Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD: Budoucnost čipů je ve vrstvení

uvidíme s čím se vytáhnou, tak trochu se obávám aby to nebyla variace na tehdejší ultradrahé 64bit Opterony.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vyzerá to na 2. možno 3. generáciu V-Cache

9:09 AMD had Zen 2 Vcache Prototypes, wanted to launch Zen 3D sooner
https://www.youtube.com/watch?v=wMBOgzibr8w

kde sa konečne podarilo zjednodušiť "balenie" tak, aby bolo cenovo a množstevne dostupné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ultradrahé 64bit Opterony."

Nepleteš si to s něčím? Opteron 144 jsem měl a opravdu nebyl drahý. Po přetaktování nabízel vynikající poměr cena/výkon.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme Epyc-i sú drahšie ako boli Operony

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ultradrahe? Sijeti? Opteron144 bol oproti intelu za facku a daval daleko vyssi vykon. Chyba bola, ze mali chaos v doskach, povodne vydali s754, ktory mal stare ramy a stary agp slot. Narychlo vydali 939, ktory uz mal novy pcie slot, ale stare ramy a v kratkom case tak museli vydavat dalsi socke sAM2. Potom to uz bolo OK.. Kazdopadne v casoch prvych opteronov malo AMD najvacsiu vykonnostnu vyhodu, mali vlastne tovarne, mali vsetko pre to, aby riadne potrapili intel, len intel spinavymi dohodami zabranil AMD ziskat vacsiu cast trhu.. Bol za to odmeneny peknou pokutou..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

„Bol za to odmeneny peknou pokutou..“

Kterou? Tou od EU ve výši €1,06 / $1,45 mld? Vzhledem k tomu, že Intel generuje čistý zisk $21 mld za rok, je to pokuta ve výši třítýdenního čistého zisku. A týdenních příjmů ($78 mld). I kdybychom to vztáhli k roku 2010, kdy měl čisté příjmy $44 mld, tak je to čistý příjem za méně než dva týdny.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ji to je spravedlnost, pokuta nic neřeší když tomu druhému to podraží nohy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ved to, pokuta v takychto pripadoch nema byt nejake absolutne cislo (kt. by si niekto vycucal z prsta a ktore by bolo v pripade intelu mozno vacsie a mozno v pripade amd mensie, ale ani to nevieme isto), ale pokuta v takychto pripadoch ma byt cast zisku, napr. cisteho zisku, napr. za 1-2 kvartaly.

Na druhej strane pokuta ako pomerova cast k prijijmom sa asi nepraktizuje NIKDE. Aj pri prekroceni rychlosti o viac ako 80 km/h u nas dopravaci naparia pokutu max 800 € a dostane ju kazdy, je ten co zaraba 800 € mesacne (1 mesacny prijem) a aj ten co zaraba 3600 € mesacne (1 tyzdenny prijem) a aj podnikatel co ma cisty meacny zisk 12000 € (2 dnovy prijem)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuším ve Švýcarsku se pokuty vyměřují poměrově k základu z ročního příjmu. Kdysi jsem četl že tam frajer v nějakém fáru dostal pokutu ve výši cca milionu. Ale ani tak to těm s vyšším příjmem nebude nikdy vadit tolik jako těm co mají do kapsy hluboko.
Jo a tuším že i pokuty EU se už dnes můžou dávat jako nějaká procenta ročního zisku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, bohatym to nikdy az tak nevadi.
Bohaty oproti chudobnemu v tej istej kategorii ma:
- celkovo vyssie investicne prijmy,
- ma prijmy z viacerych podnikatelskych smerov,
- ma (od vykonania pokutovatelneho cinu) v konecnom dosledku zvysene prijmy pre nekalu cinnost, za ktoru je pokutovany ovela ovela ovela neskor

Zatial co bezny zamestnanec ma mesacny prijem a musi cakat cely mesiac, tak bohaty pokutovany za rychlu jazdu moze mat zarobene na pokutu uz za dobu, nez mu policajt tu pokutu vypise.

To nehovorim o tom, ze bohaty sa moze s policajtom natahovat, moze to viest cez sudny proces, rozne expertizne konania a ked nahodou mu tahanie za nitky na sudoch nepomozu, tak aspon ziskal cas na preinvestovani penazi, pocas ktoreho stihol zarobit daleko viac, nez bude musiet zaplatit aj s navysenou sudnou pokutou.

