Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zasáhne proti agresivní patentové válce Applu sám prezident Obama?

Apple - Steve Jobs - objection
Vznik patentového práva měl svého času poměrně dobré důvody. V co jej ale přetvořila moderní doba korporací s prakticky neomezeným kapitálem na právní spory, je velmi smutné. Jsme svědky paradoxu jménem Apple, který v posledních měsících naboural veškerá pravidla rovnice "zažaluj → navrhni vyrovnání → vydělávej na licenčních poplatcích". Jo dokonce možné, že do probíhajícího honu na čarodějnice nakonec zasáhne i ten nejvyšší, ač často spíše bezzubý, americký prezident…

Nejprve si připomeňme důvod, proč patenty vznikly. Bylo to v dávných dobách, kdy vyrobit něco inovativního znamenalo mít dobrou myšlenku a tuto myšlenku přetvořit ve fyzický výrobek. A aby hned druhý den někdo váš design neokopíroval a nezačal prodávat o 10 % levněji, mohli jste si zažádat o patent platný po jistou dobu. Samozřejmě v dobách tkalcovských stavů či oracích pluhů nepředstavovala doba trvání patentu (teď plácneme: 5 či 25 let, je to jedno) žádný problém, ale v IT oboru je vývoj tak superhektický, že i hypotetická pětiletá platnost patentu potenciálně zabíjí rozvoj lidské civilizace (dobře, to jsme trochu přehnali :-).

Americké patentové právo se v průběhu let vyvinulo ve velmi zvláštní systém. Není to jen Apple, který si může patentovat mechanismus pohybu ruky s toaletním papírem po řitním otvoru - pardon, pohybu ruky po displeji k odemčení telefonu - princip stejný, "produkt" ale jiný. Ne, dnes máte v USA patentovaná léčiva (třeba slavnou Viagru), patentované plodiny (geneticky modifikovaná kukuřice Monsanto) a hromady dalších věcí. Každopádně původní idea patentového práva již dávno vzala za své a momentálně je tento systém používán hlavně jako zbraň v boji s konkurencí, kdy firmy těží z faktu, že USA i přes obrovskou ekonomickou závislost na vydávání dluhopisů, mají v součtu extrémně velkou kupní sílu obyvatelstva.

Vraťme se ale k vlastní rovnici. Standardní americký patentový spor má několik kroků. Za prvé vymyslíte sebejednodušší myšlenku, která do té doby napadla nejméně milión dalších lidí. Za druhé nebudete líní jako oni a zajdete na patentový úřad s žádostí o přiklepnutí patentu. Patent obdržíte. Za třetí se budete dále nějakou dobu věnovat svému běžnému životu a po očku sledovat, kdo všechno mezitím také přišel na tu samou jednoduchou věc, ale netuše o vašem patentu ji uvedl do praxe v reálném zařízení a to začal prodávat. Necháte to chvilku běžet. Za čtvrté ty bastardy zažalujete, protože PORUŠUJÍ VÁŠ PATENT!

Do tohoto bodu dospěl nyní Apple. Obvykle po něm následuje bod pátý, tedy mimosoudní dohoda a vzájemná výměna patentů/licencí plus případné dorovnání finanční, pokud má jedna strana trochu navrch. Jenže Apple se takto nechová. Apple drží dle svého názoru snad téměř všechny potřebné patenty pro ničím nerušený prodej svých zařízení a tak nemá žádnou potřebu přistupovat na nějaké dohody a poskytovat tak své "intelektuální vlastnictví" svým konkurentům. Naopak! Apple životně nutně potřebuje konkurenci co nejdřív a nejefektivněji "zabít", protože když nechá konkurenci na americkém či evropském trhu rozvinout, neohrozí tím jen pozici svých produktů, ale pozici celého svého ekosystému, jak se dnes s oblibou říká souboru prvků, kterými se firma prosazuje na trhu (v IT je to hardware, software, internetové služby atd.). Apple zkrátka nepotřebuje vydělávat na porušování jeho patentů jinými výrobci, Apple potřebuje vydělávat na exkluzivitě svých výrobků a budování monopolu v určité oblasti (oblastech).

Jenže co naplat, Apple je možná z pohledu zvráceného patentového systému USA v právu (ač se právo v USA často prosazuje jen velikostí peněženky), ale poškozuje tím trh jako celek, neboť enormně potlačuje konkurenci a tím tlak na inovace. Přichází tedy na přetřes otázka jiného vybalancování parametrů patentového práva a to pochopitelně spadá do kompetence politiků, v tomto případě reprezentovanými prezidentem Obamou. Stávající stav na trhu, kdy všichni žalují všechny zkrátka nemůže trvat věčně s rizikem, že se kdykoli znovu objeví.

