Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

The Global Foundry se jmenuje oficiálně GLOBALFOUNDRIES

Globalfoundries logo

„Je to hotový, je to tutový“, AMD již nemá vlastní továrny na výrobu procesorů. Počínaje včerejším dnem vznikla nová společnost GLOBALFOUNDRIES (my to nadále budeme psát s dovolením malými písmeny, samozřejmě s výjimkou prvního), kterou jste doposud mohli znát pod pracovním názvem „The Foundry Company“ a tato společnost přebírá veškeré továrny, které doposud patřily AMD (hovoříme o těch v Drážďanech). Ta má v nové Globalfoundries 34,2% podíl, zbytek patří arabské ATIC, ostatně vy už jistě podrobnosti celé transakce znáte z dřívějších zpráv. Web nové společnosti naleznete pochopitelně na adrese globalfoundries.com.

Jinak Globalfoundries v souvislosti s touto změnou změní i názvy (přesněji čísla) dosavadních továren. Fab 30/38 a Fab 36 zmigrují dohromady do továrny Fab 1 a ta se ještě bude dělit na Module 1 a Module 2, z nichž první bude původní Fab 36 a druhý Fab 30/38 (Fab 30 zmigrovala na Fab 38 relativně nedávno, když přešla z výroby na 200mm deskách na výrobu na 300mm křemíkových deskách). Zákazníkem numero uno bude samozřejmě AMD.

Pracuje se už samozřejmě i na Fab 2, která je vám již také jistě známou plánovanou továrnou v New Yorku, do této doby nazývanou jako Fab 4X (AMD číslovala své továrny podle toho, po kolika letech od založení společnosti byly uvedeny do provozu, Globalfoundries půjde s číslováním zjevně od jedničky postupně bez přeskakování). Plán výstavby Fab 2 je takový, že v červnu dojde na „vylití prvního betonu“, o dva roky a měsíc později bude továrna dokončena a v roce 2012 by měla začít fungovat naplno. Jo, a čistě pro pořádek: šéfem (CEO) je Doug Grose, někdejší senior viceprezident vývoje technologie, výroby a dodavatelského řetězce v AMD.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku The Global Foundry se jmenuje oficiálně GLOBALFOUNDRIES

Středa, 4 Březen 2009 - 21:24 | Anonym | The Foundry Company znelo omnoho lepsie, a malo...
Středa, 4 Březen 2009 - 14:40 | Anonym | kriza uz sa prejavuje aj v pomenovavani firiem...

Zobrazit diskusi