Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Srovnávací test 1TB pevných disků

Tesi me, ze Samsung je stale na spicce. Samsungum verim, posledni dva roky u me vedou a jak vidim, bude to i muj TB disk. Pri srovnani cen mi zpomaleny WD nepripada vyrazne levnejsi a rek bych ze za to nestoji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a proc ste teda nedali za dvere ty disky? ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé by bylo změřit tichý WD10EVCS.

Škoda, že jste neměřili aplikační výkon programem h2benchw, je zřejmě pro měření výkonu disku mnohem vhodnější než HDTach.

Proč jste vůbec neměřili i rychlost zápisu? Vždyť podle screenshotů máte RW verzi HDtachu. Ale proč používáte verzi 3.0.1.0 a ne aktuální 3.0.4.0? Má to nějaký důvod?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz: Jsou skutecne kapacity disku totozne? Tim myslim skutecne totozne, tedy shodny pocet pouzitelnych sektoru? Je to docela dulezite pro ucely vzajemneho zamenovani techto disku v RAID polich (dat misto mensiho disku vetsi by az tak nevadilo, ale opacne je to docela problem).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Petr Souček:
Důvod je ten, že licence, kterou máme, je napevno zasekaná v instalátoru a v programu samotném. A ten nám při kontrole aktualizací žádnou novou nenabízí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a zaškrtávátko pro "write test" je šedivé

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak je to s podporou disků, ale u mého Samsungu HD300LJ zabrala na změnu AAM windowsovská utilitka SilentDrive 2.4 . Jednotlivá nastavení v ní lze hned i otestovat na seek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zeptal bych se redakce, ktery ze dvou disku by osobne zvolili do domaciho pocitace, rozmyslim se mezi seagatem a samsungem. se znackou seagate mam dlouholete vyborne zkusenosti, ale ten samsung taky nevypada spatne - jsem proste na vazkach :). jde mi hlavne o rychlost disku, hlucnost, teplota apod. az na druhem miste. skoda ze se nepovedl ten write test...

jinak ceny jsou docela slusne, ale asi se jeste vyplati pockat

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já to řeknu krátce: Samsungu jsem se rozhodl udělit "TIP CDR serveru" a učinil jsem tak vůbec poprvé za ty roky co jsem v redakci. A nikdo z kolegů proti tomu neměl námitek :-). Z dlouhodobého hlediska momentálně těžko říci, mohu posloužit pouze zkušenostmi s 80GB Samsungem, ale to je o řadu generací zpět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pani tie testy boli ubohe ... merat raw read a access time ... ja viem ze ste nemali cas ale rozmyslam naco ten test potom bol??? tie namerane vysledky su krasne .. ale vobec nic nehovoria (teda akurat tak hustotu zaznamu na platnu ..)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fip666 Jistě, ty by jsi to udělal líp.

Já myslím, že to je dobrej test a taky se mi líbí Samsung. To Hitashi je s tou cenou nejak mimo. Melo by bejt vzhledem k technologii tak za 4500.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem si teď vzpomněl na ten SilentDrive, tak jsem s ním zkusil otestovat WD3200AAKS a zjistil jsem divnou věc, že v režimu quiet je disk rychlejší než v average - viz. http://img181.imageshack.us/img181/8677/hdtunepg2.jpg
BTW: Ta utilita se chová stejně jako Hutil apod., čili změna je do změny trvalá, mění to nastavení přímo v disku!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se test líbil. Možná nevyhovuje lovcům technologií a teoretických výhod/nevýhod, ale pro mě jako domácího kutila stavějícího občas nějakou bednu či HTPC byl vynikající. Díky za něho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

c,: diky, tomshardware me nenapadl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky děkuju za test. Bylo řečeno a změřeno vše, co jsem potřeboval. Škoda, že spolehlivost disků se dá měřit až po letech podle počtu padlých :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

koukám, že Samsungy jedou. v kompu mám mírně hlučnou ATA 80 GB SP0812N (ze začátku dělal velkej kravál, ale buď jsem si zvykl a nebo disk ztichl) a krásně tichou SATA 250 GB SP2504C.
můj další disk bude terabajtový Samsung :-)
díky za test.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou vruty nahodou do dreva apod ? v tomto pripade to jsou srouby !

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pri pouzitej metode merania spotreby disku (pred zdrojom) sa prejavi na nameranej spotrebe nielej prikon samotneho disku ale aj ucinnost zdroja. Potom sa namerane udaje az tak nelisia od tabulkovych.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> WIFT
Před časem jsem to řešil a z podpory mi odpověděli:

You can download it by logging into your account in our shopping cart,
go to your invoice and there will be a download link. This will get the update.

However, we did lose some accounts. If you can not log into your
account create a new one and email me back, I will add your license to
the new account.

Nejdřív jim to nefungovalo, ale pak to dali dohromady.

>> David Ježek
zaškrtávátko pro "write test" je zašedlé, pokud jsou na disku nadefinované oddíly. Stačí je smazat a pak funguje i write test.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> ork:
Osobně bych si do pracovního PC asi nasadil toho Samsunga, a to i přes skutečnost, že mi značka Samsung jako taková níkdy nepřirostla k srdci. Do obývákového stroječku bych naopk volil toho Westerna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

diky za super test. Ten Hitachi Feature Tool som si chcel hned vyskusat, ale nejako to nedokaze detekovat moj disk (Hitachi T7K500)... moze to byt tym ze mam nastaveny AHCI mod ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyka spotreby tak kdyz merite pred zdrojem, tak prosim uvadejte jeho ucinost, pak jednoduchym vypoctem zjistite spotrebu disku alespon spravne, i kdyz asi stale nepresne.

Predpokladam ze ten zdroj ma ucinnost cca 80%, coz znamena 0,8x namereny prikon.

Testy zapisu opravdu chybi, pokud mozno je doplnte, zapis je dulezitejsi nezli cteni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

super test. dobra praca !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2CM: ja u 500GB AAKS menil AAM pres Hitachi tools a tam mi funguji jen dva rezimy. Quiet (hodnota 128) a Disabled. At nastavim co nastavim, tak se ulozi vzdy jen toto (prestoze pri testu hlucnosti jde uchem slyset vic "sekci"). Jedu na quiet a teprve pak je disk opravdu "tichy". Jinak jej pri seeku slabe slysim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS: je docela zajimave, ze sem nidko nehodil nejake negativni zkusenosti na Samsungy, na ktere lze na internetu narazit. Zahledl jsem nejake nazory, ze posledni dobou jde kvalita disku Samsung vyrazne dolu (a popravde, diky jejich vibracim je do sveho pc ani nechci). Pred 14 dny jsem mel 400GB model a zadny zazrak (400GB AAKS bylo v tomto lepsi).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> MiO:
Bohužel, disky (jestli se nepletu, ale to bude přesně vědět David) už odputovaly (mám dojem, že to i v recenzi ke konci u hodnocení Samsunga píše ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redakce:
"Povšimněte si však podivně nízké rychlosti v burstu, tedy ve chvíli, kdy disk posílá na SATA rozhraní data z vyrovnávací paměti. Ani okolní disky nedosahují teoreticky možných 300 MB/s, nicméně Seagate mezi nimi vybočuje a jeho burst spíše odpovídá SATA 150MB/s rozhraní. Zvláštní, vliv na to nemá ani přepnutí mezi IDE a AHCI, zkrátka data z Barracudy plynou na ATI SB600 z cache pomaleji."

