Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zen 5 (Nirvana): 6 ALU + 80kB L1 cache potvrzeny, Zen 6 (Morpheus) v roce 2025

Zen 6 by mel byt nejspis konkurent nebo aspon 'pred'-konkurent Panther Lake, ktery by mel mit moznost rentable units, takze narust ST by mohl byt o dost vyssi, nez pak u Zen architektur...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, kolik výkonu nakonec přinese v základu Zen 5, ze kterého Zen 6 vyjde. Přece jen +2ALU,+1AGU a nativní šířka 512bit (aktivní u serverů) to jádro dost rozšíří a mohlo by docházet k hluchým místům (nevyrovnanému výkonu). Na druhou stranu je to ground-up redesign jako byl Zen 3, tak to snad navrhli tak, aby to bylo dobře krmené daty. Přinejhorším to odladí u Zen 6.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nový plánovač inštrukcií v Zen5 sa volá Zero bubble
https://www.tomshardware.com/news/alleged-amd-zen-5-specs-leak-twice-the...

Teda bez bublín= bez hluchých miest.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Marná snaha, takové práce vniveč. Všichni přeci vědí, že x86 je dávno mrtvé a je jedno, kolik ALU to bude mít. Budoucnost je v ARM a 4096bit SVE2 vektorech. Intel už to před časem pochopil, proto vydává jen refreshe a potají se soustředí právě na vývoji iARM procesoru. Podle leaků z interních slidů přijde odhalení tohoto procesoru už 31.2.2024.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť oni s tím počítají a moc práce se tak nevyhodí. Proto už kromě notebooků nově začínají na druhou kolej odstrkovat i servery. Upřednostnění desktopu před vším ostatním je pěkné pro mě jako fandu desktopu, ale z hlediska obchodu nesmyslné. Drahé nm a nová architektura má mířit tam, kde se ty plusy projeví nejvíc a to desktop nebyl a není.

"Jako první dojde na desktopovou variantu pro socket AM5, později přijdou mobilní APU a serverové modely."

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Někde to otestovat musí.
AMD není Intel aby si mohlo dovolit "odvydat" serverové CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To víš že jo, to je přece každému mudrcovi známo. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. Budoucnost je v ARM .."

Kdepak.
Budoucnost je v Aluminiu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zen 6 + RDNA 5 a mělo by být vystaráno zase na pár let, osobně tipuji, že podobnou konfiguraci bude mít i next-gen Xbox+PS takže na herní stroj dobré kombo. Uvidíme co Nvidia, dokud tam bude Jensen mít slovo tak určitě hry nepustí, ta adopce Ray Tracingu tak aby dával smysl se jim moc nedaří (osobně mě zaujal jen ve Witcherovi 3 a CP2077), her kde to dělá výrazný rozdíl je pořád jako šafránu (nemluvě o stále krvavých HW nárocích) a technologie jako Lumen v UE5 jim moc nepomáhají. Navíc už teď zase "nvidiovsky" strkají nos do 3D Gaussian Splatting, které RT nepotřebuje a navíc se dá nejspíše dobře akcelerovat přes AI, je tak dost dobře možné, že jejich focus půjde směrem "fotorealistická hi-res 3D grafika s nízkými latencemi a vysokými FPS" via AI rendering a pokusí se prorazit tímto směrem, když s RT "to moc nevyšlo".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně (alza):

PS5 bez mechaniky 11.000 Kč
PS5 s mechanikou 12.000 Kč
Xbox SeX 13.000 Kč

Myslim, že NVidia co by herní platforma pomalu končí.
Jestli AMD nějak nezaboduje v grafických kartách, tak půjde dolu i prodej procesorů a 3D V-cache to nezachrání.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zapomínáš na Switch. Jako herní platforma budou končit dedikované grafiky celkově a ten největší blbec bude Intel, co do tohohle vlaku naskočil až těsně před nárazem a spálil kvůli tomu spoustu miliard.

