Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

nVidia uvádí chipset nForce4 SLI Intel Edition

nForce4 SLI Intel Edition logo
Chipset od společnosti nVidia pro procesory Intel Pentium 4 a příbuzné, očekávaný již od 19. listopadu loňského roku, je konečně tady. Jeho název je dle očekávání nForce4 SLI Intel Edition a nese s sebou dvě zvláštní prvenství. Jednak jde o první chipset od nVidie pro procesory Intel a také jde o první chipset, který podporuje budoucí dvoujádrové procesory Pentium D a Pentium Extreme Edition (druhým takovým bude přímo od Intelu řada i945 a i955, tedy Lakeport a Glenwood). Na podrobnosti se podíváme uvnitř článku.

V první řadě je třeba říci, že nForce4 SLI Intel Edition (dále jen nForce4 SLI IE) se většinou svých vlastností neliší od nForce4 SLI určeného pro platformu procesorů AMD K8. V podstatě musela nVidia pouze vyřešit otázku paměťového řadiče a komunikace s procesorem Intel přes FSB (Front Side Bus). Tyto dvě „maličkosti“ zapříčinily, že nForce4 SLI IE sestává z klasické dvojice severního a jižního čipu, které jsou nazývány jako SPP (System Platform Processor) a MCP (Media and Communications Processor). Toto označení jistě znáte z chipsetu nForce2, který také musel procesorům K7 zajišťovat paměťový řadič.

nForce4 SLI Intel Edition SPP (System Platform Processor)
nForce4 SLI Intel Edition MCP (Media and Communications Processo

Že je nForce4 SLI IE podobný původnímu nForce4 SLI pro procesory AMD z rodiny K8 ukazuje tabulka vlastností:

Chipset nForce4 SLI Intel Edition logo nForce4 SLI logo
Procesor Pentium 
Pentium 4 Extreme Edition
Pentium D
Pentium Extreme Edition
Athlon 64 FX
Athlon 64
Komunikace s procesorem Front Side Bus až 1 066 MHz HyperTransport až 1 000 MHz
Paměťový řadič DDR2 dvoukanálový integrovaný v procesoru
PCI Express linek 20 flexibilních
Podpora SLI Ano
USB portů 10
SerialATA / UltraATA zařízení 4 / 4
SerialATA 3 Gb/s (300 MB/s)
RAID Ano
Gigabitová síťovka Ano
Firewall Ano
ActiveArmor Ano
nTune Ano

Jak už v tabulce vidíte, obsahuje nForce4 SLI IE dvoukanálový DDR2 paměťový řadič. Podporovány jsou paměti DDR2-400 až DDR2-667, maximální teoretická propustnost je až 10,6 GB/s. Základní deska může mít až 4 DIMM sloty a zvládne obsloužit až 16 GB RAM. Řadič se přitom může tvářit jako dva 64bitové nebo ve spřaženém režimu jako jeden 128bitový.

nForce4 SLI Intel Edition: Popis paměťového Dual DDR2 řadiče

Stejně jako u nForce2 chipsetu je i zde technologie DASP (Dynamic Adaptive Speculative Preprocessor), zde už ve verzi 3.0 (nForce2 měl DASP 2.0). Ta se snaží odhadovat, co se bude příště z pamětí číst, aby mohla nabídnout data rychleji, než to dokáže paměťový řadič. Nová třetí generace už také počítá s jednotlivými softwarovými vlákny u HyperThreadingových a dvoujádrových procesorů a dokáže rozpoznat jednotlivá vlákna a odhadovat jejich budoucí potřeby.

S procesorem komunikuje pomocí klasické intelácké FSB (Front Side Bus) a to až do frekvence 1 066 MHz, kterou využijí dva modely Pentium 4 Extreme Edition: 3,46 GHz s jádrem Gallatin a 3,73 GHz s jádrem Prescott 2M. Oficiálně také nVidia uvádí podporu budoucích dvoujádrových procesorů Pentium D a Pentium Extreme Edition. Oba dva typy poběží na frekvenci sběrnice FSB 800 MHz.

nVidia QuickSync

Novinkou je u nVidie v paměťovém řadiči QuickSync technologie. Zatímco u nForce2 bylo v paměťovém řadiči optimální sladit rychlost sběrnice procesoru s taktem pamětí, je tomu u nForce4 SLI IE právě naopak. Pokud by se paměťový řadič v nForce4 SLI IE měl chovat jako u nForce2, bylo by pro Pentium 4 s rychlostí sběrnice 800 MHz optimální použít DDR2-400 paměti (a pro 1 066 MHz sběrnici DDR2-533).

Protože však nForce4 SLI IE podporuje až DDR2-667, vložila nVidia do paměťového řadiče synchronizační obvody, které zajišťují optimální běh procesoru a pamětí na různých frekvencích, tedy třeba procesoru na 800 MHz (4 × 200 MHz) a pamětí třeba až na 667 MHz (2 × 333 MHz). QuickSync technologie se pak dá krásně využívat při přetaktování, kdy se rychlost procesoru i pamětí dá nastavovat odděleně a vyhnat tak obojí na své stabilní maximum, ať už je kdekoli. Rychlost paměti tedy nemusí být závislá na rychlosti sběrnice procesoru a naopak.

Díky QuickSync je takto snižována čekací doba (latency) při přenosu dat mezi procesorem a paměťovou sběrnicí, zejména pak při různém taktování sběrnice procesoru a paměti. QuickSync zajišťuje, aby mezi přenosy dat byly co nejmenší čekací doby a plánuje tyto přenosy optimálním způsobem.

