Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Othernet Dreamcatcher - tak trochu jiný internet (recenze)

Pamatuju si že v dobách amigy šlo ze satelitu nahrávat programy pro ni, byl to hlavně nějaky shareware. Už si ale nevzpomenu jak jsem ty data dostával z televize do amigy mám odjem že to dokázalo zpracovat data z videosignálu a že šlo ten program extrahovat i z nahrávky na videokazetě...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To youtube video odkazuje na přenos zvukem, tak se to určitě nedělalo, bylo to v tom/místo teletextu. Vím že to bylo už v době kdy jsem přecházel na PC a že jsem to vyzkoušel a došel k názoru že přenášené programy za moc nestojí. A že jsme tehdy doma neměl internet. Ale už si nevzpomenu jak přesně jsem ty data dostal do amigy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teletext ale na VHS nahrát nejde, na to má příliš vysokou nosnou frekvenci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vážně, běžná VHS to nenahraje vůbec nebo s velkou chybovostí. Stabilně toho byly schopné některé SVHS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"This is a suite of tools for processing teletext signals recorded on VHS, as well as tools for processing teletext packet streams. The software has only been tested with bt8x8 capture hardware, but should work with any VBI capture hardware with appropriate configuration."
Mají už za ty roky třetí verzi toho softu, tak asi nevědí že jim to nemůže fungovat ne?....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však on taky řekl "s velkou chybovostí", což ale člověk pochopí třeba pohledem na příkaz squash nebo na některé odkazované příklady extrahovaných teletextových stránek jako třeba http://www.uniquecodeanddata.co.uk/teletext76/bbc2-19890331/. Zatímco člověku nemusí dělat problémy některé věci přečíst, počítač to bude mít horší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přestaňte laskavě trolit. Jasně napsal že záznam na VHS není možný "kvůli vysoké nosné frekvenci" a přitom existuje léta používaný SW který to umožňuje/umožňoval...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ovšem anachronismus. V době rozšíření analogové televize a záznamu VHS tento program neexistoval, a když tento program existoval, tak se záznam VHS už téměř nepoužíval. Tedy když někdo v roce 2000 nahrál televizní signál náhodou obsahující teletextová data na VHS, nikoli s úmyslem zaznamenat teletextový signál, byl to *praktický* záznam teletextu jen kvůli tomu, že se až o patnáct let později "naštěstí" objevil program, který teletextová data dokázal silnou chybovou korekcí a hrubou silou moderního počítače zrekonstruovat? Jak to někdo mohl v době záznamu VHS vědět?

Trochu mi to připomíná kryoniku, kterou byste podle této vaší logiky mohl definovat jako dnes praktický způsob cestování v čase - vždyť přeci za sto let by se mohlo podařit některé zmražené lidi znovu oživit (ale v této době nevíme, jestli se druhá část toho procesu vůbec někdy uskuteční, a jestli to není pouze velmi drahý pohřeb).

Případně by se obdobně dále dalo argumentovat, že černobílé filmové záznamy televizních programů jsou "ve skutečnosti barevné" kvůli http://www.techmind.org/colrec/ . Rozhodně to nebyl úmyslný nebo praktický barevný záznam v době, kdy tyto záznamy byly pořízeny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale není to anachronizmus program existoval, jen v jiných verzích (uvádí se i tehdejší HW který to používá a vím že takkovou kartu jsem tehdy měl) a i kdyby konkrétně tento vznikl až později, stejně to vyvrací tvrzení že to "nejde".. Ale to je trolovi jako vy jedno že...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přenos zvukem šel taky, a že se to dělalo, dokazuje přímo tohle video, takže netuším, proč tvrdíte, že "tak se to určitě nedělalo". A nejenže v té době existoval out-of band přenos obrazem ("teletext") a in-band přenos zvukem, ale dokonce i in-band přenos obrazem, ale dobové záznamy tohohle se mi nejspíš nepodaří rychle najít. Ale vím, že jsem to kdysi dávno sám viděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přečtěte si o čem píšu šmankote. Jednalo se o přenos programů přes satelitní televizní vysílání (nejspíš na satelitu astra) někdy v 90tých letech. Vím že jsem to i vyzkoušel a že tam vysílali některé dny i pro amigu. A protože si to pamatuju tak i vím že to nebylo zvukem! (a podle mne ani přímo obrazem nepamatuji si artefakty v obraze muselo by to být v řádcích co nejsou vidět). To že to jde i jinak s tím nemá co dělat, mluvil jsem o konkrétním případu použití....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jste nepochopil smysl mého komentáře. Šlo o to, že to, co popisujete, už v té době nebyla žádná novinka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty vaše odkazy tomu rozhodně nenasvědčují, ani jeden z nich nepojednává o možnosti příjmu SW přes satelitní tv vysílání ... To že to teoreticky někdo rozebral x let předtím na jiné technologii na to přece nemá vliv. A komentář o možnosti přenosu dat ve zvuku je už úpně mimo téma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se podle vás videosignál v satelitním vysílání 90. let lišil od videosignálu v pozemním vysílání, že jeho relevantní komponenta podle vás i přesto přežila nahrávku na videokazetu a přitom současně podle vás nebyla relevantní pro pozemní vysílání?

