Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD oficiálně oznamuje vytvoření nového výrobního podniku

AMD The future is fusion logo
Společnost AMD má na svém webu tajemnou tiskovou zprávu s nadpisem „AMD TO MAKE SIGNIFICANT CORPORATE ANNOUNCEMENT“, tedy že oznámí něco skutečně velkého, a to konkrétně za několik málo desítek minut, přesně ve 14:00 našeho času. Neříká sice, co to bude, ale to nevadí, protože Wall Street Journal a další už to prý od zdrojů velice blízkých situaci vědí (Update: a navíc už je to i oficiální)…

AMD prý oznámí vytvoření nového podniku, do kterého přesune své výrobní továrny v Drážďanech, které budou vyrábět jak pro AMD, tak i pro další společnosti, navíc má vytvořit další výrobní závod v New Yorku a kromě toho ještě převezme 1,2miliardový dluh AMD. Podnik, který má prozatím nést jméno „Foundry Co.“, bude financovat vláda Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. Jednu jí vlastněnou společnost určitě znáte, Mubadala Development Company si již koncem loňska koupila 8,1 % AMD a nyní si k tomu ještě přikoupí další akcie za 314 miliónů USD a bude mít už 19,4 %. Navíc vypomůže AMD dalšími 700 milióny, aby mohla mít AMD podíl v nově vznikající „Foundry“. Majoritním spoluvlastníkem (asi 56 %) nové „Foundry“ však bude vládou Abú Dhabí nově vytvořená Advanced Technology Investment Co. (jaká náhoda, pokud odstraníme „konstantu“ „Co.“, vznikne zkratka ATI ;-) a celkem tak nalije vláda Abú Dhabí do nové joint venture 8,4 miliardy USD. 6 miliard má pak padnout na výstavbu nové zmíněné továrny v New Yorku.

Celé to pochopitelně ještě musí schválit akcionáři a je jasné, že se v tom bude hodně vrtat i vláda USA, nicméně pokud vše klapne, měla by být tato operace dokončena přibližně na přelomu roku. Nová společnost má podle plánu generovat roční tržby kolem 1,5 miliardy USD a její správní radě bude předsedat nedávno odstoupivší šéf AMD Hector Ruiz a vést ji má technologický senior viceprezident AMD Doug Grose. Považujeme za vhodné znovu připomenout, že to ještě není oficiální.

Advanced Technology Investment Company logo

Update 13:10: Tak je to oficiálně venku, takže upřesňující informace následují: Společnost ponese opravdu dočasné jméno „The Foundry Company“ a dostane do vínku dvě továrny v Drážďanech včetně příslušného intelektuálního vlastnictví AMD de-facto nutného pro její využívání. Aby se zkrácený název Advanced Technology Investment Company nepletl s ATI, je jeho součástí i ono „Company“, takže ATIC. Tato společnost prakticky nalije do společného podniku 2,1 miliardy USD, z toho 700 miliónů dá AMD, aby v něm měla svůj podíl. Platí, že nová společnost převezme 1,2miliardový dluh AMD, další peníze bude pumpovat do „The Foundry Company“ ATIC na výstavbu nové továrny, jak již bylo řečeno. Prozatímní název je Fab 4X, zahájení její stavby je plánováno na polovinu příštího roku. V New Yorku tak v této souvislosti vznikne v první fázi zhruba 1 400 a později dalších 5 000 pracovních míst. AMD bude vlastnit 44,4 % a ATIC zbývajících 55,6 %„ The Foundry Company“.

Náčrt nové továrny Fab4X v New Yorku

Stejně tak platí, že Doug Grose bude dělat šéfa této nové firmy a vzdá se tedy v AMD postu senior viceprezidenta výrobních operací (jinými slovy by měl nadále dělat v podstatě totéž, jen pod jinou hlavičkou). Rovněž Hector Ruiz si přesedne z předsednického křesla správní rady AMD do předsednického křesla správní rady „The Foundry Company“. Mubadala Development Company zvýší svůj podíl v AMD z 8,1 na 19,3 % nákupem akcií za 314 miliónů USD a bude mít též právo dosazovat lidi do správní rady AMD. S firmou IBM na společném vývoji výrobní technologie tak nebude spolupracovat AMD, ale nová „The Foundry Company“. Jakmile bude dohoda jistá, bude také oznámeno finální jméno nové společnosti.

Další informace jsou na adrese www.amd.com/NewGlobalFoundry.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD oficiálně oznamuje vytvoření nového výrobního podniku

Čtvrtek, 9 Říjen 2008 - 08:01 | Anonym | A těch parkovacích míst je taky poskrovnu.
Středa, 8 Říjen 2008 - 14:23 | Anonym | Nema na strese solarni panely. To je ostuda.
Středa, 8 Říjen 2008 - 11:53 | Anonym | WIFT: taky to tak Mumak asi myslel. U mě to spíš...
Středa, 8 Říjen 2008 - 11:38 | WIFT | To neni o u mění číst arabsky, to je o Copy Paste...
Středa, 8 Říjen 2008 - 10:26 | Anonym | JSK: No konecne vie niekto citat :-) a spravne ma...
Středa, 8 Říjen 2008 - 08:26 | WIFT | >> JSK: A kruci, tak na tohle bylo...
Středa, 8 Říjen 2008 - 08:13 | Anonym | WIFT: no vzhledem k tomu, že je to arabsky&...
Středa, 8 Říjen 2008 - 01:47 | Anonym | 2atitom: ja spim vzdy dobre. Je mi spis lito lidi...
Středa, 8 Říjen 2008 - 01:42 | Anonym | 2hugo3: to bude zrejme tim, ze az media zacnou...
Středa, 8 Říjen 2008 - 00:46 | Anonym | v radiach hlasia recesiu prirovnavana je ku koncu...

Zobrazit diskusi