Momentálně Apple může těžit z pravidel mezinárodní obchodní komise, která mu umožňuje žádat zastavení dovozu cizích přístrojů, které porušují jeho patenty. Je ale v moci prezidenta Obamy vydat výnos, který toto pravidlo pro bezdrátové mobilní přístroje odstraní a tím by se patentová ochrana vrátila do rozumnějších mezí, kdy by se případné spory nadále řešily před komisí, ale nebyla by možnost zarazit jejich dovoz, jednalo by se víceméně pouze o výši finančního vyrovnání. Ostatně je zajímavé, jak je v případě Applu jeho patentová ochrana nadřazena omezování konkurence, kterého se svým soudním tažením víceméně dopouští.

Víte, pokud bychom se na intelektuální vlastnictví podívali jako na skutečné vlastnictví, pak je zneužití patentů (ať již vědomé či nevědomé) víceméně rovno "krádeži". Z pohledu amerického patentového práva (bohužel to musíme zdůrazňovat stále dokola, abyste chybně nezačali používat měřítka selského rozumu), jsou firmy jako Samsung (produkty Galaxy stavějící na Androidu) či Google (Android jako takový) a další skutečně "zloději". Měli totiž tu "drzost" že "ukradli" Applu jeho intelektuální vlastnictví. Podívejme se však na věc z druhé strany. Postoj Google jednoduše počítá s premisou, že nikdo nemá právo jej vyšachovat ze hry odepřením přístupu k intelektuálnímu vlastnictví a jeho využití. V nejlepším případě má právo za to požadovat od Google náhradu. Jinými slovy podle Google má všechno svou cenu a když ji není schopen určit vlastník patentů, určí ji v nejhorším případě soud.

Nemůžeme se však nezeptat na následující: není toto vše nakonec součást americké národní kultury? Vždyť když se dobojo(vá)vala druhá světová válka, tak Američané pořádali doslova hony na německé vědce, inženýry a technologie. Nebyli to snad Američané, kdo v Evropě ukradli obrovské množství německých technologií, na nichž z nemalé části postavili technický rozvoj v desetiletích následujících? A není ostatně špionáž, jíž USA provozovaly celé minulé století a provozují i dnes ve velkém, přesně tímtéž, tedy kradením intelektuálního vlastnictví konkurentů? Jak mohou být USA tak pokrytecká?

Zdá se vám to postavené na hlavu a dotažené ad absurdum? Ano, máte pravdu, ale není snad zákaz prodeje konkurenčních produktů na základě toho, že má na displeji podobné zaoblené čtvercové ikony a ovládá se také pohybem prstu po displeji, také absurdní?

Nový šéf Applu Tim Cook prohlásil v mailu zaměstnancům, že i pod jeho vedením bude Apple pokračovat ve stejné linii jako za Steva Jobse. Pokud to znamená, že bude nadále bojovat s konkurencí u soudních přelíčení, místo v laboratořích, pak se máme na co těšit. Jako zákazníci ale máme možnost volit peněženkou. Budete podporovat raději "ultačovaného výrobce" (Samsung), nebo je vám to jedno a zvolíte Apple jakožto inovátora a tahouna trhu?

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zasáhne proti agresivní patentové válce Applu sám prezident Obama?

Pátek, 9 Září 2011 - 11:02 | Vojtěch Hanzlík | No vidíte, a já si pod tabletem představuji...
Pondělí, 5 Září 2011 - 09:43 | mamlasos1 | http://pandatron.cz/?2828&...
Pondělí, 29 Srpen 2011 - 20:45 | sniper29a | takhle to v USA nefunguje bohuzel. Viz spor US...
Pondělí, 29 Srpen 2011 - 20:40 | sniper29a | vy jste taky nikdy nemel Apple, ze? ;-)
Pondělí, 29 Srpen 2011 - 20:39 | sniper29a | to je vyvoj ;-) vetsina vynalezu bylo inspirovano...
Pondělí, 29 Srpen 2011 - 20:36 | sniper29a | prej zadne inovace v SW. Apple pouziva spickovy...
Pondělí, 29 Srpen 2011 - 20:34 | sniper29a | tak tak, nemluve o tom ze MAc OS je loser...
Pondělí, 29 Srpen 2011 - 20:33 | sniper29a | ty budes cech co nikdy nic nezkusil hadam ;-)
Pondělí, 29 Srpen 2011 - 20:31 | sniper29a | zapomel sem dodat AW notebook vazil pres 6kg +...
Pondělí, 29 Srpen 2011 - 20:29 | sniper29a | tak tak, vzdy dostanes to za co zaplatis. Spousta...

Zobrazit diskusi