Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zasáhne proti agresivní patentové válce Applu sám prezident Obama?

Kupim si to co mi bude najviac vyhovovat pomerom cena/pouzitelnosti.Jedno od koho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No právě že nekoupíš, protože konkurenci Apple vyoutuje pomocí patentů a na trhu budou jen a pouze produkty od Applu.
Dneska Samsung, zítra všechny mobily s Androidem, pozítří s mW7...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nene, oni jdou cíleně jen proti Androidu, bo se ho bojí jak čert kříže....naprosto nejsou schopni s ním držet krok, tak na to jdou od lesa
MacroShrot+RottenApple právěže spolupracují

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Android se zahubí sám, stejně jako Windows Mobile

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vymydlená iOfce promluvila :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale jsem majitel HD2, takže můžu vyzkoušet jak WM, tak ten slavný android, ale jako vítězný OS u mě vede WP7 :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

šak jo, výjimky potvrzují pravidlo ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě, měl jsem Touch Pro, mám doma i HD2 a teď mám asi měsíc SGII a k WM už se nevrátím ani omylem, Android mi, z uživatelského hlediska, vyhovuje daleko víc a je vidět, že je opravdu vyvíjený pro smartphone a pro lidi, což se o WM nedá říct.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozlišujte mezi WM a WP. Pak možná pochopíte co napsal tslany

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zcela souhlasím.

WP je konečně něco so bylo napsané pro telefony. Je to parádní jenom mne štve, že to MS tak dlouho trvalo než zahodil koncept WM a napsal WP. Ješte jsem nespokojen, že si musíme počkat na čestinu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neoficiální cestou lze již češtinu dostat do telefonu i nyní (za předpokladu že se provede aktializace na Mango), stačí přidat (ješte na NoDo) jeden klíč do registrů a po aktualizaci je již čeština přítomná

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tohle všichni ví, jen iOfce jsou tak zblblí, že kolo vymyslel Apple :)
ale tohle nikdo řešit nechce, bo takovéto status quo udržuje mocné u moci (teda u peněz)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno tak mě napadlo že to může být ještě jinak. Vzhledem k tomu že tuhle patentovou válku musel posvětit Steve a Steve není blbec. A tudíž se domnívám že i jemu asi přijdou softwarové patenty jako riziko (můžete mít nakrásně patentů ale to neznamená že se neobjeví trol s jedním patentem, kterým vás pumpne o pár miliónů).
No a tím že nepřistoupí na mimosoudní vyrovnání se začnou dít věci kterých si všimnou nejenom odborníci, ale i prostí lidé a potažmo i politici. Jako příklad jsou ty zákazy prodeje - lid je natěšen si koupit nový telefon a pak se dozví že v jejich zemi nebude tak se začnou zajímat proč.
No suma sumárum. Je velmi pravděpodobné, že pokud to nasere dostatečný počet lidí, tak se velmi urychlí změna patentového systém (na kterém se už teď pracuje) a SW patenty konečně zruší.
Takže to že by si na chvíli pomohli k monopolu může být jeden z kroků (a příjemný) na cestě k odstranění SW patentů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tento prispevok sa mi paci!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lidi, kteří se zajímají o aktuální dění se na*erou, zbytek 80 % populace bude dál volit stejný strany, protože ve svý malosti nemají náladu proti něčemu bojovat, takže v konečným důsledku jsi idealista, nic se nezmění.....právěže to bude horší, proto se začíná s například tímto:
https://sites.google.com/site/takejavladnusvemustatu/

jen takoví naprosto apolitiční lidé by v konečným důsledku mohli získat důvěřu i těch 80 % lidí, co jen budou vědět "oni (zástupci iniciativy) opravdu nic nezískají, když vyhraje ta či ona strana, tak jim holt budu věřit" - navíc to jde ruku v ruce jejich lenosti, takže se nemusí o nic starat a defacto rozhodovat o budoucnosti našeho státu budou rozhodovat naprosto nezávislí lidé na politice či státních zakázkách.......ale cesta je dlouhá, ale nějak se začít musí na jednoduchých sloganech, na který tito líní lidé slyší : "uděláme to za vás a nemáme z toho nic"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

bohuzel stado nezmenis. stado zustane porad stejne, tomu se rika equillibrium v prirode. perfektni poradek v chaosu prirody. moderni precivilizovana a pregulovana spolecnost si zvykla na svuj syndrom dokonalosti a nechteji se jej pustit. blizic se reset matrixu na chvily prinese "mir" mezi cleny stada, aby vse mohlo zacit zase znovu v jine o trosku vyssi verzi ;-) Z. Freud, K. Jungman davova mentalita

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Smutnym fakzem ovsem je, ze zakony pisou ty co maji prachy. A ackoliv Google taky neni najkej chudacek, tak Apple ma vic prachu nez americka vlada a navic mu mafiansky techniky nejsou vubec cizi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vysvětlení proč Apple nechce dávat licence a o co mu jde je zde http://fosspatents.blogspot.com/2011/07/what-does-5-buy-htc-from-apple-f...

