Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple zrušil bezdrátovou nabíječku AirPower

"Problém, se který se Apple nedokázal vypořádat (a o němž hovořili spekulující uživatelé) spočíval v tom, že vzájemné působení cívek vedlo k nekontrolovatelnému zahřívání při nabíjení více zařízení současně."

Co k tomu dodat, než snad sparťanské "THIS IS INDUCTION!"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem odborník na historii, ale mám pocit, že anglicky ve Spartě nemluvili.

Ani antickou řečtinu neovládám, ale mohlo to být něco jako: Αυτό είναι επαγωγή!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nedosáhne našich vysokých standardů"
Že to vůbec funguje je u apple vysoký standard?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na konkurencnim webu mi odepisoval fanousek Applu, ze je pro nej bezdratova technologie nabijeni docela zasadni, je pry totiz tezke zit jen s obycejnym nabijecim kabelem do elektriky.

Ja tomu v pripade fanousku Applu zcela verim, ono dokazat strcit kabel do spravne dirky v telefonu je pro fanousky Applu opravdu nad jejich sily. Apple se jim to sice snazi ulehcit a tak napriklad zrusil Jack konektor, aby bylo jednoznacnejsi kam to nabijeni strkat, ale presto. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Melo jit do hlavniho threadu, delete plz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Verim. Ja pouzivam na nabijeni stale nabijecku a kabel od ZTE Blade a to uz je radka let, co jsem ten telefon mel. Vyhovuje mi, ze to nabiji jen na 500mA, tudiz to sice trva celou noc co spim (cca. 6 hodin), ale nabijeni malym proudem zarucuje nejdelsi vydrz baterie a taky musim rict, ze drzi leta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není žádný důvod tvrdit, že nabíjení baterky 1/6 C je to nejlepší co pro ní můžete udělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u mého telonu si mohu vybrat jestli chci nabíjet pomalu nebo rychle a nemusím používat slabší nabíječku(jěště bych chtěl možnost vybrat si od-do v % )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z vlastni zkusenosti musim rict, ze mam pocit, ze Apple vynaklada prilisnou snahu, aby kabely staly za hovno ( MagSafe adaptery - zduri gumova izolace a trha se, Ligthning kabely - nic zvlastniho s nim nedelala, jen lezel u postele a nabijeni pres noc, nalomeny vodice u konektoru ) a neoriginal na tom nejsou o nic lepe. Na druhou stranu, ctyri roky stare microUSB k Blackberry zapojene bez zateze najednou zahorelo, divam se, ze najednou je na nabijecce odber, sahnu na konektor, a zustane mi na ruce roztaveny plast. Pritom mam kabely, ktere funguji mnohem delsi dobu a bez potizi, nedokazu si to vysvetlit jinak nez planovanou zivotnosti a tlakem na cost-cutting

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U microUSB je tragické to, že běžně odchází na straně telefonu/tabletu. Už mi toho prošlo rukama více a skutečně si stojím za tím, že to je jedna z nejčastějších příčin "zneschopnění" výrobku.
V tomto směru si Lightning i USB-C stojí lépe, odešlý kabel se nahradí snadno, ale konektor v zařízení už daleko hůře.
Jinak s kvalitou Lightning kabelů Apple jsem problém neměl, u noname jak který, podařeně vypadá třeba ten opletený z Ikea. Naopak nepovedených MagSafe se bohužel našlo více, tam se Apple skutečně moc nevyznamenal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna microUSB jsem si u telefonů i vape propájel sám a i vyměním, ale rozdělávací microUSB konektory na kabel jsem bohužel nepotkal zatím. Lightning se mi lámal i nylonový, dříve byly lepší, ale za poslední dva roky jsem střídal po dvou měsících, a to i ty opletené ikea / HM apod.
USB-A to USB-C k Note 9 ale bez problemu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, rozdělávací microUSB na kabel mají i v GME, na ALI/EBAY pak vyloženě mraky. Tohle nezní moc hodnověrně, tento konektor snad nejde nenajít... Mimochodem jsem jich pár na kabel pájel, ani ne tak kvůli životnosti jako proto, že se tak dá udělat "atyp" bez krytu, jen zasmrštěný, což se hodí pro případy, kdy je konektor na zařízení více "utopený", v každém případě to není problém.