A "rozebral teoreticky"? To už je snad trolling, ne? http://www.g7jjf.com/telesoftware.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli to není troling můj příspěvek pojednává o vysílání programů pře satelit realizovaných v 90tých letech. Váš na to reaguje zcela mimo (a to ještě odkazy bez vysvětlení). A o teorii kdy a kde se to tv vysílání objevilo hovoří v tom vašem odkaze! To že to později aplikovali nic na věci nemění.
Říkal jsem si, sláva někdo to zná a dal souvisejícíodkazy na to vysílání.... Opravdu netuším proč má někdo potřebu na příspěvek o vysílání dat přes satelit (nejspíše němci a satelit astra) reagovat odkazem na přenos zvukem a tv signálem po zemi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To že to později aplikovali nic na věci nemění."

A tím "později aplikovali" máte samozřejmě na mysli ten váš systém z 90. let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli tím myslím vysíláni BBC o tom německém na astře tam bohužel nikde nic nepíší. Přístě laskavě necucejte, za každou cenu, údaje z prstu a pište k tématu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to máte zřejmě nějaké popletené; nejprve byla osmdesátá léta a až pak léta devadesátá, nikoli naopak. Takže to později aplikovali Němci a nikoli Britové, kteří to aplikovali dříve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně je naprosto jedno co bylo v 80 letech, téma bylo vysílání přes satelit na astře! Co na tom pořád nechápete? Pokud k tomu vysílání žádnou informaci nemáte, tak proč máte potřebu trolit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pořád mi není jasné, jak jsem větu "šlo o to, že to, co popisujete, už v té době nebyla žádná novinka" mohl napsat srozumitelněji, než jak jsem ji napsal. To je zcela určitě "informace k tomu vysílání". Že to nezajímá zrovna vás je jedna věc, jestli to náhodou nezajímá někoho jiného je věc úplně jiná. Člověk by řekl, že na veřejném fóru by se předpokládalo, že komentáře jsou adresovány všem, ale možná to vidíte jinak, budiž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo odpoví na nějaký komentář, tak by "člověk řekl", že bude na ten komentář nějak reagovat a ne že tam plácne první věc na kterou narazí, aniž by o tom něco věděl a následně pak má ještě potřebu se vymlouvat...
A ne postnutí dvou s příspěvkem nesouvisejících odkazů opravdu není odpověď znamenající "to tehdy nebyla žádná novinka".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Co myslíte tím "první věc na kterou narazí"? Přenos programů přes CeeFax je nejstarší věc tohoto typu, o které jsem věděl, ne "první věc, na kterou jsem narazil". Jestli znáte nějaký ještě starší systém tohoto typu, tak sem s tím.