V krátkosti řečeno, nejde Applu o to někomu dát licenci a pak dostávat poplatek. Výdělek z poplatku je nezajímavý. Mnohem výdělečnější je být jediný kdo danou věc má a vytvořit odstup v user experience mezi sebou samým a ostatními. Pokud se Applu podaří zablokovat používání některých klíčových patentů, které se týkají především způsobu jakým uživatelé přístroj ovládají, může dál prodávat telefony za 1000$ a lidi je budou kupovat protože budou poskytovat něco jiného než všichni ostatní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, a Google na tuhle hru nepřistupuje. Pro něj neexistuje varianta, že by nepoužíval nápady jiných. Podle Google má všechno svou cenu. Buď si o ni řekne vlastník nápadu (a bude rozumná), nebo o ní rozhodne soud. Tahle se na to Google dívá. Neuznává právo na exkluzivitu, zatímco Applu o nic jiného než o tu exkluzivitu nejde (což je to, co dělá Applí výrobky Applími výrobky).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V dobách uvedení iPhone (a iPadu) i redaktoři CDR serveru tvrdili, že to bude jasný propadák, že to nikdo nekoupí.
Místo toho vznikl úplně nový segment trhu (v obou případech) a teď se na něm chtějí všichni napakovat. Apple má podle mne právo své nápady bránit (a jen pro úplnost: taky mne některé jeho postoje štvou).

Proč nikdo před Applem nepokryl CELOU predni stranu sklem? Proc to nyní pár firem zkouší kopírovat. A netvrďte mi, že je to jednoduchý nápad.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O tomhle jsme se s kámošema bavili před víc jak pěti rokama, kdyby tohle šlo u nás patentovat tak nám dneska nejspíš Apple platí... A o tom to je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě to šlo patentovat u nás, ale u nás patenty jsou docela rozumné, musí jít o funkční technické řešení.
Jinak v Německu jde o průmyslový vzor, kdybyste udělali nějaký výrobek s podobným designem, tak jste mohli Aplu vpálit rybník.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je právě o tom jak se píše i v článku že usámové si můžou patentovat i nápad, takto by to u nás nešlo. Funkční prototyp je už jiná liga, počítám že jen ten prototyp by stál tak půl mega a to jen jako demonstrace ne něco co by se dalo prodávat. Odhaduju to podle jiné věci co mě napadla (celkem jednoduchý interface), u té si vývojáři ocenili svoji práci asi na 50 kkč. Takže u nás se jen tak taková věc neobjeví. Je to vlastně taková Evropská sebediskriminace, kdyby to tu bylo jako v usa evropa by na tom vydělala. Doufám že se (když už nemůžeme my) v usa zmení poměry tak že nebudem v nevýhodě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě by právě zajímalo, kolik z těch lidí co se na českých serverech obouvají do patentů a průmyslových vzorů (mnozí ani nevidí rozdíl) někdy něco vytvořilo. Tím myslím, něco autorského, co se prodávalo, nebo i šířilo zadarmo, a museli řešit ochranu svého výrobku. Dle argumentace a radikálních postojů spíš soudím, na běžné konzumenty cizí práce a nápadů jiných. Je zajímavé, jak lidé hovoří, když je jejich práce ohrožena asijskou konkurencí, která si s tím hlavu neláme. Tak jak by to ráda většina místních diskutérů. Ale jak se jedná o cizozemce, tak to hned platí heslo "Cizinec není našinec".

Tato země je totiž z hlediska kvalifikace a výzkumu na tom velmi špatně, a nejspíše se dožijeme doby. Kdy zde budou šéfovat nebo řídit výzkum asiaté, protože na rozdíl od Evropanů oni znají cenu vědomostí.

Já např. jsem teď dostal zakázku na vývoj měřícího přístroje včetně celého ekosystému kolem něj. Velmi slušná zakázka. Vývoj kolem PIC mikrokontrolérů, řídící a vyhodnocovací program na Win/ OSX/ iOS zvládám, ale potřeboval jsem někoho, kdo by se postaral o portaci na Android. Po marném hledání to asi zkusím v html5. A pak mi nějaký místní znalec může poradit, jak ten celý vývoj předat ostatním a nechat vydělat i konkurenci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Re: "Tato země je totiž z hlediska kvalifikace a výzkumu na tom velmi špatně"

Tak tohle mě pobavilo :). Český výzkum že je na tom špatně ... fakt dobrej vtip :).

Ohledně té první části jen krátce: myslím, že tu především tihle lidé nemají tu drzost, aby si chodili patentovat každý výplod jejich fantazie při několikaminutovém sezení na oné místnosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když myslíte, že je to vtip tak to tak berte. Ale sem tam si popovídejte s lidmi z Česko-Německé/ Česko-Rakouské hospodářské komory. Nebo s nějakým šéfem technologické firmy u nás. Jak se jim shání kvalifikovaní a technicky vzdělaní lidé. Nebo si nechte povykládat jak probíhá a jaká je úroveň středních ale především vysokých škol v Číně (nemluvně o Jižní Koreji) Jak mi odpradávna říká můj kamarád z Německa. "Češi mají jeden velký problém, myslí si že mají zlaté ruce, že jsou hrdinové, protože umí improvizovat a že školní znalosti jim stačí na celý život".

Jen je naprosto zbytečné se o tom dohadovat. Tohle vyřeší sám život. Časem zjistíme, zda minimum technologických center a vývojových pracovišť (oproti západu) a naopak převaha montoven, či výrobců komponentů pro ty jiné bude setrvalý stav, nebo se to nějak změní.

Český výzkum na tom není špatně, stále jsou u nás velmi šikovní a chytří lidé. Jen to nesmíte začít porovnávat s jinými státy. Je to obdobné, jako tvrzení, že co Čech to muzikant, ale jsme v tom schopni konkurovat alespoň Slovákům?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když říkáš a, musíš říct i b. Každej ten šéf samozřejmě schání kvalifikovaný personál, ale při stejné kvalifikaci nabízí max poloviční plat než na západě nebo ve státech.