Jen doplním: Xbox Series S, 512GB za 7 000 Kč.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Este ze vsetky pecka s dedikovanou grafarnou nie su AAA herne masiny.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ten dojem dela jen zaostreni na AI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady mi opravdu uniká za co dostali RedMaX a Mirda Červíček ty mínusy. Podle mě to jsou naprosto relevantní úvahy. Platit 2+ násobek ceny konzole jen za brutálně žravé dGPU, které přinese jen o málo víc muziky ... Nechápu to, ale "mínuskáři" pro to mají zjevně víc pochopení, jen se neobtěžují to v komentáři vysvětlit / odargumentovat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jenze kolik % hracu da za grafiku pres 20 tisic? Kdyz se podivas na statistiky Steamu, tak nejpouzivanejsi je RTX 3060, ktera se prodava nova od cca 7 tisic. Druha je GTX 1650, ktera se prodava za cca 3,5 tisice. A treti je jeste starsi GTX 1060.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně oba ignorují, že PC na rozdíl od konzole není jednoúčelová hračka a nejde to takto srovnávat.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zanikl i trh s chladičema pro grafické karty - mít nějakou dražší, tak mně to vadí. Dnešní grafika je spotřebák jako konzole. Za cenu herního PC je konzole i slabý neherní PC, takže jednoúčelovost konzole nevadí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nač potřebuješ trh s chladiči pro GPU? já měnil chladič naposledy na 1950Pro, od té doby jsem pro to neměl důvod, jednak kvůli zvyšující se kvalitě a tichosti chlazení, druhak proto, že ty chladiče už kvalitativně dospěly do stadia, kdy se neucpávají prachem a ventilátory se vydrží točit několik let až do doby, kdy grafika beznadějně zastará, nebo umře stářím.
BTW: Teď jsem nedávno vytáhl prastarou HD6950 z manželčina PC a nahradil ji RX560. Ta karta stále funguje, jen je prostě už příliš žravá a nechodí na ní některé novější hry.

A co se konzolí týká: já ti nevím. Ale současný model konzolového hraní je divný. Hry kvůli kterým konzoli máme, jsou spíše MGH (Masivní Gaučové Hry) typu Moving Out, Overcooked apod., běžné hry mě na tom moc nebaví, už kvůli těm debilním nepřesným ovladačům a nekvalitě 3D grafiky.

A herní PC dnes bez potíží poskládáš za 25 tisíc, za to konzoli a normální PC fakt nesložíš.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlas, slušné PC (což je i dnešní ultra-low end) se dá poskládat už za částku kolem 10K. Takže když k tomu připočtu cenu konzole do 25K se vejdu.

"herní PC dnes bez potíží poskládáš za 25 tisíc" <= Z toho dGPU je za cenu okolo 10K. Tak se na to srovnání podívejme ... Fakt se to vyplatí?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jen monitor k tomu lowend PC tě bude stát 3 litry. Licence Windows další 3... mám pokračovat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já naposled pořídil monitor za 500 a wokna za 99,- Btw. televizi ke konzole taky nedostaneš zadarmo a dnes spousta domácností TV nevede. :0) Ale klidně pokračuj

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

@ Zivan: Statistiky neznám, ale z reakce "mínuskářů" je zřejmé, že to budou právě tito lidé, kterým není líto dát za dGPU cenu dvojnásobku konzole. Nejpoužívanější GPU na Steamu není statistika o prodejích nových GPU (i staronových / z druhé ruky), ale těch, které lidé pro hraní používají, takže to takto srovnávat nelze.

@ DRK: Ano, PC není jednoúčelovka jako konzole, ale tady je řeč o (téměř) jednoúčelových dGPU, které stojí 2+ násobek konzole, které jsou bez PC "k ničemu" ... Toto srovnání mi opět přijde hodně mimo a jak zmínil Mirda "Za cenu herního PC je konzole i neherní PC, takže jednoúčelovost konzole nevadí." ... podle mého to slovo "slabý" u neherního PC bylo nabytečné, protože to prostě není pravda. Jakékoliv nové PC má dnes dost výkonu pro běžnou práci i zábavu, když pomineme hraní AAA her.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Těměř jednoúčelové GPU? To snad ne Já sám hraji minimáoně přesto mám "herní" GPU za 30k. a to ne z frajeřiny ale na výpočty a převody videa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvůj účel využití dGPU bude obvyklý důvod proč si většina běžných uživatelů kupuje grafické karty. :-)

PS: Taky občas "převádím videa" a stačí mi k tomu APU ... Ano je to docela pomalé, ale dá se.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Většina uživatelů si ovšem kupuje levné grafické karty (jak už tu někdo trefně uvedl) a tudíž je to tvrzení s konzolema mimo hned dvakrát.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jakou budoucnost mají ty levné? Nějací nástupci?
RX 550, GTX 1650, 1660, 1630 - lowend, jen nenáročné hry na max. fullhd

RX 6400 zde bude na věčné časy jako jediný zástupce lowendu a potom ani to ne. APU to nezachrání, protože budou mít ještě horší poměr cena/výkon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kde je poptávka najde se i nabídka....Lidi si nekoupí drahou grafiku když na ni nemají peníze a nepotřebují její výkon zas tak nutně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nenajde. Prostě buď budeš mít prachy na minimálně RX 6600 (dokud neukončí výrobu) a nebo konzole či jiná alternativa. Tím se trh dále zmenší a roztočené kolo klesajících úspor z rozsahu dále zrychlí.

