Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zen 5 až o 40 % rychlejší než Zen 4?

Jenom o čtyřicet? Nač troškařit. Když už to jednou, a to v době, kdy AMD nemělo moc peněz, mohlo bejt +52 %, tak to teď klidně může bejt šedesát!

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

A vždyť Vám to může být buřt... i kdyby to bylo o 60%, tak si stejně do testovací sestavy usadíte ten nejužranější Intel :D

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Usadím tam cokoliv, co má vyšší herní výkon než to, co se nám podaří sehnat, a nemusím to kupovat ze svého, protože recenzování u nás nesype tak, abych si mohl dovolit co dva roky za své kupovat dva procesory za deset až patnáct tisíc, nebo tak, aby highendové herní sestavy mohla z rozpočtu nakupovat redakce.

V sestavě do Computeru používám čtvrtým rokem Ryzen R9 5950X půjčený od AMD, a fakt bych místo něj bral Ryzen 7800X3D, ale nikdo mi ho ani nepůjčí na ty dva tři roky, aby se na tom dalo testovat.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím... pokaždé, co jsme tohle řešili u upgradu Vaší testovací sestavy jste si vždycky obhájil pořízení Intelu...

Když máte přímo od AMD zapůjčen R9 5950X, tak tam není možnost ho vyměnit za ten 7800X3D? AMD by bylo asi rádo, kdyby se v recenzích objevovaly i jejich aktuální procesory a vy by jste byl tedy také rád.

Velký sponzor Alza také nic neposkytne? To je mi teda sponzorství...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ptal jsem se na 79xx, když vyšly, ptal jsem se 7800X3D, když vyšly, prej žádný volný nemaj.

13700K, co teď je na PCT, nám nakonec věnoval Intel.

Alza platí inzerci, nerozdává komponenty.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Alza platí inzerci, nerozdává komponenty."
Tak je to ještě horší než jsme mysleli, Alza potřebuje vyprázdnit sklad s Intelem, tak sehnali užitečné ....... :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Každý, kdo do toho trochu vidí, nebo má nějaké zkušenosti ví, že od AMD není snadné získat prakticky nic snadno. Ať už na zápůjčku nebo jako dar. Takže tyto komenty jsou zbytečné a pokud redakce dostane zdarma výkonný Intel procesor, nevidím důvod jej nepoužít. Škoda pro AMD, že si pak nedělá více reklamu. Redakce musí fungovat jako řádný hospodář.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby Adams nebyl takova konzerva, jaky je, tak davno mohl zkusit (treba s nekym dohromady) YT kanal. At uz cesky nebo lepe anglicky. K tomu si muzes zalozit patreon ucet nebo neco podobneho a muzes treba vybirat penize na novy HW, atd. Vem si, ze kdyby mel treba 2-3k predplatitelu (PCT ma svoji komunitu), kazdy mu dal na patreonu 5kc, tak ma 7800X3D i s deskou...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou další možnosti, jak si třeba na HW vydělat. Ale fakt je ten, že od AMD seženeš minimum, s nimi je komunikace hodně těžká. Pokud jim Intel poskytne 13700K, je to výkonný procesor na testování a pak nemají problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to nemaji, ale kdo si dneska kupuje 13700k na hrani...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U testování grafik snad nemusíš řešit jestli si někdo kupuje daný procesor, ale zda stíhá grafiky v testu zásobovat daty a to určitě u toho procesoru problém není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak toto mě teď upřímně dost pobavilo – jakože by na Intel tuningu vybíral peníze za recenze a následně by si za to koupil AMD, tož to nevím, jestli by ho za to tamní fanatici neukamenovali, kupovat si za jejich těžce vydřené peníze takový odpad, ti mu přispívají na kulervoucí Arrow Lake a on by je tak zradil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

..sorry :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

intel isiel dlho cele roky plus 2-3% pre kazdu rocnu tzv. "generaciu" kóóóóre v hrubo-hrubom priemere ...
t.j. niekedy to bolo 0% a potom skokovo po par rokoch 5-10% ... zaviselo to od toho ci sa intelu-dementelu ozaj podarilo dostat po rokoch na trh novu mikroarch. po rokoch stagnacie v podobe pridanej dvojice jadierok do new steppingu refreshovaneho refreshu ...

a vsetci boli happy lebo 4C8T a +2% IPC rocne a to vsetko za 400 € musi predsa stacit kazdemu od 2008 po 2017

....... a potom prisiel Q1 2017 a Zen

a ani od 2017 to u intelu nevyzera ruzovo, vidme ako vzdal boj na viac jak 10 velkych jadier v desktope (a musi tam cpat tie atom-zmrdy), proste toto intel ani v 2024-2025 nezvlada (nebudeme rozpisovat, vieme preco) a to uz je fakt vrchol ironie

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, nebyli happy. Byli pěkně nasraní s každou „novou“ generací procesorů.