2) Jaktože přenos počítačových programů přes televizní signál nesouvisí s přenosem počítačových programů přes televizní signál? Určitě to souvisí mnohem více než přenos počítačových programů přes televizní signál souvisí s přenosem rozhlasu, textového zpravodajství a stránek Wikipedie přes televizní signál, což byla vaše asociace, ne moje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne uvedené odkazy nesouvisí s příspěvkem popisujícím vysílání programů přes satelit, natož internetem přes satelit (což jsem taky napsal hned v následujícím příspěvku). A následující rekce už vůbec ne. Možná Vás to trolení baví ale je naprosto zbytečné...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"uvedené odkazy nesouvisí s příspěvkem popisujícím vysílání programů přes satelit"

První můj odkaz mluví o vysílání počítačových programů přes analogový televizní signál, a Astra podle vás v 90. letech umožňovala vysílání počítačových programů přes analogový televizní signál, takže to je technologicky totéž.

"natož internetem přes satelit"

Tak s tím naopak nemusí souviset naopak to vysílání počítačových programů přes televizní signál, protože satelitní Internet je typicky velmi odlišný, vyžaduje speciální hardware s vysílačem apod.

"což jsem taky napsal hned v následujícím příspěvku"

Pokud jsem něco nepřehlédl, tak jste o Internetu napsal jen to, že jste ho v 90. letech neměl doma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znova opakuji Váš příspěvek neobsahoval žádné relevantní údaje k tomu vysílání přes satelit, to že existovalo i nějaké vysílání přes tv realizované na BBC předtím je hezké ale to je zcela jiná kapitola nemluvě o tom vysílání přez zvuk.
Je to jako když na otázku zda někdo něco ví o provozu concorde někdo dá odkaz bez komentáře na vrtulové dopravní letadlo z roku 1930 a pak se vymlouvá s tím že je to přece taky letadlo....
Nevím co vás nutí furt v tom trolení pokračovat, kdyby jste alespoň našel uvedl cokoli k tomu vysílání němců na astře...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Satelit nebo pozemní vysílač jako pouze nosná vlna pro televizní signál není zde vůbec relevantní; dekódovací vybavení v televizoru nebo dekodéru pro počítač bude identické. Např. zobrazení teletextu z pozemního signálu PAL nevyžadovalo samostatný dekodér odlišný od dekodéru pro zobrazení teletextu ze satelitního signálu; totéž se týká počítačových dekodérů.

"Je to jako když na otázku zda někdo něco ví o provozu concorde někdo dá odkaz bez komentáře na vrtulové dopravní letadlo z roku 1930"

To je ve světle reality analogové televizní technologie absurdní srovnání a každý soudný člověk to okamžitě pochopí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne není to absurdní srovnání já o voze a vy furt svou kozu...
Buď to nedokážete pochopit nebo prostě nechcete a trolíte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to chcete formulovat takto, tak článek byl o voze, vy jste do toho přitáhl kozu, já přidal ještě jednu sesterskou kozu o něco staršího data narození, a k tomu ještě slepici.

(Také doporučuji se dovzdělat na http://www.catb.org/~esr/jargon/ o významech cízích termitů, které tak rád používáte, tako třeba trollení.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně prostě opakované máte rád to svoje trolení... Sice k tématu přízpěvku nemáte nic, ale musíte s tím popsat celou stránku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale kolik má ten ARM ALU?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je to Cortex A8, takže jednu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Má dvě:

"The dual ALU (arithmetic logic unit) pipelines (ALU 0 and ALU 1) are symmetric and both can handle most arithmetic instructions."

https://www.design-reuse.com/articles/11580/architecture-and-implementat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to jsou jen pipelines, to nejsou výpočetní jednotky. Výpočet dělá to NEON jádro, a tam je vidět jen jedna ALU. Tehle procesor ani nevykonavá out of order instrukce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Ale to jsou jen pipelines, to nejsou výpočetní jednotky."

Ano, a každá z těch dvou pipeline má svou ALU.

Nebo třeba v https://web.archive.org/web/20150101062932/http://www.arm.com/files/pdf/..., přímo od zdroje :

"...the latest copy of the flags can live physically in the E2 stage, generated each cycle by a merging of the flag outputs from *the pipe0 ALU* and *the pipe1 ALU*"

Tedy výslovně existuje "pipe0 ALU" a "pipe1 ALU", každá s vlastními výstupy příznaků operace, žádná sdílená ALU pro obě, která by blokovala.

"Výpočet dělá to NEON jádro, a tam je vidět jen jedna ALU."