Musite vyndat jumper zezadu disku, ktery jej od vyrobu nastavuje do kompatibilitniho 150MB/s rezimu ;-)
Meli byste se venovat radeji jincim vecem nez testovani HDD :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jest, už jsou fuč. přísahal bych, že jsem HD tach pouštěl jak na neformátovaných tak formátovaných discích a Write byl vždy neaktivní, ale ruku do ohně za to nedám, takže se nebudu hádat. Je to motiv pro navazující recenzi 750GB disků, ve které se mimochodem můžete těšit na břitký humor, mistrné slovní obraty a vůbec další jemné nuance projevů kolegy WIFTa a možná přijde i kouzelník (tedy dr. Carterová :-), ale pšššt, nikomu ani muk!

ještě dodám, že zdroj má 80plus, takže účinnost je slušná, nicméně máš MiO pravdu, že je to vhodné přepočítat na odběr za zdrojem. Ale i tak dospěješ k závěru, že si výrobci tu a tam trošku údaje vylepšili, ale znovu zdůrazním, že v recenzi upozorňuji na to , že měření spotřeby je orientační nekalibrovaným měřákem.

molnart: ohledně toho AHCI ti neporadím, AAM jsem nastavoval při "legacy IDE", ale snad není problém si to na tu chvíli přepnout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkušenosti se Samsungy (4 kusy) 2 roky až půl roku zpátky - od 80GB po 400GB, všechny bez problému, slušný výkon, žádné výrazné vibrace a všechny VELMI tiché.
Co se týká Seagate, tak taky dobré, tiché, jen se znatelně více zahřívaly.
WD - z 4 disků (3 roky až 1 rok zpátky) jeden odešel po měsíci, druhý po půl roce a třetí po 2 letech. Poslední funguje už 3 roky dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

One, ked budete teraz testovat tie 750tky, tak bootnite tam Slax a cez hdparm -M get/set acoustic management (0-254, 128: quiet, 254: fast) sa mozete skusit pohrat s AAM. Mohlo by to fungovat pre vsetky disky ktore AAM podporuju ale sam som zvedavy. Okrem ineho su tam aj nejake nastavenia okolo
-D enable/disable drive defect management
-B set Advanced Power Management setting (1-255)

pre Hitachi
-H read temperature from drive (Hitachi only)

Okrem ineho hdparm umoznuje nastavit aj security u diskov co to zvladaju (obvykle u notebookovych diskov ale uz som videl aj u normalnych). Tzv. zaheslovanie disku, kedy disk nekomunikuje so systemom, dokym mu ten neda spravne heslo. Viem, ze to asi nik nepotrebuje ale je to len + pre disk ak to zvlada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Povedlo se - diky za fajn test. Samsung me velice prekvapil ;)
AAM lze (pokud to disk "povoli") menit pres HTOOL i v rezimu AHCI (intel 82801 SATA AHCI Controller)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Priste by urcite potesili i aplikacni testy ale i tak je to hezky test, diky! Pujdu do toho Westernu GP, od Samsungu mam mikrovlnku a to staci :-) WD u mne ve spolehlivosti za dlouha leta jasne vede, zatimco jeden pulrocni Maxtor 250GB PATA (jede 24h denne) ma uz ted ve SMARTU zvyraznenou polozku Spin Retry Count...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli si dobre vzpominam, tak AAM nejde nastavovat u seagatu nekdy od 7200.7 nebo 8 ... tenkrat se mluvilo o tom, ze seagate postrada licenci a tedy zrusil podporu... a pak se teda zase u novejsich myslim sem tam mihlo, ze podpora uz je, tak nevim.

Jinak k samsungu... mam ho teda radove tejdny, ale pres vsechny ohlasy (a troufam si tvrdit, ze je to tak pul napul) je VELMI tichej, jako datovy uloziste sympaticky rychlej (z puvodniho disku (WD 2500KS) jsem prenasel data kolem 60MB/s - realne v TC, driv jsem takovou rychlost mezi diskama neregistroval) a oproti starsimu seagatu (160, sata, 7200.8 ne .9, uz ma par let) vyslovene neslysnej i pri kompletni defragmentaci. Vibrace naprosto neregistruju, ale tomu mozna pomaha skrin - ale spis nejsou. Je dost chladnej i pri zatezi, aspon na dotyk. Oproti WD chladnejsi, oproti seagatu bych rekl nastejno - ale segate nebyl v tu dobu pod zatezi teda, takze to neni objektivni.
Osobne mam dojem, ze u samsungu je to skoro kus od kusu... jsou kusy vyslovene tichy, chladny a bez vibrace, a jsou presne opacny, ze vic hrejou, tichy nejsou a dost vibrujou.
Uprimne, kupoval jsem ho s tim, ze ho v nejhorsim po vikendu vratim... ale nenasel jsem duvod... snad leda ze tech 500GB neni az tolik (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Western Digital 1TB Caviar GreenPower už pár týdnů vlastním a jsem s ním vysoce spokojen. Jedná se o nejtižší a nejchladnější disk jaký jsem dosud měl k dispozici. A ten údajně "zoufale nízký výkon"? To je velmi relativní. Ten výkon je relativně nízký v porovnání s jinými 1TB disky, ale v praxi naprosto dostačuje. Rychlost tohoto disku rozhodně nevnímám jako nějaké omezení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na ten test 750 GB disků jsem zvědav, právě jsem jako spolehlivé a tiché úložiště dat koupil 2 ks HD753LJ do RAID 1 a do druhého počítače mám objednané 2 ks WD10EVCS (GP low noise).

Slyšel jsem, že u Samsungu je problém s tím, že hlučnost a vibrace jsou hodně rozdílné kus od kusu, to bohužel žádný jednoduchý test neodhalí.

S tou rychlostí u WD10EACS bych to neviděl tak tragicky, prakticky se neliší od WD5000ABYS (Caviar RE2).

Možná by bylo fajn u Westernů udávat kompletní označení, tedy třeba WD10EACS-00ZJB0, případně i revizi (01.01B01), různé varianty můžou mít různé parametry.

HDSentinel je šikovný program, který umožňuje nastavovat AAM i spouštět SMART self testy atd., (v beta verzi) umí také pracovat s disky připojenými přes některé USB a Firewire adaptéry.

Širokou podporu SATA/PATA disků připojených přes USB a Firewire má i Everest, i když ten "jenom" zobrazuje ATA a SMART parametry, např. teplotu disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V nadpisu bylo, že se jedná o srovnávací test. Tak se tedy ptám, kde je? Nebo je snad autor takový lamer, že testuje HD Tachem? To dnes dělají opravdu jen ti největší zoufalci, kteří ještě nezjistili, že disk má taky něco víc než mechanickou část. Jen pro vaší informaci - Hitachi P7K500 s přístupovou dobou 18ms a maximální rychlostí čtení cca 90 MB/s je v reálu rychlejší než Barracuda 7200.11 s přístupovou dobou 13ms a maximální rychlostí čtení 105 MB/s. Jakpak je to možné?
"Povšimněte si však podivně nízké rychlosti v burstu, tedy ve chvíli, kdy disk posílá na SATA rozhraní data z vyrovnávací paměti. Ani okolní disky nedosahují teoreticky možných 300 MB/s, nicméně Seagate mezi nimi vybočuje a jeho burst spíše odpovídá SATA 150MB/s rozhraní." - Možná to bude tím, že když nevyndáte jumper, tak jede v SATA 1.5 Gb/s režimu.
K závěrečnému hodnocení se nebudu vyjadřovat - je to asi jako posuzovat auta podle toho, jakou mají maximální rychlost (ta Formule 1 je super-auto, co? hlavně na cestu do práce).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi ze serie nestastnych testu od Davida Jezka, skoda, titulek me celkem zaujal..  Testy jsou povrchni a synteticke, skoda ze jste nemeli vic casu udelat nejake realne testy, a to bohuzel hlavne vc. zapisu.
Klidne bych ozelel britky slovni humor a mistrne slovni nuance atd. viz "Je to motiv pro navazující recenzi 750GB disků, ve které se mimochodem můžete těšit na břitký humor, mistrné slovní obraty a vůbec další jemné nuance projevů kolegy WIFTa a možná přijde i kouzelník (tedy dr. Carterová :-), ale pšššt, nikomu ani muk!"
Radeji bych strohe a suche cteni s lepsi informacni hodnotou bez "emoci", tak jak zde bylo odhlasovano.
Jinak vlastnim tento disk od WD, mam jej pripojeny pres USB box k notebooku,takze me rychlost prilis netrapila a sel jsem hlavne po cene. Z disku jsem prijemne prekvapen, presne jak se pise v recenzi,tak skutecne netobi, v USB boxu kde se mi bezne disky roztopily na vysokou teplotu je tento porad vlazy a to i kdyz disk pracuje. Co mi trosku nesedi je rozdil ve spotrebach, v praci oproti klidu jsem nameril rozdil cca 1W (a to u vsech HDD),ale mam take nekalibrovane meridlo,takze certvi na kolik jsou ty udaje spolehlive.. Meril jsem ale primo disk resp. adapter od USB boxu ktery byl pripojen do elektromeru. Takze pokud se tomu da aspon trosku verit, rozdil 1-2W cini kdyz disk naplno pracuje a zbytek wattu je rezie pocitace.
Znovu opakuji ze nevim jak je moc moje mereni presne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, měřit disky přes zásuvku je HODNĚ odvážné. Respektive není ani tak odvážné samotné měření - to je spíše jednoduché - ale odvážné je pak takhle naměřené výsledky publikovat. To je takový problém obětovat jednu redukci molex -> SATA a měřit přímo améry na jednotlivých větvích? +3,3V stejně žádný disk nepoužívá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No - s tou rychlostí v burstu u Seagate-u ... zrovna dnes jsem procházel nastavení svých disků - připlejch na nForce kšandách ... jeden disk je 300 druhej 320 (ta 320 je řada, která nahradila 300:) ).
Zajímavé je, že ta 300 má zapnutý SATA 150 (jsem línej sahat do bedny a přepnout rychlost :) ) a ta 320 má SATA 3G ... a výsledky jsou řádově trochu nad 150 MBps u obou ... ale jejich rozdíl bych přirovnal k měřící chybě;)... takže ... opravdu bude jedno jestli je to SATA I nebo II ...
 
