Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Retro-µtest: Nokia 6310i

Ještě loni v létě jsem 6310i používal s originální li-pol baterkou. A vydržela 10 dní. Pak mi ji žena utopila v moři :-(

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A pak jsi ty utopil v moři ženu. Oko za oko, mobil za ženu. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nezní moc logicky, pak bych byl bez mobilu i bez ženy. A já ji používám a to docela často :-)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

krása. já jsem pokročil kousek dál a zakotvil u E71. dokonce jsem si dvě bazarové koupil do šuplíku, co kdyby se některá pokazila. To co oceňuji je ta rychlost a výdrž.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, taky si obcas zapnu svoji starou Motorolu...
Pekny clanek, uz me nebavi na inetu cist porad dokola o novych telefonech s nej displejem, nej funkcemi, nej designem... pro ergonomicke volani a pouzivani je to stejne k nicemu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No stou ergonomií pomalu. Já si pořídil svůj Galaxy S z důvodu že mne dohánělo k šílenství psát SMS na telefonech které tu vyzdvihujete. Připadal jsem si jak radista a ne normální uživatel. Naprosto jsem nechápal mladé kteří se mnou mluví a v ruce svěšené podél těla drží telefon do kterého vyťukávají SMS která se nemá s naším hovorem nic společného a ani se na ten svůj výtvor nepodívá a odešle. Já to nedokážu ani když se na ten displej koukám :-)). Pro mne byl Galaxy se svou qwerty klávesnicí vysvobození.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mas vobec predstavu ako vypada E71?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak to už je něco jiného, u té by můj problém nebyl. Ostatně něco podobného jsem před 2 měsíci objednal matce.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten koupený telefon pro matku je Nokia Asha 205 (Dual SIM)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neberte to špatně, ale proč neustále ty retro-testy a retro-recenze? To snad vychází málo nového zajímavého hardwaru?

Jistě, není to úplně od věci, připomenout si minulost, ale recenzí 6310i je na netu plno. Tak proč nevěnovat úsilí něčemu jinému.

Oceňuji například články, kde jdete do hloubky, nepapouškujete tiskové zprávy a zkoumáte, jak to funguje. Výborné jsou testy typu smažení SSD, které žádný jiný český magazín nedělá. Hodně dobré jsou potom technologické rozbory. Ale poslední dobou tu jsou pouze lehce okomentované tiskové zprávy, drobné aktualitky a milion článků, jak opravit zdroj či monitor (jeden dva by byly fajn, ale toto se neustále opakuje). A pak tu je spousta naslibovaných a nedokončených článků.
Bohužel v testování zdrojů jste také polevili a nakonec se na testy mainstreamu dostalo jen trochu a na highend vůbec.

Nic ve zlém, ale místo recenzování dávno neaktuální elektroniky bych ocenil, kdybyste věnovali podobnou iniciativu recenzím, například, jak si stojí nereferenční chladiče GK oproti Acceleru; nebo velké srovnání nereferenčních chladičů (GB, ASUS, MSI, Zotac, Sapphire...) - hlučnost, teploty, ovlivnění Boostu, teploty součástek na PCB ideálně změřené termokamerou (věřím, že by nebyl problém si ji na den půjčit).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Retro-testy a retro-recenze jsou momentálně mojí doménou a řekněme, že je považuju za takovou hezkou tečku za mou pisálkovskou kariérou. Slovy klasika: „vyklusávám…“.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zrada, napsala...
:-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladaný čas EOL?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli klapne to, co mám v plánu, tak zhruba přelom měsíce tohoto a následujícího, plus mínus nějaký ten den.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ale no tak, flinta se hazi do zita az po sklizni...:)
BTW: mam za sebou 2 operace patere, opioidy prehazuji lopatou a stale to nak jde...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Syndrom vykopavky?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

kuš. wift dobre píše

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Len mám pocit, že píše aby práve rozprúdil debatu. Až mám podozrenie, že sú platení aj od množstva príspevkov v diskusii.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto, abychom neměli motivaci tvořit články, u kterých se semelou čtenáři, za diskuze placeni nejsme. Počet příspěvků v diskuzi čtenost článku samotného neodráží, překvapivě to spolu moc nekoreluje (vliv to má, ale fakt hodně malý). To, že je momentálně na hlavní straně vyplněna kolonka „Nejdiskutovanější články“ mými články, je jen shoda náhod.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