To samé dělají automobilky v EU - trh s levnými auty není moc zajímavý, tak klidně přestanou vyrábět levnější auta, protože na nich mají menší zisk. Škodovka nevyrobí plánované 2 miliony aut, protože fábka už je komedie a octávka to samé, ale co, zisk stoupl, tak žádný stres. Mercedes končí s Áčkem atd. Nvidia má nejvíc prachů z HPC/AI, takže hráče klidně oželí. AMD to samé.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dnes uz kazdy druhy vsivavy graficky a video editor dokaze pouzit grafiku na urychlenie operacii. A tych vyuziti by sa naslo...

Zdaleka to nie je jednoucelovy nastroj.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

... urychlení jakých operací? Rendering, konverze videa, co dalšího ... ? Kolik běžných Frantů uživatelů něco z toho na svém PC dělá? Vždyť dnes jsou počítače v podstatě lunchery pro webové prohlížeče. Občas někdo použije nějakou aplikaci / program, ale je toho čím dál méně, většina věcí se dá dělat přes webové rozhraní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aj take niche zalezitosti ako Gimp alebo Inkscape vedia grafickou kartou akcelerovat kreslenie v 2D, pripadne kompoziciu efektov.

A ked sme uz pri tych browseroch, tak tie sa cez grafiku akceleruju tiez ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na akceleraci 2D kreslení a browserů dostačuje téměř jakékoliv iGPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono díky exkluzivitám některým není líto si koupit 2-3 konzole a výkonné PC se žravou dgpu k tomu. Hodně záleží co za hry člověk hraje, je spousta titulů co se na konzole nedostanou, nebo se tam hrají blbě. Proto je dobře že zatím máme možnost volby, bohužel čím menší trh bude, tím budou ty ceny horší, až APU budou dosahovat výkonu aktuální 60-70 řady tak to bude také jiná situace...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je dobrý vtip a kdysi na něco podobného poukázal europoslanec David. Že Lenina můžeme obviňovat z mnoha věcí, ale jistě nemohl za zaostalost východu směrem k počítačovým technologiím. Pro ty, co tohle nechápou, mohu jen napovědět slovy jiná doba.
Srovnáváš výprodejovou cenu grafik se statistikou Steamu, ale vůbec netušíš, kdy a za kolik ty grafiky hráči koupili.
Srovnávej generační ceny a současný zástupce generace nejpopulárnějších grafik na Steamu je zjevně opět šedesátkový model, ikdyž se propíše do statistik až za několik let. A kolik stojí aktuálně nejpopulárnější řada grafik odpovídající výkonem ceně konzole? Zjevně se musí jednat o model s víc jak 8GB VRAM a takovou grafikou je minimálně RTX 4060 Ti 16GB za 12.000 Kč (mluvíme-li o na Steamu populárních NVidiích).

Z toho plynou dvě věci, za cenu konzole si koupíš pouze grafiku, ne celé PC. A proti minulosti, pokud chceš vyšší výkon grafiky než má konzole, značně si připlatíš. Přitom po stránce grafických efektů tam zdaleka není takový rozdíl jako v minulosti.
Nemusí se nám to líbit, ale faktem je, že zde nastal posun ve výhodnosti konzolí a jejich rekordní prodeje naznačují, že ta reakce hráčů, mimochodem právě těch hráčů s těma levnějšíma grafikama na Steamu, kterými argumentuješ, na sebe nenechává čekat.

---
Mirda: Nezmiňoval jsem Switch, protože zdaleka není konkurentem ve formě zážitku k hernímu PC, neboť Nintendo staví zábavnost své konzole trochu jinam a nezmiňoval jsem Xbox SeS, protože konkuruje jen cenou, ne kvalitou grafiky. Ale ano, hráči kupující levné bazarové karty tam mohou vidět možnost si zahrát levně a proto se to Sko prý také dobře prodává. Takže nakonec konkurentem také bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda naopak statiistika ze steamu jasně říká jaké je dnes nejběžnější herní grafika. Pokud to tedy má být "jednoúčelovka na hry" musela by se právě tady projevit což se neděje. Navíc drahé karty prostě nekupuje tolik lidí a nikdy nekupovalo. Grafiky za 20k nejsou mainstream i když se nám to výrobci znaží vnutit. Ano já si třeba koupil grafiku za 30 a procesor za 15 ale já to jaksi nemám primárně na hraní a tvořím spolu s podobnými jen pár procent trhu a ještě méně z těch co to na hraní mají.
navíc aby byly konzole konkurentem pc musely by dokázat to samé a to ani omylem nedokáži je to jednoúčelové zařízení, podobné tvrzení je stejně nesmyslná jako tvrdit že mobil je konkurencí konzole, protože na něm přece taky jsou hrát hry... nebo konkurentem pc protože na něm můži brouzdat po netu pouštět videa stahovat soubory či číst emaily.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A teď si představ že chceš upgrade z i5 3570K, 32GB ram a GTX 1660S, jediné co mám vybrané je RTX 4070 kvůli Nvenc, HDD a SSD na hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda. Čekal jsem v titulku fotku Kurta Cobaina a Morphea z Matrixu :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Joooooooo konečně 6 ALU !! :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A není to málo Antone Pavloviči?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

