Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Známe specifikace nového top modelu Amiga

Otázka je, co bude ten kompletní stroj... Protože pokud by tam byla nějaká high-endovější grafika, disk a ostatní komponenty tak by to byla skvělá cena...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hardwarově to vypadá velmi pěkně, ovšem to co bude činit systém použitelný je právě jeho OS a podpora jeho výrobce. Samozřejmě, že by neměl být problém s nějakým tím *nixem a předpokládám, že i systém dodávaný bude na něm postaven, ale zajímalo by mě, jaký konkrétní systém to bude, co bude mít navíc, atd. Zkrátka jestli se je Amiga schopná i v dnešní době vytáhnout s nějakým vlastním upraveným OS po vzoru Apple a jeho OS X, nebo jestli nasadí nějakou "běžnou" Linux distribuci - zkrátka softwarové parametry mohou být zajímavější, než samotný hardware... :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec nic převratného co by stálo za to se s tím umazat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam Amigu rad, ale na nejake vzkriseni je pozde. At vypada papirove tento CPU sebelip tak procesorum od Intelu nebo AMD nemuze konkurovat. Leda tak spotrebou, ale o to se snazi skomirajici VIA uz par let take. Masy chteji pro sve osobni pocitace levny vykon bez ohledu na spotrebu. I Apple se od PowerPC procesoru odklonilo, protoze pomer cena/vykon zacal byt nevyhodny.
AmigaOS byl take dobry system, ale moderni unixove OS toho nabizi jeste vice.
Proc potom kupovat nestandardni HW s nestandardnim OS za mnohem vice penez? Nehlede na nedostatek aplikaci/her. Pokud by tento nedostatek chteli eliminovat napriklad pouzitim linuxu, tak pro me osobne jmeno Amiga na case neospravedlni vetsi cenu za HW.
Jestli to skutecne dotahnou do konce tak par nadsencu si to mozna koupi, ale firma s tim brzo skonci, protoze nebude odbyt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Společnost Amiga i nadále plní své sliby s přesností švýcarských Rolexek
 
co to je za blbost, Amiga Inc. byla vzdycky zpozdena jak prase :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Par upresneni, tohle jsou jen technicke specifikace, hardware zatim neexistuje a da se s uspechem pochybovat, zekdy skutecne existovat bude. Ta firma co ho ma vyrabet a prodavat ve spolupraci s AmigaInc. uz naslibovala v minulosti par dalsich veci co se hardwaru tyce, a nikdy nic nedokoncila.

Ad system, pokud by to skutecne vzniklo, tak to Amiga rozhodne nebude prodavat s zadnym Linuxem nebo jinym *nixem, ale s AmigaOS. Soucasna verze AmigaOS4.0 ktera bezi na PPC procesorech vsak nepodporuje vice jader a nemluve o te soudni tahanici s vyvojari OS4.0 kteri se asi do zadnych modifikaci pro AmigaInc/ACK proste nepozenou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěknej procesor pro router případně NAS :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kecalek: no ale to zpozdeni bylo presny !!! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc tomu neverim. A to bych Amigu (tedy jeji navrat) na trhu nadsene uvital. I kdyz se to nakrasne podari zacit vyrabet (coz neni pravdepodobne), zblble masy o to zajem mit nebudou. Amiga nebyla ani v dobach se slavy zalezitosti blbych mas - tehdy si pocitac domu vetsinou porizovali lide, kteri vedeli co chteji - dnes si takovi lide treba poridi (postavi) nejake PC s Linuxem, pripadne jina skupina si tam da i ta podivna Windows - ale Amiga bohuzel dnes ani tyto lidi neoslovi. Neni to jeji vina - byla skvela - ale uz je pozde :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mm2klokan: Co to meles za kraviny ? " tehdy si pocitac domu vetsinou porizovali lide, kteri vedeli co chteji - dnes si takovi lide treba poridi (postavi) nejake PC s Linuxem" to je teda blabol jak hrom.

