vnitřkem a také barva optických (i jiných) mechanik většinou není vždy v barvě skříně. Takže toto může být částečné řešení do chvíle, kdy člověk potřebuje vložit CD do mechaniky.

Pouze se obávám, zda to je v případě zadních dvířek to nejlepší řešení. Jelikož jsem nepořídil jiné fotografie a skříň není ještě k zapůjčení, tak se domnívám, že by mohly ztratit svůj účel. Hlavně při použití mnoha kabelů, nebo při použití různých redukcí ke konektorům (redukce z DVI->VGA je docela dlouhá + konektor a zahnutí kabelu od monitoru přidají na délce).

Pro uchycení optických mechanik, disků, PCI a AGP zařízení by měla podle specifikací použít společnost Zalman šroubků. Nebudou to tedy různé lišty či jiná udělátka, s kterými je instalace a výměna rychlá, ale uchycení není jako se šroubky (některé panely se hůře instalují přes lišty). To má za následek lepší tepelný přechod mezi optickou mechanikou a skříní a také nižší hlučnost. Tudíž může být částečně chlazena i ta nejrychlejší vypalovačka. Doufejme, že se skříň nebude zahřívat tolik aby ostatní komponenty ohřívala.

Zalman TNN 500A skřín z obou stran


Skříň obsahuje 4 pozice pro 5.25" (CD-ROM, ap.) a 6 pozic 3.5" (floppy, HDD ap.). Její rozměry jsou 400 × 286 × 607 mm (hloubka × šířka × výška).

Výhody

  • "trvalá" životnost
  • bezhlučnost
  • žádný prach vháněný ventilátory
  • stabilita (nehrozí zastavení ventilátoru a následné poškození čipu)
  • velmi nízké náklady na provoz
  • použití neškodlivého materiálu (recyklovatelný hliník, měď, neškodná tekutina)

Závěr

Pokud je vše co uvedla společnost Zalman pravdou, tak se můžeme těšit na velmi výkonné chlazení s neuvěřitelnou tichostí. Necháme se ještě překvapit cenou, zda bude přívětivá i pro obyčejného smrtelníka. V tom případě by to byla naprostá špička v oblasti chlazení. Jedinou výtkou by mohl být vzhled, podle kterého nějaké procento uživatelů nakupuje, případně nedostatek prostoru pro lidi, kterým nestačí 4 HDD a plno dalších zařízení jako vypalovačky a různé panely (Audigy, USB a firewire v záslepce, čtečky paměťových karet apod.).


Jsem zvědav, jak na tento výrobek zareagují výrobci chladičů jako jsou Arctic Cooling, Titan, Thermaltake aj.

V součásné době jsem ještě nenalezl žádnou zmínku, jak to bude s podporovanými procesory. Zda bude přibaleno několik mechanismů pro uchycení všech procesorů, nebo zda se budou skříně prodávat podle patice procesoru. To si musíme počkat na podrobnou recenzi, jelikož tohle je pouze preview.

Cena není zatím stanovena. Potěšující zpráva pro naše čtenáře je, že skříň bude možné zakoupit oficiálně i v ČR, výhradním distributorem společnosti ZALMAN Korea, firmou TNTrade (snad už v listopadu).


Update 12:00 Jak se dočítáme (díky tomi) v některých internetových diskusích, cena se bude pohybovat někde kolem 1000U$ (28 000,- Kč).

Kapitoly článků
2.  Zalman TNN 500A - case, co chladí sám sebou

Diskuse ke článku Zalman TNN 500A - case, co chladí sám sebou

Žádné komentáře.