viac nevieme naplniť prácou z plánovača inštrukcií, pán Tesár

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně by měli přitlačit v IO (PCIe lanes). Zatímco v době SATA uměly desktop MB připojit 6-8 device plnou rychlostí dnes se pouhé 3-4 NVNe (daleko nižších kapacit) realizují za značných kompromisů (připojení přes chipset). Chtělo by to kromě tlustšího připojení samotného chipsetu (8x 5.0?) minimálně 32+ dalších linek pro non-chipset NVMe a PCIe sloty. Od obnoveného HEDT (s 64 linkami?) by tu byl stále značný anti-kanibalizační odstup.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečné náklady, které 90% sestav nikdy nevyužije.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak. Od toho tu je Threadripper, více jader, PCI-E, RAM kanálů.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

90% desktopů má patrně osazeno pouze jedno M.2 NVMe, takže si myslíte že 2. a 3. M.2 sloty jsou zbytečné? Nakonec jejich odstraněním by se patrně pár US$/MB ušetřilo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak na běžné využití je těch linek dost, těm 90% ve finále stačí 8xPcie4 (4090 ztrácí 1-2% což je na hranici chyby měření, možná příští hiend bude potřebovat 16x4.0 což ale zvládne zase 8x5.0) na GPU a 4-8xP3.0 na disky. A v extrému připojíte GPU na 8 linek 2xnvme a 1-2 diskové pole na PCIE kartě na dalších 4/8 linek pokud deska umožní 8/4/4. Pokud budete potřebovat více je tu TR který nabídne i lepší propustnost RAM, ale to využijte tak 1-2%?
Ty levnější desky ani ten třetí slot nemají (možná některé mají jen z CPU jen jeden a druhý bude pomalý z chipsetu-levnější PCB)takže takhle to vypadá nastavené zcela v pohodě pro většinu trhu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To se bavíte o ztrátě při využití her, při GPGPU s intenzivním IO může být 8x 4.0 brzdou. Je smutnou skutečností, že dnešní moderní desktop platformy X670/Z790 nejsou schopny bez kompromisů připojit GK(16x) a současně rychlejší NIC(8x/16x). Takže při use case kde osaditelná RAM stačí a nabízený výkon spičkový (při ST či pár-threadech) platforma kulhá na IO. Threadripper Vám nabídne nižší ST výkon za rok a půl od vydání desktop CPU stejné generace?

Kdyby dnešní generace GK byla PCIe 5.0, byly by to veselejší počty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je ale opět minoritní scénář, bohužel dnes vývoj ať už CPU či GPU musí mířit na masy, nebo bude stát "ranec" a pokud cílové publikum neslibuje návratnost, tak to nikdo nebude navrhovat. TR holt cílí tam kde je potřeba vysoký MT, vysoká paměťová propustnost a dostatek linek na na všechny periferie. To co je někde mezi bohužel asi vývoj další řady nezaplatí a tak se musí volit nějaký kompromis...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přidat 8 PCIe linek nemůže stát v návrhu prakticky nic a v křemíku to bude stát dolar(y)/CPU.

