Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zlom je tady, Amazon prodává více e-booků než papírových knih

Ja osobne jsem spokojenym zakaznikem portalu palmknihy.cz
Hodne se mi libi jejich snaha a boj s nakladateli, kdy nepouzivaji "tvrde" DRM, ale pouze tzv "socialni" DRM. Tedy v knize je uvedeno kdo si ji koupil (jmeno a adresa), ale neni v ni zadna jina ochrana proti kopirovani. Navic si knihu muzete stahnout ve vsech dostupnych formatech. V mnoha jinych e-Kramech je nutne pri nakupu zvolit cilovy format a konecna (nemluve o klasickem DRM).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amazon je první, komu se to povedlo, nicméně já raději papírovou knihu, přestože kindle vlastním a je to za ty prachy určitě nejlepší zařízení svého druhu. Hehe paradoxem je, že jsem si před Vánoci spolu s ním objednal i několik papírových knih, ale teď se chystám na nákup prvního e-booku, ne proto, že bych nechtěl raději papírové vydání, jako spíš proto, že se mi nechce platit celé poštovné kvůli jedné knize. Navíc jak na vaší fotce, prázdná knihovna na které se válí jen kindle je divná. A co antikvariáty? přestanou existovat? To se mi moc nelíbí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Elektronické knihy a čtečky musíš brát spíše jako doplněk. Nová technologie, nové možnosti. Asi každý uznáme, že elektronický slovník je pohodlnější, než papírový. Už jenom rozsah slovní zásoby, rychlost vyhledávání a k tomu ještě možnost přehrání výslovnosti... Neco, co se do kapesního slovníku na cesty určitě nevejde.
Tak jako se stále prodávají desky a CD, tak se budou i prodávat knihy. Jenom to bude víc pro fajnšmekry, bych řekl. Navíc to bude trvat desítky let. Kromě toho, některé knihy si při dnešních možnostech čteček ani nedokážu představit v elektronické podobě. Nemluvě o barvě.
Elektronická kniha zase může mít i doplňující obsah. Konečně (za pár let) se třeba dostaví multimediální encyklopedie, pro které nebude nutný velký počítač (stolní či klasický notebook). Bude možné vyhledat ptáčka, nebo rostlinu podle fotky a hned si o něm něco přečíst... To je ale pořád jen hudba budoucnosti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Barevny epapir uz je na svete, strejda Google povi vic. Z nekterych clanku jsem nabyl dojmu, ze dodavka prnvich barevnych ectecek se chysta Q1 2011. Jak rikam, Google odpovi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Barevný sice je, ale k čemu. Knihy jsou přece také černobílé (nemyslím obrázky)Myslím že právě díky čb je třeba Kindle tak atraktivní. Černé pěkné písmo se příjemně čte mnoho hodin, aniž by bolely oči.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam taky ctecku (ne Kindle) a docela si dokazu predstavit cist komixy v barve, to by mi asi nevadilo :) A uznavam, ze Kindle je v kvalite pisma a kontrastu asi nejdal ze vsech ctecek

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

http://en.wikipedia.org/wiki/E_Ink - jedná se o patentovanou technologii takže originál bude vždy jen jeden ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Podle me to je jedno, pokud barevna zobrazovaci technologie bude v podobne kvalite jako treba aktualni EInk, tak muzou klidne udelat barevny SiPix

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kindle mám - a čtu obojí. Jak knihy ze své domácí zásoby, tak z městské knihovny, tak z ksindlu, jak mu důvěrně říkám. A nijak mě to netrápí - jestli papír přežije nebo ne... prostě čtu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vidím, že nejsem sám, kdo tenhle hezkej název používá :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem na tom úplně stejně. Doma si čtu tlustopis v pevné vazbě o 900 stránách od Kinga a na každodenní cestu v MHD si beru skladný Kindle.