A jak zase já znám němce, tak oni neumí přežít bez pravidel. Otázka je, co je lepší.

Minimum technologických center a vývojových pracovišť? A v porovnání s kým? A proč teda u nás otvírají technologická centra právě německý firmy? (T-mobile)

Znám třeba velice dobře výzkum v oblasti jádra a tam se dost dobře můžem porovnávat s minimálně Evropou.

A k tématu: Ideální by bylo, kdyby patenty platily stejně po celém světě. Takhle je bohužel docela bita Evropa. Může se tu klidně něco vymyslet, číňani si to klidně ukradnou, protože kašlou na patenty a amíci si na to zase najdou obecný patent a jdou k soudu. Nejvyšší čas, aby se Evropa začala bránit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

s myslenkou je to sporadicke. V kazde firme co sem delal jsem vymyslel spousty veci. kazdy vynalez nebo inovace vzdy prichazi z jednoho mozku. Kdybych si patentoval vsechno co sem vymyslel, tak dneska rejzuju z patentu v olejarskem, potapecskem a automobilovem prumyslu. Na co? Prijde dalsi co to vylepsi. Patenty jsou brzda vyvoje. Vsichni si jsou zlodeji, protoze co Einstein a jini vymsylelili dneska umis automaticky. Tudiz jaky koliv patent je v dalsi generaci zbytecny. Pokdu chces 100% nesmi o nem nikdo vedet a nesmis ho nikdy pustit ven :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lidi co neco umi, jsou na zapade. ver mi, uz jsem tady 6.5 roku. ted se vracim na delsi dovolenou, nez odletim do kolebky blobosti [vyslovuj USA]. predesla generace spickovych konstrukteru uz je v duchode. moderni generace je uz jen anglicko-americka.

pri hledani prace po celem svete vidim celosvetovy fenomen "mame problem sehnat zkusene lidi". Tohle sem se dozvedel od Svycaru, ma oblibena zemem. Japonci jedini maji disciplinu a znalosti necoeho dosahnout. Cina umi zatim jen levne vyrabet. Vetsina technologicky zazraku prisla z vychodu. Izrael, Japonsko, Indie atd. Asiate prevalcuji zapad a stred technologicky.

jak pise martin_zx...cesi spolehaji na to, ze jsou mistri sveta. jako bych nebyl jinej ROFL. dokud nepoznas vic zemi, nevis co se ti deje pod nosem. bohuzel cesi jsou banda zlodeju a alkoholiku.

Cesko, za Masaryka nejvyspelejsi stat, rozkradreno komunisty a nasledne anglicany. Smutna historie naroda sahajiciho do 9. stoleti. NArod kdysi plny spickovy konstrukteru a inzenyru.

Komunismu vychovani zbabelci a zlodeji. Misto aby se stavajici vlada a lidi snazili docilit technologicke spicky let minulych. 100% se asymilovali na americky styl zivota. Rychli sex, rychla auta, nakupy, nepracovat a narikat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Martin_ZX: Ohladom Androidu skus ma kontaktovat na jr(at)im4u.eu (jabber (gtalk)), alebo skype: jrsk06

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

co to meleš?
1) phony s velkým displejem tu byly
2) Apple iPhowne kupovali hlavně jejich ofce, jichž bylo opravdu hodně (proto se takový starý "koncept" obnovil a získal pozornost
tyhle fakta jestli chceš popřít, tak jsi fakt pěkně vymytý a snadno ovlivnitelný ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je to jasné. Bojkotuji veškeré produkty Apple u sebe, rodiny, ve firmě i v okruhu kamarádů, pokud přijdou požádat o radu. Apple jsem vždy považoval za firmu vyrábějící výrobky s průměrným výkonem, dobrým designem a vynikajícím marketingem, to vše bohužel nyní ustupuje právnímu oddělení.. Svého času tolik neoblíbený Microsoft je v porovnání s dnešním jablkem velmi přátelská firma..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jinymi slovy, APPLE vlastne neznam, jen v novinach o nem furt pisi, a je to takovy gauner, ze ho ani nikdy nepoznam. Cech jak poleno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sorry, omylem jsem tvému vymytému pohledu dal palec nahoru :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nesmis si kupovat sracky typu iphone atd ;-) Mozna v tomto segmentu je slaby, ale Apple hlavne prodava notbeooky ktere nemaji konkurenci ;-) Vzdy dostanes to za co zaplatis. Kup si macbook pro nebo iMac at vis o cem je vykon ;-) Proslo mi rukama spousty pocitacu, systemu. Apple je zatim ve vedeni co se tyce vykonu, spolehlivosti a stability.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, ze MS je loser friendly. Kazdy ma svuj segtment trhu. To je zase marketing MS. Staci volat MS support nebo aktivaci. Ztrata casu. Apple to je jiny pribeh. Online ticket, zavolaji ti, poradi ti a nebo mas KB ;-)

Mozna to tak nefunguje v CR, jelikoz CR neni trh pro Apple. Jak rikaji amici, "cesko je turisticka atrakce, vyveste americkou vlajku a zpivejte US hymnu."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na můlj vkus příliš útočný, protiamerický a protiaplovský článek. Ale v jednom má pravdu, patentové právo (a to zejména v Americe) potřebuje změnit a vrátit mu v dnešní zrychlené době jeho původní účel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas... Ac na nektere patenty mam stejny nazor clanek je napsan velmi tendencne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koukam ze se nic nezmenilo. Redaktori, a to asi ani ti s WSJ, ani ostatni diskutujuci stale nesjou ochotni zjistit o co vlastne jde a plkaj tady hlouposti. A ne jen tady. Nejde o zadne patenty, ale poruseni prumysloveho vzoru. Pro ty, kteri jsou ochotni cist, doporucuji clanek Patrika Zandla na Lupe. Jednoduse, bez emoci a srozumitrelne napsano.
http://www.lupa.cz/clanky/patentopravni-bitvy-na-poli-tabletu-krmi-hlado...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, a proč se ten článek nejmenuje "Průmyslověvzorověprávní bitvy...", ale "Patentoprávní"?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně - podle mne opravdu dobrý článek. A na rozdíl od tohoto nezaujatý.

