Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GlobalFoundries: 12FDX proces máme stále v roadmapě. DIIT: To už přes 7 let.

Zdroj: TechTechPotato

Počítá AMD se 7nm procesem GlobalFoundries? Nebo se 4nm procesem od Samsungu? Co vlastně prozradily úniky-neúniky od inženýrů z AMD?

V posledních dnech zaujal mediální pozornost korejský uživatel gamma0burst, který prošel profily inženýrů AMD (v menší míře i dalších značek) na LinkedIn a vyfiltroval z nich zajímavé informace, které v nich zaměstnanci uvedli.

Krom toho, že Zen 4 má kódové jméno Persephone, Zen 4c Dionysus, Zen 5 Nirvana, Zen 5c nejspíš Prometheus a Zen 6 Morpheus, šlo hlavně o zmínky o výrobních procesech.

V profilu jednoho z inženýrů jsou zmíněny výrobní procesy TSMC (3nm, 5nm a 7nm), dále 4nm proces Samsungu a 7nm proces GlobalFoundries. Právě jeho uvedení může být asi nejvíce zarážející, protože není veřejně známo nic o tom, že by GlobalFoundries vývoj 7nm procesu obnovila. Nebo že by?

Podle všeho nikoli. Zrovna minulý týden zveřejnil TechTechPotato rozhovor se současným šéfem GlobalFoundries (Tom Caulfield), který několikrát vysvětloval, že společnost závod s Mooreovým zákonem vzdala, protože v něm již nevidí smysl. Ten vycházel z ekonomiky výroby, kdy každý nový proces snížil náklady přepočtené na tranzistor. To již dávno není pravda a nové procesy mají smysl pro čím dál tím užší spektrum zákazníků (zejména pro ty, pro které spotřeba nebo výkon znamená více než výrobní náklady). Naopak množství zákazníků, pro které už nové procesy nejsou finančně zajímavé, výrazně stouplo a GlobalFoundries přetransformovala svůj byznys právě zaměřením na ně.

Už to naznačuje, že se dotažení a obnovení 7nm výroby nechystá. Faktické potvrzení této skutečnosti přinesla odpověď na dotaz, jak to skončilo se dvěma EUV stroji, které GlobalFoundries koupila (na 7nm proces). Caulfield (který GlobalFoundries převzal, když už byl vývoj 7nm procesu mrtvý) vysvětlil, že jeden z nich prodali neupřesněné výzkumné organizaci a druhý vrátili výrobci, který ho zrenovoval a prodal jinému zákazníkovi.

7nm proces GlobalFoundries je mrtvý od poloviny roku 2018

Kde se tedy v osobní prezentaci inženýra vzala zmínka o 7nm procesu GlobalFoundries? Zjevně nejde o zmínku související s nějakým budoucím projektem nebo produktem, ale prosté shrnutí (i) předchozí práce, které se podle všeho týká ještě doby, kdy AMD se Zen 2 plánovala 7nm proces GlobalFoundries použít, než jej nahradila linkami TSMC.

Podíváme-li se na výčet procesů touto optikou, nemusí zmínka o 4nm procesu Samsungu nutně znamenat, že jej AMD plánuje využít (byť ani to nelze vyloučit), ale může jít o proběhlou spolupráci, která se týkala (Samsungem) licencované grafické architektury mRDNA, kterou společnost nasadila na (tehdy nepříliš doladěném) 4nm procesu.


Vraťme se ale ke GlobalFoundries. Společnost zjevně 7nm proces ve svém portfoliu nemá a zatím na tom nehodlá nic měnit. Co je tedy nejpokročilejším procesem v jejím portfoliu? Koncem léta společnost ohlásila proces nazvaný 9SW RFSOI, ale to je specialita pro 5G infrastrukturu a spíše záležitost budoucnosti. Co se týče FinFET procesů, zmiňuje výrobce na svém webu 12-16nm procesy (12nm a 14nm využívala AMD pro první tři generace Zenu). Explicitnější zmínky o tzv. 12nm+ procesu, který měl být zhruba na úrovni 10nm výroby a jehož sériová výroba se měla rozjet koncem roku 2020, však chybí. Zda z něj sešlo, nebo se stal standardní součástí nabídky a společnost ho nemá potřebu výslovně zmiňovat (to snad spíše), s jistotou nevíme.

Bulk Vs Fd Soi Globalfoundries

Porovnání bulk a FD-SOID procesu GlobalFoundries

O poznání pikantnější je situace na poli planární SOI výroby. V roce 2018 GlobalFoundries slavnostně otevřela továrnu v Chengdu, která měla nabídnout rozšíření výrobních kapacit na 22FDX neboli 22nm FD-SOI procesu. Jeho výhodou byly podstatně nižší náklady na výrobu (úspora masek oproti 2xnm procesům). Jenže výroba v Chengdu se nikdy nerozjela a továrna ležela 5 let ladem. Začátkem letošního roku se proslýchalo, že by mohla být prodána čínské Tsinghua Unigroup, ale z toho nejspíš sešlo.

