Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k YouTube ukončil experiment zpřístupňující 4K+ jen platícím

Si nejsem uplne jisty, kolika uzivatelum to realne vadilo, protoze v tom videli rozdil ;) zvlaste pokud penetrace trhu 4k "monitory" nebude oproti 1080+1440p nijak zasadni. Mozna se najdou i jedinci, co prehravaji "4k youtube" na televizi.
Nicmene chapu "nasrani", ze si najednou 4k nemohli pustit :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi to vadilo tým, ktorí nemali Premium a chceli pozerať 10 reklám pred 4K videom a nemali tú možnosť. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já Premium nemám a reklamy taky ne :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aj na TV (inom ako Android)? Na PC (uBlock) a v Android telefóne (ReVanced) to mám tiež bloknuté, ale na Tizen TV nie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na tizen se používá https://pi-hole.net/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koupíš zařízení, to zařízení má nějakou spotřebu, na to zařízení něco nainstaluješ a pak všechna ostatní zařízení budeš muset manuálně nastavovat?

A jak to bude fungovat když se k tomu YT připojím někde kde tu krabičku nemám?

Poradíš mi jak taky jak stáhnu video pro offline přehrávání a jak můžu přehrávat video na pozadí v telefonu, tedy s vypnutým displejem? Samozřejmě s možností ovládání z hodinek... A chci aby to fungovalo i když s tím někam půjdu, Chci aby mi to fungovalo i pro streaming muziky a chci aby mi to ovládalo auto jako součást infotaimentu, tak hlasovými příkazy.

Za těch pár kaček fakt nemá význam se s čímkoli otravovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Keď nevieš čo je PiHole, tak sa nestrápňuj... Mne beží ako Docker container na Synology NAS, ktoré beží tak či onak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prehravat video s vypnutym displayem? To je neco jako poustet si hudbu se ztlumeným zvukem?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přehrávání videí z YouTube je pro mnoho lidí způsob, jak poslouchat hudbu nebo mluvené slovo, které je zachycené v oněch videích. Hudební klipy, přednášky, diskuse..

ANO, mnoho lidí obraz videí vidět nepotřebuje. Vypnutý displej znamená podstatnou úsporu energie - většina energie jde při přehrávání videa na telefonu do podsvícení displeje, ne do zpracování dat či zvuku..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mi prijde zhovadilost poustet si video a vyuzivat jen zvukovou stopu. 1. video ma vetsinou radove horsi zvukovou stopu, 2. prenos dat je u videa podstatne vetsi nez jen u zvukove stopy. (Naroky na HW taky nesrovnatelne vetsi i pres koprocesor)
Dalsi vec je, proc nekdo nataci videa u kterych je vizualni slozka nepodstatna? Neni to mrhani jak zdroji, tak i casem ktery je venovan vyslednemu produktu? Ma to nejake logicke opodstaneni?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc o tom premyslite :)
Je to podobne, jako, kdyz ma nekdo zapnutou telku a pouzivaji jako "zvukovou kulisu" a nesleduje co tam bezi. To stejny dela nekdo, ze si zapne vido na YT a posloucha jen hudbu. Proste zdroj muziky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To prirovnani je dobre, oboje mi prijde jako hovadina. Asi bych to oznacil za zdroj zvuku nez muziky, protoze repraky co jsou v telefonech, notebookach a televizich se dolni polovina rozsahu neprenesou a horni polovinu zkresli. Pro me subjektivne je lepsi ticho nez takovej zvuk. (Dost lidi mi rikalo ze tenhe telefon a tenhle notebook hraje supr a vzdy mi to prislo naprosto zoufale oproti kapku lepsim sluchatkum cca od 1000kc)
Zas naopak sem nenarocnej na obraz, kde mi prijde naprosto ok FHD v uhlopricce 3m z 5m, kratkozrakost se pro me stava vyhodou, protoze nepotrebuju HW na 4k.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"oboje mi prijde jako hovadina"
.. mne taky :)
"Pro me subjektivne je lepsi ticho nez takovej zvuk."
.. souhlas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlásim, že na TizenTV pi-hole nefunguje. Resp. neviem nájsť ten správny adlist.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch lidí, co mají lepší než FHD monitory už bude IMO docela dost. I na svém 10 let starém notebooku mám zhruba 2600×1440. Přesně nevím, protože zrovna sedím u desktopu s 3440×1440 (a snesl bych vyšší, jen nebyl budget).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak jo, ale tam rozdil mezi 1440p a 4k bude cca nula. Muzes se samozrejme soustredit na detaily a pak tam neco mozna i najdes, kdyz to mas na 30+palcich. Ale porad ty rozdily budou male, mozna trosku vyssi ostrost, pokud vubec. Na notebookovem display, pokud na to nebudes koukat z 15cm nula, nula :)
Osobne jsem rad, ze to Youtube otriskali ohlavu, kdyz chtel na 4k vydelavat. Nicmene kolik procent lidi z toho realne (opravdu realne) benefituje, je podle mne dost jina otazka :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na TV asi jo, pokud jsi dál, ale na PC je to jiná. Normálně koukám na Youtube videa na stránce v tom klasickém okně, málo kdy na fullscreenu. To okno má asi 64% velikosti plochy, čili víc než polovinu.