Dlouhodobě sleduji jak p. David Ježek zásadně ovlivňuje své články ve prospěch Linuxu a spol.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak v tomto případě se už neudržím nereagovat: rád bych abys mi sepsal nějaké hlubší pojednání týkající se tohoto obvinění. pošli mi to pak mailem, pokud na tom bude něco pravdy, bude to pro mě zajímavé zjištění a možná o trochu reflexe. díky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to myslím vážně. Opravdu mi přijde, že nejste nezaujatý. To nebyla nijaká urážka, jen (doufám) slušně napsané konstatování toho, jaký mám cca poslední rok pocit. Nevím zda mi nějaké hlubší pojednání za ten čas stojí.

Radek Červinka

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Funguje ten kontaktní formulář? Poslal jsem přes něj mail a nějak se mi nezdálo, že by to něco poslalo - jen to vypsalo můj email.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s xspiky - nezaujatost vypadá jinak. Např. narážky na cenu MacBook Air (porovnávejte s obdobně kvalitně provedenými notebooky, např. ThinkPad řada X a zjistíte, že cena není vůbec přemrštěná). Nebo narážky na cenu Apple nabíječky. Pokud se budete obtěžovat vyhledat nějaké ty informace, tak zjistíte, že přiložené baterie jsou s nízkým samovybíjením t.j. pravděpodobně přímo Sanyo Eneloop či nějaká ta obdoba. Pak už stačí jen dohledat si cenu sad s těmito bateriemi a zažijete menší kulturní šok :-). Oboje z článku "Zemětřesení v HP: končí s WebOS ...".

Sice vím, že přístup "Na to, abych mohl něco kritizovat bych toto měl dobře znát" je dnes považován za přežitek ale i přesto na něm něco je. Bylo by vhodné zkusit nějaký ten čas (a tím opravdu nemyslím den či dva ale alespoň měsíc, lépe půl roku) produkty Apple a možná zjistíte, že mají něco do sebe :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Do pismene souhlas. A jinak.. Sice se zaluje Samsung za kopie pristroju ale at mi naklikate kolik chcete minusu tak iPhone v dobe uvedeni a cely jeho "ekosystem" byl hodne revolucni a dekujme za android i android market apod prave applu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak tak, vzdy dostanes to za co zaplatis. Spousta argumentu vuci Apple je "je to drahy". Zatim sem nevidel notebook co pokryva 98% Adobe RGB gamutu, zatim sem nevidel notebook co ma LiPol aku, zatim sem nevidel notebook co vydrzi 3 roky bez problemu a to nejlepsi na konec, zatim sem nevidel OS co funguje tak jednoduse, bezproblemo a stabilne jako MacOS X. Plny sracek a ruznych serepeticek, ale porad funguje rychlosti blesku. Kopirovani...heh...max rychlost co s tiha disk. Kliknu mam. Vsechno co bezny uzivatel potrebuje je uz v Mac OS. Porovnej me Windows...Start pul hodiny, system Plug&Pray, cokoliv delas...disk srotuje jak o zivot i kdyz mas 4GB pameti. Asi chyba v Matrixu. Chran buh zapnout sracky jako Win Aero atd. Pripadne mi, ze kopirovani cehokoliv ve windows jde napred pres vsechny staty sveta i kdyz nejsi pripojen na net a pak to teprve jde na cilove zarizeni. To nejlepsi nakonec, pokud chces delat neco seriozne na Win...pocitej se skrytou funkci samorozesirani a reinstall Win kazdyho pul roku. Pripadne mi, ze Win byl navrzen pro kancelarske prace Ms Office. Musis dokoupit dalsi sajrajty pro zabezpeceni systemu (normalni clovek nebude pouzivat opensource veci, ze ;-)

Muj predesly notebook Alienware se zacal rozpadat po roce, nemluve o super systemu Windows.

Cenove porovnani vykonu/designu/spolehlivosti/hodnoty

Alienware (spicka mezi notebooky), design tragedie, vykon neni spatny bohuzel omezen systemem Windows (pokud zrovna jede), spolehlivost opet omezena Windows, hodnota predrazene. Cena nb byla cca 1800£

Apple MacBook Pro 2011, design sexy mala krabicka z Alu slitin, vystup vetraku v ohybu LCD. Ano muzes mit konecne notebook na kline, aniz by se ti vypinal. LCD v hodnote 1000£ CAD/CAM/DTP monitoru pokryvajici 98% aRGB. Brutalni vykon, stabilni a spolehlivy. Vydrz aku pri bezne praci 5-7h, filmy a hry 1-2.5h. Podsvicena klavesnice a LCD se automaticky prizpusobuje svetelnym podminkam. Touchpad s multiovladanim. Ano 2-3 prsty ovladani aniz by si musel pouzivat klavesnici jak je tomu u Win systemu. Pokud si rad hrajes, Mac OS X je UNIX/BSD/Linux. Vse co potrebujes je uvnitr a hlavne to funguje. At uz delam CAD/CAM/DTP, system porad funguje svizne na 5400ot disku !!! Jakmile zacnes pouzivat virtualizaci, uz je tu problem. Apple nabizi dobre udelane Win ovladace. Windows mi jede v bootcamp, ne vsechny hry jsou portovany z Win. Cena 2000£ repas jako novy vcetne zaruky nebo 2500£ novy za brutalni vykon a spolehlivost. Kdyz porovnam vykon Win notebooku se stejnymi parametry a pominu vsechny vychytavky Apple. Win notebooky maji tak 80% vykonu Apple stroju. Finalni hodnota je tudiz 1800 nebo 2000£.