V Q1 2017 přišel zen..., a trvalo další čtyři roky, než v IPC nějak dotáhl aspoň ten Intel. Ještě i třítisícové Ryzeny na tom byly s IPC (resp. výkonem na jádro) hůř.

V podstatě na deset let v procesorech chcípl pes, vývoj stagnoval a deset let po uvedení Core 2 AMD trvalo, než dotáhlo Intel, který nedělal prakticky nic a točil furt dokola čtyřjádra. A deset let je v lidským životě sakra dlouhá doba.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

uz z ryzenove 3000ky boli v IPC lepsie ako v tom case-Intel, ked porovnavas takt na takt ..len vtedy mal Intel vyssie takty

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně Zen2 potvrdil životaschopnost čipletového řešení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, právě že ten vyšší výkon na jádro ještě uhrál na vyšších taktech. Až s dalšími generacemi se to nějak srovnalo a teď má AMD navrch u X3D.

A teď se bojím, že pokud se nestane zázrak, tak to zase půjde navrch po těch 10–15 % jednou za dva roky. Takty už není moc kam šponovat, větší keška to asi taky nespasí, a přilepit tam osm jader navíc pomůže taky jenom na rendering.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli výkon naháněli přes takty nebo skutečně měli vyšší IPC... to je trošku rozdíl, tak ale u Intelu se bere větší přímotop asi jako výhoda kvůli topné sezóně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jste členem Adams family, tak přihříváček potřeba.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

přecházel jsem z 8600K netaktovaný na ryzen 3600 a pohoršil jsem si asi o 10fps z cca 70 na 60 u red dead redemtion 2, ale za příplatek 1000 jsem měl novou desku v záruce včetně lepších pamětí a výhled na upgrade, proto jsem byl tenkrát dost nasranej, když řekli že b450 nebude podporovat zen3, naštěstí dostali takovej flákanec od komunity že museli ustoupit a teď už čekám na zlevnění 5800x3d, ale to asi jen tak nebude protože ten chce každej

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5800X3D šel na trh za cca 12 000 Kč, teď je 7 200 Kč. Na co čekat, tyhle 3D modely pod 5 000 Kč nespadnou. A co Ryzen 5700X za 4 600 Kč, ten má herního výkonu taky dost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém stagnace nenastal po nástupu Core od Intelu, ale po uvedení FX od AMD. A to nebylo 10 let do uvedení Zen. První generaci se Intel ještě poškleboval, dneska předvádí tragedii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já psal, že AMD trvalo deset let stáhnout náskok, který si Intel udělal s Core 2. Pak měli další menší skok s Core i5/i7 2600/2700K, a z recyklace téhle architektury žili v podstatě až do nějakých, co já vím, Core iX 8000/9000/10000, u kterých zvedali výkon v podstatě jen přilepováním dalších jader.

Ale kvůli tomu, že v AMD po Athlonu 64 zachrápali, nemusel Intel v podstatě deset let nic dělat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"V Q1 2017 přišel zen..., a trvalo další čtyři roky, než v IPC nějak dotáhl aspoň ten Intel. Ještě i třítisícové Ryzeny na tom byly s IPC (resp. výkonem na jádro) hůř."
..zalezi co a jak srovnavas. Byli aplikace a scenare, kdy mel Zen2 podstatne vyssi vykon na jadro, nez Skylake, obzvlaste pokud se jednalo o MT. ROcket lake byl asi rychlejsi na stejne frekvenci, ale ve finale stejne vykonove prohraval. S vetsim poctem jader pak Zen2 zadupal jak skylake (a jeho derivaty), tak Rocket Lake do zeme.
Obecne se da rict, ze se Zen2 prisel obrat a AMD bylo v casti aplikacniho spektra podstatne rychlejsi, nez Intel a pritom herne celkem stihalo taky a Intel dotahovalo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"intel isiel dlho cele roky plus 2-3% pre kazdu rocnu tzv. "generaciu" kóóóóre v hrubo-hrubom priemere ..."