já jen doplním, že nás trochu podceňuješ. kdybychom chtěli mít co největší diskuse, pak bychom to uměli dělat daleko "lépe", zcela jinak. třeba podobně, jako to dělá živě.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle přece nemůžeš brát jako klasickou recenzi, kterých je plný net. V těch se dočteš, jak je telefon skvělý, jak s ním budeš připraven na budoucnost a že nic lepšího už telefony umět nebudou.

Naopak vzít tuhle starou "novinku" v kontextu doby pozdější a napsat jako recenzi je příjemné čtení na oddych. A takových článků se na netu rozhodně neválí mufnáct.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo presne tenhle jsem taky pred lety mel...nez mi ho pred lety i s bundou ukradli. :( (at se te *censored* exkrement v ježka (s malým "j") promění) Jeden z tech kusu hardware ktery jsem mel velmi rad. Proste - ano - fungoval. Jako mobilni TELEFON bez chyby. Tahoun co s puvodni baterkou bezne vydrzel 2 tydny na jedno nabiti - pritom v kapse prilis nezavazel, dobre se to drzelo, dobre se to ovladalo...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je opravdu parádní kousek. Poslední dva roky používám Sony Ericsson C510, který jsem pořídil z druhé ruky za 500,-Kč. Původní baterka a vydrž 5-7dní bez nabíječky a za fotky by se nemusel stydět ani moderní phab.....buhvíco za nemoc to je.
Jinak stále ještě mám jako rezervní přístroj Nokii 5110. Teď si nejsem jistej jestli s původní baterkou. Je to už trochu cihla a šumí při hovoru, ale jinak funkční :D.
Takže za mne, dotykáče se můžou jít bodnout. Dokud to nebude mít výdrž min. 5 dní na baterku (s telefonováním :)) a někdo nenajde způsob jak tomu znemožnit přepnutí na smrt po dvou letech, tak budu pro výrobce telefonů, špatným zákazníkem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ani kdyby by za to platili bych se nevratil k tlacitkovemu telefonu s ne-QWERTY klavesnici, nechapu jak jsem to mohl nekdy pouzivat a nerozmlatit to kladivem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

sorry ale qwerty klavesnicu k mobilnemu telefonu? Na co?

Keby siel dnes kupi takyto telefon, tak ho hned beriem. Klasicke blbe telefony zacinaju byt raritou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já loni nahradil osvědčený siemens a70 jedním z těch odolných samsungů (c3550? nevím, nikde na tom není napsané) a nebolelo to tak moc, jak jsem se bál.

Měl bych výtky k T9, je možná zbytečně velký a někomu může vadit že nemá wifi, jen modrozub. A taky se škrábne snadněji než ten siemens, to mne mrzí nejvíc. Na druhou stranu má silný signál tam, kde firemní HTC bezmocně brečí.

Doufám, že se podobné věci budou prodávat i za sedm let, až budu zase kupovat nový telefon. : )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na co? Na pohodlný psaní...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na pohodlne pisanie na telefone? Ja s telefonom telefonujem, neviem ako ty. Na napisanie sms ale poznamky raz za uhorsky rok mi staci cokolvek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní, třeba já mám dotykový telefon a právě kvůli psaní jsem si ještě honem koupil klasický, dokud byly "lepší" telefony s klasickou klávesnicí.