Co si ja pamatuju tak 90% lidi si to koupilo na hry protoze ve sve dobe na to proste byly nejlepsi parby, tech 10% pak byly lepsi typy na profi pouziti do ruznych regionalnich TV a podobne protoze z amigy lezl PAL kdezto z PC leda VGA hnus v 16 barvách (pozdeji v 256 ale jen 320x240).

Kazdopadne Amigu nikdo tenkrat nekupoval z nejake nostalgie ale proste proto ze byla dobra a za prijatelne prachy dostal komplet nabuseny pocitac ktery pichnul na TV a mel velky obraz na hry...

Schvalne si odhadnete jaka by Amiga musela mit specifikace dneska aby byla o tolik lepsi jako byla tenkrat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amiga Inc., super to kompanie. Lidi co totálně zruinovali zbytky značky. XY tiskových oznámení, žáden dodaný produkt. Nakonec zažalovali většinu svých business partnerů - minulý měsíc Hyperion Entertainment, kteří pro ně dělali OS 4.

A věřte že vím moc dobře o čem mluvím :-) Zase se asi našel nějaký investor, který do téhle Soap opery IT světa nalil další dolary. Je to škoda, protože lidi si pořád dělají naději, myslím že zbytečně. Ta firma teoreticky ten HW dokončí, jsem zvědav, jak to dopadne s OS, protože Haage & Partner odmítli AInc. vydat OS 3.5 a 3.9, tak šla AInc. za Hyperionem, ti jim ted odmítli vydat OS 4 :-)

-pekr-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Panove nech me ji vklydu spat vecnym spankem.Kdo ji proste doma nemel...nikdy nepochopi co to bylo za precizni a promysleny stroj vcetne operacniho systemu.Kazdej si urcite vzpomene na prvni chvile kdy tento pocitac vytahl s krabice a zapl do zasuvky.Ja osobne kdyZ si na to vzpomenu,tak mne beha mraz po zadech a rad na tyto casi vzpominam :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toš esli to nebude kompatibilni s pětistovkou, tak to necu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: n
Mozna jsem to prilis zjednodusil tim, ze jsem uvazoval pouze dobu, kdy kralovala Amiga 500 (kterou mam stale funkcni) - 2.pol. 80.let. Jak to bylo za casu A1200 uz prilis nevim - tehdy jsem uz Amigou tolik nezil. Za casu Amigy 500 si ji opravdu porizovali hlavne lide, kteri vedeli co chteji (u nas a v prilehlych zemich tedy urcite). Ona byla relativne draha (u nas tedy zcela urcite) a typicky prosty gambler proto casto radeji sahl po necem levnejsim (tehdy napr. porad jeste 8bity). A to uz vubec nemluvim o te uplne prvni Amize 1000 ci o A2000 z roku 1987 - ty byly brany vicemene jako profesionalni nastroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm to je zajímavé, ale nic víc (jsem Atarista ;-) ). Důležité bude nejen to, co bude mašina umět, ale hlavně softová výbavička a cena softu. Cena softu a jeho nabídka určují využitelnost železa (co třeba BOINC, už je na něj dělané?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 n: V čem byla Amiga dobrá bylo vyždímání HW na maximum. Proto byla "lepší" než PC (definujte co znamená slovo lepší :) ), ale třeba v HW byla napřed možná v začátcích, ale pak určitě ne. Ale jak jsem řekl, i se slabším HW (myšleno hlavně procesor a paměť, neberu zásluhy grafickým čipům a zvukovému) dokázala v klidu konkurovat, přirovnal bych to ke konzolím. Jenže pak usnuli na vavřínech a nedokázali jít dále, jen opakovali starý koncept kde vylepšili nějaké součásti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