Pak přišel Meltdown a Spectre a po záplatách těchto bezpečnostních rizik se Intel (nejenom) vrátil na start.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akurát vtedy (v čase vývoja Zen) si AMD mohlo dovoliť riskovať, ak by totiž
1. Jeden z dvojice Zen/Vega bol prepadákom
alebo
2. Aspoň jeden z dvojice Zen/Vega nebol "kasovým trhákom"

tak by na prelome Q2 a Q3 2017 prekročili záväzky AMD po dobe splatnosti prekročili hodnotu majetku AMD a teda by AMD musela absolvovať
A. reštrukturalizácia- čo je "soft bankrot" t.j. veritelia by odpísali časť dlhov a prijali by plán ako AMD ozdraviť podľa plánu, s ktorým oni súhlasia
B. likvidácie - čo je "hrad bankrot" t.j. AMD by sa rozpredala a skončila by

v takej situácii môže vedenie, čo sa týka produktov riskovať extrémne a vsadiť na jednu pochybnú kartu, ale v dobrých časoch to AMD nemôže urobiť.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je super. Ale v práci budeme stejně furt fasovat intely

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jako u nás... :(

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

holt konzervativizmus v korporáte

konzervativizmus myslenie, ktoré
chce zachovať (= zakonzervovať) dlhodobo overený aktuálny stav a meniť veci len, ak je zmena nevyhnutná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Víc ALU by mělo zvednout právě vícejádrový (a tedy vícevláknový) výkon. Jednomu vláknu je více ALU k ničemu (nanejvýš si může vybírat mezi rychlejší pro jednodušší výpočty a pomalejší pro složité), ale přínos pro SMT bude pravděpodobně neoddiskutovatelný a půjde o dost nahoru.
Takže bych se nedivil, kdyby IPC šlo v průměru o očekávaných 19 % a vícevláknový výkon o těch 40 %.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

>Jednomu vláknu je více ALU k ničemu

To nie je pravda. Akurát musíte mať výrazne lepšie prediktory vetvenia, resp. počítať všetky vetvy paralelne a potom vybrať údaje z tej, ktorá reálne nastane. Aj keď v tom druhom prípade by reálbe pomohlo zvýšenie zo 4 ma 40 nie zo 4 na 5 ALU, resp. hybrid prediktorov a nový stav odpovede prediktorov= neviem, ktorá vetva sa uplatní

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je dobré si uvědomit, že označení ALU se používá nejen pro vlastní výpočetní jádro procesoru, ale také např. pro jednotky které počítají adresy po načítání a ukládání (load/store) dat do paměti. A ještě to, že procesor obsahuje fronty, které mu umožňují provádět několik operací současně, jen vzájemně posunutých v čase. A každá z těchto operací v nějaké fázi potřebuje nějaké ALU. O možnosti současného běhu 2 vláken na jednom jádru nemluvě.

Může tedy snadno dojít k situaci, kdy by bylo potřeba více ALU, než je k dispozici a pak musí operace čekat, než se zdroje, které potřebuje, uvolní. Pokud se na ALU čeká příliš často a snižuje to výrazněji výkon na takt (IPC) a má smysl uvažovat o zvýšení počtu ALU. Přidání každé ALU ale něco stojí a pokud ji plánovač nezvládne dostatečně využívat, nemusí být její přínos moc velký. Je to tedy vždy otázka optimalizace a vyladění architektury a také překladačů.

https://www.hwcooling.net/en/amd-confirms-zen-5-details-6-alus-full-perf...

