Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ATIC kupuje Chartered pro Globalfoundries

Advanced Technology Investment Company logo

Společnost ATIC, kterou budete pravděpodobně znát coby jednoho ze „zakladatelů“ Globalfoundries (druhým „zakladatelem“ je AMD), má zájem o dalšího výrobce čipů, firmu Chartered Semiconductor Manufacturing (zkráceně Chartered). Ta by vám také neměla být neznámá, dělá pro AMD procesory v situaci, kdy lidově řečeno AMD nestíhá svými kapacitami (nyní tedy již hovoříme o kapacitách Globalfoundries). ATIC nabídla firmě Chartered, že odkoupí její kmenové akcie kus za 2,68 singapurského dolaru (S$) a celkem tedy za ně zaplatí S$2,5 miliardy, v přepočtu asi 1,8 miliardy USD. Investiční agentura Temasek Holdings TEM.UL, která má v Chartered 65% podíl, se této akvizici nebrání. Společnost Chartered skončila ve druhém kvartálu se ztrátou $39,4 miliónu a analytik Eric Chen z japonské společnosti BNP Paribas sledující dění na polovodičovém trhu tvrdí, že nabídka ATIC dává smysl, neboť Chartered potřebuje najít způsob, jak přežít. Konkurenty Chartered jsou totiž především TSMC a UMC a spojením s Globalfoundries, o němž se nyní uvažuje, by vznikla těmto dvěma výrobcům poměrně silná konkurence.

Dohoda mezi ATIC a Chartered je prý definitivní a akvizice tak již čeká na schválení akcionářů a regulačních úřadů. Společné firmě bude šéfovat „nadále“ dosavadní šéf Globalfoundries Doug Grose, zatímco dosavadní CEO Chartered Chia Song Hwee bude dělat COO (Chief Operating Officer). Pokud vše půjde podle plánu, akvizice bude dokončena do konce tohoto roku (ve čtvrtém kvartálu).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ATIC kupuje Chartered pro Globalfoundries

Úterý, 8 Září 2009 - 12:36 | Anonym | len tak pomimo temy: "z japonské...
Pondělí, 7 Září 2009 - 21:19 | Anonym | Ked neviete ziskat zakaznikov, kupte si ich!...
Pondělí, 7 Září 2009 - 18:43 | Peter Fodreknickfotob | Chartered mala robit pre AMD Athlon-y, ale...

Zobrazit diskusi