V pripade Intelu to je rovnake. Od doby, co zacal robit trhovu manipulaciu sa to dozvedela uz dost velka cast obyvatelstva, ktora by mohla zmenit svoje trhove spravanie. Reklamna propagacia uz prestava zaberat (za peniaze z manipulovania trhu), tak je cas na "kontrolovanu" pokutu. Zaberie to nejaky cas, pisat sa o tom dostatocne nebude, a ked ju dostane... je to stale menej, ako by minul na este masivnejsiu reklamu. Konkurencia tie peniaze aj tak neuvidi, ak uvidi, tak dostane len drobnu cast za celu tu dobu okradania.

Co robili pocas celej tej doby vsetky tie kontrolne organy? Ked uz sa o tom suska medzi ludmi, tak ten kontrolny organ potom nefunguje.

Cele riesenie je ako zly vtip. Napada mi len taka paralela:
Na dedine vykradli uz 150 domov do biela (aj s oknami a dverami). Ide po namesti jeden dedincan a vidi na namesti modry stvorec s napisom kontrolne stanovisko. Ako odpoved dedincanovi poskytne, ze tu kontroluje stav kradezi s rodinnymi domami a ze presne podla zakona je to vystavene na nastenke miestneho uradu aj s vyhlasenim pracovnych hodin a povinnou obedovou prestavkou. Raz mu na obed navarili tak zle, ze musel odist predcasne na stanovisko a prichitil jedneho zo zlodejov ako nesie v rukach uz posledne dvere miestnemu prekupnikovi. Od prekupnika vychadzaju jeho kumpani s mastnym sekom, co nie je nezakonne. Prichytenemu zabavi dvere a da mu pomerovu pokutu k hodnote dveri. Kontrolor spokojne odide na svoje stanovisko a takto to pokracuje.

Vsetci o tom vedia. "Kazdy" proti tomu robi papierove "maximum", v miestnych spravach daju, ze prichytili zlodeja a dali mu pokutu! Na diskusiu DIIT pride miestny tydiit (trouba) zaplateny na otravovanie diskutujucich JirkaK a bude obhajovat trhove spravanie.

Zivot ide dalej.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> Na druhej strane pokuta ako pomerova cast k prijijmom sa asi nepraktizuje NIKDE.

Omyl, praktizuje. Ve Finsku urcite, v Norsku pravdepodobne (si nejsem uplne jist). Par lidi to hezky schytalo, dostali pokutu >100k EUR :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ji opterona jsem měl stal něco kolem 5000 a 3500 deska. Přetaktování bylo super 1,8 GHz šel v s lepším chladičem krásné na 2,8 GHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

najzaujímavjší je ten "Circuit slicing"

kde by mohla byť jedna vrstva PMOS a druhá NMOS a spolu budú skladať "CMOS duet"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

50 μm, 40 μm, 30 μm, 20 μm, 10 μm
2020, 2021, 2022, 2023, 2024

Vsimni si no-Xi, ze jde o dve ruzne ciselne rady, kere spolu vzajemne nijak nesouvisi. Ty nebo kdokoliv jiny, muzes srovnavat v kterekoli rade bez omezeni, takze ano muzes srovnavat 50 μm s 10 μm nebo muzes srovnavat to co je uvedeno v ruznych letech. Neni treba za vsim hledat konspiraci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, mohu naprosto pravdivě vypočítat, o kolik je Fabie lepší, než Mercedes Benz, a jaké progresivní a moderní technologie na rozdíl od něj používá. V poznámce pod čarou podotknu, že jsem myslel ten první model z roku 1926, když to přejmenovali z Daimler-Benz.

Problém je, že takové porovnání bude k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzes porovnat 10 μm Intelu z 2023 a 10 μm AMD z 2021 a ktera z tech srovnatelnych technologii, co prinasi. Stejne tak muzes porovnat aktualni technologie z 2021 obou firem. Oboji je zajimave. Jen proste nesmis opomenout rict, co srovnavas.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se tohle vrstvení ukáže jako cesta vpřed tak o bude další rána pro sebevědomí Intelu. Po chipletech možná i vrstvení ukáže, že Intel už není tím kdo udává tempo ve vývoji ale jenom se veze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je moc odvážné tvrdit.
Otázka totiž je, kdy Intel udával nějaké tempo. Ano měl světlejší chvilky, ale obecně se u něj po většinu času jednalo o pokrok v mezích zákona a když se pokusil být první tak to bylo spíš horší než lepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sandy Bridge az Skylake udaval jasne Intel tempo. AMD se absolutne nechytalo. Podobne od Zenu 2 zacalo jasne dominovat AMD a zatim to vypada, ze se Intel jen veze a jeste dlouho nebude schopen odpovedet.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak on je rozdíl jestli "udáváš tempo" tím že se konkurence sama odpálí a ty nemusíš nic než udržet setrvalý stav, nebo přijdeš s něčím revolučním a díky vlastní iniciativě konkurenci utečeš.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Precti si dobre tu vetu na kterou reagujes.