Protože třeba SMSku napíšu na klasickém klávesnicovém telefonu mnohem rychleji, než na dotykovém. Byl bych docela zvědavý na srovnání, jak rychle dokáže někdo napsat běžnou SMS na dotykovém telefonu ve srovnání se mnou a klasickou klávesnicí + T9.
A to nemluvím o věcech jako psaní bez dívání se na displej anebo třeba psaní jednou rukou při chůzi. Na dotykovém telefonu (ale i na telefonu s QWERTY) prakticky nemožné, na klasické klávesnici žádný problém.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Manželka taky nedá dopustit na ve své době ukrutně drahou Nokii 6210. Po výměně baterie minulý rok slouží naprosto bez problémů :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dostal jsem novy sluzebni dotikac a jsem na nej na***nej protoze ho nekdy musim nabit i 2x denne a to skoro netelofonuju ani nejak moc nepouzivam!!!! Pripojim se na wifi tak na 10-15 minut, prectu si zpravy a je to + cca 10-15 minut hovoru a baterka vydrzi 24h, to je co za pitomy telefon?! Drive mobily vydrzeli 10-20 dnu bez nabijecky a dnes si je musite vlacit i na vikend...
Z vlastni zkusenosti jsem se stal strasnym odpurcem Smartphone-u!!!
Mobil ma plnit svou funkci - telefonovani, prip SMS a vsechno ostatni bych nacpal do PDA, ruznych ****buku, tabletu a pod.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To co máš neni telefon ale smartphone.

To je citelnej rozdíl ačkoliv lidi berou smartphone jako "lepší telefon", neni to tak. Co se využití jako telefonu týče, tak jsou na tom smartphony dost špatně.

Smartphone je jen vlastně moderní forma PDA se zabudovanym GSM modemem. Volání či psaní SMS tam není nativní částí firmware, je to jen jedna z mnoha aplikací, které padají buďto samy nebo díky mizernému OS. OS si žije vlastním životem, má služby na pozadí které neustále něco dělají, rády vytuhávají což vytíží CPU a baterie je death za půl dne, a když je to celé v idlu tak za 1,5 dne.

Smartphone bych bral, ale musel by splňovat tyto podmínky:

1. Vyměnitelné baterie
2. HW klávesnice.
3. Aby nebyl přiliš velkej, ala možnost pohodlného ovládání jednou rukou.
4. Dual boot. Buďto jen najet FW ala klasickej telefon, žádnej OS na pozadí, žádnej bordel. Výdrž v tomto modu min 10 dní běžného používání. Pak sekundární boot kde by byl třeba android nebo něco, kdyby člověk chtěl spustit droid aplikaci či navigaci, něco grafickýho, atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Používám smartphone, ale ten dělá na pozadí něco jen tak jednou za půl hodiny, nikoliv neustále.

HW klávesnici má teď nové BlackBerry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vy ho možná používáte minimálně ale máte ho nastavený určitě tak jako byste byl vrcholový manager co si musí co 5 minut synchronizovat mejly, kontakty, kalendáře, fotky atd. Nejspíše také máte neustále zapnutý wifi, mobilní data, bluetooth a kdo ví co ještě.

Zkuste si smartfone pořádně nastavit - při vašem stylu používání je ideální si vše zapínat až to potřebujete. Pak nebude problém s výdrží okolo 3-5 dnů. Osobně se s SGS2 málo kdy dostanu pod 3 dny.

Jinak ano mobil má plnit svou funkci, smartfone taky - jeho hlavním účelem je to aby jste nemusel nosit mobil, kompaktní foťák, pda, gps, mp3 přehrávač atd.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jo to já mám doma v šuplíku jako zálohu starý Siemens ME45, taky na svou dobu nabušený telefon :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Had se da hrat i pres BT!. BT je bozi vec na zalohovani, 6310i umi pracovat s Nokia Phone 4.88. Sparuje se, nastavi port com 3 nebo 4 a pak uz jde spojeni s programem. Jde v PC psat i posilat sms, editovat seznam, zalohovat, prekreslit logo, proste vsechno. Posilat emaily umi telefon i bez spojeni GPRS, staci v menu kde se pise sms dat misto toho napsat email (o jednu volbu nize). A k tomu vyzvaneni - tenhle typ je jednoznacne nejlip slyset, ty modernejsi polyfonni, resp. mp3jkovy kdyz jsou v kapse nebo batohu proste velmi casto user neslysi. Nemaji tak pronikavej zvuk. Baterka mam puvodni a porad drzi tyden, to je parada oproti smartphones!!! A uplne nejlepsi je mit firmware co v tom meli lidi od operatora na testovani siti. Jmenuje se to field test a umi to hromadu ruznych mereni a informaci o BTSkach, obcas se to hodi, kdyz clovek potrebuje najit misto s nejlepsim signalem treba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdysi jsem cely vanoce travil na chate pripojenej na internet z desktopu pres IR prijmac na seriaku a na druhym konci nokia 6310i, bohuzel u mne moc nevydrzeli a vystridal sem 3 kousky, pri pripojeni k netu musela bejt na nabijecce ale irc na tom slapalo paradne, pravda internet se dal rozumne prohlizet jen bez obrazku. Recenze je dost retro a dost dlouha ale telefon to je nejlepsi. Mimochodem s tema vlastnima melodiema to nebyl takovej problem, mozna bych jeste nekde vyhrabal misson impossible a simpsonovi a nahrat tam tusim sli z linuxu pres BT bez problemu, taky nebyl problem si udelat kompletni zalohu a tu nahrat do jinyho telefonu coz sem nekolikrat pouzil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

