Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k PCI-SIG k žalobě na Nvidii za roztavené konektory: Zodpovědnost nesou výrobci

Jasne. Vymyslime stupidni miniaturni konektor, ktery proudove zatizeni zvlada jen na papire a jeste v idealnim pripade, ale za vsechno muzou vyrobci (a podle nVidie uzivatele), kteri si neohlidali... :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mne staci od PCI-SIG uplne tohle vyjadreni:

"a nesnaží se řešit správný návrh, výrobní metody, materiály, bezpečnostní testy, bezpečnostní tolerance a nebo zpracování..."

PCI-SIG je jiz jako WS teleshop.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Teď budou IMHO různé soudní tahanice se zákazníky v USA, Nvidie se bude hájit jak za to opět nemůže, bude kolem sebe kopat nožkami a házet vinu na všechny ostatní, nakonec každému poškozenému kdo si koupil jejich FE vyplatí zas třeba 50$ co si ti šašci vysoudí jako odškodné za vykouřenou grafiku a bude po kauze a i s pokutou budou stejně hodně v +. Dokud nebudou pokuty za tady ty ojeby tak vysoké, že se jim ty ojeby zkrátka nevyplatí dělat, tak příští generaci přijde nějaký další ještě větší ojeb stejně znova, protože tady toto takový moloch stejně nijak nepocítí, zákazníci si to stejně nechají líbit a budou jim to kupovat, tak co, když se to Nvidii vyplatí, na každé grafice když trochu ušetří na materiálech a výrobních nákladech, tak v součtu ušetří hromadu peněz vzhledem k tomu, kolik se těch grafik prodá a vrátí se jen část těchto vadných, když bude mít holt někdo smůlu a vytáhne si toho černýho petra, takže toto jim určitě neuškodí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

NV ty karty nevyrábí. Zodpovědnost je tak jak je v prohlášení na vyrobci. U nás pak na prodejci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nVidia karty nevyrábí? A co jsou tedy referenční modely a founders edition?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nVidia karty opravdu nevyrábí.
Ani ty čipy.

nVidia dělá návrh - čipy vyrobí TSMC nebo Samsung
nVidia dělá návrh - karty vyrobí dohodnutá firma a firmy, kterým prodá čipy
nVidia dělá návrh - PCI SIG to vydá jako normu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podľa tvojej logiky nVidia nie je vinná, ale PCI SIG.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je taky dobrá svoloč to PCI SIG
schváli konektor, který dělá problémy a pak to hodí na výrobce, protože má klauzili, že se maj ozvat
nakonec to skončí tak, že lidi si za to můžou sami a v podstatě se nic neděje
teď je blbý, že přiznali, že budou dělat novou revizi, kdyby to nepřiznali a řekli konektor je v pořádku, tak by sice pár vyhořelích keret ještě přibylo, ale oni by byli z obliga

maj to hodit na intel, prej on vymyslel ten konektor

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nene, to je jen právní damage control ze strany PCI-SIG. Podělali to a teď si nad tím snaží umýt ruce. Fakt nezbývá než pochválit AMD, že na ten šmejd nenaskočila.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy zdrave uvazujici clovek co se v zakladech vyzna v elektrice vedel ze je to(16-pin) pitomost!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, o tom není sporu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