parametrově zajímavý hw. ale zajímavého hw. je dnes spousta. 
Amiga byla na hry a fandové si chtějí hlavně zahrát staré hity.
  Záleží co tam rozchodí za systém. Jestli tam nebude Amiga OS  a měl by se na to horkotěžko roubovat nějaký linux, pak je to jen výstřel do tmy.   To už je pak možná lepší varianat jít do PlayStation3 + YellowLinux , v něm pak rozchodit UAE.
Pokud by opravdu chtěli oživit Amigu, a prodat spousty kusů,  tak měli spíš udělat "Amiga 1200plus" , myšleno A1200 s 68040+PowerPC603, Ethernetem, USB porty, čtečkou na SD+CF karty, HDD 80 gb, RAM 512 MB a dodávat to s možností dualbootu do  WorkBenche 3.1 nebo PPCLinuxu.
Tedy výbava, do které se to snaží dnes fandové dotáhnout různýma fintama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2kodl73: mluvíš mi z duše... akorát dneska k té výbavě už nepomáhají ani všemožné finty... když má člověk štěstí, sem tam něco sežene na eBay... když nemá štěstí, ale má hodně peněz, dá se sem tam sehnat ještě něco z "nově objevených" skladů, případně nechat si vyrobit na zakázku... většina uživatelů to ale vzdá už ve chvíli, kdy by A1200 měli přervat do nějakého ATX toweru (nepočítám pak shánění redukcí nebo klávesnice)... a tak je to i u mě... turbokartu jsem horkotěžko sehnal za přijatelné peníze 030/50, PCMCIA síťovku, HDD a CD mi zevlují mimo case...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cokoli, co se v současnosti od standardního PC (Microsoft, Intel, AMD, ...)  odlišuje, nemá šanci na úspěch. Jak dopadlo "Jablko" které mělo (má?) v USA ohromnou uživatelskou základnu. Použití PC určují aplikace a ty má přes Windows "pod palcem" MS.
V dobách Amigy byl software pro PC na "domácí" aplikace na rozdíl od Amiga OS, nepoužitelný. Pro Amigu hrál také lepší hardware i dostupnost pro domácí uživatele. Žádnou z těchto výhod už Amiga nemá, spíše naopak - žádná podpora operačního systému, vyšší cena, atd. I když mě to taky netěší, budeme se muset smířit s diktátem jedné firmy a jejími nabubřelými OS. 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mno, ja se s nicim smirovat nehodlam. widle pouzivam v praci, a nic me nedonuti je pouzivat i doma. doma mam macosx, linux amigaos i morphos, a krome internetu na macosx pouzivam prakticky ke vsemu morphos. jsem s tim spokojenej, nepotrebuju vic... vykonu mam taky spousta (na pegasosu).

baj, MarK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky je pro mne Amiga hlavne srdecni zalezitost a jeste 2 kousky mam doma. Ale taky musim dodat ze ubehnulo 15 let od uvedeni modelu A1200. To je prilis dlouha doba i na nadsence jako jsem ja. Navazovat na tuhle tradici se jeste dalo mozna pred deseti lety, nicmene ted uz to beru jako pase...
Co je nejdulezitejsi... hlavne programatori uz se preorientovali na neco jineho a nemaji duvod se vracet. A nebude-li SW, nebude ani zadna budoucnost... Howgh!
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepsi by bylo naroubovat AmigaOS na hw PS3 a je vyreseno