https://en.wikichip.org/wiki/amd/microarchitectures/zen

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To už si pletete LOAD / STORE přinejmenším u klasických RISC architektur jsou samotné části jádra. AMD a Intel to nazývají, pokud se nepletu asi jinak a nebo je na blokových schématech přímo neuvádí, ale ALU a to si ověřte je aritmeticko logická jednotka, takže dělá celočíselné skalární výpočty a logické operace včetně řízení větvení programu. Návratové adresy obvykle počítá velmi zhruba řečeno hodně zjednodušená ALU zvaná AGU - Address generation unit. Někdy funkce ALU a AGU může být sloučena. Pokud je v jádru víc ALU nemusí být všechny stejné, ale základní operace umí všechny a složitější jen některé, stejně se to dělá u vektorových jednotek, které současně suplují klasické skalární FPU - Float Point Unit. Ale třeba ARM si zachovává jak FPU tak vektory, stejně IBM Power (to reálně umí ještě víc, taky matice, šifrování a kompresi na akcelerátorech a nově i AI).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upřesnění. Pravda, nenapsal jsem to úplně šťastně a tak to může být matoucí. Holt nejsem odborník na architekturu procesorů.

Chtěl jsem zdůraznit, že že ty ALU nejsou ekvivalenty matematického (ko)procesorů, které dělají výpočty a zpracování dat tak, jak to chápe běžný uživatel. Ale, že se ALU používají pro celočíselné operace sloužící nejspíš hlavně pro výpočet adres při načítání a ukládání dat do paměti na úrovni aplikace (třeba při adresací polí a matic s daty).

Podle dostupných informací ZEN 5 posiluje jak ALU (4->6 tedy +50%), tak AGU (2->4 tedy +100%). Předpokládám, že ty AGU (Adress Generation Unit) dělají adresaci fyzické paměti a spolu s OS zajišťuji její segmentaci a virtualizaci. Ale můžu se mýlit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z toho, že se počet ALU i počet AGU zvýšil v ZEN 5 stejně (+2), hádám, že to zvýšení ALU bylo asi opravdu hodně kvůli adresaci paměti. Z popisu ZEN architektury na wikichip.org (viz odkaz výše) to vypadá, že opravdu ALU+AGU při adresaci paměti spolupracují: "The 2 AGUs can be used in conjunction with the ALUs. "

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>ALU se používá nejen pro vlastní výpočetní jádro procesoru, ale také např. pro jednotky které počítají
>adresy po načítání a ukládání (load/store) dat do paměti.

Artimeticko-logické jednotky = ALU vyhradené na výpočet adries sa volajú AGU = Address Generating Unit. Väčšinou je AGU zjednodušenou ALU a navyše existujú jednotky označované ako ALU/AGU, čo sú ALU, ktoré sa dajú použiť aj ako AGU

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Väčšinou je AGU zjednodušenou ALU a navyše existujú jednotky označované ako ALU/AGU, čo sú ALU, ktoré sa dajú použiť aj ako AGU"

je to spíše naopak :-) AGU jsou úzce specializované jednotky pro adresování paměti a pokud jsou někde označované jako AGLU, tak pak umí mimo adresování i počítat některé jednoduché instrukce, jako např. LEA, CALL, MOV, etc.

což uměl například AMD Steamroller/Excavator CPU, takže díky tomuto uspořádání měly tyto procesory blíže k 4-way issue (jako např Haswell, který měl 4ALU )

běžně ale bývají v různých x86 architekturách tyto jednotky oddělené, tzn. ALU jednotky mají svoje vlastní porty, odděleně od AGU jednotek...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>A ještě to, že procesor obsahuje fronty, které mu umožňují provádět několik operací současně, jen
>vzájemně posunutých v čase.

ale na to s=ú tam prediktory, vrátane "čiernej mágie" = prediktora nepriamych podmienených skokov

rozumej vykonanie kódu typu kódu v BASIC-u

10 C = A+B
20 D=B+C
30 A= C+D
40 B= A+C
50 IF ((A+C) >0) THEN GOTO (B+D)
60 PRINT "IDEM 60"
na superskalárnom CPU s 6 pipeline-ami s 20 stupňami je naozaj alchýmia lebo vlastne potrebuje vedieť kam skočiť/neskočiť na riadku 50 pred tým, ako získa (FETCH) z pamäti riadky 10-60 a oveľa skôr ako tie riadky pochopí (DECODE), čím získa zoznam potrebných operácií podľa ktorých sa učí cieľ. Lebo inak stratí CPU výkon. A teda výsledky medzivýpočtov sú predikované a predikovateľné...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak může hodně ALU výrazně pomoci i v singlethreadu vidíš třebas u Apple..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jasně PETY a proto i čistě jednovláknová jádra ARM zvyšují postupně počet ALU. Tady se projevil odborník. Samozřejmě že širší jádro je těžší plně vytížit, ale jde to. Minimálně zde AMD získá další potenciál pro vylepšování v ZEN 6 a 7. Kromě toho nejde přeci jen o 6 ALU, ale i rozšíření AVX na 512 bitů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi to schytám zase, ale já od doby Skylake nevidím posun v IPC. Výkon se zvednul hodně, protože core i7 se 4C/8T bylo nahrazeno 8C/24T respektive 8C/16T v případě konkurenčního AMD. Možná, kdyby stejná řada měla u Zen 5 už aspoň 12C, tak by šlo i deaktivovat HT a teda by bylo 12C/12T, což asi pro hráčské účely může mít za následek zalší navýšení výkonu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