Když jsem měl 1080p monitor, tak se mi ta videa přehrávala v 720p, protože 1280 je asi 66% z 1920 a bohatě to stačilo, aby byla zachována ostrost.

Jenže, pokud máš 4K monitor, tak 64% z 3840 je 2457, čili potřeboval by jsi 1440p video, aby v tom okně mělo dostatečné rozlišení, protože 1080p video už se bude muset i v tom okně zvětšit a přijdeš o detaily. A ne všechny Youtube videa mají 1440p, protože to už mají potom i 4K.

Takže musíš použít 4K, aby jsi měl i to video v okně detailní. A reálně se mi právě i ty videa v okně samy po změně monitoru začaly přehrávat ve 4K, proto jsem začal zkoumat proč...

A na monitor právě koukáš z 50-80 cm, takže tam ty detaily vidíš...a pokud to video dáš na fullscreen, tak to je pak jasný, že to 4K bude vypadat mnohem líp...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1440p fakt nechceš, stejně jako nechceš 1080p když to tam autor cpe v 4k, to video je zmenšené z toho 4k, a to 4k pro YT autor typicky necpe v bitratech originálů ale už dost komprimované, třeba 50Mbit/s místo 150Mbit zdroje. Proč si ničit kvalitu tím že budu načítat rekomprimované ale hlavně zmenšené video. I když budu mít FHD tak nevidím problém načíst to 4k.

A věř tomu že rozdíl mezi FHD streamem a 4k streamem z YT na monitoru s vyšším rozlišením poznáš. A nemusíš mít ani nic extra, na 32" 4k je to vidět i z dálky, na 2,8k 12,4 a 14" displeji který koukáš z větší blízky to zase vidíš. Ano na 6" mobilu to fakt nepoznám, ale pokud pouštím YT na mobilu tak kvůli audiu, když to video chci skutečně sledovat, tak mám po ruce větší obrazovky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"ale už dost komprimované, třeba 50Mbit/s místo 150Mbit zdroje"
.. ty jsi vul :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No jo, každý je nějaký. Jsou to pro tebe malá nebo velká čísla? 150Mbit/s datový tok dnes umí kdejaká kamera. Mobil ti umožní natáčet video s nějakými 600 Mbit/s, i když to už je vzhledem ke kvalitě celku zbytečné, ale kolem těch 150Mbit/s je to pořád velice kvalitní

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim, jestli sedis na Marsu a nebo rovnou odepisujes z jine slunecni soustavy..
150 Mb 10b video toky jsou zdrojove toky profi urcenych kamer pro dalsi zpravovani obrazu. Tohle by uploudoval na YT jen korunovany vul. Neni to pro sdileni nejaleho podelaneho videa na YT.
Muzes mi rict, kde a na ktere normalni 4K televizi nebo monitoru poznas rozdil mezi 50 a 150Mb tokem?. Poznas tam aspon rozdil mezi 20 a 50MB?
Poznas prd ty chytroline. Musel by jsi ten obraz sledovat frame po framu a jeste se zamerovat na konkretni detaily toho obrazu.
Tvuj komentar tradicne uplne mimo jakoukoliv beznou realitu

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám mu stačí, že zařízení takový režim umožňuje.
Ne že by to někdo reálně používal, ale MŮŽE.
Asi jako když mobil má třeba 108Mpix snímač a ve výchozím nastavení vyprodukuje třeba 12Mpix fotku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4k (na streamovacích službách) většinou vypadá líp i na full hd monitoru. Protože je tam prostě větší datový tok a není všechno tak rozmazané :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na Youtube je drtivá většina obsahu 1080p a to vypadá tragicky. Hlavně třeba trailery nebo prezentace kde bys očekával nějakou kvalitu. I když ono to je v podstatě jedno, dobrej trailer jsem neviděl už asi deset let :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Na Youtube je drtivá většina obsahu 1080p"

To soudíš podle sebe? U mě je podíl FHD vs 4k tak 90% ve prospěch 4k obsahu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, soudím to podle tebe, to dá rozum :)