P.S.: Mám rád tečky - tak doufám, že to někoho neštve, aby mě neházel do pytle s ládíkem ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

k tomu "lhani" vyrobcu v otazce spotreby disku
staci vzit v uvahu, co vlastne pred zdrojem merim
po prepoctu namerene udaje sedi s udaji vyrobcu
1) vyssi (nez uvadeny) odber v klidu
pouzity zdroj 550W s 80Plus certifikaci
ucinnost 80% plati pro urcity rozsah zateze napr. 20-90%
pri zatezi 80W jde o 15% cili ucinnost odhadem 70%
2) vyssi odber pri seeku
v klidu je zatez CPU, chipsetu, RAM mensi nez pri zatezi
napr. pro CPU jde o 3-7% viz "CPU utilization" v HDTach
plus samozrejme bod 1)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Eagle_not_registered: že by bylo lepší testování kladivem či hození do vody a který víc vydrží? ... připomělo mi to Crash-test Siemense M65 ... přejeli ho autobusem - to by se tu taky dalo uplatnit ... a výsledek? ... Disk xxx je skutečně hoden Vašich dat :D
 
(neber to jako popichování - jen mi to nedalo a o odlehčení se chci podělit s ostatníma :D )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ať nevypadám nespokojeně - jako pohled z čistě mechanického hlediska to nebylo špatné. Ono projet takový 4 disky je záležitost na celý den. BTW za přístup WD jsem vděčný - co sem čet, tak reálný pokles výknonu se až tak neprojevuje - zato spotřeba na polovině a hlučnost slušná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych doplnil, že WD RE (Raid Edition) je v 1TB verzi taktéž GREENPOWER, a hlavně, za RE disky se neplatí autorský poplatek, který podle dodavatele činí cca 150Kč u 1TB disků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

wift: diky za nazor, ja zrejme nakonec pujdu do toho samsungu, na cdr jste me nahlodali, na tomshardware me presvedcili naprosto dokonale :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to, co mě nejvíce zajímá a jistě i ostatní tam prostě není: Jak je to se spolehlivostí uložených dat? - otázka zásadní, co se stane, když se disk přehřeje - mě takto odešly do lovišť 2 Samsungy (200 a 120 GB), Seagate (200 a 120-EIDE GB) si toho přehřátí ale ani nevšimly. Jeden Seagate 200 GB má problémy s kontakty elektroniky disku - po demontáži a očištění ale zase jede.
Jak to bude, když disk postavím na bok a při štění/zápis ho shodim na placato - častý případ kutilů (tedy můj jistě ne ;-)) ....možností na test je vícero - výsledek jen z testovacího SW mě ale fakt moc nenadchne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Slaja

Kde že se neplatí autorský poplatek za Caviar RE?

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=51989
Autorský poplatek s DPH: 196,- Kč

http://pevne-disky.alza.cz/ekologicky-setrny-pevny-disk-western-digital-...
Poplatek - autorská odměna: 143,21 Kč (bez DPH)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vdaka za skvelu recenziu ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Eagle udělal machra, ale že by nám alespoň naznačil, jak to dělaj správný chlapi, to ne - škoda, myslel, jsem, že na svůj test naberu nějakou inspiraci.

>> Slaja:
Nerad bych ti kazil iluze, ale kde jsi přišel na to, že se z RE disků neplatí výpalné?

>> N:
Spolehlivost dat se pdle mě v tak krátké době, jakou na recenzi máme, nedá žádným způsobem zjistit. Nebo jestli víš, jak, dej vědět, já se přiznám, že by mě to také zajímalo. Nápad typu "přehřát disk a pak ..." ? pak co? zkusit, jestli jsou data čitelná? No, pokud by nebyla, to by to s takovým diskem bylo sakra špatné, to by se dalo bez potíží považovat za reklamovatelnou vadu.
Pokud disk postavíš na bok a za čtení ho shodíš naplacato, tak si můžeš po právu říkat "volšoveček" (ten, co má obě ruce volšový), protože to se prostě s disky nedělá a když ti takto odejdou data nebo celý disk, nemůžeš se tomu divit, nanejvýš disk reklamovat. Chceš-li odolný disk a plánuješ-li s ním švihat za chodu o tvrdou podložku, jdi do SSD a ne do kotoučáků :) Uvědom si, že my ty disky musíme po recenzi VRÁTIT - a to nejlépe ve stavu, v jakém jsme je obdrželi. Když budem ty disky ničit, tak se na nás příště firmy vykašlou půjčí nám kulový.
My jaksi nejsme výzkumný ústav.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Slaja:
Tak mně ani tak moc nezajímá, kdo to bez výpalného prodává, ale podle jakého předpisu se z nich to výpalné nemusí platit. Protože je-li disk prodáván bez výpalného, mohou nastat dvě možnosti:
1. Výpalné je v ceně tak jako tak započítáno a ty se o tom jen nedozvíš (prodejce není povinen informovat, kolik výpalné činí, to se jen po posledním zvýšení těchto poplatků začalo udávat, aby to lidem trošku vlezlo do povědomí - jak je vidět, vůbec nic to s nimi nedělá - dříve se výpalné také platilo, jen bylo menší a nemluvilo se o tom)
2. Výpalné není zaplaceno a někdo (nikoli zákazník) se dostává do křížku se zákonem. Této možnosti osobně příliš nevěřím, protože to je dost vo hubu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: jak píšu, žádný z distributorů (at*omputers, e*, a*tebis) tyto poplatky u RE disků neúčtuje. U všech ostatních disků jsou uvedeny a vyčísleny, takže podle nějakého předpisu to zcela určitě dělají.
Petr Souček: tak zrovna czech computer třeba u 1GB RE disku dává 36 měsíců záruku, přitom ho nakupuje s 60 měsíci záruky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: distributoři tyto poplatky nemají ani u SCSI a SAS disků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Málem bych zapomněl, díky za skvělou recenzi :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dik za recenzi - mam v planu koupit 750GB a pockam na vysledek recenze.
BTW: Ten WD Caviar bych tak nedrbal, proste je to disk pro trosku jiny ucely - osobne by se mi libil treba v NAS jako odkladiste dat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Slaja:
Četls článek o výpalném? http://cdr.cz/a/19160
"Pevné disky: za každých započatých 40 GB kapacity 10,- Kč. To platí pro nezabudovatelné do počítače. Ty v počítačích se daní jako vypalovačky, tedy 3 % z výrobní nebo nákupní ceny."
Nikde není psáno, že má jakýkoli pevný disk na výpalné výjimku. Platit by se mělo ze všech, jen (obecně řečeno) z externích se platí podle kapacity, z interních podle ceny. Pokud to někdo neplatí, porušuje zákon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No v testu rozhodně chybí test rychlosti zápisu to je docela důležité v recenzi. Jestli je použit HD Teach nebo něco jiného to mě přijde trochu zbytečné se o tom hádat. S tou spotřebou to bych raději vynechal to absolutně nic neříká a je to úplně k ničemu takovéto měřené před zdrojem když je tam i zátěž cpu a chipsetu, rozdílná účinost zdroje při jiné spotřebě, malá přesnost wattmetru. To bych vynechal působí to amatérsky a nebo bych zvolil test ve formě že bych si udělal nějakej kábl kterej bych přeřízl dal na děj banánky a na každou napájecí větev dal ampérmetr a z toho se lehce zpočítá ze skutečného napětí větve a proudu reálná spotřeba - teda pokud nepoužiju měřák za 150Kč ale raději nějaký Metex. Ale vlastně i ten měřák za 150Kč by měl větší přesnost... Takže bych na testech trochu zapracoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Slaja co ti rika polozka v acte C Copyright 125kc u zminovaneho WD disku? nebude to naaahodou "autorka odmena"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krevety: ano máš pravdu, jumper, tedy spíše mikroskopický jumpeříček, jsem zjevně přehlédl, naštěstí Barracuda se do 100megy ještě nevracela, takže jsem disk přeměřil a v recenzi tu pasáž opravil. Díky za upozornění, donutilo mne ještě jednou se na disk podívat. Berte to tedy prosím jako ukázku, že i redaktoři jsou pouze lidé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SatMa: viz diskuze
WIFT: máš pravdu, vyhláška 488/2006 žádné vyjímky nepřipouští, nevím, podle čeho to distributoři neúčtují... Zeptám se jich, jak na to přišli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SatMa: mě coby prodejci se v acte u Caviaru zobrazí autorský poplatek, u RE nikoliv. Obdobně u ostatních distributorů. Na at*omputers vidím i bez nalogování autorský poplatek jen u Caviaru, u RE nikoliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kluzo: mozno, ale vsimni si ze podla testu teploty a spotreby je to meranie uplne koherentne a vykazuje znacnu presnost. Na meranie realnej spotreby disku optrebujes styri neracie pristroje, vies o tom, ze? (pripadne 6 ak ma disk zavedene aj 3.3V napajanie)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K příspěvku "Kluzo1 @ 80.95.254.1 - dnes, 21. února 2008, 09:14" ještě musím dodat že jsem myslel napájecí kabel přímo k disku, udělat si ho z nějakého prodlováku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jojo2: U molexu potřebuješ dva přístroje na 5V a na 12V (zem měřit samozřejmě nepotřebuješ) a u SATA napájení je pokud se nepletu navíc jen 3,3V? takže by to byli 3 přístroje ale o tom by se dalo polemizovat jelikož například tady na stole mám ležet zdroj eurocase (samozřejmě vadný - jak jinak) a ten má jen 2x zem a 2x živý drát ve stejných barvách jako normální molex takže zřejmě jen 12V a 5V takže disky zřejmě ani ty další větve nepotřebují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Samsung nabízí Hutil formou ZIP archívu, budete potřebovat něco z čeho nabootujete DOS, Samsung neposkytuje bootovací image (na CD image, který mají na webu se nachází stejný obsah jako v tomto ZIPu)"