Dřív jsem byl výhradním zastáncem klasické knížky, ale když si kolega v práci pořídil Kindle a mohl jsem se na vlastní oči přesvědčit, jak dobře se na něm čte, musel jsem svůj názor přehodnotit. Vidím zde prostor pro oboje...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mě se na Kindle (nebo elektronické čtečce obecně) líbí to, že různé manuály a jednorázově použitelné dokumenty nemusím tisknout a po přečtení vyhazovat. Ušetří to kvantum papíru a toneru.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, používám třeba na pracovní věci, úplně super je vytvoření klikatelného obsahu například ve firemním předpisu. Jediný klik mně přenese na článek, který hledám.
Jinak Palmknihy jsou fajn, ale poměrně malá nabídka. Podobně zaměřený začínající server (vypadlo mi jméno) se snaží vymýšlet kolo. Knihy v jakémsi interním formátu se dají číst pouze v jejich programu. K ničemu a navíc platba pouze přes premium SMS, to asi pánové fakt spadli z Marsu. Na Kindle Store je sice obrovská nabídka, ale bohužel jen pro anglicky mluvící země. Dokonce i jediné české noviny tam jsou v eng. Zkusil jsem trial verzi Timesů, abych viděl jak to vypadá a za takový noviny v češtině bych byl ochotný platit, stejně jako za knihy. Zatím není kde je kupovat, takže si poradím po svém, jako většina držitelů čtečky.
Taky je otázka cenové politiky, nakladatel má s elektronickou verzí náklady minimální oproti papírové knize, takže by se to mělo projevit na ceně.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"nakladatel má s elektronickou verzí náklady minimální oproti papírové knize"
To není tak docela pravda. Ono, solidní eShop s knihami a komfortem, který je tak dobrý, že jej uživatel ani nevnímá, něco stojí. Ať už vývoj či provoz. Ovšem pokud je opravdu kvalitní, jedná se prakticky o fixní náklad. Ať přidáte kolik chcete knih, zvedá se nanejvýše přenos dat a trochu zátěž serveru. Takže cena distribuce na 1 knihu klesá úměrně počtu titulů a prodaných knih.
Ovšem náklady na vytvoření knihy jsou prakticky totožné. Spisovatel musí knihu napsat úplně stejně, stejně tak je nutné provést korektury a sazbu.
Výhodou je, že odpadají celé náklady na tisk a materiál pro výrobu papírové knihy. Není třeba přemýšlet nad výší nákladu či dotiskem. Nejsou potřeba žádné sklady. Prostě se to stáhne z šopu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To se dalo čekat. Před pár měsíci jsem koupil kindle dx a byly to nejlíp utracený peníze za posledních 10 let. Papír už mne nezajímá. BTW internet zadarmo taky není od věci, občas to použiju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoda len ze DX nema wifi.
Inak suhlasim, je vyborny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zvláštní že DX wifi nemá, na druhou stranu má 3G takže to není problém. Ano bývá pomalejší než wifi, na druhou stranu není kindle stanice na stahování souborů, takže to 3G na stahování knih a prohlížení www stránek myslím postačí

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože DX vychází z řady 2. generace Kindlů, nikoli ze 3. řady, jako Nový Kindle 3 WiFi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To není pravda, DX gen 2 je stejná generace jako Kindle 3. Číslování je posunuté, protože první kindle neměl DX verzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jaký je DX, stojí za ty peníze? Hlavně by mě zajímalo jestli se na tom líp browsuje, přeci jen je displej už větší, na normálním kindle je web nic moc. Napiště prosím vaše zkušenosti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

e-ink není na surf nic moc, pomalý překreslování, takže bych nečekal, že DX bude lepší, než Kindle 3, kterej vlastním. DX bude asi lepší jen na čtení pdf, jinak není potřeba. Na surf mám PC, noťas, netbook a smartphone, tak v Kindle jsem wifi vypnul a jen čtu, knihy kopíruju přes kabel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nekupuj si ho koli surfovaniu. Browser je naozaj pravom v sekcii "experiental" - uz mi parkrat crashol, alebo kindle zahlasi nedostatok pamate a musis restartovat. Navyse dnesne webstranky nie su stavane na uplne zakladne HTML. Ked si potrebujes nieco "nudzovo" pozriet je to pouzitelne, ale pravidelne browsovat typu cakaren, MHD, zachod ... ee. To radsej pouzi Kindle na to na co bol stvoreny - na citanie knih a dokumentov :-) Stiahni si clanky, spravy, blogy atd., vytlac do PDF alebo to prezen vecami typu ReadItLater + Calibre a natlac do Kindlu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak web na DX je jenom příjemný bonus, z toho je potřeba vycházet.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsme si nerozumněli pánové. Neptám se ani jaká je technologie e-ink na web, ani na problémy vycházející z toho, že je browser jen "experimental. To všechno jako vlastník malého Kindle 3 vím. Zajímal mě názor někoho kdo mohl oba kindly porovnat, konkrétně pak velikost displaye DX oproti malému kindlu, jestli má vyšší rozlišení například, jeslti ano www stránky budou určitě čitelnější, přestože to bude dál experimental. Nikdo, kdo by měl možnost zhodnotit jak rozdílně vypadají www na malém a na DX tu ale koukám není

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak na DX máš k dispozici 2.16 krát větší plochu než na Kindle 3. Z toho je snad jasné, že práce s webem bude pohodlnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumiem len jednej veci a to cenovej politike.
Preco su el.knihy na Amazone rovnako drahe, ci dokonca o cosi drahsie ako papierove, ked naklady na ne a distribuciu su radikalne ine. Snaha nabalit sa co to da, kym dojde k poklesu cien ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je (IMHO) proto, že zároveň s knihou platíš doručení po 3G "zdarma" po celem světě. Ostatně, pokud si nahlásíš lokalitu USA, jsou knihy levnější. Pokud zadáš lokalitu EU, platíš i knihy, v USA jinak zdarma.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, co já vím, tak právě to doručení přes 3G až tak úplně zdarma není ;). http://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?nodeId=200375890&#wh...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

I když teď jsem to možná zmotal, to se nejspíš týká jen vlastních zasílaných věcí na Kindle. Zatím jsem neměl důvod to zkoušet, knihy do Xindlu láduju přes USB, brouzdání po internetu přes 3G každopádně zdarma je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.