NEON ale nemá nic společného s prováděním skalárních ARMových instrukcí. A tady máte další obrázek z dílny ARMu:

http://www.embeddedinsights.com/epd/Diagrams/arm-cortex-a8.jpg

Jasně vidíte "ALU1" a "ALU2" v bloku "IExecute" a k tomu ještě "NEON integer" v bloku "NEON unit". Dokument linkovaný výše o té celočíselné jednotce pro NEON navíc říká: "The NEON Integer ALU consists of two 64-bit SIMD ALUs operating in parallel". Tedy není důvod si myslet, že ty dvě 32b ALU pro instrukce ARM mají něco společného s celočíselnými jednotkami pro NEON, protože obě dvojice jednotek mají jinou šířku (2x 32 b vs. 2x 64 b).

"Tehle procesor ani nevykonavá out of order instrukce."

To ale přeci nemá s počtem ALU co dělat? To pouze znamená, že když máte blbě generovaný nebo načasovaný kód, procesor ho za vás neopraví a v daném kroku využijete méně jednotek, než byste mohl. Neznamená to, že ty jednotky nemáte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OK, přiznávám, že jsem tomu nevěnoval dost času, takže jsem se takhle do detailu do toho nedostal, a uznávám, že ten procesor má 2 ALU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozvěte si richieho ten vám zaručeně vysvětlí jak kolik a kde má správně mít aspoň 6 ALU!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

6xALU to nemá, kluci, to zaprvé :D
Za druhé to je in-order jádro, takže Pentium MMX nebo ty staré slow Atom jádra (kterým Bobcat nakopal zadek právě protože byl OoO). In-order neumí využít více ALU protože jeho primitivní pipeline pořád na něco čeká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A komu tím prospějete? Druhé straně?

PAMATUJ!
Poslouchání zahraničního rozhlasu se trestá káznicí, nebo i smrtí!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čí smrtí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

možná jako že každej jednou umře?

hlavně že se netrestá životem, to by byl extrém

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

posluchače...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Náhodného?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak ti nevím k čemu to vlastně je? Tak dvacet let zpátky by to byla zajímavá věc, toto je opravdu jak cesta časem..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zajimavy, dik za clanek. I v roce 2020 si dovedu predstavit nejake prakticke vyuziti, treba v saharske africe nebo na sibiri a dalnem vychode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V těch oblastech to bude spíš na Starlink, až ho Musk naplno rozjede

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale pokud to jede tou Astrou, tak ta ma specialne deformovanou antenu aby pokryla hlavne obydlene uzemi :) neni to tedy vyslovene celosvetovy (resp. polokulovy) broadcast.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je slušnej bizár :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsem to dobře pochopil, tak se má jednat o de facto v režimu nelegální vysílání, jako byla RFE za totáče.

Jenže má to háček. Ta skladba propagandistických kanálů by byla dobrá tak pro Čínu, KLDR a omezeně Rusko. Problém je, že zrovna tyto země ty satelity nepokrývají.

A aby to bylo užitečné pro obyvatele demokratur, které ty satelity pokrývají, tak by tam musely být zcela jiné zdroje informací. Například RT nebo Sputnik :-D

Ale pokud je to dlouhodobý test před tím, než to Říše Zla nasadí nad Ruskem, Čínou a Íránem, tak to dává vcelku smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Slyšeli jsme slovo kádrováka :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zapoměl jsi na "Amen", když jsi slyšel slovo svého Boha. Abych tě za to nesrazil :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oprava. Namyšleného kádrováka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozno tak bude vysielat Oceania pre Euraziu :-)
https://en.wikipedia.org/wiki/Nations_of_Nineteen_Eighty-Four#/media/Fil...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTW, ako sa dá počúvať rádio s bitrate 8 kbps? Nie je u mp3 rozumné min. 20 kbps, alebo skôr 24 a viac? Škoda, že to nemá upload. Bez neho si uplatnenie neviem predstaviť. Som zvedavý, či má Tomáš pravdu. Ide o nelegálne využívanie satelitov, ktoré majú rezervu niekoľko kbps?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

GSM bylo poslouchatelné při 7 kbps. Takže 8 kbps se v případě mluveného slova dá. Samozřejmě hudba by na tom byla děs běs.