Ad Lightning - tedy popravdě při životnosti dva měsíce bych viděl problém spíš na straně uživatele v nějakém hodně atypickém zacházení. Sám jsem potkal pár Lightning kabelů, které bych bral za "horší", ale to se bavíme o životnosti půl roku až rok, za dva měsíce to snad ani zničit nejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Záměrně jsem použil "nepotkal" nikoliv neexistuje. Elektroniku nakupuji většinou v EZK ( jsem křupan :D ) tam mají v sortimentu jen USB-A, nechci zpochybňovat jejich existenci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.gme.cz/micro-usb-krytka

Davam za pravdu, skutecne to lze koupit, nicmene pri pohledu na fotku je mi jasny, ze to moc cupr nebude, vidim to pripajet, cely to zapatlat silikonem, rychle za horka zavrit a doufat ze se to nikdy v zivote neposere, popravde konektory na kupovanych kabelech mnohdy pusobi bytelneji. ( Jeden takovej konektor v bily barve jsem mel z cinske multiredukce USB-A -> telefony ) Urcite by se dalo udelat nejake DIY reseni ale cas/uzitek hraje v neprospech
Kazdopadne dik za tip, lepsi si koupit konektor, nez to strihat z hotovyho kablu, hodi se mi na dashcam do auta

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já mám zase zkušenost, že lightning i magsafe kabely používám 4 roky, a nepozoruju na nich žádné poškození. Jo, jsou trochu ošoupaný, ale nikde nepraskaj, nelámou se, nelezou z toho dráty. A to jsem hlavně s lightningem v práci připojoval zařízení třeba i dvacetkrát za den.
Asi jsem na to opatrný a vytahuju to vždycky za ten plastový konec a ne za kabel.
MagSafe je podle mě výborný způsob na připojení notebooku a je škoda, že se od toho upouští. Osobně bych rád viděl třeba i magnetický konektor, za kterým by byl nějaký USB řadič.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě záleží hodně na způsobu používání, možná i prostředí (pot, sluníčko a podobně), znám lidi co odrovnají několik Magsafe či Lighning kabelů za životnost přístroje a pak jsou tací, kterým vydrží celá léta. Mě odcházely ty se starým plochým konektorem (prasknutí izolace), Lighnink žádný, žena jeden odrovnala, ale taje občas dost brutálně napíná a ohýbá, takže mě to ani nepřekvapilo. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

většinou je poškodím mechanicky(kleknu, trhun apod.), ale ženě odchází občas "bužírka" kolem konektoru (možná vliv kosmetiky/krému to netuším)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U MagSafe byly fakt zpackané některé série - konektor a kabel v pohodě, ale doslova se rozpadla izolace, nějaká blbá guma... Tohle je bohužel realita, mám podobný i doma a viděl jsem jich dost :-(
Docela "komické" na tom je, že u starších byl trochu sporný konektor, ale kabel v pohodě, novější objektivně vylepšily vlastní konektor (vyvedení kabelu atd.), ale zas se zhoršila izolace.
U Lightningu o podobném problému u originál Apple nevím, některé noname (byť s MFI) ale byly také dost zpackané.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tim vylepsenim konektoru bych neprehanel, starsi verze konektoru s vyvedenim primo neblokovala oboustrannost pri pouziti RJ45, zatimco verze s vyvodem do strany blokuje RJ45 konektor. A opravdu se trhaji hlavne ty s vyvodem do strany, ta guma "zduri", praskne u konektoru a zacne se pozvolne rozpadat po cele delce, u Lightningu se obnazila buzirka v prechodu kabel -> lightning, jine kusy kablu na iPhone tak bud prasklo i nylonove opleteni a vylezl mi z nej primo + vodic v celkem destruktivnim ohybu ( 180stupnu ), jindy u levnych ( 69czk TS B### ) praskl vodic samotny pred konektorem. Apple sem mel celkem rad, ale od doby, kdy je v cele ten "hrejivej" to de od desiti k peti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoro bych řekl, že ty problémy MagSafe nastaly už za Jobse, za Cooka nastal přechod na USB-C, což mimochodem pokládám za správné rozhodnutí. On MagSafe vypadal děsně krásně s výhodou vyskočení když někdo zakopl o kabel, jenže upřímně řečeno to také byla jediná výhoda, jinak to zas tak geniální řešení nebylo.

S těmi variantami magsafe konektorů to bylo něco za něco, v tom souhlas, ty s vyvedením do boku byly opravdu horší při manipulaci. Ale fakt jsem tento typ konektoru neviděl mechanicky zničený, zatímco ten původní ano. O to smutnější byl ten kix s praskáním izolace, je skutečně ironické, když se zlepší odolnost konektoru, ale vzápětí se to zneutralizuje problémem o kus vedle :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínáte jak kdysi applefans vykřikovali že air power bude nabíjet zařízení kdekoliv v místnosti?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně - nevzpomínám... O variantě "prostorového bezdrátového nabíjení" se spekulovalo tak nějak všeobecně, rozhodně nešlo o žádné specifikum příznivců jedné firmy a navíc bych ani neřekl, že by diskuse o tomto byly příliš výrazné.
Apple oficiálně nic takového nikdy neavizoval, nějaké spekulace snad vzbudilo to, že svého času Apple snad koupil nějakou firmičku, která se tím zabývala, ale prozatím z toho nebylo nic, jen tu a tam nějaká spekulace, ale nic výrazného.