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amigu dělal "Amigou" software a to už se prostě vrátit nedá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Věděl bych jak vrátit zašlou slávu. Výkonný HW, slušivý design, cenu do 10k a OS napsaný na HW. Zajímá to tu někoho nebo se tu jenom kecá vo hovn* ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tradice tady je ale ze by se vratila takova AMIGA co by poslala do kytek dnesni HW+SW tak to by byl sok. Jak pro Billa tak i pro Tucnaka. Moc jim ten uspech preji ale mam takovej pocit ze to dopadne jako letosni MS v Moskve. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, pouzitelny comp delaji aplikace... Take mam A1200 s BIV/50MHz, byla to krasna doba...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo tvrdí, že byla Amiga jenom na hry tak jí asi neměl doma. První raytraceingový softy byly na Amigu dřív než na nějaký PC. Fastray na dvě diskety z čehož byla druhá plná textur nebo LightWave od verze 1.0. Až verze asi 5.0 byla na PC ale to už se na Amize dávno renderovalo. Maxon Cinema, Real 3D... V době kdy se na PC trápili s příkazovou řádkou tak my jsme měli dokonalý Wokna s neomezeným počtem spuštěných aplikací na pozadí. Nebo geniální DTP soft PageStream 3.0. Konvertory animačních formátů, střižny, vysílací software, CAD programy, fantastický trackery na muziku atd.. No a jasně - naprosto geniální hry sperfektním zvukem a animacema :-) Do p....e měl jsem A1200 s Blizzardem 1260 (MC68060 na 50 MHz) + 16 MB ram v simm modulu a to byl nátěr :-) Ještě teď si pamatuju jak voněla novotou :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No prijde mi jasne ze za tu cenu to neni stroj pro ,,obycejne`` lidi.

Jak by jste to vydeli do datovych center?
CPU - výkon procesoru si myslim OK.
RAM - No tam by to mohlo být lepší, ale pokud by tam byl FC tak OK
NET - Konektivita super
PCI-Expres - nejake vypocetni karty tam pujde pridat

Takze spis vytim konkudenci k systemum od IBM na PPC, nebo AMD-Opteron (jen to bude mit jako celek menci skalovatelnot)

Predpokladam systemy s Linuxem nebo *BSD.

A napajeni techto stroju bude v datovem centru rozhodne znat.

Jak to vidite tady?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim že je to trochu málo informací.takovýhle kidy mi řekne moje babička když projde kolem výlohy autokontu.Zajmal by mě operační system, jestli je k poči, jakej další hardware to podporuje, co kompatibilita se staršíma(starejma) typama amig.Takovýhle zprávy můžu taky vydávat se železnou pravidelností to může každej.Škoda že kolem amigy se už pár let hlavně mluví, ale pramálo dělá.Patnáct let už čtu o nových modelech.A kolik jich vyšlo.Myslim že už nejde o nový stroje, ale někdo si zase zkouší jestli tahle marketingová značka ještě táhne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kompatibilita s 16 bitovejma Motorolama neni mozna tak od roku 1995 :-) Leda pres emulator.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to nakonec P.A.Semi PWRfcient :-) Myslim, ze je to vytecna volba vzhledem ke spickovym specifikacim tohoto 64bit PowerPC CPU.

Chrapoun: Jo, take mi to pripada podezrele - zadne info o OS a vzhledem k nynejsim rozporum mezi Amigou a Hyperionem ohledne AmigaOS 4 to nevypada dobre. Jasne, ze bych si pral, aby se to ACK a Amize podarilo, ale ACK nema vubec dobrou povest :-( takze tomu zatim moc neverim. Pegasos/MorphOS je neujspesnejsim nasledovnikem Amigy, vice info http://pegasos.jinak.cz. Skoda, ze posledni model Pegasos II G4 se jiz nevyrabi (a da se tedy jen vyjimecne jeste nekde tento kousek hw sehnat) a vyrabi se slabsi miniaturni EFIKA. Bezi mi tu MorphOS a kompatibilita s AmigaOS aplikacemi je suprova - uzivatel nic nepozna, snad jen, ze vsechny Amiga aplikace (i MC68k) bezi pod PowerPC a to na Pegasos/MorphOS brutalne rychle - napr. Ligtwave 5 renderuje jako das ikdyz program o PowerPC nic nevi :-))) Jsou to bezva chytri chalpici v MorphOS Teamu, ikdyz do vyvoje nikdo necpe miliony, tak odvadeji s MorphOSem uctyhodny vykon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IvoM: Taky si myslim, ze AmigaOS4/MorphOS PowerPC na Playstation3 nebo XBox360 by bylo dost super - nedostupnost hardware jim dost hodne skodi. Bohuzel malokdo si kvuli OS poridi specificky kus hardware, kdyz ten OS treba ani nevidel :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.