Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel řeší výpadky i225/i226 vypnutím úsporného režimu. Spotřeba může vzrůst 2×

V tom zozname chýba napríklad aj oprava problémov vo Windows10 vypnutím atom jadier.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivatelia tychto drahych dosiek (Z790) mozu byt radi, ze im to Intel nevypnul komplet:
https://diit.cz/clanek/intel-vypnul-directx-12-na-integrovanych-grafikac...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja uz se divim ze na intel za tohle neni naka hromadna zaloba.. amici se soudej kvuli kdejaky <|>vine, ale intel je pro ne snad svatej..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

krajšie to je 3,14čovine.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem nepřesné. Bude lepší počkat, až bude π známé až do poslední číslice.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to newa stále je to presnejšie ako ich dátumy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neni, protoze tohle neni vyrobni chyba, ale chyba v designu. Jestli si poradne prectes papiry treba od kterehokoliv CPU (AMD nebo Intel), je tam vyslovne napsano ze vyrobce ruci za absenci vyrobnich chyb, ale neruci za absenci chyb v designu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No tak to by už AMD 10x zkrachovalo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zvýšení spotřeby na dvojnásobek není v případě i225 žádná tragédie. 2,5 GBe switche jsou furt nehorázně drahé, proto jsem si pořídil domácí servřík Qotom s 5xi225 s tím, že bude fungovat mimo jiné i jako 2,5 GBe switch. Spotřeba se po připojení ethernet kabelu se zvedne o 0,5W. Zvýšení celkové spotřeby o 5x0,5W=2,5W je pro mne přijatejnější, než cca 1x týdně řešit proč mi zase nejede síť.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono aj AMD s tým ovládačmi mal podobný problém, ktorý nie je v test laboratóriu prakticky repodukovateľný. K tým poškodeniam MS Windows, len ak boli súčasne splnené 3 podmienky:

1. Inštaloval sa ovládač AMD od AMD
2. Inštaloval sa update Windows, ktorého súčasťou je Microsoft Store verzia ovládačov pre AMD od Microsoftu
3. Pri inštalácii ovládača od AMD ste nechali povolenú voľbu Factory Reset

A stačí PC vypnúť v skorej (česky brzké) fáze bootu Windows natvrdo vypnúť PC a po spustení sa Windows obnoví.

Ja si dovolím tvrdiť, že to tam bolo dlhodobo, akurát Update Windows vychádza 2. utorok v mesiaci (teda 14.2.2023 a 14.3.2023) o 19:00 CET a ovládače AMD 23.3.1 vyšli 15.2.2023 ráno CET. A kontrolu nových aktualizácií nemajú všetky PC nastavenú na každý deň.

S aktualizací ovladačů Radeonů RX 6000 počkejte. Zvyšují výkon až o 40 %, ale…
17. 2. 2023
Ovladače nicméně nelze v tuto chvíli doporučit. Některým uživatelům totiž instalátor působí potíže, kdy po instalaci dojde k zámrzu systému nebo potížím po restartu, při kterých pomůže až funkce obnovení systému. Prozatím tedy bude lepší počkat na vyřešení chyby ze strany AMD.
https://diit.cz/clanek/s-aktualizaci-ovladacu-radeonu-rx-6000-pockejte

Radeon Driver Bug Corrupts Windows, AMD Shares Fix
published 1 day ago

"We have reproduced an issue that can occur in an extremely small number of instances if a PC update occurs during the installation of AMD Software: Adrenalin Edition, and we are actively investigating. We recommend users ensure all system updates are applied or paused before installing the driver, and that the "Factory Reset" option is unchecked during the AMD driver installation process."
https://www.tomshardware.com/news/amd-driver-bug-corrupts-windows

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Intel EEE = Enormously Erroneous Ethernet