Následně GlobalFoundries ohlásila pokročilejší proces 18FDS (na rok 2019, ale dál už bylo ticho a nejspíš došlo k jeho zrušení). Od roku 2016 pak společnost mluvila o ještě pokročilejším procesu 12FDX - o jeho ohlášení jsme vás ostatně tehdy informovali:

Když ani po čtyřech letech (v roce 2020) nebyly hmatatelné důkazy o zahájení výroby, trochu jsem zapátral a vyšlo najevo následující:

Když jsem se však snažil v souvislosti s tématem této zprávy dopátrat, jak to s 12FDX je a zda by zákazníci továrny v Chengdu mohli přejít na novější generaci procesu realizovanou v jiné továrně, dopracoval jsem se k poměrně rozpačitým zjištěním. Přestože GlobalFoundries o 12FDX procesu mluvila jako o hotové záležitosti a četné weby (včetně našeho) z toho usuzovaly, že se na procesu již vyrábí, realita je jiná (takže pokud najdete zprávu, která tvrdí něco o běžící výrobě na 12FDX, jde prostě o omyl). Poslední zpráva, na kterou jsem narazil, je z loňského [2019] léta a pochází od člověka, který si soukromě pohovořil s tehdejším technologickým šéfem GlobalFoundries (Gary Patton). Zjistil od něj, že příprava a výroba (12FDX) neběží „protože zákazníci nejsou připravení“ a že GlobalFoundries s prácemi na procesu „začala znovu“.

Od vyjádřením Garyho Pattona uběhly čtyři roky, přišlo nové vedení společnosti, přesto již o 12FDX slyšet nebylo. Vypadalo to, jakoby společnost trápení procesu tiše ukončila přitisknutím polštáře. O to větší překvapení přináší vyjádření současného šéfa, Toma Caulfielda, který na dotaz o situaci s procesem prohlásil, že 12DFX „je stále v roadmapě“.

CEO GlobalFoundries Tom Caulfield (vpravo) pro TechTechPotato

Jak tomu rozumět, Caulfield „vysvětlil“ prakticky stejnými slovy jako Patton před čtyřmi lety. Prohlásil, že „vytvářet technologii v předstihu před trhem není přínosné pro nikoho“. Co si pod těmito slovy představit? V roce 2016 společnost předpokládala, že tape-out zákaznických vzorků na 12FDX proběhne začátkem roku 2019 (z dnešního pohledu k tomu tedy mělo dojít před téměř pěti lety). Ačkoli Patton i Caulfield proces prezentovali a prezentují, jakoby šlo o technologii, která o více jak půl dekády předběhla dobu, nelze pominout Pattonovu zmínku o tom, že s procesem GlobalFoundries „začala znovu“. To tak trochu naznačuje, jakoby proces dopadl nějakým způsobem, v jehož důsledku o něj zákazníci starších verzí procesu nemají zájem a GlobalFoundries jej tedy musela přepracovat (nebo opakovaně přepracovávat?). S jistotou lze říct jen to, že za zdržením 12DFX procesu nestojí problémy s čínskou továrnou v Chengdu, neboť tento proces měla rozbíhat Fab 1 v Drážďanech (Německo).

12FDX - specifikace procesu ve verzi z roku 2017 - už tehdy se počítalo s AI! (GlobalFoundries)

Pokud shrneme, že jde o více než 7 let ohlášený proces, na kterém dosud nevznikl jediný produkt, je potřeba uznat, že v tomto směru GlobalFoundries s 12FDX procesem předběhla i 10nm proces Intelu. Ten měl podle nejstarších roadmap přijít na řadu v roce 2015 - formálně přišel s architekturou Cannon Lake koncem roku 2018, reálně začátkem roku 2019 z waferů, které ani Intel neklasifikoval jako sériovou výrobu a nejspíš první produkt vzniklý na sériové 10nm výrobě byl Ice Lake s přelomem roku 2019 / 2020.

Pravda, pro GlobalFoundries není 12FDX jediný 12nm proces v portfoliu a 12nm FinFET výroba běží od dob Zen+ (2018). Ale z nějakého důvodu planární 12FDX nelze dostat na trh a zjevně si s ním současné vedení společnosti neví rady o mnoho lépe než to původní.

Diskuse ke článku GlobalFoundries: 12FDX proces máme stále v roadmapě. DIIT: To už přes 7 let.

Středa, 15 Listopad 2023 - 00:44 | DDR0 | tak dá se žít i z "dojezdu", ale nesmí...
Úterý, 14 Listopad 2023 - 21:01 | Robin Seina | Ještě pořád můžou prorazit v čipek určených do...
Úterý, 14 Listopad 2023 - 19:44 | SudetChobot | https://imgflip.com/i/860ub5
Úterý, 14 Listopad 2023 - 19:11 | Honza1616 | Ten prodej těch 2 EUV strojů nechápu, Oni zcela,...
Úterý, 14 Listopad 2023 - 17:35 | peliculiar | "To již dávno není pravda a nové procesy...
Úterý, 14 Listopad 2023 - 17:01 | del42sa | To nevím jestli dobře udělali , že prodali ty dva...
Úterý, 14 Listopad 2023 - 14:37 | Lazar | „vytvářet technologii v předstihu před trhem není...
Úterý, 14 Listopad 2023 - 14:19 | no-X | Dočasně to fungovat může, ale z dlouhodobého...
Úterý, 14 Listopad 2023 - 14:18 | JindraLne | No, úpadek. Očividně vydělávají, nemají problém...
Úterý, 14 Listopad 2023 - 13:30 | hor411 | To je fuk... kolik mají čipárny práce i na daleko...

Zobrazit diskusi