není. Ovšem když se někdo snaží jako obvykle věc oje*at tak u takového zařízení narazí. Jinak rozhodně lepší 16pin než 3x8pin co mám na 3080tce.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych s tím vcelku souhlasil. Věřím tomu, že ten konektor lze vyrobit tak, aby spolehlivě fungoval. Samozřejmě je otázka z jakou cenu - třeba pozlacené piny atd. To že se šetří kde se dá a vyrábějí se šmejdy to známe - počínaje kondenzátory, cívkami až po kabely.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je konektor standardizovaný, musí splňovat navržené specifikace BEZ dodatečných vylepšení ze strany výrobce. Pokud ten konektor vyrobí v souladu s normou, musí fungovat pro definované proudy a použití. Pokud pro bezchybnou a spolehlivou funkci vyžaduje vylepšení nad rámec normy, je norma špatně.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Ale je otázka, jak podrobná je ta norma. Jestli definuje jen rozměry, a ne konkrétní materiály, případně přechodové odpory, tak je na výrobci konektoru, aby zvolil takové materiály, a takovou technologii, aby přechodový odpor byl tak nízký, aby nedošlo k nadměrnému zahřívání konektoru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak norma snad musí definovat vše, ne? Pokud nedefinuje a nechává volné pole, tak opět, je špatně norma. Házet to na výrobce je trapná výmluva od definovatele. Byť se výrobci mohli ozvat, že je to paskvil.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Z vyjádření PCI-SIG: "... specifikace PCI-SIG poskytují nezbytné technické informace pro interoperabilitu ...". Tedy hlavním smyslem této organizace je definovat normy, aby např. konektory výrobce zdrojů pasovaly na konektory výrobce grafik. Zřejmě v oblasti použitých materiálů volné pole je, aby mohly existovat budget nebo premium provedení. nVidia evidentně použila budget provedení na nesprávném místě a vymstilo se jí to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale se opět dostáváme k tomu, že pokud je pro funkci konektoru nutno dodržet nějaké parametry výrobku (použité materiály, jejich masivnost, přechodové odpory), tak by jejich minimální hodnoty měly být součástí normy, aby každý výrobce věděl, pod co si nemůže dovolit jít, aby neohrozil funkčnost produktu. Nevím kolik výrobců vyrábí takové kabely, ale přece si každý nebude dělat vlastní laboratorní testy sólo. Jako vyjádření "tady jsme vám dali malůvku konektoru, jak má vypadat, ale navrhněte si jej sami", to prostě nelze akceptovat.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Norma stanovuje povinné minimum.
ISO 9000 a 9001 stanovují procesy kontroly dodržování postupů.
Logo CE radši komentovat nebudu (slušnými slovy to nejde)

Takže ano, můžete vyrábět šmejdy.
Ale děláte to dle normy, při dodržení stanovených postupů a máte na to glejt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže je tu i druhá stránka. Kolikže poškozených je? Nižší desítky - pod sto případů na sto tisíc+ výrobků? To je chybovost v normě, nic vážného. Takže víceméně bouře ve sklenici vody. Jestliže pár desítek jednotlivců nezvládlo správně zkontrolovat zapojení tak vina výrobce je minimální. Jenž že nevydal 99,9999+% blbuvzdorné zařízení, ale jen na 98%....
Když MSI a tuším i GB měli kazivost grafik RX 280/X kolem 30% tak z toho nikdo extra články na pokračování nedělal, ani kauza GB s bundlovanými vadnými zdroji nevyvolala tolik literální činnosti jako 16pin kde je kazivost marginální oproti zmíněným. Za mě uměle živená kauza. Stejně jako tehdy výrobci dostali základní specifikaci a ti chamtivější šli až na dřeň a jejich produkty poté rychle odcházeli. Ovšem v regionu kde je velká skupina hlučných fandů AMD to vypadá jako kdyby 16pin zahořel aspoň v 50%tech.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kazivost grafik porovnávat s hořením kabelů může jen demagog.
Kabel, kterému se taví izolace, je životu nebezpečný. Stačí jiskra a může začít hořet. A že z oholeného kabelu můžou jiskry lítat, to snad netřeba zdůrazňovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OK, z jiného ranku třeba. Na autě bych měl mít teď zimní obutí. Asi je na to taky nějaká norma. Ale asi bude rozdíl mezi Goodyear a Wanli. Nebo napájecí zdroje. Behemot by mohl vyprávět, jak splňují normy :-/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Všichni výrobci (včetně Nvidie) za peníze Goodyear na novém Mercedesu nabídli kvalitu Wanli na patnáctileté Fabii. A teď se budou všichni obviňovat navzájem, dokud to nerozčísne soud.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Asi je na to taky nějaká norma. Ale asi bude rozdíl mezi Goodyear a Wanli." - Ano, existují požadavky, které musí produkt splňovat. Pokud tyto požadavky nesplňuje, nemá na trhu co dělat, a odpovědný je ten, kdo takový produkt na trh uvedl. Pokud výrobek splňuje zadané požadavky, tak na adresu výrobce/dovozce nelze nijak útočit - dodržel to, co měl předepsané. Pokud důležité požadavky v předpisu chybí, opět je na vině daná norma a ten, kdo ji zavedl v nedostatečné kvalitě.