HT zvyšuje využítí čím dál širšího jádra. Zen 6 přinese rychlejší propoje mezi čiplety a sníží latence paměťového řadiče, to bude CPU pro tebe a tvé kámoše-hráče.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ok, děkuji, takže Zen 3 nahradim až Zen 6, super.
Pro mě je to skvělá zpráva, protože mám teď nějaké bytové problémy, takže asi nebude teď na PC tento rok vůbec nic, ani ta grafika, kterou jsem chtěl povýšit. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsi asi slepý protože posun toho výkonu šel hodně dopředu, oproti Skylake se díváme na dvojnásobný ST výkon u top procesorů a u multi dle procesoru na násobky. Ono se ale dost stalo i za podstatně kratší dobu Ryzeny 7000 jsou velký skok kupředu a ani Intel nějak zásadně nezaostává

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Schytáš to, protože moc dobře víš, že tam ten posun je. Jen musíš napsat tento na oko blbý koment. Ono už si zvykáme na ty tvé lži ohledně "nadčasového" Ryzen 3700X, který tlačíš výkonem pomalu nad současné generace a on je u výkonu 10400F. Takže pokud nemáš přehled, nebo nejsi schopný čerpat informace, lepší nic nekomentovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, není to tak dlouho, co jsem porovnával 3700X a 10700F a úplně stejný výkon, ale teda úplně skoro stejný má i 5700X a 5800X. Nové Intely mají podle mě výkon menší. Nové AMD Zen4 netuším, ale co jsem viděl testy, tak taky přírůstek +-autobus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to je jasná lež, kterou si neodpustíš, ani s testy, které jsem ti již dával. Ryzen řady 3000 je na úrovni 10. generace Inel. Ale pak už byl posun IPC o cca 15-20% u 12400F a Ryzen 5600 atd.. Takže zde už neříkáš pravdu. A další výraznější posun byl u Ryzen 7000. Stejně tak Intel šel nahoru u 13. generace u procesoru 13600KF výše, což už nejsou přeznačené Alder Lake.

A ještě jednou ti sem dám test, kde jsou aplikační i herní testy - https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7800x3d/20.html V herním testu s RTX 4090 krásně vidíš, jak je řada 3000 dávno jinde, než řada 7000 a 5000 je někde mezi. Takže už si to ulož mezi uši.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou marketingové testy. 7800X3D čerpá z V-cache, to není holý procesorový výkon. Jistě můžeš říct, že tam prostě na tom procáku ta cache je, to rozhodně, ale ne všechny aplikace ji dokáží využít, proto se takový test nedá zobecnit. Samozřejmě to neznamená, že ten procesor nepřinese někomu konkrétnímu jasný užitek a podstatně mu zvýší výkon, to je v pořádku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde píšu o X3D ? Že jsem ti dal test, který se mu věnuje je jedna věc, máš tam i jiné procesory příkladně srovnány dle výkonu. Použil jsem zkrátka test procesoru, který vyšel později, aby tam byly i ostatní CPU. Takže zase nezkoušej věci okecat. Je tam jasný rozdíl mezi Ryzen 3000 a klasickou řadou 7000. Tak příště nelži. X3D je pak zase jiná kapitola.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Argument vlastní slepotou?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

stagnaci herního výkonu nehledej u výrobců HW, ale u herních vydavatelů. Ti s rostoucím výkonem HW provádí jen takové množství optimalizací kódu, aby jim to zákazníci/hráči neomlátili o hlavu. Čas jsou peníze a chtějí maximalizovat svůj zisk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. ale u herních vydavatelů .."
Nejen herních :(