http://www.samsung.com/global/business/hdd/support/utilities/Support_HUT...

a hned navrchu
Hutil 210 (For FDD).exe (Size : 437 KB)
Hutil 210 ISO (For CD ROM Drive).zip (Size : 1.5MB)

V tom druhom zipe je ISO image velkosti 2.3 MB, staci napalit a nabootovat. Na vlastnej kozi overene cca pred dvoma tyzdnami pri resuscitacii jedneho 500 GB Samsungu, bohuzial neuspesnej :-( .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Slaja:
Ono by to ještě mohlo být tak, že se ten poplatek platí až při prodeji koncovému uživateli, což ve velkoobchodech typicky nebývá. V takovém případě ale stejně nechápu, že to v jednom velkoobchodu jednou s výpalným je a podruhé nikoli.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavy vyber tematu pro recenzi. Samotne provedeni by chtelo trochu vice zamerit na realne pouziti nez jen syntetiku.
Ale k veci. Zde opevovany samsung neni zas tak uplne supr a oceneni si nezaslouzi. Mam jeden v domacim serveru kupovanej pred vanocema a az o neco pozdeji jsem narazil na velmi negativni reference ruzne po netu. Predevsim se jedna o newegg.com, kde majitele referuji o neskutecne zmetkovosti (http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822152102)...jeden za vsechny :

Pros: None. The drive doesn't work long enough to show any pros.
Cons: I have 12 of these. They are all defective. Constantly go off line. Called NewEgg and Samsung both about the issue. Newegg says they will replace or refund with Samsung's authorization. Good luck getting that. I have yet to get a response from Samsung as to what they intend to do. And yes, the utility (HUTIL) reports tons of errors, whether that is right or wrong.
Other Thoughts: You don't want to know my other thoughts, trust me.
Kdyby jedna zmetkova dodavka...ale zda se, ze je to pomerne rozsireny problem u tohoto vyrobku. Naprosto jednoznacne lze problem identifikovat a najit pomoci utilitky od samsungu HDutil, ktera byla ostatne predstavena i zde v recenzi. Tato utilitka od samotneho vyrobce disku najde velke mnozstvi ECC errors na ne zrovna malem poctu techto hdd. K tomu jeste jeden zajimavy komentar: A couple of reviewers commented "The current Samsung HDUTIL 2.10 drive diagnostic does not support this drive correctly, it will detect errors where none exist". But they did not specify HOW they came to this questionable conclusion. Based on the high failure rate and the fact that some get no HUtil errors, this conclusion is premature. There has been no official comment from Samsung. The fact remains that most of these drives fail the manufacturer's own diagnostic.
Ja osobne kdyz se podivam pres smartctl na disk tak se tam krome standartnich polozek objevuje i tato: 195 Hardware_ECC_Recovered 0x001a 100 100 000 Old_age Always - 901095
A to cislo stale roste. HDutils jsem nepouzil, ale ruzne jsem testoval zapis + plnej format ve win a zadnej problem jsem nezjistil az na ty ecc errors ve smartu. V kazdym pripade je 931GB dat prilis velke mnozstvi na to, abych jen pokrcil rameny a smiril se s jejich ztratou. Az budu mit dalsi disk (pravdepodobne WD 1TB RE2) tak tenhle pujdu vyreklamovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kluzo1:
Přesně. Tohle měření "spotřeby" disku je stejně věrohodné, jako kdybych výkon hifi zesilovače na bednách měřil při různě vytočeném volume odečítáním bytového elektroměru.....a bohužel je tam těch věcí víc, rychlost udávaná Tachem taky není jen o disku ale o celém řetězu. I ty decibely se mi úplně nezdají, jestli je snížení z 36,1 na 35,5 dBA velmi výrazně ztišení, bych se divil......

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Asi byste se meli venovat necemu jinemu nez testovani disku:
- k cemu merit spotrebu disku, kdyz i merite pred zdrojem?
- jen synteticke testy
- autor se moc neorientuje v problemu:
a) k cemu mod disku kdyz prijdem o kapacitu ?
b) neprojde ani jumpery

atd..

Tady uz nejde o jedno pochybeni, ale male znalosti recenzovane problematiky ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pan Zvedavy:
a to je u jakého disku? Protože já mám doma už přes rok pětistovku v usb škatuli a zatím drží....ani smart zatím nic nehlásí.....Pravda, nemám jich 12, takže třeba mám kliku....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajimavost kdo z nas tu prodava HW, jake mate zkusenosti za posledni roky s jakym vyrobcem?
Ja za toto obdobi prodal odhadem pres 50 disku od WD (do sestav) a neresil jsem jedinou reklamaci, za toto stejne obdobi jsem prodal i par (max. 5ks Seagatu) a jeden se mi vratil, coz ale k nizkemu poctu prodanych ks nejde povazovat za smerodatny udaj. Tak jsem se chtel zeptat kolegu z branze, jak jsou na tom oni. Asi ani nema smysl aby na toto reagoval bezny uzivatel co za zivot koupil 10ks disku a jeste od ruznych vyrobcu.
Jinak jeste k tomu testu, skutecne jako "basic test" budiz,ale jinak ty testy spotreby jsou vazne o nicem. Bavime se tu o mereni spotreby disku a merit ji spolu s PC ktere pri testu taky pracuje a zvysi se tim odber, je totalni nesmysl a tim padem je jasne ze to nekoresponduje s udaji od vyrobce ani v jednom pripade. Navic levnym elektromerem toto ani zmerit nelze, jak uz jsem psal vcera,tak i kdyz zkousim merit jen odber (rsp. rozdily v odberu) USB boxu, tak se mi u vsech disku vc. GP od WD pohybuje rozdil mezi 1-2W, coz si myslim dost maly rozdil na to, aby to obycejny elektromer ktery je vhodny tak spis na mereni spotreby lednicky, pracky, vysavace apod zmeril. A nemluve o tom ze disk by se rozhodne mel merit primo za zdrojem.
Ale i tak bych redakci doporucil na dalsi testy spotreby poridit nejaky lepsi merak s vyssi citlivosti, nemyslim si ze bude stat vic nez 5-10tisic kc a ve Vasich testech se Vam rozhodne neztrati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sengy: dlouhodobě je to u nás mezi WD a Seagate +- stejné, jiné moc neděláme. Letos ale byla zásilka 5ks Seagate 500GB IDE, šla obratem celá do reklamace, holt se nepovedly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo s kapacitou dneska problem neni, spis je problem jak zalohovat 1 a vice TB v domacich podminkach.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