"Nebo napájecí zdroje. Behemot by mohl vyprávět, jak splňují normy :-/". Behemot co už vím dlouho nikde nic moc nevypráví, aspoň jsem na něj nenarazil. Nicméně pořád se točíte v kruhu a vracíte to zpět. Pokud je nějaká norma, a výrobce ji nedodrží, je to na jeho vrub a takový produkt by se neměl vůbec objevit na trhu. Tam je jasné pochybení výrobce/dovozce - není o čem diskutovat. Dodržování/nedodržování a důslednost kontrol je téma na jinou oblast. Pokud něco norma nedefinuje, ačkoli se jedná o zásadní parametr, jsme zpátky u toho, kdo tu normu navrhl, a je vinen on, protože nedostatečně definoval nutné požadavky. Výrobce tedy nepochybil, protože to udělal tak, jak měl předepsáno.

Moc taky nechápu, jak můžete spojovat chybu v návrhu s jeho nedodržením a argumentovat tím. To jsou naprosto dvě odlišné záležitosti. A stejně skončíme v kruhu - pokud výrobce dodržel, co měl předepsáno, tak se vůči ničemu neprovinil, protože zadané parametry dodržel. Nějaká vylepšení a úpravy jsou nad rámec, nicméně produkt MUSÍ fungovat v základu tak jak bylo definováno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Specifikaci konektoru podle PCI-SIG jsem nenašel, tak postnu alespoň tento odkaz, kde je z té specifikace dost citováno.
http://jongerow.com/12VHPWR/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne cela vec dopadne nasledovne:

-lidi povraceji mraky RTX 4090 protoze jde jednoduse a nekvalitne provedeny produkt
-lidi budou kalet na 1199 dolarovou RTX 4080 a ta jim tak shnije na skladech
-lidi se tez vyserou na 300W 4070 Ti(a jeste o 200 dolaru drahsi jako 699 dolarova RTX 3080)
-lidi sa dale vyserou na 4060 Ti ktera sice bude dosahovat vykonu 3070, ale stat jako 3070(!)
-lidi nebudou vubec kupovat 16-pinove RTX 4000, jenom modely s overenymi 8-piny

Nvidia bude muset ale ze hodne slevnit, navrhy PCB predelat(napajeni) a prijit i s DP2.1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja by som zvolil: jenom modely s overenymi 8-piny
p.s.ani usb-c 100W neverim, to uz musi byt hodne tuhy kabel

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

lidi vracet 4090 nebudou, pouze 50 lidí neznamená, že lidi to přestanou kupovat, když vlastně si jenom pohlídáš že je vše zapojené, už jsem četl, že si kvůli tomu někdo koupil novej zdroj s tímhle konektorem, v době kdy se myslelo, že je problém u přechodky

4080 možná na skladech shnije, ale nvidia ji nezlevní dokud se nezačne prodávat víc radeon
4070ti/4060 stejné jako u 4080 dokud rejžujou na ampere tak jim je to jedno, jejich cíl, už není dostat výkon za lepší cenu mezi lidi, aby byli napřed před konkurencí, ale jejich cíl je poměr cena výkon nezlepšovat jak jen to jde, protože i dneska když zamhouříš oči tak na fullhd můžeš fungovat i s 1070kou v pohodě

pokud se to svede na výrobce a nvidia umožní osazovat karty i 8pin konektorama, je otázka jestli to vůbec dnes dovoluje tak je tam budou cpát, ale pokud tam bude furt ten novej konektor tak lidi prostě budou kupovat karty s novym konektorem

ty furt bereš že dnešní lidi jsou rozumní a rozhodují se na základě faktů co je pro ně lepší, ale tahle doba je pryč jestli někdy byla teda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oficialne 50 neznamena ze ich vratilo napriklad 5000, myslis ze sa vsetci ti, ktori to reklamovali poznaju navzajom, aby si potrvdili, kolko ich v skutocnosti je?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak měsíčně se nv karet prodává cca milion. Tech 5000 není moc. Ale vracet je lidi nebudou do nv ale vyrobci

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

4090 predali mozno do 100K, a ak sa v prvom mesiaci ukaze ze 5K je poskodenych, je to dost zle