Způsob synchronizace přenosu dat pomocí QuickSync při různých ta

Další urychlení a snižování latencí spočívá v množství posílaných dat během taktu. Zatímco když ostatní chipsety pro Pentia 4 posílají příkaz po paměťové sběrnici, trvá jim to dva cykly (2T) a jako odpověď dostanou množství dat rovnající se 8 krát šířka sběrnice. Chipset nForce4 SLI IE pošle příkaz během jednoho cyklu (1T) a dostane poloviční množství dat. Ovšem díky délce cyklu dostane data o jeden takt dříve. Z hlediska dopadu na výkon bude asi zajímavější fakt, že zatímco běžné řadiče dostávají vždy osm taktů data, která jsou v paměti uložena po sobě, v případě nForce4 SLI IE mohou paměti během těchto osmi taktů dodávat data ze dvou paměťových regionů. Názorně to snad ukáže následující obrázek.

Popis přenosu dat po paměťové sběrnici

Ostatní vlastnosti

Další vlastnosti už není třeba nějak podrobně rozebírat, všechny jsou totiž v podstatě shodné s odpovídajícími vlastnostmi původního chipsetu nForce4 SLI. Jde jmenovitě o:

  • SLI režim - PCI Express je možné nakonfigurovat jako 2 PCI Express ×16 sloty po 8 linkách + 3 PCI-E linky nebo jeden „plnotučný“ PCI Express ×16 slot + 4 PCI-E linky
  • ActiveArmor - hardwarově urychlovaný firewall integrované gigabitové síťové karty, který nezatěžuje procesor
  • MediaShield technologie - obhospodařovává pevné disky na paralelním a Serial ATA rozhraní včetně podpory RAIDů 0, 1, 0+1 a podpory spouštěcího RAID 5 pole, grafické rozhraní s identifikací portů s poškozenými disky, apod.
  • dva nezávislé Serial ATA II řadiče (dohromady 4 SATA porty) s přenosovou rychlostí až 3 Gbit/s a podporou TCQ (Tagged Command Queuing) a NCQ (Native Command Queuing), plus dva IDE řadiče (4 IDE zařízení) s podporou přenosového režimu až UltraATA/133 (UDMA 6)
  • nTune - ladění výkonu, přetaktovávání procesoru, pamětí a všeho, co s tím souvisí
  • 8kanálové audio standardu AC’97 s podporou až dvou kodeků, dvou digitálních výstupů formátu PCM či AC3 (24bitový 96kHz stereo výstup do sekundárního SPDIF výstupu), 16 či 20bitový 48kHz analogový výstup
  • PCI 2.3 s podporou až 6 slotů
MediaShield

Z uvedeného seznamu můžete zahlédnout oproti původnímu nForce4 chipsetu dvě nové věci: podporu diskových polí RAID 5 včetně možnosti spouštět z nich systém a TCQ (Tagged Command Queuing). Zatímco druhá ze zmíněných vlastností je pro většinu uživatelů spíše kosmetickou záležitostí, možnost bootovat (spouštět systém) z RAID 5 rozhodně není k zahození. K dispozici je i schopnost provozovat tzv. „spare“ (náhradní, záložní) disk, který jen čeká, až některý z disků v poli přestane řádně pracovat. Jakmile se tak stane, spare disk jej automaticky nahradí, pole se přepočítá a „pokračuje se v krasojízdě“.

RAID 5

To vše je součástí balíku technologií MediaShield. Pod něj patří i známá možnost kombinovat v poli IDE a Serial ATA disky dohromady, samozřejmost rekonstrukce poškozených diskových polí (v případě použití polí zaměřených na bezpečnost dat) či použití techniky s názvem „Morphing“. Ta umožňuje za chodu („On The Fly“) měnit jedno pole v druhé bez nutnosti překopírování dat na poli uložených. MediaShield v podstatě nahrazuje (nebo spíše rozšiřuje) možnosti původního nVraidu.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku nVidia uvádí chipset nForce4 SLI Intel Edition

Středa, 6 Duben 2005 - 14:24 | Anonym | DRK: ja bych spis prohlasil, ze kvalitne postaven...
Středa, 6 Duben 2005 - 09:35 | Anonym | 2 DRK: To spolu významně souvisí. Když P4 čte...
Středa, 6 Duben 2005 - 09:24 | Anonym | osobně si myslím, že jen intelácké čipsety =...
Středa, 6 Duben 2005 - 08:15 | DRK | Eagle: ehm nejak sem nepochopil tvuj prispevek...
Úterý, 5 Duben 2005 - 23:58 | Anonym | Pockam na 955, tento (nForce SLI IE) chipset nema...
Úterý, 5 Duben 2005 - 23:01 | Anonym | 2 WIFT: To o 2T vs. 1T, co jsi napsal, je pěkná...
Úterý, 5 Duben 2005 - 22:43 | Anonym | no mna to dost zaujalo - tento chipset, mam (vo...
Úterý, 5 Duben 2005 - 22:34 | WIFT | Osobně se těším na srovnání nForce4 SLI IE a...
Úterý, 5 Duben 2005 - 22:27 | Anonym | Ja si myslym ze to zni dobre.. i kdyz ostanu u...
Úterý, 5 Duben 2005 - 21:49 | lto | Vyborny stabilny juzny hriankovac od Intelu :)

Zobrazit diskusi