t2000: Druhým 1TB diskem v RAID1?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám v práci asi 150PC které se průběžně obměnují (různé disky), soukromě jsem stavěl taky nemalé množstí PC, ve svém jich mám narváno hned 7najednou a osobně mám nejraději WD i když tento WD v testu mě teda moc nepřesvědčil asi bych si vybral tentokrát jiný. A výsledek mé praxe? Dva vadné didky - jeden ještě IBM Deskstar 60GB co jsem vyreklamoval a jeden WD co mě vylítl šuplík z PC když jsem ho přenášel a práskl sebou o betón. Takže hlášky jakou měl jsem 10 disků a 5 jsem jich z toho reklamoval se mě zdají podezřelé. Já nejvíce vyměňoval a reklamoval zdroje a kupodivu taky paměťi které působyli pády woken. Na první pohled funkčí ale při otestování pomoci SW měli chyby a po výměně wonkna najednou šli - což je zajímavé mnoho lidí asi nenapadne si prověřit ramku při pádech systému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kluzo1: nevim jak je na tom WD dneska, ale pred 2 roky jsem jich ve firme vyhazeli asi 40, kdy odesly totalne, dalsich 30 funguje dodnes, ale maji neprijemny pistivy zvuk, patrne loziska motorku v haji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

salja: RAID1 neni zalohovani. Myslim tim skutecne zalohovani na pokud mozno bezmechanicke medium.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

t2000: bezmechanické médium je co? páska? CD/DVD/HDDVD?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

t2000: No já ve firmě jsem 10let s těma 150ti obměňovanýma PC a nic a to přávě propaguju spíše WD ale časem tu byla zastoupena snad každá značka i ty málo známé. Je fak že mohu potvrdit že některé WD se mě zdají časem že jsou podivně hlučné ale ne při čtení ale jakoby motor co otáčí diskem ale tím že sám si domu kupuji z 90% jen WD tak nevím jak jsou na tom jiné značky (uživatelům ve firmě nestrkám hlavu do case) a zda si to jen nenamlouvám tím že dříve byli prosě jen hlučnější než dnes. Ale i přes ten zvuk disky stále jednou. Například zhruba od roku 2002 chodím s WD 200GB každej den z práce a do práce v interním šuplíku a mimo hlasitého motoru máká bez problému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

t2000: v domácích podmínkách, v ceně třeba do 10kkč mě fakt nenapadá, jak jinak odzálohovat 1TB, než na další 1TB disk.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

slaja: no sak proto rikam ze je to podle mne docela problem.. Kapacity disku enormne predbehly moznosti zalohovacich medii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Bubik @ 84.244.84.26 - dnes, 21. února 2008, 11:04
Kluzo1:
Přesně. Tohle měření "spotřeby" disku je stejně věrohodné, jako kdybych výkon hifi zesilovače na bednách měřil při různě vytočeném volume odečítáním bytového elektroměru...."

Co navrhuješ ? *upravenou molex přechodku ?

*Rozšvihnutá vejpůl, na cestě dva ampér měřáky pro každou větev napětí jeden, za měřákem kondíky pro eliminaci odběrových špiček (které běžné měřáky moc nepoberou).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ja naopak mereni spotreby chvalim. Co na tom, ze se meri zaroven zvysena spotreba CPU - dulezite je, ze ty cisla jsou srovnatelny a tak maji vypovidajici hodnotu. Sice se nedozvime, kolik zere samotny disk, ale da se z toho odvodit, o kolik vic sezere pocitac, kdyz tam ten disk zapojim - a to snad cloveka zajima....
Matyas

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

t2000: otázka je, kdo z domácích uživatelů zaplní 1TB vlastní jedinečnou tvorbou. Myslím, že vlastní tvorba uživatele bude v pohodě odzálohovatelná na CD/DVD. Ve firmě tam těch jedinečných dat bude určitě víc, tam se ale taky dá nabídnout např. tape autoloader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Slaja ? 194.108.44.xxx - dnes, 21. února 2008, 12:47
t2000: otázka je, kdo z domácích uživatelů zaplní 1TB vlastní jedinečnou tvorbou...."

To je otázka. Ale zálohovat se muší. Například já zálohuji celé sites (typický zálohovač internetu - je fajn vyhledávat na desktopu v čistých informacích bez "google balastu" čekání a pod.) k sobě a pak na zálohu zálohy. Proto nakupuji disky po dvou ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Poen: ano upravenou přechodku na molex či sata s banánkama uprostřed, v proudovém nárazu probém nevidím disk má řádově jednotky ampér, měřáky jsou běžně na 20A a s nárazem se u nich musí počítat. Problém by spíš mohl trochu nastat s tím že takovej běžnej multimetr není stavěn na měření proudu třeba po dobu 10ti minut často v návodu najdeme upozornění že proud by se neměl měřit déle než 1 minutu ale ta doba záleží na hodnotě toho proudu takže když při 20A to bude minuta tak při 2A nebude problém delší čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně HDD Samsung : měl jsem dva, jeden odešel do kytek sám a totálně (to možná i tím teplem, ale je divné, že shodný Sagate nad ním si doteď nestěžoval), druhý kousek začal vykazovat BAD bloky - ale ty dokázal najít jen Win98SE, Win2000 a WinXP našly prd. a tvářily se jářku netečně, NDD32 ty bloky našel také. Samsung šel na reklamaci, a pak mi to raději už sami vyměnili za Barracudu 200GB - Od té doby Samsunga nemusím... ale že by se už zlepšili?
Ohledně spolehlivosti sem vždy disky masíroval týden max. 2 týdny (...dávám bolševikovi rok, max. 2 roky =)) ), pak to sjel a když byl OK, byl jsem spokojený (pár roků zpět). Jak na to ale ted už nevím, technologie pokročila. Šak vy tam na to něco vymyslíte, ale testovací SW mi s tím nikdá nepomoh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skvela recenze, diky. Po Samsungach uz jsem pokukoval drive, ale tohle jsou vynikajici informace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Logik: kdyz pomineme to ze recenze byla o spotrebe disku,tak mas sice pravdu,jenze se domnivam ze ta hodnota nebude na ruznych konfiguracich stejna a nejakej ten watt v rozdilu se urcite objevi...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Poen: měření proudu na tvrdém laboratorním zdroji. Měření hluku v komoře. I to je pro cdr těžko dostupné, nehledě na měření rychlosti zápisu či rychlosti seeku. Jak bylo správně podotknuto, nejsou výzkumný ústav.
 
Takže asi nechat jak je, spíše jen si dát pozor na chyby typu jumper......
 
 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Bubik:
Jumper byla vskutku hrubá chyba, kterou omlouvá snad jen fakt, že to bylo v recenzi již opraveno.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bubik: vyzkumak sice nejsou,ale provadet mereni elektromerem za par stovek ktery navic k tomuto neni vhodny (ani na mereni rozdilu v radu jednotek wattu), to uz je jednodussi opsat opsat udaje z datasheetu vyrobce, kterym se snad da za danych okolnosti vic verit ne ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moc hezký test! Díky! :)
Pro příště se přimlouvám za měření i za použití programů ATTO Disk Benchmark (měří závislost přenosové rychlosti na velikosti bloku dat), HD Tune (pěkné 2D grafické zobrazení seeku a umí jinou formou i měření závislosti rychlosti přenosu na velikosti bloku dat) a DiskSpeed32 (přesné zobrazení čtecí rychlosti po cylindrech, blok dat natvrdo 32 kB). :)

Vlastní zkušenost - 2x Samsung 500 GB HD501LJ, rozdíl mezi datem výroby je cca 3 měsíce, novější kousek je však při zápisu i čtení o 5 MB/s pomalejší... Nějaké vysvětlení? Napadá mě jedině AAM, což ještě prověřím.

