Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

5 parametrů, které je třeba zohlednit při výběru domácí tiskárny

PR článek

Zdroj: Unsplash

Výběr tiskárny může být na první pohled vzhledem ke spoustě nejrůznějších typů, parametrů a technických specifikací docela oříšek. Pokud však víte, na co přesně koukat, dokážete ideální tiskárnu přesně pro vás vybrat doslova za pár minut. V následujících řádcích vám proto poradíme, co sledovat při výběru domácí tiskárny, abyste byli po koupi co možná nejspokojenější.

Laserová vs. inkoustová tiskárna

Pokud přemýšlíte nad tím, jak vybrat levnou tiskárnu na doma, položte si jako první otázku, zda je pro vás vhodná spíše laserová, nebo naopak inkoustová varianta. Obě verze tiskáren mají totiž jak řadu pozitiv, tak i negativ, které jdou vzájemně proti sobě a tudíž je každý typ dobrý na něco jiného. Jinými slovy, rozhodně byste neměli tiskárnu kupovat jen na základě ceny či podobných věcí, jelikož byste se v takovém případě mohli nepěkně spálit. 

1. Co chcete tisknout nejčastěji

Možná si budete ťukat na čelo, ale správná náplň do tiskárny hraje velmi důležitou roli i v kvalitě výsledného tisku. Zatímco inkoust z inkoustových tiskáren se skvěle hodí na tisk obrázků, grafů a tak podobně, avšak na tisk textu není kvůli jeho mírnému rozpíjení až tak vhodný, prášek z tonerů je perfektní právě na tisk textových dokumentů, ale zato nevhodný pro tisk obrázků. Obecně ale platí, že inkoustová tiskárna si s textem poradí lépe než laserová tiskárna s obrázky, takže pokud chcete univerzální tiskárnu, je pro vás inkoustová rozhodně lepší. Pokud však už nyní víte, že vám jde primárně o tisk textu, nepřemýšlejte nad ničím jiným než laserovou tiskárnou.

2. Cena tiskárny a následného tisku

Odpověď na otázku, jak vybrat levnou tiskárnu na doma, je bohužel relativně komplikovaná. To proto, že zatímco inkoustové tiskárny jsou levnější z hlediska pořízení, laserové tiskárny jsou zase levnější z hlediska následného provozu. To sice nemusí být na první pohled při prohlížení cen náplní do tiskárny úplně patrné, jelikož tonery do inkoustových modelů vychází dráž než cartridge do inkoustových modelů, ale po přepočtu ceny toneru na množství vytisknutých stran záhy zjistíte, že jsou v tomto směru laserové tiskárny podstatně ekonomičtější. Pokud tedy plánujete tisknout jen občas, inkoustová tiskárna pro vás bude z hlediska ceny smysluplnější. Chcete-li však tisknout ve velkém, volba laserové tiskárny bude rozhodně lepší. Cenu tisku však můžete ve výsledku snížit nejen správnou volbou tiskárny, ale také dodržováním základních tipů, jak levně tisknout. Možností je tedy v tomto směru skutečně požehnaně. 

Zdroj: unsplash.com

3. Rychlost a četnost tisku

Dalším důležitým parametrem při výběru tiskárny by měla být její rychlost, s čímž souvisí i to, jak často jí chcete využívat. Laserové tiskárny totiž zvládnou vytisknout průměrně 25 až 30 stran za minutu, zatímco inkoustové „jen“ okolo 20 stran. Na první pohled je tento rozdíl zanedbatelný, ale pokud máte v plánu tisknout často velké objemy, ušetřené vteřiny u tiskárny se nastřádají. V takovém případě je proto určitě lepší sáhnout po laserové tiskárně. Pokud jste ale spíše sváteční tiskař, inkoustová tiskárna vás určitě uspokojí bez problému.

4. Opravdu potřebujete skenovat?

V dnešní nabídce lze sehnat jak tiskárny multifunkční se schopností skenování a kopírování, tak ty, které dokáží jen a pouze tisknout. Na první pohled se sice může zdát, že multifunkční tiskárny dávají oproti druhým modelům daleko větší smysl, avšak i zde je třeba se dobře zamyslet. Žijeme totiž v moderní době, která přeje technologiím a skener má prakticky každý z nás neustále v kapse. Na mysli máme konkrétně mobilní telefon, přes který lze ať už nativně, či pomocí aplikací stažených z obchodů dokumenty jednoduše skenovat. Pokud tedy nepotřebujete vyloženě kopírku či skener pro používání na denní bázi, nebojte se sáhnout po samotné tiskárně a ušetřete tak nějakou tu korunu navíc.

5. Další funkce

Když už se pro pořízení nové tiskárny rozhodnete, není od věci se snažit dostat za své peníze co nejvíc. Hledejte tedy co možná nejvybavenější modely, u kterých je samozřejmostí minimálně WiFi konektivita a podpora ovládání přes mobilní aplikace pro vyšší uživatelský komfort.

Tagy: