Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ericsson vyrábí na procesu Intel 4, který Intel nenabízí

Neměl náhodou na Intel 4 (7nm) vyjít letos Meteor Lake a myslím taky Granite Rapids? Že by na tom byl Intel 4 tak špatně, že na něm Intel nevyrábí vlastní produkty, ale naopak dost dobře na produkty cizí (pravd. slušná výtěžnost, ale mizerné frekvence při přijatelné spotřebě?)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, podla celkom prvych vlhkych predstav a slajdov z obdobia 2005-2010 ked vznikal tick-tock, tu mal byt 10 nm v 2015, 7 nm v 2017, 5 nm v 2019/2020, 3 nm v 2022 a dnes by sa to tu malo hemzit 2 nm intel cipmi (s hustotou viac ako 1000 MTr/mm^2), ktore by ani nemuseli spotvorit na nejake 8A ci 6A (podobne ako je povodne oznacenie 5 nm/5 nm+ spotvorene na 20A/18A).

Realita: od roku pana 2015 mame 10 nm intel-telenovelu (ze pani Rene) s hustotu 101,8 MTr/mm^2. A to az do dnes v podobe 10 nm++++++++++++++++. Pripomenme si ze je koniec roka 2023. Intel je uz konecne schopny vyrabat aj 7 nm cipy, ale iba pre server/enterprise segment, kde jeden cip stoji desattisiiiiiice $ a tak sa im to oplati. Pre obycajny sukromny sektor pride Intel 7 nm proces az teraz na prelome 2023/2024. Hehehehehehe no pride ako pride - "pride" je silne slovo. Iba do NTB segmentu a iba jedina malilinka z tych 5 Meteóóóóóór dlazdic. Do desktopu to skor jak v 2025 nebude. Proste nieco podobne ako porod Intel 10 nm technologie.

Takto to vyzera ked niekto vypusta vlhke sny a ine hovadiny z gati na 10-15 rokov dopredu v slajdoch, mysli si ze ma vybavenu vynimku z fyzikalnych zakonov, pricom ani netusia co sa im dosere za pol roka. Cely IT svet uz konecne pochopil ze roadmapy Intelu nemaju ani cenu toaletneho papiera, keby boli na nom vytlacene.

s pozdrasvom Vase marketingove oddelenie Intelu, ktore ale za to nemoze, lebo my proste robime iba to, co nam zhora prikazu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A stejně je na tom o něco lépe než AMD, protože lepší nějaká výroba než žádná - doba se od prodeje fabrik AMD dost politicky změnila.

Nemůžu si pomoct, ale když vidím dlouhodobé trápení AMD v herních (a asi i profesionálních) grafikách, kde si Nvidia dělá co chce a drží si svůj obrovský podíl na trhu, tak šance Intelu toto narušit jsou nulové a šance AMD malé. Ty firmy by měly herní+profi grafickou architekturu nechat jen na AMD, Intel by si nechal jen výpočetní/AI řešení pokud by chtěl. Byla by to win-win situace, v níž by Intel ušetřil a AMD mělo víc peněz (i lidí) na vývoj, čímž by se zvýšila šance na dohnání nvidie.

Je třeba si přiznat už dost zřejmý fakt, že kapacity vývojářů na 3 vyrovnané firmy působící v BFU+profi grafice ani omylem nestačí a bojovat s tím pomocí dlouhodobého lití financí už není reálné (Intel by měl šetřit, AMD na to samo nemá). Antimonopolní úřady by neřekly ani prd a Nvidii by to aspoň víc motivovalo udělat vlastní řešení ARM APU, které konečně prorazí i v PC světě. Pokračovat ve třech je prostě nesmysl, který neprospěje nikomu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Konkurence je důležitá a dobrá pro zákazníka. AMD bohužel v poslední generaci grafik má nějaký ten problém, kvůli kterému nemůžou běhat na původně plánovaných frekvencích, takže high end nVidie neohrožují. Nicméně nacenění od AMD je adekvátní výkonu a v daných kategoriích jsou konkurenceschopné, mnohdy lepší volba než nVidia.
Uvidíme, s čím AMD přijde v dalších 1-2 generacích. V přístupu k věcem je AMD mnohem sympatičtější, zejména propagací otevřených standardů (Freesync vs Gsync, ale i další technologie) a také tím, že nehoní za každou cenu výkon na úkor spotřeby.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na tomhle nezáleží a já s tím souhlasím. Je jedno z jakého důvodu má nvidia podíl jaký má, protože je dominantní už dlouho, tudíž pro změnu stavu je potřeba téměř zázrak, který AMD ani neplánuje - když vše půjde podle nejlepšího scénáře jak si AMD vysnilo, tak i tak se stav podstatně nezmění. Z jedné strany AMD svými jasně lepšími výrobky příliš pomalu ukrajuje podíl zabetonovaného Intelu a z druhé strany stagnuje při paběrkování proti dominantní Nvidii.