"tempo ve vývoji"

Nejde o tempo vykonu. Ano Intel zvysovat od SB az do SL tempo vykonu, porad lehoulince zvysoval IPC a takty, a tohle zvysovani drzi vlastne az dodnes.
Ale nekdy mezi Zen2 a Zen3 mu to ta absence udavani tempa ve vyvoji zpusobila, ze prestal udavat i tempo ve vykonu.

AMD s Zen1 jen opravila svoji velkou chybu ve forme "SMT ala Bulldozer", udelala normalni moderni CPU s poradnym SMT ekvivalentnim(mozna i krapet lepsim) intelackemu hyperthreadingu (dalo by se rict, ze kapitulovala a svezla se s Intelem). Pak ale zacala se Zen2 a Zen3 agresivne tlacit na pilu a zacala udavat tempo vyvoje a v Zen3 se ji podarilo zacit udavat tempo ve vykonu ve vetsine kategorii.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano právě to co označujete jako "pokrok v mezích zákona" to byla doba kdy Intel udával tempo. Nyní ty meze zákona pro pokrok udává AMD. Jistě se najde hodně lidí kteří si budou myslet, že AMD v tomto směru Intelovatí a budou pět ódy na ARM.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to pozor, Intel udává tempo prakticky bez větších přestávek už nějakých 30 let, minimálně od dob Pentia. AMD mívalo jen světlé chvilky a zbytek konkurence musel před x86 potupně pokleknout, a to včetně druhdy drahých a extrémně výkonných procesorů pro servery. A to všichni víme, že x86 byla taková podivná platforma.

V tomto světle je už několik let panující nadvláda AMD zcela určitě ještě nikdy neviděná výjimka a jako taková si zaslouží velkou pozornost. Osobně bych řekl, že si Intel toto nabroušené a nadšeně inovující AMD doslova vyrobil - jednak tím, jak ho druhdy zařízl v oné Athlonové aféře, a potom tím, že mu dlouhé roky nedal pořádně dýchat. Tím se v AMD nakonec prosadil onen dravý styl vývoje, kdy si z "poučení z krizového vývoje" vzali to, že nemůžou čekat, až je Intel dorovná a dožene. Nic teď u nich není nastálo, jsou schopní překopávat překopané - a mně se to samozřejmě líbí. Stejně tak se mi líbí snaha Intelu s tím konečně něco dělat, byť jsem si od Gelsingera představoval ještě trošku větší fičák, ale zase chápu, že Intel dojíždí projekty, které už byly rozjeté a dorovnat AMD bude asi ještě chvíli trvat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

del.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na konec x86 to nevypadá a pokud jde o mě, tohle mi příjde mnohem zajímavější než nějaký bigLITTLE paskvil... současné chiplety jsou prostě jen jedním z evolučních kroků.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

big.little je IMHO úkrok stranou v okamžiku, kdy nezvládají výrobní technologie. Navíc to není něco, nač bychom byli u PC zvyklí - a myslím si, že na to není nachystaný ani SW, ani vývojáři a uživatelé.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jedini vyvojari, ktori s tym budu mat nejaku pracu, budu vyvojari operacnych systemov. Ani to nie, lebo Intel im rovno doda hotove zdrojaky pre prislusnu cast schedulera. Takisto ako priamo dodava funkcie pre napr. maticove vypocty pre prislusnu instrukcnu sadu.
Pre ostatnych vyvojarov sa nic nemeni. Alokovanie malych/velkych jadier bude robit OS a AVX512 Alder Lake vobec nebude mat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že jste hodně podcenil význam chipletů. Chiplety jsou revolucí a ne jenom evolucí jak píšete. Dokud nebude mít Intel chiplety tak nebude schopen plně konkurovat designu AMD procesorů. Chiplety zlevňují díky synergii při výrobě stejných chipletů. Také díky tomu, že jsou malé tak je dělají vyrobitelné (výtěžnost). Intel měl problémy s výrobou právě proto, že měl monolity. Nyní to vyřešil tím je použil BigLittle. To je ale jenom z nouze cnost.