Ja nevim jak vy, ale ja potrebuji pracovat. Ne travit vetsinu casu udrzovanim systemu v chodu. A za stejnou cenu dostahu vic ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zapomel sem dodat AW notebook vazil pres 6kg + brutalni zdroj cca 1.5kg.

apple macbookpro vazi tusim pres 4kg + cca 500g zdroj

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To bude možná tím, že v USA AFAIK nerozlišují mezi "patentem" a "průmyslovým vzorem".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale v Evropě se to rozlišuje a dost přesně. A zákazy prosadil paradoxně právě v Evropě. V USA první zákaz prodeje požadoval Samsung.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda. P5ečetl jsem si Patrikův článek a píše to velmi pěkně. Několik změn vzhledu mě napadá, ale nic moc to stejně není. Otázka je, dá-li se tablet navrhnout výrazně jinak.
Tablet (podle mě) = velká tenká placka s displejem.
- Oblé rohy se tak nějak nabízí, ostré by "píchaly" uživatele. Lze pouze udělat větší či menší rádius.
- Tenké to být musí, nikdo by asi moc nestál o 5 cm tlustou desku. Tloušťku zařízení dost dobře nelze uznat za designérský počin.
- Zúžení (ztenčení) směrem ke hraně je něco s čím se dá pracovat. Zcela hranatý tablet by asi nebyl dobrý, ale udělat místo zužujícího se okraje okraj zaoblený (kulatý) by šlo. A ani rovný, ale ne zcela ostré hrany, okraj by nakonec nevadil. Vzorovaný lem by poskytl příjemné odlišení výrobce.
- Zadní strana poskytuje prostor pro jakési grafické vyřádění. Škoda, že zde Samsung nevyužil plochu pro výrazné logo či nějaký jiný výrazný grafický motiv.

De facto se tak odlišuje jenom orientací naležato (okraj s okem kamery je na boku, místo nahoře).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen podoktnu k tomu ze tablet se neda udelat jinak. Zkuste se na vetsinu zarizeni " tablet" pred cca 2-3 roky.... A pak s cim prisel apple.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí si zajít do kteréhokoliv online obchodu s elektronikou a hned člověk vidí co všechno se dá vymyslet a jak může tablet vypadat. Třeba tady:
http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=15L1450813IZ

Jsou vidět 2 skupiny tabletů - běžné tablety různých tvarů(PoV jich má tuny, ale i asus a další) a potom klony ipadu(krom galaxy tabů je tam jeden model PoV 10,1"). Myslím, že takovým základním znakem je celé čelo pod sklem (samozřejmě ne samo o sobě - přesně jak se píše v tom dobrém článku na lupě).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte, a já si pod tabletem představuji polohovácí zařízení o velikosti A6 až A3 s ovládáním pomocí bezdrátové tužky, citlivostí na sílu dotyku, přesností rýsocacího pera. Například takový Wacom.
Tyhle tablety jsou tu s námi už hodně dlouho, ale najednou je tablet úplně jiné zařízení...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten clankok na lupe sa mi zda trochu tendecny. Mozno je to ale len neoverenie si faktov. Vrcholom je ze pouzitie zmanipulovanych obrazkov galaxy tabu, ktore pouzila apple pred sudom.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple = soudní inovátor trhu? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Byl bych pro 6 mesicu az rok na ochranu intelektualniho patent... a jeste by k tomu melo pribyt konkretni vyuziti... aby si nekdo nepatentoval blbiny typu mackani displaye atp.

Ale jinak nezavidim nikomu kdo se v tomhle musi pohybovat (at uz patentovat nebo se vyhybat patentum kvuli vyroby nejakeho vyrobku)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To, ze je zapotrebi zmenit (hlavne) Americke patentove pravo, je vec neodiskutovatelna. Je potreba jej zmenit od zakladu.

Na druhou stranu, ruku na srdce. Konkurence od Applu kopiruje, to je naprosto evidentni. Podivejte se jak vypadaly smartphony pred a po uvedeni iPhonu. A podivejte se jak vypadaly tablety pred a po iPadu.

To, ze Apple zvolil drsnejsi metodu misto dohody o vyrovnani rovnou zakaz prodeje je dano i tim, ze se snazil dohodnout se Samsungem, ale nepodarilo se mu to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... a to nic neni proti tomu jak se kopiruje od tech ubohych reku ... Euclides, Pythagoras, Archimedes, Thales, Aristoteles ... tak se na tom napremysleli a ted za to nemaji ani floka.

Bez kopirovani neni inovace. Otazkou pouze kolik naskoku by mel ten kdo to vymyslel dostat od tech co to okopiruji. V pripade nekterych Apple patentu je IMHO vzhledem k jejich samozrejmosti odpovidajici naskok doba vyroby produktu a na to patentovou ochranu nepotrebujes.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> V pripade nekterych Apple patentu je IMHO vzhledem k jejich
> samozrejmosti odpovidajici naskok doba vyroby produktu a na to
> patentovou ochranu nepotrebujes.