Jinak s HDD Samsung 4,3 GB, 80 GB, 120 GB i 500 GB zatím samé pozitivní zkušenosti. ;) Tiché, netopí, spolehlivé.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mě napadá, že je škoda, že jste neměřili rychlost zápisu, což je také velmi důležitý parametr. A také jste se mohli podívat na SMART parametry, např. pomocí MHDD32 či SMARTUDM z UBCD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 WIFT: Nemusím ti nic naznačovat, protože moc dobře víš, že dobré tipy najdeš v mých recenzích disků na SHW, které se, mimochodem, staly etalonem pro porovnávání disků v ČR. A taky moc dobře víš, že mám pravdu - testovat disky jen syntetickými parametry bez uvážení vlivů firmware a bufferu je velice drsný amatérismus, za který by se v dnešní době autor s alespoň minimem znalostí strašlivě styděl. Automobily se taky nehodnotí jen podle maximální rychlosti (to jsme dělali jako děti, když jsme koukali na tachometry, ale jak jsme dospěli, tak jsme zjistili, že je to relativně méně podstatný parametr), digitální fotoaparáty se nehodnotí jen podle počtu MPixelů, mobilní telefony se nehodnotí jen podle hmotnosti atd. Je smutné, že autorova neznalost vedla až k zavádějícímu vyhodnocení, které se opírá o zcestné způsoby testování.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Eagle_not_registered: Mě osobně takovéto syntetické testy vyhovují daleko více, protože jsou to exaktně změřená čísla za jasných podmínek. Prostě graf průběhu otáček motoru a jeho kroutící moment, úroveň hluku v interiéru, spotřeba paliva, popř. zrychlení z 0 na 100 a podobně. ;) Tento test je podle mého názoru více nízkoúrovňový. Že se dají tyto čísla rozmělnit do jiných čísel nějakým praktickým testem v Office programech, rozbalování ZIPu či defragmentací mě už nijak netankuje. To by se snad dalo přirovnat jízdím vlastnostem podvozku, ale nevím. Chybějící měření rychlosti zápisu je však ostuda.

PS: Na UBCD je pár velmi šikovných utilitek, kterýma se dají z disků dostat velmi zajímavé informace. Redaktoři cdr.cz by z nich mohli udělat pěkné srovnávací tabulky a provést jejich analýzu a vyšvihnout se tak nad veškerou konkurenci. ;)

PPS: OT nápad - redaktoři vyzvou své zkušené a znalé čtenáře ke spolupráci na článku, např. testu HW, aby přesně věděli na co se zaměřit, co čtenáře zajímá a jakým nástrojem či postupem to případně co nejvěrohodněji zjistit. Taková jakoby alfaverze článku někde ve zvláštní nenápadné sekci "připravujeme". Po provedení měření udělat betaverzi, nechat zkritizovat, napravit přehmaty, případně doplnit o další testy vyplývající z dosavadních výsledků no a po korekturách vydat jako final a s klidným svědomím čelit útokům nespokojenců, nebo spíš nadšených spokojenců. ;) Často se stává, že je testovaný HW vrácen a není vyzkoušena nějaká moc zajímavá věc, co nikoho normálně nenapadne (a nemyslím teď nechat padat disky z boku ba plocho :D), anebo je použit nástroj zastatalý a překonaný... Mno, nechte si to projít hlavou, WIFTe a spol. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dobrý den,
chtěl bych se zeptat,
je hitachi feature tool funkční i pro zapojení disků do raid pole (2+0 raid), zkoušel jsem to a nenajde to žádný disk, je nějaká alternativa která to umí, chtěl bych ztišit disky, mimochodem při vypálení bootovacího cd nerem se nenabootuje nic, při vypálení programem ImgBurn se program nabootuje v pohodě,
děkuji MH.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

2DuckDaffy: Problém je, že u moderních disků je vliv firmware a bufferu tak velký, že mechanicky pomalejší disk může být celkově rychlejší. Nejde o interpretaci změřených údajů do nějakých funkčích závilostí, jde o přidání dalších parametrů testu! Parametrů s obrovským významem, které nebyly otestovány.
Např. testovaná Barracuda je čistě průměrně až podprůměrně rychlý disk - její skóre 25 bodů v H2BENCHW měly už dnes několik let staré disky. Naproti tomu např. Hitachi 7K1000 patří mezi nejrychlejší - skóre kolem 30 bodů. To je rozdíl výkonu 20 % ve prospěch Hitachi. Uživatel má šanci toto při náročnějších diskových úlohách poznat. Článek naproti tomu vyznívá tak, že Hitachi je pomalý zastaralý koncept a že Barracuda je hned po Samsungu nejlepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Eagle:
Vliv firmwaru? Vliv bufferu? A nechtěl bys, abychom zjišťovali vzdálenost hlaviček od ploten (může to mít vliv na data při pádu disku na bok) nebo testovali vliv postavení hvězd (kdoví, na co to může mít vliv)?
Zkus přijmout, že nejsme výzkumný ústav a že nás nečtou výhradně plešaté hlavy lidí, jejichž tituly začínají na Ing. a končí tam, kde si to ani já nedovedu představit. Snažíme se to psát pro lidi a i tak to testujem. Ano, můžeme se bavit o tom, že některé metodiky vylepšíme, ale zase až tak brutálně bych to nežral :). Nechceme z toho dělat dizertačku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 WIFT: Tak pokud máte problém se spuštěním pár aplikačních testů jako H2BENCHW nebo PCMark, pak asi není moc důvod snažit se disky testovat. Nejsou to dokonalé testy, ale na rozdíl od HD Tachu a podobných jednoduchoučkých, nic neříkajících testíků aspoň napodobují reálnou práci programů se soubory, a tudíž jsou schopny změřit, jak se disk opravdu bude chovat v reálném nasazení. Na to, abyste byli schopni spustit pár EXE souborů není potřeba mít vystudovanou FJFI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> Eagle:
No konečně něco, čeho se dá chytnout - konstruktivní připomínky. Beru si to k srdci a zkusím s tím něco pro příště udělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CD-R: "To jen tak mezi řečí dává ~43 Kč/film ? kolik že to stojí 8,5GB DVD DL médium?" A co tím chtěl jako autor říci? Ten Philips+R 8x stojí cca 32,- Kč, což je o třetinu levnější... ale jako skladiště filmů je terradisk ideální a až ještě klesnou ceny :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by me zajmalo kde jste vzali ty ceny disku kdyz pisete ze ceny jsou s dph.
Ja jsem koukal na stranky 100megy odkud mate zapujceny seagate a maji ho za 6685,- to je o temer 1200 drazsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oprava clanku: SAMSUNG poskytuje aj ISO archiv bootovacieho CD!
http://www.samsung.com/global/business/hdd/support/utilities/Support_HUT...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stručně jsem porovnal disky WD GP a WD GP RE, oba stejné velikosti 1000GB. Teoreticky a dle specifikace disků která byla zde na cdr (http://cdr.cz/a/22866) by měl být WD GP znatelně rychlejší (rychlost přenosu dat až 144MB/s). Skutečné rozdíly mi ale připadají zanedbatelné. Takže výsledky testů. HDTACH: Přístupová doba GP15,3/RE 16, rychlost čtení GP 60,3/RE 63. ATTO: Zápis GP 59,6/RE61,5, čtení GP59,5/RE60,4. Třetí test byl PCMark05 a tady GP získalo u testu HDD 5899 bodů a RE 5815 bodů. Hlučnost disků je cca. stejná, zahřívání také. Nevím ale, co si mám myslet o naměřených hodnotách a té nově upravené rychlosti přenosu dat ve specifikacích...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To WIFT: No nechte třebas ten disk defrafmentovat a současně z něj tahejte data, pak různé kombinace...jen ať hlavičky cvrlikají, no a když přitom třeba po pár hod. s diskem něžně zatřepete - to musí vydržet, musí jet bez chyb. Pak test povrchu disku spolehlivým SW (Windousy ale odhalí velké prd, takže něco důvěryhodného). Ještě disku neškodí, když se občas změní jeho poloha (naležato, nastojato ...)...škoda, že by to asi trvalo moc dlouho :-(
....a nechci poučovat, to jen návhr, jak více do hloubky - disk se tak přes nijak nepoškodí, jen je třeba ověřit udávané parametry ;-))
Přec jen, co je mi platné, že je rychlý a tichý, když nejsou data v bezpečí a že už to je sakra moc dat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> N:
Jo, s defragmentací už počítám :). Co se týče testu odolnosti, tak nad tím ještě budu hodně přemýšlet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

N: No nevím... nemužeme jako čtenáři přece očekávat že budou dělat takové opičárny s diskem když ho musí zřejmě vrátit funkční, to by jim k otestování asi nikdo další HW nepůjčil kdyby si tu přečetli co s ním vyváděli... A likvidovat kvůli tomu 4x 6tisíc to je trochu škoda ne? Tolik zase ty reklamy a dobrovolné předplatné asi nevynáší byh řekl...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

__Petr__: Ta cena opravdu nesedí, odpovídá zhruba ceně bez DPH a ještě pozor 100mega je velkoobchod takze ještě provize koncového prodejce k tomu! Ale na druho stranu 100mega je pomalu dražší než jinde maloobchod .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2WIFT, Na testování životnosti existují zrychlené metodiky okolo kterých je poměrně složitá teorie. Takže ano jde otestovat životnost. Podmínou je několik obětovaných kusů od jednoho typu aby byl výsledek vypovídající, stačí deset. :-)

"Bubik @ 84.244.84.26 21. února 2008, 15:17
Poen: měření proudu na tvrdém laboratorním zdroji."