1993: 80386SX@16MHz, 4 MB RAM, ATA33 5400 HDD, 800x600
2023: 7600X 8C/16 @5000 MHz, 16384 MB RAM, NVME 4x PCIE 4, 2460x1440

Co ten MS Word už 5 minut dělá?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jó Zen5 vypadá hezky, ale asi si tentokrát nechám zajít chuť, moc novot najednou na můj vkus a Ryzen 7600 mi tu počítá fakt hezky, chladnější a rychlejší CPU jsem v životě neměl. Takhle to vidím až na upgrade po Vánocích 2025, kdy by se na trhu měla sejít najednou kombinace Zen6 + RDNA 5. Snad do té doby AMD více vychytá AI (= Ryzen AI), ideálně ať to pro AI aplikace umí využít výkonu specializovaných obvodů v CPU+GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady se sice pise o navyseni vykonu, ale je dobre uvest, jak mezigeneracne rostla spotreba, tedy jeji maximalni limit dany PBO(2).
3950X -> 5950X -> 7950X
142W -> 142W -> 230W
Vzhledem k tomu, ze mi jede casto CPU na 100% a tudiz spotreba se drzi u horni hranice, tak upgrade Zen 3 -> Zen 4 se u me nekona, protoze bych ten pridany vykon zaplatil na energii. A to nemluvim o vicenakladech new mobo + new RAM.

Mohl bych jit do 7900X, ktere ma podobny multithreaded vykon jako moje 5950X a limit spotreby je myslim 162W, tj. jenom o 20W navic, ale tam jsou zase ty vicenaklady. A teoreticke navyseni vykonu jednovlaknovych aplikaci taky neni duvod k upgradu, kdy clovek stravi cas rozebrani, prodejem a sestavenim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic nebrani znizit limity, 7950X na 140W bude mat podla testov len o par percent nizsi vykon ako pri 230W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nic nebrani znizit limity, 7950X na 140W bude mat podla testov len o par percent nizsi vykon ako pri 230W."
Dost dobře nechápu tu logiku. To mám investovat do nového 7950X, nové desky a RAM. A abych zachoval stejnou spotřebu snížím PBO dolů, takže přínos bude nula viz výkon příklad níže.

Fastest CPUs ww.primegrid.com | GFLOPs/computer
AMD Ryzen 9 7950X 16-Core Processor [Family 25 Model 97 Stepping 2] 228.45
AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core Processor [Family 25 Model 97 Stepping 2] 199.03
AMD Ryzen 9 5950X 16-Core Processor [Family 25 Model 33 Stepping 2] 219.86

A teď si představte že u 5950X nastavím PBO z PPT 105 na 120 jak to má jeho mástupce s 3D cache, tj. 162/120/180 TDP/TDC/EDC ?
AMD opravdu musí přijít s něčím dobrým aby se mi upgrade vyplatil, třebaže 7800X3D pro čistě hraní by byl přínosem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale energii navíc to přece nežere, možná max. spotřeba je vyšší, ale zase je to rychlejší, takže to stejnou práci odvede rychleji a nechceš snad tvrdit že 5950X má lepší efektivitu než 7950X. I kdyby byla efektivita 7950X stejná tak bude spotřeba k odvedení stejné práce stejná mám za to že 7950X je ale efektivnější, takže stejnou práci udělá s menší spotřebou, i když peek spotřeba může být vyšší.

Aby to žralo více, tak by to muselo odvádět více práce než odvádí současné CPU a pokud to současné CPU nestíhá, tak potřebuješ výkonnější CPU. Pokud to současné CPU stíhá, nemá dvakrát smysl uvažovat o jiném.