Kdyz je to tak samozrejme, tak proc na to neprisli ti druzi? bez kopirovani neni inovace? To se mne nezda jako dobry argument. Ja neobhajuju patenty, ale je fakt, ze konkurence proste od Apple kopiruje, nekdy vice, nekdy mene okate.

Podivej se na dnesni smartphony. V drtive vetsine jsou to touch only placky s velkym, dominantnim (kapacitnim) displejem. Ukaz mi telefon, ktery tohle mel pred iPhonem. A ukaz mi nejaky komercne prodavany tablet, ktery byl uvedeny pred iPadem a vypada stejne.

Apple umi skloubit technologii (hw) a software do unikatniho designu, ktery se sice nezda nijak revolucni, protoze kdyz ten vyrobek drzis v ruce, tak ti prijde naprosto samozrejme, ze vypada tak jak vypada, jinak by to preci ani nedavalo smysl, ze? Problem je v tom, ze Apple je prvni, ktery uvede to co ti prijde samozrejme a logicke v zivot.

Jak vypadaly tablety pred iPadem?

http://www.redmondpie.com/tablets-and-smartphones-before-and-after-the-i...

Pribeh Applu neni o tom, ze by prisel s necim naprosto revolucnim, co tu jeste nebylo, ale v tom, ze vezmou exiustujici technologie a skloubi je do jedinecneho funkcniho a designove unikatniho celku. Navic to funguje bezchybne a jednoduse pro uzivatele.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pisete blbosti. Apple nema zadne SW/HW inovace, je to jen dobry prodejce, stejne jak Microsoft - umi presvedcit.

Slusne tablety pred ipadem delal fujitsu-siemens, meli pixel perfect stylus, tolerantni vuci dotekum rukou. Ukazte me tak presny kapacitni displej na ktery si muzete polozit ruku..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste nejaky cas pouzivat jejich produkty a mozna pochopite, ze z hov.. Bic neuplete ani ten nejlepsi marketingovy specialista. Jejich produkty jsou nejen krasne, ale i funkcni a uzivatelsky privetive. Pouzival jsem nejkou dobu Windows, dlouhe roky Linux a ted Mac OS. Musim rici, ze pro bezneho BFU je Mac nejlepsi volba.

Taky rozumim postoji Applu, ze si chrani sve investice do designu. Ja mam prideleny prumyslovy vzor na vyrobek. Za ten design jsem musel zaplatit designerovi a nebyl bych rad, kdyby nejaka firma zkopirovala to co jsem za drahy peniz vytvoril.

S patenty je to v US slozitejsi v tom, ze tam patentuji opravdu cikoliv. Az nekdy neco vytvoris, treba software a stravis stovky hodin programovanim, nebo investujes do designu vyrobku, zjistis jak se citi Apple, kdyz ho nekdo chce o vlozene penize, um lidi a konkurencni vyhodu pripravit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak tak, nemluve o tom ze MAc OS je loser friendly vic jak Windows. Intuitivni system udelany pro idioty. A kdo si chce hrat, ma porad terminal ze ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Blbosti pisete Vy. Macwolf nikde nepisal, ze Apple ma SW/HW inovacie, ale ze pouziva tie existujuce jedinecnym sposobom. Nechapem preto, preco mu vycitate, co nenapisal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ty budes cech co nikdy nic nezkusil hadam ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

prej zadne inovace v SW. Apple pouziva spickovy HW od jinych firem. Drive mel svuj revolucni HW. Co se tyce SW, doporucuji Vam si napred zkusit MAC OS X nez zacnete zvanit takovy nesmysli. Ja tam vidim tolik inovaci, ze by se to nevlezlo na A4

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co treba crunchpad? Pravda, do vyroby se nedostal ale funkcni prototypy existovaly a byly prezentovany rok pred ipodem a predpokladany vysledny dizajn byl hodne podobny. Bohuzel vyrobce nemel prostredky na masovou vyrobu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jak dopadl crunchpad? Nechranili si IP a okradli je i o posledni chlup toho projektu. Navic to byl jen prototyp, trvalo by to roky nez by to dostali na uroven iPadu. iPad se zacal prodavat nedlouho pote. Navic na te posledni betaverzi jde videt silna inspirace iPhonem. A jak se citili autori? Podvedeni, okradeni, znechuceni. A ted si predstavte, ze jde o miliardy dolaru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dopadl spatne, ale to nic nemeni na tom, ze grafika pred a po ipadu je proste jen sbirka spravne vybranych tabletu aby to vypadalo tak jak autor potrebuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je vyvoj ;-) vetsina vynalezu bylo inspirovano prirodou. zaluje te priroda za kopirovani? nekdo neco vymysli, jini to dotahnou do konce. tak to funguje. jen neschopni amateri vymysli patenty, aby si chranili jejich sracky.

Myslite, ze MS vse vymsylel sam? Ti pokradli co se dalo. Posledni slova Billa Gatese jsou "dalsi Win ude jako MAC OS". Ale to asi nezni jak kopirovani, kradeni napadu ;-) Jen sem svedav jestli se jim to povede. Apple prepsal svuj OS kompletne pred par roky. Windows pouziva porad stejnou nefunkcni sracku od prvniho NT systemu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Americti manazeri povazuji patenty za neco jako cenne papiry. Patent tam nevznika na ochranu investice, ale za ucelem zisku (necham si neco patentovat a az to preberou vsichni, tak vyrukuju s zalobou) nebo jako prostredek smeny (ja ma tyhle a chci tyhle).