Vemte si co udělala s trhem WS/HEDT orientace výhradně na ThrPro. V dobách X399 se těchto CPU v ČR prodávaly stovky (nejvíce 16c x950X). Od uvedení se všech ThrPro 59x5WX na Alze dohromady neprodalo víc než pár desítek (jenom model 5995WX je 10+). I když je na ThrPro určitě větší marže mám silnou pochybnost o tom, že celkově je tento segment pro AMD výnosnějším(ziskovějším).
https://www.alza.cz/procesory/18842843.htm#f&cst=0&cud=0&pg=1&prod=&par4...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Stojí to natolik významnou částku na pouzdru CPU, patici a motherboardu kterou by kvůli minoritě musela majorita platit navíc (jako fakt nikdo nebude pro consumer CPU dělat druhý socket kvůli přidaným PCIe linkám) že to nikdo nechce dělat. A jinak matematika je sviňa, ušetřený dolar na CPU dělá desetimilion za rok.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

@Lazar
Odkud bereš statistiku prodejů? To jsou nějaká interní data? Dá se někde sehnat, kolik se v ČR prodá CPU po jednotlivých modelech?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne vycházím pouze z údajů udávaných Alzou, která když počet prodaných kusů přesáhne 10,20,50,100,200,... kusů uvede to tam. U modelů, které počet prodaných neuvádí to může znamenat <10, tj. v případě ThrPro Zen3 based je to mezi 10 až 46(0+0+0+10 až 9+9+9+19).

V určitých šťastných případech si lze k přesnějšímu číslu pomoci díky uváděného procenta reklamovatelnosti (např. 20+ 2,17% by melo znamenat 46 prodanych kusu při jednom reklamovaném což vychazi z předpokladu že se reklamuje po celých kusech, jiný počet x 1/reklamovatelnost nesmí dát celé číslo). Historické prodeje X399/TRX40 si přibližně pamatuji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Wow, tesme sa na prelom 2025/2026, taky serverovy CPU s 8x 32 Zen6c chipletmi, to uz hej (256C512T Zen6) ...

Som zvedavy ako v boji proti tomu obstoji nejaky 100-120 jadrovy serverovsky Intel CPU postaveny na velkych kóóóre jadrach, alebo ta 288-jadrova Atom prkotina ... AMD bude mat proste 2-2,5x vyssi vykon na server socket (ako dnes) ... Intel si proste velmi vela veci od roku 2017 do ramceku dat nemoze ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, že bol Intel zaskočený mi nevadí, to, že sa nepoučil to mi vadí

AMD Ships First "Bulldozer" Processors
September 07, 2011 7:45am EDT
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/32/amd-ships-first-...

Sunnyvale, California
03/02/2017

After four years and thousands of hours of development, AMD (NASDAQ: AMD) today released the first three models of its highly anticipated, high-performance AMD Ryzen™ desktop processor. Strong demand for these new desktop CPUs drove record pre-orders from more than 180 global etailers and boutique OEMs throughout the week prior to launch. Now offered for purchase around the globe, Ryzen is the first processor based on the entirely new AMD "Zen" core microarchitecture, bringing leadership multi-core performance for PC gamers, creators, and hardware enthusiasts around the world.
https://www.amd.com/en/press-releases/AMD-Ryzen-7-2017mar02

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejdříve jsem nechápal ... Snad jsem pointu pochopil správně, tedy že AMD rok a půl po uvedení nekompetetivní architektury začalo intenzivně pracovat na nástupci, který o čtyři roky později uvedlo na trh. Intel v podstatě pytlíkuje totéž od uvedení Ryzenu s velmi malými vylepšeními a refreshi, ale žádná opravdová novinka krom nenáviděné "změny paradigmy" s uvedením kombinace velkých a malých jader z nich za šest a půl roku nevypadla. Je má interpretace správná? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ktovie ako bude vypadat 3D cache varianta Zen5. Davalo by zmysel prehodit CPU chiplet s cache chipletom - CPU by sa lepsie chladili a cache by bola blizsie k RAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

L3 cache je pod jadrami

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Toto tvrzení má platit pro kterou generaci?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pre všetky 3D V-cache

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti nevím Karle, ale IMHO sa mýliš: https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7800x3d/2.html
(viz. prva veta, obrazky)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě, kromě zcela první prezentace V-cache (kde to dva AMD marketéři prezentovali na balíku papíru obráceně) se to vždy prezentuje s umístěním L3-die na vršek chipletů + se dvěma vyrovnávacími bloky na boku.
https://youtu.be/gQvpopnDGq0?t=34

I R.H. má v rohu vertikální řez s V-cache navrchu a zmiňuje že pohromadě to drží čistě pomocí sil odpovídajícím fyzikálnímu jevu nastalém při dotyku rovných povrchů.
https://youtu.be/dSCpVhKvmCY?t=275

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což je špatně. V reálu je cache pod jádrem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžete uvést nějaký zdroj, který by to potvrzoval?

Například zde někdo delidoval Milan-X. Jestli jsem to pochopil z textu správně tak chiplet je dole a V-cache nahore.
https://www.tomshardware.com/news/epyc-amd-milan-x-delidding-reveals-a-s...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.