Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hlučnost, teplota, spotřeba

D-Link ShareCenter DNS-320: Pohled dovnitř na základní desku a SATA konektory
V dnešním testu se podíváme na jedno ne úplně nové síťové úložiště Network Attached Storage neboli NAS) od společnosti D-Link, DNS-320. Jde o starší řadu, která má dnes již svého rychlejšího nástupce, nás ovšem zajímalo, zda lze takovýto ne příliš drahý produkt v domácím prostředí „uživit“ (či spíše užít). V nabídce firmy CzechComputer, která nám DNS-320 spolu se dvěma 2TB disky Samsung zapůjčila, jde totiž o nejlevnější řešení z těch, kam lze připojit rovnou dva SATA disky. Podíváme se tedy na přenosovou rychlost, spotřebu, hlučnost a pokusíme se nějak obsáhnout, co všechno vlastně tento NAS kromě poskytování úložného prostoru po síti dovede.

Hlučnost

Hlučnost jsme měřili v místnosti, kde se dalo najít největší ticho, pod 33,9 dBA jsme se bohužel nedostali. Náš měřák oficiálně měří od hladiny 30 dBA, která v grafu představuje počátek stupnice (menší ticho než 30 dBA stejně v běžné praxi nedosáhnete). Graf je přepočten na akustický tlak, který daleko lépe vystihuje to, jak na člověka vygenerovaný hluk reálně působí, takže nárůst hodnot dBA se na stupnicích projevuje „logaritmicky“.

Sami vidíte, že pevné disky Samsung EcoGreen jsou velice tiché. Je dobré znovu připomenout, že v NASu během měření hlučnosti fungovaly oba, samozřejmě byly v klidu (neprobíhalo ani čtení, ani zápis, takže se ani nepohybovaly hlavičky).

Jakmile se do toho přidá větrák, poznáte to už při nízkých otáčkách, o maximálních ani nemluvě. Větráček je prostě maličký a vzduch, který jím protéká, naráží na různé části a to prostě slyšet je. Rozhodně nedoporučujeme provozovat ve stejné místnosti, kde provozujete domácí kino.

Teplota

Teplota je něco, co není díky přítomnému větráku třeba řešit. NAS se zvládá uchladit v naprosté pohodě, takže bychom se jej nebáli zavřít ani do teplejších místností. V té naší bylo naměřeno zhruba 23 ℃, po dvou hodinách práce hlásil NAS systémovou teplotu 47 ℃.

D-Link DNS-320: teplota systému po dvou hodinách práce

Pevné disky měly až možná zbytečně nízkých ;-) 37 ℃. Je fakt, že se ale nijak nepředřely. Do tohoto NASu se vyloženě hodí nějaké takové energeticky nenáročné.

D-Link DNS-320: teplota disků po dvou hodinách činnosti

Prakticky stejná teplota byla naměřena hned po otevření NASu na jejich stěnách. Zkusili jsme naším IR teploměrem „bliknout“ kamsi na základní desku a hledat nějaký nejteplejší bod – našli jsme tam rovných 40 ℃.

Spotřeba

Spotřeba je něco, co je u tohoto NASu vyloženě krásné a pokud vám nejde opravdu o svižné datové úložiště, pak jsou NASy tohoto typu podle našeho názoru přesně ten důvod, proč si je pořídit. S žádným sebeúspornějším počítačem se na takovou spotřebu totiž nedostanete.

NAS, pokud je zapnutý (je na síti) a je úplně v klidu (neprobíhají jím žádná data, oba pevné disky jsou vypnuté a ani větrák se zrovna netočí), spotřebovává pouhých 5 W (vždy měřeno mezi napájecím adaptérem a elektrickou zásuvkou). I těchto 5 W je samozřejmě občas potřeba trochu přichladit, takže když se větráček roztočí na nízké otáčky, naroste spotřeba na 5,7 W (připomínáme, že náš měřák Voltcraft Energy Check 3000 nebude nic extra přesného, takže tyto hodnoty neberte až tak úplně absolutně, spíše orientačně a relativně). Větráček v situaci, kdy se disky netočí, neběží naplno, pokud mu to neřeknete, takže měřit tuto situaci je tak nějak bezvýznamné (podle nás ani nemá smysl NASu říkat, aby jeho větrák běžel naplno, on si jej v případě potřeby stejně roztočí naplno sám).

Nyní je dobré připomenout, že jsme měli v NASu dva 2TB EcoGreen Samsungy. Pokud tyto disky běží a nic se neděje (NAS je v klidu, neprobíhají žádná data, netočí se větrák), činí spotřeba 12,3 W. Při činnosti už se to liší jen o jednotky wattů při kopírování jsme se dostali na 14 W a pokud by se k tomu přidal i větrák, dostanete se na nejvýš 15 až 16 W. Nejvíce si samozřejmě NAS bere v situaci, kdy roztáčí disky. I když je to činnost ojedinělá, řeší to NAS jejich roztáčením „po jednom“ (pokud jsou dva), takže jsme v našem případě zaznamenali špičkových 18 W.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: D-Link NAS ShareCenter Pulse DNS-320

Čtvrtek, 26 Červenec 2012 - 12:26 | Roman Kačírek | Je tedy možné na tento NAS doinstalovat třeba...
Pondělí, 9 Červenec 2012 - 19:26 | pohoda78 | oprava odkazu http://www.zyxel.com/cz/cs/...
Pondělí, 9 Červenec 2012 - 19:22 | pohoda78 | Zdravim, vidim, ze se tomu rozumite a tak bych se...
Pátek, 1 Červenec 2011 - 09:10 | HEC | Ten (ne)výkon FreeNASu byl samozřejmě myšlený na...
Středa, 29 Červen 2011 - 22:23 | Jiri Macourek | S vetsinou veci ve Vasem prispevku by se dalo...
Středa, 29 Červen 2011 - 22:00 | Jiri Macourek | Mohu se zeptat. Jak jste na tom udelal raid6?...
Středa, 29 Červen 2011 - 13:18 | prof0021 | jo a samozrejme si delam take zalohy dulezitych...
Středa, 29 Červen 2011 - 13:17 | prof0021 | Ja to myslel jinak. To co popisuji delam na tom...
Pondělí, 27 Červen 2011 - 14:31 | Tomas R | Zdravim, mam tento NAS kupeny asi mesiac a kvoli...
Pondělí, 27 Červen 2011 - 11:21 | HEC | Několik poznámek, k recenzi (spíše tedy...

Zobrazit diskusi