ATX zdroje jsou na měření disku tvrdé až až, jejich schopnost dodávat proud leží vysoko nad tím co může disk potřebovat.

"Kluzo1 @ 80.95.254.1 21. února 2008, 13:02
Poen: ano upravenou přechodku na molex či sata s banánkama uprostřed, v proudovém nárazu probém nevidím disk má řádově jednotky ampér, měřáky jsou běžně na 20A a s nárazem se u nich musí počítat. Problém by spíš mohl trochu nastat s tím že takovej běžnej multimetr není stavěn na měření proudu třeba po dobu 10ti minut často v návodu najdeme upozornění že proud by se neměl měřit déle než 1 minutu ale ta doba záleží na hodnotě toho proudu takže když při 20A to bude minuta tak při 2A nebude problém delší čas."

Mluvím o provozním kolísání proudu které měřák nepobere kvůli pomalému vzorkování hodnot (a jeho kompenzaci), běžné multimetry jsou pomalé.
O zahřívání snámacího R bych se nebál, upozornění se týká měření proudu na síťovém napětí ~230V (zvláště při mění odběru zařízení odebírající desítky ampér) kde je celková výkonová ztráta na snímacím R už značně větší než bude na 5V/12V. IMHO
Kdybych chtěl i toto menší zahřívání eliminovat můžu snímací R chladit přez izolační návlek (snímací R je kus silného odporového drátu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ceny jsou v pořádku, jsou určeny průzkumem skrze řadu českých webshopů, kde disky zhruba za tyto ceny koupíte (někde dráž, záleží i na dolaru atd).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2N: Něžně zatřepete ?

Mě se už kolikrát povedlo za provozu do počítače pořádně kopnout. Tj. disk dostal víc než "něžnější" ránu. Takové a podobné provozní kopance by měl podle mého skromného názoru HDD zvládat bez újmy na zdraví. Odvahu, proklepávat a sledovat S.M.A.R.T. parametry. :-)
Takový test bych ocenil více než test rychlosti. Třeba bych se konečně dozvěděl které disky mají opravdu funkčí protiotřesový systém. Rychlost už pro mě nakonec není dnes to nejdůležitější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to použít také aplikační testy, pokud to má být pro redakci jednoduché, tak alespoň PCMark. Pak typicky nebude WDC vůbec tak pomalý a naopak Seagate se propadne. Aplikační výkon je to, co je pro reálného uživatele podstatné, syntetika je na nic ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To Kluzo1: ...to nésou opičárny, lebršto čirá praktická stránka práce s diskem za x let...sem tam se šťouchne do kopmu, občas se poposune, něco na něj spadne atd. Vždyť pár G odolnosti to má i za provozu, teda, pokud s ním v ruce decentně zatřepu a on to nevydrží....co si oněm myslet, psát netřeba. A když to vše vydrží a na plotnách 0 BAD bloků, je to potěšující zpráva ;-).
A líp jakýkoliv test a měření, než žádné. Prostě otřesy k disku patří a musí jich za svůj bídný život vydržet hafo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poen: Ten stejný problém je však i u metody která byla použita v testu. Toto je asi nejpřesnější možné řešení pokud chci v jejich podmínkách dojít k výsledku s běžně dostupnými prostředky. Toto je věc která se dá zohlednit a zaokrouhlit přecejenom nikdo to asi nepotřebujeme přesněna miliwatty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Kluzo1, pokud jsem se nepřehlédl tak metoda v testu je plna rušivých elementů, je katastrofální, směle se může poměřovat co do kvality s hádáním počasí které bude za týden dle mračen. Ale když to nekomu stačí... já raději při svých kalkulacích nadále použiji hodnoty z datasheetu. Nadruhou stranu musím uznat že v nuzných podmínkách bych ji použil taky. Nabízí se zvážit možnost spolupráce s někým vybavenějším. V každém městě existují zvláštní jedinci... jako Eagle...

PS: Z kvalitního měření spotřeby v kontrolovaných podmínkách na například desíti kusech by šla odhadnou i kvalita výroby/součástek. Pokud by byl rozptyl spotřeb široký dá se očekávat nevalná. U takových disků by pak šlo počítat i s nižší životností. Takové kejle ovšem už vyžadují laboratorní vybavení. IMHO

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Poen:
Kdybys byl prodejcem hardwaru (včetně disk), obětoval bys pro nás na recenzi od každého druhu deset teráčů (tj. nějakých 40 disků, každý v hodotě zaokrouhleně řečeno 5,5 litru, čili dohromady železo za čtvrt mega)? Pokud ano, obdivuji tvou štědrost, která by byla mezi prodejci naprosto unikátní. Vzhledem k tomu, že něco takového považuji za naprosto nepravděpodobné, myslím, že není problém se spokojit se slovy "to nejde".

Ještě jedna věc: K měření spotřeby by byly podle mě úplně ideální "hodiny před barákem ve sloupku", protože je to přesně to, podle čeho se počítá, kolik za to zacvakáš. O nic jiného přitom nejde. Domnívám se, že kotouček elektroměru také nemá cukaturu podle přesných výkyvů v reálném odběru (nereaguje tak rychle) a běžně dostupné měřáky bych zařadil s přesností přibližně tam, kde jsou právě tyhle "hodiny".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2WIFT, Nesouhlasím s tebou. reálná spotřeba disku (vzorku x kusů) je dobrá na odhad kvality, pak je směrodatná pro návrh chlazení. Pokud někdo buduje raid bude ho kvůli teplu zajímat reálná průměrná spotřeba.
S cenou provozu za celý počítač máš možná pravdu ale ta snad netestovala ne ?

ad Oběti, Ano kdbych byl prodejcem ale jakým ? pokud bych byl velký dovozce takový test by mě zajímal HODNĚ a obětoval bych, minimalizoval by totiž moje ztráty utopené v reklamacích. Pokud bych HDD obchodoval v desetitisícových objemech není co řešit. Ale já nejsem dovozce a skutečný dovozce to třeba vidí jinak (je tu možnost některého se optat ..(?!)). Pokud mluvíme o malém prodejci je to jak říkáš.
Ještě poznámka. Do ceny "oběti" se nepočítá marže, na účel prodeje si objednáš jiné-další disky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Poen:
Re: "Pokud někdo buduje raid bude ho kvůli teplu zajímat reálná průměrná spotřeba."
A není lepší rovnou měřit tu teplotu?

Jinak s tím testem spolehlivosti jsi mi, po pravdě řečeno, nasadil brouka do hlavy. Já bych strašně rád takový test udělal, taky by mě zajímalo, co disky ve stkutečnosti snesou. Ale když si vzpomenu, jak jsme dělali testy USB flashek - http://cdr.cz/a/17373 - a jaký byl neuvěřitelný problém přesvědčit prodejce, aby nám darovali pitomou fleshku na přjetí autem ... tak opravdu nevidím ani špetku naděje, že by se nám něco takového poštěstilo s pevnými disky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim s WIFTEM co se tyce testovani odolnosti disku oproti narazum. To se vazne bude firmam co delaji zapujcky moc libit, kdyz si tu zacnou hrat na vyzkumak. Nemluve o tom ze k cemu to beznymu smrtelnikovi je ? Kazdej snad vi kdo se v IT pohybuje ze k takovymu zarizeni se nechovam jako prase a kdyz ho nosim v boxu, davam si pozor, kdyz ho mam na stole v PC, tak nemlatim vzteky do klavesnice jako cholerik. Jasne, chapu argumenty ze se to nosi i v 17" a vetsim notebooku,ale znovu plati to jak se k tomu chovam.
Jak to kdosi psal o vydrzi disku, je treba mit na pameti ze je to proste jen elektromagneticke zarizeni a myslet si ze na to ulozim sva cenna data ktera mi tam vydrzi, to je hodne naivni predstava. Muze se disk jevit jak spolehlivy chce, zakon schvalnosti je zakon schvalnosti. Disk muze samovolne odejit, muze vyhoret zdroj tak sikovne ze ho odpali (ale to se da vetsinou resit vymenou elektroniky),pak tu mame dalsi faktory jako jsou viry apod. Vzhledem k cene zachrany dat z havarovanych HDD, pokud mi na disku skutecne zalezi, tak koupim radeji dva kusy a na ten druhy cas od casu udelam zalohu a ODPOJIM.
Idealne pres USBox, kdyby nam zrovna vybouchnul ten zdroj.. :)
Chapu ze se na tento nazor najde urcite milion argumentu proti, nicmene ja toto osobne povazuji v dane situaci za nejlepsi reseni a presne takto ho prezentuji i svym zakaznikum..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Sengy, samozřejmě se nechovám k počítači jako prase jenomže, drobným incidentům se nevyhneš, realita je realita, myslím že ťukancům se nevyhne nikdo. Výrobci HDD inzerují jakousi odolnost tak se přímo nabízí ji proklepnout (heh). Ještě když nám k tomu pomáhají a dávají do disků self diagnostiku (S.M.A.R.T.). Testovat skutečnou životnost taky není od věci na tom se snad shodnem.
Možnost selhání pro vadu je tu vždy a má nějakou pravděpodobnost která se odvíjí mimo jiné od kvality výroby na kterou bysme si právě testem (viz v postech níže) trochu posvítili.
PS: Dva kusy jak jsem už níže říkal kupuji :)

2WIFT, "A není lepší rovnou měřit tu teplotu?"