P/rostě klasika, je něco nové blýskavější, chtěl bych to i když pro to vůbec nemám důvod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, když budu mít 5700X a 5800X a nastavim je tak, aby měly stejnou spotřebu energie, budou mít i stejný výkon. Můžeš namítat, že není důvod to dělat, to je tvůj názor, na který máš právo, ale skutečnost je taková, že posun výkonu je při shodné spotřebě energie minimální a o to jde zase někomu jinému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pekne je ako AMD, ked nieco slubi tak to aj dodrzi. Teda este vlastne dodrzi viacej ako slubilo.
Taky Intel ide na to z druhej strany :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže toto máte zatím jen úniky, které nemají valnou hodnotu. Již se to rozebíralo na více webech, někdo teď vypustil těch 40%, ale pokud si odpustíme určité fandovské myšlenky, tak to bude reálně dle mého odhadu tak jak píší věrohodnější zdroje a to posun bude cca o 15-20% ve výkonu na jádro. AMD sice nejede takový marketing jako Intel, ale také se nebojí ve svých datech použít co se dá. A tohle nejsou ještě informace ani od AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle platí pro všechny produkty, všech značek. Jen někteří mluví o slibech něčeho co ani nikdo neoznámil že bude. Nejlepší jsou pak zrušené produkty, které nikdy neexistovaly = nebyly oficiálně oznámené. To že se něco ocitne v backlogu možných produktů neznamená že to někdy vznikne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tohle je takový ten klasický neověřitelný placanec alá "přišlo mi whatsappem"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně aby nám o 40 % nezdražili....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U top produktů bych se nedivil, na druhou stranu AMD chybí levná současná generace, kde jsou CPU za 1000-1500-2000... Suplují to staré generace

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Suplují to staré generace" - bohužiaľ je to tak. Suplují to iba na multitaskingu, na single thread sú staršie generácie zastaralé.
AMD ako každá iná firma má ako prvoradý cieľ maximálny zisk a vydávať low-end na novej architektúre je menej výnosné. To všetci chápeme. Ako zákazníka ma ale AMD donútila kúpiť Intel - chcel som low end na novej architektúre. Ten nebol. Intel mal vtedy i3-12100F.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel cena nových procesů a náklady na návrh a zavedení do výroby stoupají už takřka rychleji, než přínos který nabízejí, nehledě na růst všech ostatních vstupů. Před několika lety jsme se dotkli dna paraboly cena výkon a teď už to půjde jen nahoru, pokud nepřijde nějaká přelomová technologie. Intel měl doteď výhodu domácí výroby, kdy jsme nemuseli zvlášť platit marži ještě externímu výrobci, ale to teď, kdy bude zadávat velkou část výroby k tsmc tato výhoda také pomine...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže ono AMD ne že by nechtělo udělat lowend CPU, ale nemůže zbytečně kurvit osmijádrové čiplety na čtyřjádra... a nemá takové kapacity a zdroje na to vyrábět ještě zvláště řadu procesorů za pár šlupek se čtyřmi jádry, aniž by museli ořezávat funkční jádra a prodělávat na tom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Levne ctyrjadro AMD vyrabi:

https://diit.cz/clanek/prvni-vysledek-predstavuje-ryzen-3-7440u-jako-nej...

Co se tyce desktopu, tam se min nez 6 jadro prodavat jednoduse neoplati, je to nutne minimum.

To mate jako dnes s televizema, vyroba vyrobcu je v tomhle jiz tak zabehla, ze hromadne sypou(rezou) 50, 55, 60 a 65" uhlopricky, delat mensi se jim kdyz si sectou vsechny dalsi naklady jednoduse nevyplati, cili:

->to jednoduse jede(z vyroby) a pada(na velke palce)
->lidi proste chtej velke televize(4K+)
->a uspora energie(v pomeru) na mensich panelech je v tomhle jiz miziva

AMD dnes vyrabi moderni, vykonne, efektivni, bezpecne a dobre nacenene procesory, jestli je vam 6 jaderny s iGPU Vega Ryzen 5 5600G za vousatych 124€ skutecne moc, hledejte ihlu v kupce sena.

Era ctyrjader, mereni si pondiku ciste v single operacich a vojeby v syntetice nam jiz definitivne skoncila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to bude zdražení o "jen" 40% tak ještě budeme jásat.
Vzhledem k tomu jak je konkurence aktuálně neschopná posunu od roku 2020 tak by zen5 klidně mohl stát dvojnásobek a stejně by se prodával reaktivně OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na techpowerup je upřesnění, že se jedná o benchmarky s AVX-512.
https://www.techpowerup.com/321201/amd-zen-5-execution-engine-leaked-fea...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://chipsandcheese.com/2024/03/27/why-x86-doesnt-need-to-die/

proč má smysl vyrábět x86 a nepřecházet hned na ARM/ CISC etc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.