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to bývaly doby, kdy se na Intel NIC dalo spolehnout...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a teď nastala doba, kdy sa na NIC od Intelu nedá spolehnout.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jj, ale za své 3x i210 v PCengines dám ruku do ohně. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano? A bude to na dobu delší než 1s? XD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V článku chybí dost podstatná informace kolik ta síťovka žere. Nárůst z 0.5W na 1W nevadí w nestojí ani za napsání tohoto článku. 5W na 10W už by byl problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

videl bych to podobne minimlane ve vztahu k domacim uzivatelum :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle datasheetu Intelu - i226 má dle provedení TDP 1,3 až 1,5W. i225 má pak 2W.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Podle datasheetu Intelu... TDP..." čiže v praxi to stačí vynásobiť cca 2,5 až 3-krát a dostanete reálnu spotrebu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pouze +25%.
Nemá to "Effective" cores aby to žralo 2x TDP

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

35W Core i9-10900T malá jádra neměl a PL2 byl 123 wattů (3,5× nad TDP).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak on jde nhěkolikanásobně překročit TPD i bez E-cores.
Ale s nimi je to snadnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nechápu, proč se tohle děje i mezi technicky nadanými lidmi.
To TDP je pokaždé definováno. A pokaždé jinak. Takže srovnáváte dvě rozdílné věci, hrušky a japka.
Je to bordel Intelu (a AMD, ehm), ale všichni to už dávno, předávno, ví. Že ta definice se mění nejen napříč generacemi, ale i řadami...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si dovolim nesouhlasit. Vyznam TDP (Thermal Design Power) je jasne dany uz samotnym nazvem. Je to tepelny vykon na ktery je potreba navrhnout chladic, aby v dlouhodobe zatezi nedochazelo k prehrivani soucastky a neslednemu omezovani jejiho vykonu.

Diky (obvykle) velke tepelne setrvacnosti chladici soustavy zacali vyrobci cpu povolovat mirne a kratkodobe prekroceni prikonu cpu nad uroven tdp, protoze ten zvyseny keatkodoby vykon byl schopen zlepsit odezvu systemu v beznych zatezich s kratkymi spickami, aniz by dochazelo k prehrivani.

AMD tenhle pristup celkem drzi a pokud clovek neda natvrdo rucni pretaktovani, tak procesor pod zatezi tdp (moc) neprekracuje. A ani ve spickach a s velmi dobrym chlazemim nejde vys, nez na zhruba 1,3x tdp.

Tu prasarnu s uplne vylhanym tdp, ktere se zcela bezne prekracuje 2-3x, a uvadeni vykonu v testech s touhle spotrebou zacal provozovat a prosazovat intel az, kdyz zjistil, ze na vykony a efektivitu Zenu a tsmc vyrobnich procesu pri srovnatelbem tdp nestaci.

A zacal do tech lzi neprimo (a mozna i primo) tlacit i vyrobce zakladnich desek. Kdyby totiz opravdu nastavenim biosu dodrzovali to vylhane tdp, tak by intelske procesory na jejich deskach dosahovaly podstatne horsiho vykonu, nez na deskach konkurence, ktera se na dodrzovani tdp vykaslala.

A to, ze Intel lze vsichni rozhodne nevedi. To vi par lidi, co cte pocitacove weby, ale drtiva vetsina uzivatelu porovnava tdp a vubec netusi, ze je obelhavana.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intel a jeho poněkud "kreativní ponětí" TDP už je tak ohraná písnička, že už z toho otevřeně děláme srandu.

A taky ze změny paradigmatu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne to nejspis nema zadne "turbo" - nevim k cemu by bylo, kdyz Ethernet bezi na fixni rychlosti. Bez turba tam zadne vyznamne prekracovani TDP nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nojono, to jsou ty bombastické titulky. Spotřeba té síťovky tímto holt nebude dosahovat <1W (dle vytížení), ale 1,3W. 99% uživatelů ale 2,5Gbit nepotřebuje, jen to výrobci serou na desky aby se odlišili od nižších segmentů, takže ti mohou v klidu přepnout na 1Gbit a mají víceméně vyřešeno prakticky bez nárůstu spotřeby. A i kdyby nárůst byl, tak je tak zcela zanedbatelný, že je to jedno. Ale v titulku holt musí bejt "dvojnásobná spotřeba" žejo.