A nelegální jsem to myslel v kontextu totáče. Nikdo si IMHO nehackne družici, aby se tam vměstnal nějaké drobné pirátské vysílání :-D

Celá pointa těch malých bitrate je v tom, že se používá koncové zařízení bez talířové antény. To se dá před represivními složkami režimu utajit a mít tak možnost poslouchat v daném režimu nelegální propagandu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skúsil som nastaviť min. kvalitu v Audacity (nahrávanie TV novín). Nahralo mi to v kodeku GSM 13 kbps. Dá sa to počúvať, ale... Pri 18 kbps dajme tomu.... Pri 26 kbps už fajn.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chápu co tím myslíš, ale myslíš to špatně:-D
GSM, než se zakóduje zvuk do paketu, tak se frekvenčně značně ořízne. To Audacity nedělá. Pokud by jsi audacity donutil nahrát to v 8kbps (nejmíň co jde pro MP3) tak by tomu ani nebylo rozumět, protože by to vzala v celém frekvenčním rozsahu a vyřezala tak nějak rovnoměrně. Pokud ale před tím to mluvené slovo ořízneš jako telefon nebo GSM na 300-3000 Hz (a zbytek mezi 50-20000 Hz zahodíš) tak se i těch half-rate GSM (7kbps) dá pohodlně poslouchat a slovu rozumět. Samozřejmě jak už jsem říkal, na hudbu to není použitelné. Tam ty ořízlé frekvence vadí hodně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dík za vysvetlenie. mp3 s bitrate 8 kbps som už žiaľ kedysi skúšal. Bola to hrôza.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zní to asi jako vysílání Českého rozhlasu na dlouhých vlnách. Trochu dutě, asi jako rádio za zdí, zúžené co to jen jde. Na poslech hudby je to jednoznačně pod jakýmkoliv kvalitativním minimem, které mě napadá, na mluvené slovo OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Nie je u mp3 rozumné min. 20 kbps, alebo skôr 24 a viac

Ano je. Vubec nejrozumnejsi je vysr*t se na MP3, pokud mate k dispozici 20kbit a min. MP3 je 27 let starej kodek, za tu dobu jsme o neco pokrocili. Tady je Opus s nejakymi poslouchatelnymi samplami:

https://opus-codec.org/examples/

Je tam hudba ve 48kbit stereo, cili 24kbit mono, a nezni vubec spatne. V 8bit zvladne celkem slusne rec. Krom toho, existuji specialni kodeky jen na lidskou rec, ktere ji dokazi prenest v 1.5kbit a min, sice ne ciste ale hodne srozumitelne.

Prijde mi padle na hlavu, ze si nekdo da tolik prace se satelitnim systemem, a pak tam hodi desive pravekej kodek. WTF ? A kompatibilita neni argument, jelikoz clovek stejne musi koupit jejich system kterej ma ARM CPU. To CPU by hrave zvladlo dekodovat jakejkoliv kodek do WAV a pak posilat WAV do browseru. Tohle hosi trochu nezvladli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mp3 je starý kodek, ale na druhej strane ho podporuje asi každý OS vrátane exotických a dnes asi každý má 1 TB HDD a viac, tak je už jedno či má hodina 30 MB, alebo 10 MB. U toho "Internetu" nemá vôbec zmysel riešiť radio. Taký bandwitch nebol použiteľný ani pred 20 rokmi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zarizeni se musi prepinat manualne mezi RX-only & LNB power, a mezi pasivni antenou schopnou RX/TX v tom LoRa rezimu?

Ma to pak nejake datove rozhrani, kde to uroutuje urcitou sit skrze LoRa a na druhem konci je z toho zas Ethernet? :-) Chce to najit dalsiho majitele a zkusit tohle.. i dosah.. mozna by to bylo zajimave pro nejake aplikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Antény se musí prohazovat, pokud jsem dobře pochopil (netestoval), musí se měnit i firmware - Skylark za čistý Armbian. Dle fóra není v HAM bandech problém dosah dvacet mil ve správném pásmu, chce to přímou viditelnost - takže hádám kopec-kopec, kopec-střešní anténa či tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.