Kazdy americky manazer, ktery nastupuje v ceske firme, poklada jako prvni otazku "Jake mate patenty?".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

JE zvláštní že tento portál neustále publikuje články o patentových sperech a najednou je ten špatný tady Apple?? Žasnu !!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všem obhájcům "patentové války": takže účel světí prostředky? Tato idea v lidské historii zavládla již několikrát a nikdy to nedopadlo dobře.

Cílená a systematická snaha o likvidaci konkurence (z jakékoli strany) mi rozhodně nepřijde jako fér jednání a upevňovat monopolní postavení tímto způsobem mi přijde poněkud fašistické (když to přeženu).

To, že Apple něco na mobilním světě dokázal, nemůžu popírat. Je ale opravdu veliký rozdíl mezi tím udržet na se špičce vlastní snahou nebo využíváním systému k potlačení snahy ostatních. Nechť se každý rozhodne sám, která strategie je mu bližší.

Osobně si nemyslím, že by s každým novým modelem Apple přinesl odpovídající míru inovace. Tendence je spíše sestupná a ostatní, zejména Google, jej docela rychle dohání, což umožňuje zejména pokrok v HW technologiích a integraci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vy jste taky nikdy nemel Apple, ze? ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že hlavní problém je v tom, že si Apple a nedela to jen on patentuji veci, ktere nekde okopirovali a pak je vydavaji za sve vlastnictvi a krici na vsechny, ze jsou zlodeji. Zkratka by melo platit, ze kdyz prokazu, ze onu patentovanou vec jiz existovala pred patentem, mel by byt patent automaticky neplatny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

takhle to v USA nefunguje bohuzel. Viz spor US "Budweisser" a skutecny Budweisser Budvar. Budweiss je staronemecke slovo pro Ceske Budejovice. Tento nazev se pouzival od 15. stoleti kdy Habsburgove prevzali vladu od stavajicich vladcu Velke Moravy.

V roce 1859 (nevim presne rok) vznikne novy ambiciozni narod z byvalych zlodeju a kriminalniku, ktere exportovala maticka Anglie. Ano tusite dobre, USA. Jelikoz tito lide neumi nic jineho nez krast a terorizovat. Vymysli patenty a samozrejme jejich pivo Budweisser co chutna jak chcanky.

Nejakym podivnym zpusobem USA vyhraje patentovy spor. 200 let stary pivovar tu byl driv jak 600 let stary pivovar, ktery nemel "patent".

USA je zeme neomezenych moznosti ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dost utocny a zaujaty clanok. Na jednej strane suhlasim, ze tych patentovych sporov je privela, pretoze dnes sa da patentovat kazda prkotina a potom je to uz len o sikovnosti pravnikov, kolko sa da na patentovych sporoch pumpnut niekoho, kto si to neustrazil. (IMHO sa to ani neda, pri takom mnozstve)
Tu by som vsak vobec nezaradoval spor Apple vs Samsung kvoli iPadu.
Absolutne nemozem suhlasit s tvrdenim, ze Apple zabijaju technologicky pokrok. Staci sa pozriet spat do zaciatkov ery osobnych pocitacov. Apple ako prvi priniesli do bezneho uzivania polohovacie zariadenie (mys), operacny system na sposob "okien" a kopec inych veci bol pouzivany na macintosoch davno predtym, nez to drzo okopiroval Microsoft. Apple - ci sa vam to paci alebo nie, je lidrom v inovaciach a pochopeni toho, co komercny uspech mat bude. Perfektne to vyjadril macwolf v reakcii z 15:31.
A je jedno, ci tie veci vychadzaju z hlavy S. Jobsa, alebo timu vyvojarov pod jeho vedenim. Apple dodava komplexne A FUNGUJUCE riesenia, intuitivne a prijemne na uzivanie, pri ktorych mas pocit, ze to ani inak byt nemoze. O problemoch s kompatibilitou, BSOD a pod. beznych problemoch tak castych u Wokien ani nechyrovat.
Takze plne suhlasim s ich politikou, ze ak vyvinu nieco tak jedinecne ako iPad, tak sa to snazia chranit pred okopirovanim kdejakym rakosnikom, co si tu namahu s vyvojom nedal, ale chce drzo parazitovat na uspechoch Applu. V pripade Apple znamena "v jednoduchosti je krasa a ucel" a to mnohych serie.
Patrikov clanok je velmi dobre napisany a sam by som to lepsie nedokazal. Samsung sa jednoducho chce zviezt na uspechu iPadu, tak ho proste okopirovali a s nepatrnymi zmenami predavaju ako svoj produkt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že uvádíš příklady zejména z historie a tady se jedná čistě o přítomnost a o jakousi "módní vlnu" preventivně vrhat na potenciální hrozbu hromy a blesky dostupné všemi dostupnými prostředky.