Uvidíme jak bude úspěšná Nvidia s monolitem proti chipletovému AMD. Mám ale pocit, že bude mít podobné problémy jako Intel do doby než nasadí chiplety.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono BIG.little mi príde ako rozumný krok nakoľko malé čipy majú jednoducho väčšiu efektivitu na danú plochu, konirc koncov aj AMD prejde u ZEN5 na nejaký ekvivalent BIG.little.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jádra Zen jsou menší a efektivnější než velká jádra Intelu a Apple. Takže nutně v blízké době nemusí blbnout a počkají, až se odladií scheduller v OS (to potrvá roky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a terminy nastrelili? core to core, cpu to cpu ... Zen 6? nebo jeste dal?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pouzdření foveros a jeho lakefield na trhu alespoň byl. Beru jej jako prototyp, který se dostal i na trh, aniž by na něj měl nějaký zásadní vliv. Byl vydán vloni v květnu a to do consumer segmentu. Ukončen byl letos. Stál za prd. Jak No-x napsal, cena byla tragická.

A ti co nadávají na vysokou cenu R5000 řady, dávejte pozor, co to udělá s cenou "R6000" řady ;-)

Oproti tomu prezentaci na téma rozteč drátku beru jako zajímavost a srandu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, Amd má na trhu produkt, který je lepší nez konkurence a poptávka převyšuje výrobní kapacity. Pokud Intel nezavalí trh tunama laciných Alder Lake, ceny půjdou nahoru. Njn, takže ceny půjdou nahoru... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ceny půjdou nahoru u AMD docela jistě. protože TSMC zdražuje waffery a na každý čiplet ještě přijde další vrstva + náročnější balení. Fandové si to obhájí, ale ten kdo chce koupit levnější CPU možná zapláče, nebo sáhne po starší generaci.

Pokud Intel bude vyrábět svoje křusky s podobným výkonem, ale levněji (a to fakt hrozí), tak kdo bude ten evil korporát? ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dôležitý bude price/performance. Ten si AMD s najväčšou pravdepodobnosťou udrží, ale samozrejme uvidíme čo im Intel dovolí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je něco více o architektuře procesorů Intel Alder Lake, AMD Zen 3 a V-cache, IBM Telum a Intel Sapphire Rapids -
https://www.anandtech.com/show/16901/hot-chips-2021-day-1-section-1-cpus...
a další Arm Neoverse N2, NVIDIA DPU (Data Center Processing Unit) a Intel IPU (Infrastructure Processing Unit)
https://www.anandtech.com/show/16903/hot-chips-2021-day-1-dpu-ipus-live-...

PS: Zde je pak program celé akce, takže další zajímavosti budou určitě následovat -
https://www.hotchips.org/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Informace z jiné akce - Intel Architecture Day 2021 (detailněji o Alder Lake, Golden Cove, and Gracemont)
https://www.anandtech.com/show/16881/a-deep-dive-into-intels-alder-lake-...
(architektura GPU Xe-HPG)
https://www.anandtech.com/show/16895/a-sneak-peek-at-intels-xe-hpg-gpu-a...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobry clanok. Okrem ineho som sa dozvedel, ze Alder Lake nakoniec nebude mat AVX512. Na cipe bude, ale disablovany. Tym padom budu mat P a E jadra identicke instrukcne sady. Takze kopec problemov, ako napr. aj napajanie pri pouziti AVX512 odpada.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD vydá jeden Zen 4 CPU čiplet pro více segmentů, tj. AVX512 logiku tam mít budou. Uvidíme, zda ji pro desktop nechají aktivní, nebo jednoduše vypnou, aby lidi donutili kupovat Threadrippery. Celý hype Intelistů ohledně AVX512 tak padá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nakonec sám Intel pohřbívá AVX-512, když ho nebude dávat ani do budoucích procesorů (a to ani tu osekanou verzi, kdy jej provádějí dvě AVX2 jednotky, tedy výkon navíc jen v podobě dalších instrukcí). Mezitím přijde SVE i do mobilů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...ne tak docela:
"Both desktop processors and mobile processors (Alder Lake) will now have AVX-512 disabled in all scenarios. But the silicon will still be physically present in the core, only because Intel uses the same core in its next generation server processors called Sapphire Rapids."
tedy:
"Jak stolní, tak mobilní procesory (Alder Lake) budou mít nyní ve všech scénářích vypnutou funkci AVX-512. Křemík však bude v jádře stále fyzicky přítomen, a to jen proto, že Intel používá stejné jádro ve své nové generaci serverových procesorů s názvem Sapphire Rapids."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neodporuje. AVX-512 bude tedy jen v serverech - na desktopech a notebookách ne. Jinými slovy, jediný způsob, jak vyvíjet pro AVX-512, bude vzdáleně na serveru. Zatímco pro ARM SVE mi bude stačit připojit monitor, klávesnici a myš k mobilu.