AirPower byla od začátku slibovaná tak, jak nakonec skončila, tedy klasická "kontaktní", inovací měla být právě ta možnost "položit kamkoli". Že je i toto docela slušný oříšek mne tak docela nepřekvapuje, ukazuje se, že bezkontaktní přenosy energie mají své záludnosti.
Spíš je trochu záhadný postup Applu - podle všeho to první představení bylo hodně ulítlé (asi ve fázi, kdy reálně neměli ještě téměř nic) a pak se nestačili divit, když vybublaly problémy. Tohle poněkud trapas je a vlastně mě nenapadá jiný příklad, kdy by Apple až takhle ulétnul (občas zmiňované Airpods byly jen o problémech s objemem výroby, jinak ale funkčně byly dostupné v termínu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vybublaly problémy ty problémy byly zřejmé každému kdo dával pozor při fyzice :) je divné, že banda inženýru(z Indie?) to nevěděla :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady jsou všichni děsně chytří :-)
Mě to zas tak jasné nepřipadá - máte sice více cívek vedle sebe, ale nabíjejí maximálně tři, jakmile se některá chytne, tak se dají zbylé odpojit a pak by problém být nemusel. Já si spíš myslím, že ve skutečnosti bylo to řízení hlavně neúměrně složité a náchylné k problémům a nechtělo se jim to ladit, případně nevycházela ziskovost, nemyslím si, že by to bylo neřešitelné z principu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nemyslím si, ."
a tím bych to i uzavřel

Qi nabijecky jsou doslova par dolarove zarizeni a podivej za kolik se prodavaji znackove a to ani nemaji apple logo ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cívky vedle sebe nejdou jednoduše "vypnout". Je možné je odpojit, ale i tak budou indukovat proud (=zahřívání). Možná kdyby byly cívky dál od sebe, ale to by nebylo možné položit zařízení libovolně. Vypadalo by to spíš jako indukční sporák. Navíc tam chtěli nacpat nejenom jednu standardizovanou technologii, ale navíc ještě druhou proprietární hned vedle. Proč by měl Apple používat standarizovanou a funkční technologii, když to samé zvládnou s dvojnásobným ziskem jejich "iCívky".

Taky určitě podcenili schopnosti softvérového řešení na poli fyzikálních problémů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za deset tisíc dolarů jsem ochotný Applu poradit, jak to udělat tak, aby to fungovalo :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli opravdu víš jak na to, dost se podceňuješ a 10k je málo. Ale obávám se, že takových inženýrů jako ty, mají sami dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Tohle je řádově jeden hrubý měsíční plat inženýra s trochou praxe. Naprosto zanedbatelná kapka v moři nákladů na vývoj nového výrobku...
Proč k nim tedy nejdeš pracovat? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No $120k/rok je spis plat uz na senior pozicich - tzn. nikoliv plat inzenyra s trochou praxe. Personalni naklady na vyvojare nejsou vubec zanedbatelne naklady pri vyvoji novych produktu. At uz tady ve statech nebo kdekoliv jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže on nikde nepíše, že chce 10k měsíčně. Prostě chce jen 1x10k. To jsou tak 2 platy ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval jsem na pripominku kterou napsal Wladows. $5k je zase hrozne malo na technickou pozici i po skole...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V mém původním příspěvku je důležité slovo "řádově". To znamená, že nevím kolik _přesně_ platí Apple svým inženýrům (každému obvykle jinak), ale jde o přibližnou sumu, řekněme zhruba +/- 50%. Asi jsem místo "s trochou praxe" měl napsat "s praxí".

Pracuji skoro 10 let v zahraničí ve vývoji software a vidím jak se průběžně vyvíjí pracovní nabídky. Dobrá zpráva je, že je neustále poptávka po zkušených kvalifikovaných lidech a platy rostou. Kdo něco (opravdu dobře) umí, je (velmi) vítán. :)

Ale to už jsme se dostali hodně off-topic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takový nápad má hodnotu miliard

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pojďme bratři bolševici - pořádně se opřem do Applu a dojebem ho. Jsou to svině a jejich věci používají stejně jenom tupé hovada co se buďto nekale napakovali prachama anebo jsou zadlužení až po kkt a dobře jim tak! Pro nás, poctivé chytré socky, je a bude Apple vždycky jenom zlo, které je potřeba zničit!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak dál a zaspíváme si společně píseň práce ;-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je jestli dotyčný rozumí tomu co je to práce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

netušil jsem, že lidé po prodeji orgánů, aby měli na apple přístroj začnou blouznit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A meducína už dnes byla? Kolik jsi dnes viděl Marxů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.