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Médii tak nějak probublalo, že nVidia expedovala 100k čipů 4090.
Kolik z toho bylo vyrobených karet
Kolik karet bylo prodáno
Kolik jich bylo instalováno
Kolik z nich bylo použito po více než X hodin
... se moc nerozšířilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen na zahájení prodejů. Od té doby se vyrábí, dováží a prodává dál.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

-lidi budou potřebovat nějaké grafiky a NVidia další várku slibuje na 3.1.2023. Není důvod tomu nevěřit. Pokud se zákaznící mají "vysrat" na nvidiácké karty, musí AMD nabídnout konkurenční produkty a vyjma ne úplně povedených 7900 XT(X) nemá AMD nic a údajně s něčím přijde nejdříve v polovině února.

Sám bych si přál, aby AMD hned po Novém roce vydala super nové nabušené Radeony v celé jejich řadě, ale bohužel tomu nic nenasvědčuje, takže lidi budou nejspíš přeci jen kupovat ty předražené NVidie. :-/ Radost z toho rozhodně nemám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne cela vec dopadne nasledovne:

Nvidia prodává 8–9 z 10 karet. K tomu, aby výrobci pokryli poptávku v případě, že by se lidi... nekupovali prakticky celou řadu RTX 40, by teď AMD muselo zvednout výrobu čipů osminásobně proti původním plánům. Myslím, že nehrozí ani dvojnásobné navýšení produkce, speciálně ne u RX 7900, jestli to má mít opravdu respin.

Takže Nvidia bude dál v klidu a vesele prodávat v obvyklém množství, aniž by musela cokoliv z výše uvedeného dělat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hmm.... na to že se jedná o "jednotky ojedinělých" případů se už právnické krysy snaží ne zrovna elegantně a v klidu opustit bárku co nabírá vodu.... :-D :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pozeram, ze kazdy je tu elektrikar :) Tieto iste kable boli pouzivane uz v minulej generacii a problemy sa nevyskytli, resp. ziadne neboli medializovane. A co sa tyka tohoto problemu, tak tu sa priklanam k stanovisku GN a NV. Na GN sa snazili ako sa dalo, aby ten kabel roztopili (vratane osekania polovice napajacich kablov) a jediny sposob ako sa im to podarilo, tak bol prave zle dotlaceny kabel. Co naozaj nevidim ako nieco co by sa nemohlo stat, tie grafiky su obrovske a miesta na bezpecne vedenie kablov v standardnych skrinkach naozaj vela nie je.

A nvidia normalne tie grafiky vymiena v ramci zaruky, tak nevidim v tomto nejaky problem alebo dovod ich nenavidiet. Ked tu gigabyte predaval zdroje ktore horeli (a teda spolu so sebou mohli odpalit aj cely PC) a este to k tomu aj zapierali, tak nikto nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu poznámka: ano, není důvod Nvidii nenávidět, jen si ťukat na čelo, že jsou takoví diletanti. Diletantská je i konstrukce, kde na tom kabelu je velké namáhání, to bylo občas k vidění už u 8pin, méně u 6pin, ale teď je těch pinů prostě daleko víc.

Jinak já kromě jiného jsem vyučený elektrikář :-). I tu "padesátku" jsem kdysi měl, ale nikdy jsem ji nepotřeboval, takže to bude tak 20 let, co mi propadla. Už ani nevím paragraf (buď 5 nebo 6, cojávím).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ze školy tak §5.
Na §6 je potřeba alespoň rok praxe.

PS: §7 + 12 let ppraxe, tedy dost na §9 (revizní technik). Akorát v důchodu už mi to k ničemu není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas s PCI-SIG, zodpovědnost je na výrobcích karty. Měli totiž jednoznačně odmítnout tu grafiku vyrábět, pokud by NVidia trvala na 16pinu. Kdyby tam prskli 3x8pin, tak se nic takového nestalo!
Samozřejmě chápu, že to výrobci vidí jako nespravedlivé, ale oni jsou koncovými prodejci zákazníkům respektive oni jsou ti, kdo nesou vůči obchodníkům reklamační povinnost, oni měli provést otestování karet před zahájením prodeje, šlendrián je teda i na jejich straně a teď si ho vypijou do dna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.