Jako další pěkný příklad toho, jak velká korporace znepříjeňuje život svým konkurentů, je herní průmysl. Již 2x v tomto měsíci jsem četl článek popisující podobný boj. Nejdříve český fotbal odmítl udělt licenci (resp. znásobil cenu za licenci) za české kluby a hráče. Následně EA odmítla poskytnout licenci na značku Porsche do nově připravované Forzy 4. Za vším jsou primárně jen prachy, ať si kdo chce říká co chce...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, a málem bych zapomněl na MS, který prohlási, že buď hry na X360 budou vycházet souběžně s ostatními platformamy nebo nemusejí vyjít vůbec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to magy357:

skus si viacej nastudavat fakty. Hovori ti nieco firma XEROX. Tak prave tato firma vyvinula mys v dnesnej podobe ako prva. Mys ako taka bola vymyslena este ovela skor.
To iste aj operacny system na sposob okien mal ako prvy tiez XEROX a ovela skor ako apple.
Apple je dobry cez dizajn a marketing. Aj apple vyvynul nieco ako prvy ale to vymyslela snad kazda firma. V tom nieje apple vynimocny.
Ipad nieje tiez nic revolucne, Apple to len vylepsil a predal so svojou exkluzivitou. Jednoznacne brzdi vyvoj.
Dam ti priklad z automobiloveho priemyslu. Auto ako take vyraba vela firiem. Auto je auto, je to zakladny koncept. Predstav si, ze by si niekto patentoval auto nikomu nedovolil vyrabat auta. Mal by si tu jednu jedinu znacku aut, s jednym dizajnom. Predstav si to a teraz to transformuj na tablety a zistis, ze apple v tomto smere brzdi vyvoj a obmezduje aj teba ako spotrebitela lebo moze prist nieto iny, ktory na zaklade napr. ipadu vymysli nieco inovativne alebo vylepsi koncept tabletu ako takeho.
Tu nejde tak o apple ale o vseobecny princip. Nabuduce si skus dat dole klapky z oci a pozri sa na problem zo sirsej perspektivy. Takychto obmedzencov ako ty mam najradsej.

Pekne si napisal, ze je jedno ci tie veci vychadzaju z hlavy S.Jobsa alebo timu vyvojarov pod jeho vedenim. Lebo je to jedno ale chyba ti tam este jedno alebo a to alebo z hlavy hocikoho ineho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jsem ovce, redeji si koupim APPLE ktery bez reci funguje nez nekdo kdo prijde pozde s kopiji, ktera je horsi, drazsi a jeste se tvari jako chudak, protoze ji nekdo chytil pri kradeni. Dokud neprisel APPLE s iPhonem, iPodem ci iPadem, tak ostatni stali na miste, pak prisel APPLE a vsichni se smali, jaci jsou v tom APPLU hlupaci, ze se ty jejich veci nemuzou prodat, takove nesmysly prece nikdo nezaplati...a ejhle, najednou vsichni potrebuji mit ve svem portfoliu vyrobku kopii Macbook Air, iPadu, iPhonu apod. jen se nad tim vazeni hateri zamyslete..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, keby neprisiel iPhone doteraz su len telefony jak v 2007. Ach... :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja jen rikam to, co lidi, kteri se dokazi povznest nad nenavist vuci nejake znacce sami vidi, APPLE tyto zarizeni nevymyslel, on je proste okazal vyrobit tak, aby byly zivotaschopne, ostatni byli kolikrat vetsimy inovatory, ale ted se na ty sve prototypy mohou divat tak na wiki, protoze si na ty jejich produkty nikdo ani nevzpomene. zajimalo by me, co je na mem prispevku nepravdiveho, muzete snad jmenovat nejaky produkt z techto segmentu, od jiny firmy, ktery by zaznamenal komercni uspech pred i***?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple rychle dojede na to samé, čím se snaží likvidovat konkurenci. Ostatní firmy se proti nemu spojí a prostě mu licence na své patenty nedají. A Apple bude kde? V Pr****. Apple totiž také "krade", resp. porušuje patenty jiných firem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple smartfouny nevymyslel, už v roce 2000 začali Microsoft a Nokia vyvíjet své řešení pro smartfouny. Firma Android, která začala s vývojem OS Android, vznikla v roce 2003 a v roce 2005 ji koupil Google. Takže o tom, že google bude vyvíjet OS pro smartfouny bylo rozhodnuto 2 roky před uvedením prvního iPhone. Takové detaili iOfcím zjevně unikají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ony jsou i horší oFce, nedávno jsem v jedné diskusi četl tvrzení, že Apple vymyslel okenní grafické prostředí a počítačovou myš.

Zajímalo by mě, jestli v Applu někdy opravdu něco vynalezli. Já o ničem nevím, sle třeba mám jen málo informací?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak trošku pátrej, třeba Google zná vše a budeš koukat kolik věcí Apple vymyslel a jen díky Apple to mají ostatní!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ha ha h - zasmál jsem se dvaapůlkrát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak ted sis nabehl, ty si opravdu myslis, ze iPhone byl vyvijen presne ode dne kdy byl uveden na trh? nebudu si cucat data z rukavu, tak jen za me...myslim, ze vyvoj takoveho zarizeni trva nekolik let, tudiz se klidne mohlo stat, ze vyvoj zapocal pred rokem 2000

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne si myslim, ze problem je v tom, ze dnesni spolecnost nezajima samotna funkcnost vyrobku, ale pouze to, jak vypada a jaky dokaze vytvorit dojem.

Kdyz to vezmu do extremu (neni to zrovna nejlepsi priklad), vemte si dnesni nactilete holky, neni dulezite co skutecne umi a jakou maji osobnost, dulezite je pouze to, ze se umi nalicit a upravit tak, aby byly ve spolecnosti oblibene, i kdyby se melo jednat o cistou podvedomou manipulaci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Idealni by bylo omezit patenty na nutnost mit prototyp, dale casove omezit na 1-2roky, dale neuznat patent neceho co uz nekdo jiny davno dela. Priklad jsou tablety, ktere jsem vydaval uz kolem roku 2000, a nevypadali zrovna jinak nez dnes.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.