wap.tjat.com , facebook sa dá aj iné IM :) celkom to šlo na mojej N3510

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Kde sú tie časy keď som v nedeľu večer fón nabil a po celý týždeň ležala nabíjačka v šuplíku. Dnes je to samé HD a telefón má odber ako keď štartuje buldozér.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

WIFT
| 09.07.2013 - 14:15

Příště třeba N7111, Ericsson R520m,T39, N3650, iRiver 1--

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já nemohu zapomenout na Ericssona T39.

To byl neuvěřitelný telefon a používal jsem jej spolu s kabelem i jako GPRS modem k NTB 486. Chudáka jsem úplně sedřel během 5let odešla elektronika. Maily, WAP, kalendář, připomínky vše bez problémů. Prostě byl skvělý.

Manželka měla T68i a musím říci, že dodnes je to jeden z nejhezčích telefonů vůbec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doteraz mi leží v šuplíku funkčný T39. Asi už pôvodná slim LIPol baterka toľko nevydrží, ale mal som aj tú veľkú, ktorá prakticky zdvojnásobila hrúbku. Bol to maličký telefónik s anténkou, vyklápací, schoval sa do vrecka košele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně mám 3510i, má dokonce barevný display! A umí MMS!

A to nejpodstatnější je, že jí mam 8 let a pořád funguje. S Li-Pol baterií které je 7 let (výdrž 1-2 týdny).

No a až dojede, tak se sežene něco podobného v bazaru. Možná bych to měl sehnat radši teď a uložit do zásuvky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Retro-testy a retro-recenzie su fajn. Vsetok dnesny HW ide do sraciek, je velmi nachylny na poskodenie, nehovoriac o tom, ze dnes uz nie je dostat to, co pred 12-15 rokmi a takisto nehovoriac o riadenom zastaravani formou kurvitok (pre udrzanie ekonomiky a choreho konzumu), ktore k nam prisli po 1989 z "hnusnyho" zapadu. At se propadnu do zapadnyho Nemecka!

----------------------------------------------------
http://www.dsl.sk/article.php?article=13116
----------------------------------------------------
... cela druha polovica diskusie SMUTNA ODYSEA 1 az 14, vratane reakcií

Napr. dnes nie som schopny si kupit bozsky tiche repraky k NTB ako pred 12-13 rokmi za 40 € a pozeral som aj 100 eurove. Zvuk je jedna vec, ale vacsina tych dnesnych kvoli integrovaneho napajaciemu adapteru v nocnom hrobovom tichu pri pocuvani hovoreneho slova hucia jak trafostanica. Humus, hnus, grg tato doba. A to plati o veskerom HW, ide do sraciek. A furt budeme mat vacsie a vykonnejsie. V roku 2020 budu v mobiloch bud nejake 16-jadrove ARMy alebo super-usporne navrhnute 8-jadrove x86. Kto by si to keby pomyslel. Ked to takto pojde dalej, za 1/4 storocia si nezohrejeme pizzu v mikrovlnke, alebo neoperieme zasr**te trenky v pracke bez 64-jadroveho CPU (gigahertzova vojna pre CPU skoncila v 2003, otazne je kedy skonci multijadrova vojna) a 256 GB pamate !