Mimochodem, konečně jsem se dostal k tomu, abych z bedny vyhodil HDD, kterej beztak nyní slouží jen jako zálohovátko. Spotřeba celého stroje Alder Lake u mě tímto činí 25W v běžném provozu. Při přehrávání 1080p videy na YT ve FF to pak jemně osciluje kolem 31W. Load spotřebu při 100% zatížení CPU jsem tu už psal. Takže se ptám nejen kde je mlíkař, ale kde je ta vysoká spotřeba Alder Lake (vyjma hi-end K modelů).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dobry, az do momentu "..Takže se ptám nejen kde je mlíkař, ale kde je ta vysoká spotřeba Alder Lake (vyjma hi-end K modelů"
..to jsi myslel jako trolling ne? Neverim, ze muzes byt tak ve svem rozhledu omezeny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když už trollit tak pořádně. 25W v IDLE s IGPU není žádný zázrak. Na AMD běžně kolem 18-20W dle desky (od lowcost ITX po OC ATX). Takže 25W může být klidně o necelých 50% vyšší spotřeba než u AMD.
Byly časy kdy jsem se v Intelem dostával na 10-11W na ploše Windows (éra Intel 8xxx Kávička) což byl celkem mazec na to že to bylo s i3 a 4 plnými jádry.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmmmmm, tak jo. Celý měsíce se tady v diskusích mlelo, jak Intel v klidu žere, že AMD s iGPU se vejdou do 25W celá sestava. No vejdou. Stejně jako Intel. Takže posunem hranici? Ale ok, pominu tenhle zjevný argumentační podfuk a přidám následující: kdybych ve svém PC nasadil 300W GOLD zdroj, budu taky na 20W. Možná i níž, kdybych tam neměl přeci jen větší 2x16GB DDR4-3200 CL16 moduly (menší množství by mohlo přinést pokles cca o 1W).

Ale dobrá, já jsem na 25, ty seš na 18. Rozdíl 7W, což mimochodem rozhodně není 50% (je to 38,88%, tys ta procenta nadstřelil o víc než 28%), ale budiž. Dělá to 7W/h navíc, tedy při modelových řekněme 8hod/den to znamená 20kWh za rok, tedy řekněme 100Kč.

Mimochodem já běžím na Linuxu a dobře víme, že na Windows jsou optimalizace pro idle běh lepší. Takže i tam bych to mohl trochu zkorigovat, ale to mi fakt nestojí za to, abych SSD s wokenicema zase připojoval. Bavíme se o naprosto zanedbatelných položkách a zejména to nemá cenu, když si tu někteří svévolně pořád posouvají hodnoty spotřeby AMD tak, aby vždycky bylo lepší než Intel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Moderním Windows (10 a 11) byl idle běh zrušen - na pozadí je buď antivirus, aktualizace nebo se AI snaží odhadnout náladu uživatele.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mně můj Ryzen žere na Windows taky méně než na Linuxu. V idle, ale i v komplikovanější zátěži (virtualbox). A to i po upgradu jádra, do kterého se AMD konečně uráčilo dopsat podporu pro úsporné funkce. Předtím ten notebook ventilátor ani nevypínal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bože já Vás tak rád trollim. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je rozdíl 15W nebo 25W, pak se vám pustí bojiler nebo si ohřejete pizzu v mikrovlnce a jste přes 2 kilovaty, to poznáte. Jestli žere PC 18 nebo 25W je úplně jedno…. xD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč sis pořizoval tak žravou mašinu?