Možná že Intel opouští PC. Shora na něj útočí AMD, zdola ARM. A velký marže tam nejsou. Spousta firem postupně přechází na VDI (Virtual Desktop Infrastructure). Takže jejich pracovníkům stačí jen terminály - např. tenký tichý notebook, nejlépe s pasivním chlazením (aspoň jako nastavitelný režim). Nebo rovnou firemní mobil a monitor s integrovaným USB-C dockem - takže tak jako dneska lidi připojují nabíječku, tak v budoucnu připojí jeden kabel vedoucí do monitoru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu mi to připomíná dobu, kdy jsem navrhoval plošňáky na rádai, vysílačky a podobně a přešel jsem z jednostranných desek na oboustranné. To bylo najednou spoustu místa na plošňáku, až mi to bylo líto, kolik mědi musím odleptat.
Nicméně je to pokrok a dnešní vícevrstvé plošňáky jsou ještě o kus dál. A pokud toto chtějí zavést i na čipy, tak proč ne. Jen se tad bojím tepla, co to bude vyzařovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tohle mě taky napadlo. Při pohledu do diskuze jsem si říkal, když se to neřeší, tak to asi nikoho nepálí (Jak by mohlo, když to ještě nevyšlo, že?). Očividně panuje plná důvěra v AMD, co se týká odvodu tepla z vrstveného řešení. Asi na to nezapomněli. Taková blbost. V AMD jsou profíci, kteří takovou trivialitu samozřejmě neopomenuli. Že jo?
Že jo..?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já ti nevím, ale co si vzpomínám, tak o odvodu tepla se tu diskutovalo už v předchozích diskuzích o vrstvených čipech - zcela určitě to bylo u článku o V-cache, ale nejspíš i v dalších.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teplo se řeší, zatím budou stačit "thermal vias" pak se to bude řešit mikrokanálky a čip bude zapouzdřený v něčem, co bude připomínat vapor chamber.
Mikrokanálky nehrozí ještě dalších 10let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhlety predikce jsou perfektní, dal jsem si to pro kontrolu do kalendáře na 24.08.2031. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem vůbec k 3D skeptický. Dopadne to stejně jako HBM, velká sláva a pak to z PC zmizí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HBM se ale stále používají. Akorát ne v budgetových segmentech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak AMD to řeší vcelku jednoduše, vrství na místech čipu, které nejméně topí, tedy nad cache. Ta tvoří téměř 50% rozlohy výpočetního chipletu, takže místa je dost. Do budoucna se nabízí, že právě cache bude tvořit spodní část a výpočetní jednotky budou nahoře, v přímém kontaktu s heatspreadrem, kde bude odvod tepla nejrychlejší. A důvěra v AMD panuje celkem právem, je vidět, že mají jasný plán jak ve vývoji pokračovat dále a i když nezveřejňují své plány tak dopředu, jako Intel, tak je celkem jasné, že před ním mají pořád pár let náskok. Intel zaspal opravdu neuvěřitelně, fakt by mě zajímalo, jak to v té společnosti vypadalo a jestli to Gelsinger dokáže změnit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Preto to najprv skúšajú spolu s vcache, ktorá žerie minimálne množstvo energie a generuje malé množstvo tepla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tieto bumpy mi trochu pripomínajú uchytenie GPU v notebookoch (BGA)...
Dufam, ze to bude mať vyššiu spoľahlivosť pretože za svoju karieru som sa stretol s malo CPU vadnymi a vela GPU/BGA vadnymi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.