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aah stare dobre nokie. Pravdepodobne najdementnejsi firmware, aky sa dal vtej dobe najst. Nastavit tam nieco bolo skor o nahode ako o cielenom pouziti menu. Kto mal raz v ruke errickson, uz len nadaval na tieto kusky. Pokial sa pametam, nedal sa tam normalne ani zapnut tichy rezim.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je čistě věc zvyku. Já si zase jako člověk zvyklý na Nokie nemohl zvyknout na erika, kdysi jsem jednoho měl a zbavil jsem se ho.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, klasika. Ericssonaci vs Nokiari :-)
Ja byl Ericssonak, pac mi "logika" Nokie nikdy nesedela. Na druhou stranu vyhledavani v tel. seznamu u Eriku byl vseobecne otres (tam byla Nokia vyrazne lepsi).

Ohledne Bluetooth - ted nevim jestli 6310i byla taky jeste s Nokiacky pokrivenym BT nebo uz mela standardni BT. Typicka situace byla u handsfree sady v aute, umoznujici pripojeni nekolika telefonu najednou (pro standby stav, ci "registered", nevim jak se to jmenovuje). Nicmene stacilo aby se mezi tyto telefony vloudila jedina Nokia ... a HF sada v lepsim pripade nedokazala mluvit s dalsimi telefony, v tom horsim odmitala pustit i radio, protoze "telefon prave telefonuje".
Tenkrat jsem si rikal ze Nokia jde asi porad ve stejnem duchu jako drive s infraportem (ktery v Nokia provedeni puvodne nebyl IrDA, ale jakysi proprietar).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..."telefon prave telefonuje"...

S telefonem se pochopitelne nikam nevolalo, byl ve standby stejne jako ostatni telefony.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak já nejsem žádnej Ericsson hater, na to bych si jich musel vyzkoušet víc než jeden ;). Ale Nokií jsem měl relativně hodně a i když vím, že některé věci měly vyřešené docela blbě, mám je prostě rád. Tedy ty dřívější „roztomile blbé“ modely :) (Nokiácké smartphony jsem nezkoušel a nemám to v úmyslu).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od Nokia 6130 dohromady s modelem Nokia 6510 jiz lze pripojit k PC pomoci programu Nokia PC Suite (neplest s OVI suite).
Editovat primo v telefonu kontatkty a kalendar!
Lze zalohovat i obnovovat kontatkty, kalendar, poznamky.

Zalohu lze obnovit do snad jakekoli Nokie bez OS, nebo s OS Symbian, coz je uzasny!

download Nokia PC Suite: 7.1.180.94:
http://nds1.nokia.com/files/support/global/phones/software/Nokia_PC_Suit...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jo a samozrejme zalohovat, obnovovat SMS a posilat prjimat SMS

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dlouho jsem používal a pořád ještě mám o dvě řady starší Nokii 6210.
(Pozn.: Nokia jeden čas pojala nápad čísla modelových řad recyklovat, asi jim místo na 999 modelů v každé řadě přišlo málo. Kdo to vymyslel by zasloužil nafackovat. Každopádně existuje ještě úplně jiný telefon s označením 6210 Navigator.)

Ale ty telefony jsou skoro stejné (6310 má proti 6210 trochu jiný kryt a bluetooth, 6310i je 6310 s Javou), takže článek vesměs platí i pro můj telefon.
Souhlasím i s hlavními pozitivními vlastnostmi, tj. ohromná výdrž na baterii a kvalita konstrukce. Měl jsem 6210 čtyři roky jako první telefon a jako druhý telefon dalších šest let, během kterých přežila dva jiné telefony.

Mimochodem, nahradil jsem ji Nokií E52 a spokojenost, má podobná pozitiva (klávesnici, kvalitní konstrukci, ve srovnání s dnešními smartphony obrovskou výdrž baterie) a zároveň většinu "moderních vymožeností" (velký barevný displej, velkou paměť, operační systém, Internet, navigaci, atd.) Jen teda dnes už se asi nová nesežene, leda možná šedý dovoz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě malá doplnění k článku.

Vyzváněcí profily: Ty existují dodnes, jsou užitečné (alespoň mně) k předběžné identifikaci, kdo asi volá. A taky když třeba telefon začne zvonit ve vedlejší místnosti na stole, dá se podle toho zhruba určit, jestli to je hovor "všechno zahodit a letět k telefonu" nebo "když se to zrovna nehodí, nechat zvonit a později zavolat zpátky".