Když si uvědomím, že grafiky Intelu potřebují zhruba 2x tolik tranzistorů na stejný výkon jako má AMD a ovladače jsou po obrovských výdajích stále tam kde jsou, tak nevidím rozumný důvod v pokračování "konkurenční" trojky jak pro Intel, tak pro AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD potřebuje dodávat i akcelerátory, nejen výpočetní, ale i grafické, a stejně i čipsety. Je dost velkou výhodou schopnost tohle všechno dodávat a zaručit kompatibilitu.
Mimo to herní konzole jsou taky slušný kšeft.
Proč asi Intel zkouší grafiky? Taky by se mu to hodilo. A stejně tak Nvidia se snaží dodávat aspoň nějaké procesory, když nemá šanci na amd64, tak alespoň ARM (třeba to bude za pár let výhoda, kdo ví).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"AMD potřebuje dodávat i akcelerátory, nejen výpočetní, ale i grafické, a stejně i čipsety. Je dost velkou výhodou schopnost tohle všechno dodávat a zaručit kompatibilitu."

Téměř úplný souhlas, jen nevím jak to oponuje mému názoru. Intelu a nvidii ta jinakost ve funkční kompatibilitě moc nevadí a normálně fungují. AMD potřebuje posílit, Intel se potřebuje zbavit koule na noze a soustředit se na věci, ve kterých má větší šanci uspět.

Intel se měl poučit z příběhu AMD a střízlivě zhodnotit svoje možnosti. Když mají problémy oni, tak jak bychom mohli prorazit my? Jenže kokain zvyšuje sebevědomí a zhoršuje tak úsudek.

Nvidii se v herním segmentu daří i bez konzolí, protože zisk z nich je malý. Konzole AMD v průlomu nepomohly ani v období PS4 ani dnes.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stabilní příjem z konzolí byl jeden z důvodů, proč AMD "přežilo" tak dlouho do uvedení Zenu. Původně jim predikovali bankrot někdy k roku 2015, jenže stabilní příjem z konzolí je udržel "na přístrojích" a umožnil vývoj Zenu a Vegy až k roku 2017.

Zrovna konzole bych teda nezatracoval. Sice to není hlavní příjem, ani velký příjem, zato je poměrně stabilní. A i to má smysl, kór kdyby se společnosti dařilo hůř.

BTW, Nvidia do konzolí samozřejmě fušuje taky. Dodává SoC pro Switch.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A toho Switche se prodává víc než ostatních konzolí (ale tak to bylo i u dřívějších konzolí Nintenda).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..Nemůžu si pomoct, ale když vidím dlouhodobé trápení AMD v herních (a asi i profesionálních) grafikách...tvl ve kterym vesmiru zijes, co napises, to kravina. AMD 6000 jsou rozhodne lepsi karty nez 3000 od nVidie, to same 7900 jsou slusnou konkurenci pro 4070Ti a 4080, 4090 s?re pes

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ostatní výrobci (mimo NVidie) nešahaj AMD ani po kolena a nejsou lepší ani v jednotlivostech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GPU (i CPU) konzolí je to dlouhodobé trápení AMD v herních grafikách? Vždyť herní trh PC je mnohem menší než ten konzolový.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak sám Intel asi nechce riskovat rozjet svoji vlastní výrobu po statisících čipech na novém výrobním procesu,
no ale na někom si to musejí vyzkoušet,
prostě vybrali zákazníka který má objednávku jen na pár tisíc kusů čipů a to byl Ericsson .

XD xD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Seznam procesů, které Intel oficiálně nabízí k zakázkové výrobě a seznam procesů, na kterých zakázkové produkty reálně vznikají, se čím dál více odlišují." <= Tak plány Intelu se taky hodně odlišují od toho, když dochází na jejich realizaci / převod do praxe. V tomto ohledu je jeho vlastní výroba s výrobou pro externí zákazníky v souladu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.