15W v plné zátěži by mělo stačit všem.
0 dB hluku. Nemá to větráky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze kdyz koupim Aldera, k tomu 100W zdroj, tak to normalne nabootoje?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, nemám 100W zdroj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel ani MS zatial nic nevypol.
Mam I226-V a EEE je zapnute.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba vzroste na dvojnásobek který činí přímo spalující 2W

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze pokud se bavime o vypnuti usporneho rezimu ne samotneho chipsetu ale je to soucasti schema napajeni tak to muze zrat mnohem mnohem vic. Usporna CPU jadra a velka jadra najednou muzou jet na max zakladnich frekvencich (kdo vi jestli neni limit PL1) a nepodtaktuji se. To muze delat rozdil desitky wattu.
Takove humpolacke reseni by na intel naprosto sedelo

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou to 2W, je to pouze 0,5W. I225-V bez zátěže s vypnutým EEE zvedne spotřebu o 0,5W. 2W žere až když začnete do ní sypat data rychlostí 2,5GBps. Vyzkoušeno na mém domácím servříku/2.5GBps switchi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, zda NIC 2,5Gbps dneska vůbec označovat za síťový port, když si v dosahované rychlosti stojí zhruba stejně jako RS-232 (115200bps) v době Ethernetu (10Mbps). ;-)
https://nvdam.widen.net/s/csf8rmnqwl/infiniband-ethernet-datasheet-conne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máš na domácí použití něco lepšího?
Ono dost věcí ještě pořád je jenom 1Gbs

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani wink smajlík nepomohl?

Tak tedy vážně. Například B-raw záznam může již ve 4K dosahovat bitrate ke 400MB/s, takže pokud bychom ho chtěli sdílet (rychlosti sekvenčního čtení u dnešních NVMe jsou v řádech GB/s, takže nejsou bottleneckem), přes 2,5GLAN ho v reálném čase neprotlačíme. V desktopu mám 10GLAN, notebooku jsem se pokusil pomoci adaptérem QNAP QNA-UC5G1T (5Gbps), ale zdá se že má technické maximum někde okolo 370MB/s a bohužel ani nepodoruje port teaming. U Thunderboltem vybavených ntb si lze vypomoci TB-10GLAN adaptérem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U toho TB mam v planu vyzkouset konecne ten TB-TB propoj kde se emuluje sitovka. Jsem zvedav zda to pojede 40+40 (tedy ne ze by ten radic byl pripojen lepe nez skrze Gen3x4.. coz je 32Gb/s), nebo to bude omezeno na 10G

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Příspěvky k Thunderbolt Networking (přímé PC propojení TB<=>TB) zmiňují maximum 10Gbps, byť se adaptér hlasí jako 20Gbps. Přikládá se to údajné rezervaci pásma pro video, které má při přensech přednost. Každopádně levnější řešení než platit na každou stranu TB=10GLAN adapter(a' 6kKč?).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to pak nascita, kdyz si vezmu zamyslenou architekturu - centralni uloziste se 4x TB, k tomu point to point pak 4 MAC stroje, tak je hodne velkej rozdil mit pouze 4 TB kabely, nebo 8x10G TB dongle (resp. 5x dongle + 8port switch), nemluvne o spotrebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A wo tom to je.

Od domácnosti, kde je 1 modem (připojený na kabel, optiku, wi-fi, 4G, ...) a jedno koncové zařízení (ntb nebo desktop).
Přes domácnost, kde se vyskytuje i nějaké jiné zařízení s možností připojit na síť (tiskárna, tablet, foun, další PC/ntb, ...), kde se přidá 1 switch (s Wi-Fi).
Po domácnost, kde už je i nějaké to síťové úložiště, chytrá skříňka k TV a další věci.

Většina z těch zařízení (pokud si nedáte námahu hleda a zaplatit) mají RJ-45 1Gbit. Pokud ho vůec mají. Ntb ho poslední dobou nějak postrádají. A nejen ty úplně tenké.

MoBo v mém destop PC má 2.5Gbit. Ale není s čím to tou rychlostí propojit.
Přenos na/ze síťového disku po 1Gbit lince je ... na dlouho.

Rychlejší věci
- nejsou moc rozšířené
- jsou drahé
- jsou náročnější na infrastrukturu
- kombinace předchozích

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.