Vyzváněcí melodie: Pokud vím, ty vyzváněcí melodie byly obyčejné MIDI soubory. Šlo nahrát .MID soubor z počítače do telefonu mezi vyzváněcí melodie.
Samozřejmě telefon neuměl žádné nástroje, jen pípání, a uměl přehrát jen jeden kanál MIDI souboru (více kanálů uměly později telefony s polyfonním zvoněním). Takže zhusta .MID soubor jako vyzvánění sice použít šel, ale telefonem produkované zvuky neměly moc společného s očekávanou melodií :-)
Ale s vhodnými MIDI soubory to fungovalo, sám jsem si do 6210 pár takových vyzvánění nahrál.

Hry: Nevybavuji si, jestli 6210 měla hru Bumper, ale skutečně jsem párkrát mezi 6210 a 6310 hrál "multiplayer hady" přes infraport :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dancall Hp2711, což byl GSM telefon nulté generace, už mi, bohužel, odešel do věcných lovišť, takže se nepodívám, a jako radiotelefon jsem používal, kdysi, Nokii 650i NMT 450, no a ta měla aplikaci kontakty prakticky shodnou s Nokií 6150, tj. skupiny, vyhledávání atp., ale, jakž takž, se pamatuju ještě na Nokii Talkmann 720, která nám sloužila jako autotelefon, byť už šlo o docela povedený přenosný radiotelefon s hmotností kolem 2 kg.

1G sítě neměly žádnou obdobu SIM karty, takže číslo operátor nahrával přímo do telefonu (za tučný poplatek, samozřejmě), takže ty telefony prostě musely mít paměť na čísla, jinak by to bylo jako analogový telefon s vytáčecí klávesnicí. Stejnou funkci převzala i většina telefonů GSM nulté generace. Ony první 5V SIM karty moc velkou paměť na čísla neměly, potom taky záleželo, jestli jí operátor vůbec spustil, no a tak výrobci osazovali telefony pamětí na kontakty, tedy i ty levné, nebo spíše "levné", to byl ještě každý telefon prakticky manažerský. Bavíme se ale opravdu o letech 1991 - 1996, o spouštění GSM sítí, o době, kdy SMS ještě nefungovaly vůbec, a nebo jednostranně jako informace operátora klientovi.

No tak telefon měl tlačítko, když se to tlačítko zmáčklo, otevřel se telefonní seznam, telefon měl šipky, našel jsi si jméno, klepl na tlačítko pro inicialisaci hovoru a telefon začal číslo vytáčet. Jméno ale na display nebylo, to neuměla ještě snad i Motorola TX770, stejně tak jsi neviděl, kdo Ti volá. U NMT nebylo vidět ani číslo, ta síť to prostě neuměla, v té době, no a GSM jsme v té době doma neměli, ovšem souvisí to se službou CLIP, kterou operátoři spouštěli postupně a pamatuju se, že EuroTel za ní chtěl Kč 31.00+DPH měsíčně, a nebo mít aktivovánu hlasovou schránku, pak byla zdarma.

Když pak přibyla možnost posílat SMS (snad první Nokia, která to umělá od výroby, pokud to tedy podporoval operátor, byla 2110, Nokia 1610 umělá odesílat SMS jen s novějším firmware, Motorola TX770 vůbec..), tak spousta telefonů neuměla přiřadit číslo kontaktu k odchozí SMS zprávě, prostě jsi si ho musel dopředu najít v kontaktech, poznačit, napsat SMS, napsat číslo, odeslat. Stejně tak spousta telefonů, i když už jela CLIP služba a telefon ukázal, že máš ztracené volání od "Pepa", tak neukázal že SMSa je od "Pepa", ale u SMSy bylo jenom číslo, ze kterého přišla.

Nám to dneska nepřijde, ale těch služeb, co 2G sítě GSM technologie přinesly, bylo strašně hodně (CLIP, CLIR, přesměrování hovorů, blokování hovorů, konferenční hovor, SMSy...) no a výrobcům trvalo snad deset let, než je všechny, nějak rozumně, implementovali v prostředí, vzájemně provázali atp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.