To koukáš dokola na Costa Rica 4k nebo co?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak dáme pár kanálů z odběrů podle abecedy:

9to5Mac - tady je to Mixed, Miles 4k, Fernando FHD, Fernanda nesleduju
310 Pilot - FHD
Aivars Meijers - 4k
Alex Gear & Tech - 4k
Alex Ziskind - 4k
Ali Abdaal - 4k
Alzatech - 4k

....

a takhle to pokračuje dál v podobném poměru. V podstatě žádný trošku rozumný tech kanál dneska nebude mít jen FHD, všichni jedou v 4K. Spousta lifestyle kanálů dnes jede také 4k. Muzikanti dnes jedou klipy standardně v 4K...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže v podstatě sleduješ jen technické podcasty, které z podstaty věci používají moderní technologie, protože se nějak snaží zaujmout. Když nebudeš sledovat jen technické podcasty, zjištíš že na Youtube je v podstatě vše ostatní v 1080p, případně i 720p.

Hudba, klipy, koncerty - 1080p
Filmové nebo herní trailery - 1080p
Živé prezentace, vysílání z výstav, ohlášení nových produktů - 1080p
Kanály s rozhovory - 1080p (třeba i Lex Fridman s 2 mil. odběratelů)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nemůžu hodnotit co nesleduju, že. Proto taky neříkám že vše na YT je 4k, ale stejně tak nemůžu tvrdit že 4k "neexistuje".

Co nesouhlasím je ta hubda... Klipy dnes jsou zcela běžně v 4k. Ale nemálo lifestyle, cestovatelských, realitních kanálů bývá v 4K.

V každém případě u mě je většina sledovaného obsahu na YT v 4k a velice rychle poznám kdy to není 4k..

A hlavně je mi jedno, zda by 4k bylo nebylo placené. Rodinný YT premium stojí 269 a obsahuje YT Music, kdybych platil rodinné Spotify nebo Apple Music, bude to 230 kaček, takže za 40 korun za YT bez reklam - na všech platfromách, bez nutnosti alternativních aplikací, offline a background přehrávání na mobilních zařízeních - pro celou rodinu.. není co řešit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vyšší kvalita bohužel neexistuje pro starší obsah, kterého tam je nejvíce a podle mě je nejkvalitnější. Fakt mě nezajímá nějaká lifestyle blbka, přiteplený raper, mainstreamový cestovatel nebo hipster co si natáčí Apple produkty, ale to je samozřejmě dle vkusu každého soudruha.

Místo toho, aby se YT video přibližovalo kvalitě zdroje, YT používá stále agresivnější převody a různé triky. Například kvalita videa je závislá na počtu shlédnutí. Jenže to je pro uživatele nesmysl. On se na video dívá, když vyjde a ne za měsíc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U tech klipu by me zajimalo, jakej podil z toho toku jde do audia, protoze jakakoliv hudba pokud ma i videoklip, tak je zvukova stopa dost orezana, coz je u hudby docela zasadni fail a me fakt nezajima jestli video ma 720p nebo 4k kdyz hudebni slozka je naprd.
Predpokladam ze YT music bere videa z YT?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No v podstatě každý kdo koupil v posledních takových 5-7 letech TV by se zatraceně musel snažit koupit něco, co má menší rozlišení než FHD.

Kdejaký laptop na okraji low endu a střední třídy dnes už celkem běžně mívá 2,5-2,8k displej, tablety s 2,5k+ v mainstreamu jsou naprosto běžné, telefony tu mají i 3k dispeje nějaký pátek... Každý dětský pokojík nebo kuchybě s iMacem má 5k displej, kdekdo trošku počítačově produktivní má na stole 4K/5k monitory.

Zkus si pak na 4k monitoru pustit YT v 4k a pak ve FHD, okamžitě vidíš rozdíl. Já mám YT nastavený na 4k všude i když nemám 4k obrazovku a zároveň mám více než 1440p, raději budu škálovat rozlišení z 4k na nížší než z 1440p na 1800p

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proto fullhd zobrazovadla v prodejích drtí vše ostatní. Vítej na planetě Zemi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Četl bych to tak, že to nezabralo, lidem přišlo zbytečné za 4k platit, tak to prohlásili za experiment a ukončili.
Kdyby to fungovalo, zavedli by to trvale.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som za, platim si premium a pre niekoho kto pouziva youtube kazdy den nemoze byt 7 eur mesacne vela...hlavne nemam reklamy a ked k tomu pribudnu nejake dalsie premium veci,nebudem sa hnevat..aj tak drviva väcsina nema 4k monitor, jedine na TV

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.