NE

Teplota ti přece nic neřekne o celkovém množství tepla (které odpovídá odběru ve formě elektřiny -co odejde ve formě elektrosmogu a komunikace), navíc na motoru bude větší než na kraji pouzdra. Teplotu je dobré sledovat jen kvůli namáhání součástek, neměla by překračovat jisté (d,h) meze určené výrobcem IMHO
Nadruhou stranu uznávám že dnes už může být význam přesné znalosti tepelných ztrát a dimenzování chlazení menší a to díky možnosti chlazení výkonově předimenzovat a následně teplotu aktivně regulovat. Přesto zůstavají body zmíněné níže.

ad, Zápůjčky a dary k testu. Jak si vyřešíte zásobení HW je na Vás, jen naznačuji že jsou tu možná i jiné možnosti (které jste evidentně neproklepli).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všeobecná pripomienka k obrázkom na  CDR. PrintScreen u textu s vyhladzovaním písma ClearType vyzerá po úpravách mierne horšie, menšie písmo je aj menej čitateľné, farby sú nejednoznačné. Ak je to možné nepoužívajte vyhladzovanie písma ClearType u zobrazovaných obrázkov a budú tak dobré ako v minulosti. Vďaka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>> w:
Víme o tom, nějaký čas jsme se snažili pro printscreeny cleartype vypínat, ale třeba co se mě týče, bez cleartype na LCDčku mi to dost rve oči a i když jej vypínám jen na tu chvilku, prskám u toho jak číča na psa.
Druhým důvodem je (opět mohu mluvit jen za sebe), že neznám žádnou možnot, jak třeba na nějakou klávesovou zkratku nasadit vypnutí a zapnutí cleartype (uvítal bych, kdyby to šlo třeba nějakým příkazem, na který bych si udělal zástupce a tomu bych dal klávesovou zkratku, ale nevim o tom, že by to takto nějak šlo). Tohle kdyby šlo, osobně bych s tím pak neměl zdaleka takový problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: tady je cleartype setter, je i se zdrojákem, snadno z toho půjde vyrobit cleartype switcher.
http://lundie.ca/cleartype/

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Trofam si podotknout ze konecky prstu nemaji teplotu kolem 37°C, nybrz teplotu nutne nizsi! videl bych to nekde mezi 30-35 pri 20°C v mistnosti. Ale to je jen takovy detail.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 WIFT: Pomocí AutoHotkey to určitě půjde nějak naskriptovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni nekde test 750GB disku? Zajimal by mne pocet hlavicek/ploten, ktery u prodejcu neni moc uveden. Resp. proc je SAMSUNG 750GB SATAII/300 32MB 7200 RPM nejlevenjsi - 2600 bez DPH? Dik za info, odchazi mi disk, musim to resit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Taposek:
Bude časem, dneska mi dorazily disky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nahodou plotny/hlavičky u toho Samsungu,nenasel jsem ani na webu vyrobce, predpokladam, ze 3/6?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> taposek:
No rozebírat je fakt nebudu ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajíma mě jaké hodnoty to vlastně udává ten HD tach..
Jestli-že u barracudy ". . průměrnou přenosovou rychlostí 85,5 MB/S . ."
kolik vteřin to bude trvat ve skutečnosti, když zkopíruju nebo přesunu soubor o této velikosti na jiný oddíl či fyz. disk?
Totiž sem dnes poprvé vyzkoušela HD tach se svými disky Pata i Sata,
ale výsledek byl tak v průměru 5-10 sekund na soubor o velikosti 100 i 50 MB. Po třetí už jako by byla část v paměti a jelo to tak 3s..
Proč výrobce udává 3Gb/s proč né rovnou například 85,5/s?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Lollypop:
V první řadě bys měl vědět, z čeho se pevný disk skládá. Základními komponentami jsou samotné plotny a hlavičky a potom nějaká ta elektronika, kde je mimo jiné i buffer (cache), dnes typicky 8 až 16 MB, někdy i více, někdy i méně.
Jedna přenosová rychlost je schopnost přenášet data z/do bufferu skrze fyzické rozhraní disku (typicky to nejvyšší číslo, které je zpravidla o trochu nižší než je udávaná přenosová rychlost rozhraní) a druhá přenosová rychlost je taková, jakou je schopen disk dostávat data z/do rotujících ploten. Tato rychlost je největší na okraji ploten a nejnižší u jejich středu. Jde však o maximální rychlost, která předpokládá souvislé čtení/zápis bez jakéhokoli přerušení. No a konečně je tu schopnost samotného ramene pohybovat hlavičkami po plotnách. Přesun hlaviček je sice ďábelsky rychlý, přesto je však dost pomalý na to, aby mohl zdržovat celou práci disku.

Takže když kopíruješ velký soubor z jednoho disku na tentýž disk, což se děje obvykle po kouscích, vysledná rychlost této operace závisí na tom, po jak velkých kouscích se to děje. V ideálním případě, kdy zdrojový soubor je "v jednom kuse" a není na disku fragmentován (rozházen na několika různých místech) a cílové volné místo je také "jednolité", dochází jen k sérii cyklů "čtení -> přesun hlavičky na místo zápisu -> zápis -> přesun hlavičky na místo čtení" a nakonec časově relativně bezvýznamné zapsání informace o tom, kam byl soubor zapsán (což si vyžádá taky nějaký ten přesun hlavičky). Dělá-li se to po větších kusech, dochází k méně přesunům hlaviček a výsledná operace je rychlejší. Nejrychlejší je tedy logicky přečtené celého velkého souboru do paměti (vejde-li se) a jeho následný zápis naráz. Naopak když se to bude dělat po malých kouscích, hlavička bude kmitat jak zběsilá, milisekundy se nasčítají na sekundy až desítky sekund a výsledkem bude podstatně větší čas potřebný k provedení této operace.

Jenže ideální stav v běžných podmínkách téměř neexistuje, většinou je disk fragmentován a soubory na něm také, to znamená, že hlavička by se musela pohybovat různě po disku i v případě, že bychom chtěli celý soubor načíst do paměti naráz. Obdobné je to i s volným místem, které je přerušováno již zapsanými soubory, takže i zápis si vyžádá nemálo přesunů hlaviček po plotnách. S mírou fragmentace samozřejmě roste i počet pohybu hlaviček a zpomalení celé operace. Proto když se disk jednou za čas kompletně zdefragmentuje, je najednou celý systém a práce se soubory o poznání svižnější.
A protože fragmentace je jev docela běžný, dělá si systém ještě z kusu operační paměti vlastní cache pro práci s diskem. Proto se může snadno stát, že jednou načtený soubor už se podruhé nenačítá z disku, ale systém jej už má v paměti a sáhne do ní. Tím odpadá přepínání mezi operacemi čtení/zápis a provádí se pak už jen zápis, který může být v takovém případě (a často je) značně rychlejší.

Takže výrobce třeba udá 3 Gb/s, ale když si řádně pročteš specifikaci disku, můžeš u některých výrobců najít i ten údaj o reálné přenosové rychlosti z ploten (tedy to, co disk skutečně zvládne). Výrobce se tím většinou chlubí v situaci, kdy je tato hodnota hodně dobrá, pokud není, z marketingových důvodů to neuvede. Ostatně většina čísel má marketingový původ.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.