Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Práce s USB zařízeními, ISO mount

D-Link ShareCenter DNS-320: Pohled dovnitř na základní desku a SATA konektory
V dnešním testu se podíváme na jedno ne úplně nové síťové úložiště Network Attached Storage neboli NAS) od společnosti D-Link, DNS-320. Jde o starší řadu, která má dnes již svého rychlejšího nástupce, nás ovšem zajímalo, zda lze takovýto ne příliš drahý produkt v domácím prostředí „uživit“ (či spíše užít). V nabídce firmy CzechComputer, která nám DNS-320 spolu se dvěma 2TB disky Samsung zapůjčila, jde totiž o nejlevnější řešení z těch, kam lze připojit rovnou dva SATA disky. Podíváme se tedy na přenosovou rychlost, spotřebu, hlučnost a pokusíme se nějak obsáhnout, co všechno vlastně tento NAS kromě poskytování úložného prostoru po síti dovede.

Práce s USB disky

D-Link DNS-320: vložená USB flash v System Info

D-Link DNS-320 je uvnitř v podstatě postaven na bázi Linuxu. Tomu odpovídá i práce s diskovými svazky, disky uvnitř se formátují jako ext3, s tím, co se připojí do USB, se pracuje, jak se dá. Připojení USB flash paměti, která je zformátována systémem souborů NTFS, vám tak způsobí pouze možnost soubory číst, nikoli je zapisovat. Zapisovat není problém na FAT16 či FAT32 (přestože se vzdáleně tváří jako NTFS), naopak zcela nerozpoznatelné jsou svazky exFAT. Problém nedělá ani způsob rozdělení USB disků pomoci GUID Partition Table.

D-Link DNS-320: vložená USB flash formátu NTFS je pouze ke čtení

Zajímavé je, že připojená USB fleška se na síti bez ohledu na vlastní formát systému souborů tváří vždy jako NTFS. Tahle by měla být zrovna FAT32:

D-Link DNS-320: USB flash přes síť se bez ohledu na formát systému souborů tváří jako NTFS

Práce s USB tiskárnou

O trošku horší je to s fungováním tiskárny přes USB. Tiskárna se tváří jako klasická sdílená síťová tiskárna na serveru, instalace v systému Windows se k ní dokáže připojit, ale vyžaduje ovladače (sama si neumí zjistit, co to je za tiskárnu, NAS jí tyto informace nepředává). Zajímavější by bylo, kdyby se tiskárna chovala na síti jako patřičné Plug and Play zařízení, které o sobě dokáže říci, co je zač a co umí, stejně jako to umí tento konkrétní model tiskárny, který je běžně připojen přes Wi-Fi.

D-Link DNS-320 na síti ve Windows 7 Canon Pixma MG5250 na síti ve Windows 7
Prezentace zařízení na síti ve Windows 7: vlevo D-Link DNS-320, vpravo Canon Pixma MG5250.
Všímejte si popisků „Kategorie“.
D-Link DNS-320: síťové složky + tiskárna

Na tisk to nemá vliv, naše tiskárna Canon Pixma MG5250 si své vytiskla, problém je s rozšířenou komunikací, kdy např. nástroje Canonu nedokážou zjistit stav inkoustu a podobně. Že nám z tiskárny bude fungovat jen „tiskárna“ a ne třeba skener, s tím jsme počítali (manuál na multifunkční zařízení upozorňuje, že bude fungovat jen tisk). Doporučujeme používat takové tiskárny, k nimž nejsou dodávány extra nástroje na zjišťování stavu či specifické ovládání, nemusí to fungovat.

Zkušební stránka tiskárny přes D-Link DNS-320

Práci s USB UPSkou jsme nezkoumali, zrovna jako na potvoru v redakci žádnou nemáme, ale NAS by je měl podporovat. Předpokládáme, že se k nim chová úplně stejně jako systém Windows k běžné UPSce připojitelné přes USB se standardizovaným rozhraním pro správu napájení.

Možná vás také bude zajímat, co se stane, když připojíte třeba čtečku paměťových karet s větším množstvím jednotek (taková, co se v počítači tváří jako více disků). Nic, NAS ji nerozpozná. Stejně tak nepochopí (dle očekávání) připojenou optickou mechaniku přes USB či USB disketovou jednotku. Tedy přesněji řečeno ji vidí, ale nepracuje s ní.

ISO Mount

Jednou z nových funkcí firmwaru 2.00 je možnost připojení ISO souboru jako samostatného svazku. Funguje to poměrně dobře, není problém jak s formátem systému souborů ISO9660/Joliet, tak i třeba s UDF.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: D-Link NAS ShareCenter Pulse DNS-320

Čtvrtek, 26 Červenec 2012 - 12:26 | Roman Kačírek | Je tedy možné na tento NAS doinstalovat třeba...
Pondělí, 9 Červenec 2012 - 19:26 | pohoda78 | oprava odkazu http://www.zyxel.com/cz/cs/...
Pondělí, 9 Červenec 2012 - 19:22 | pohoda78 | Zdravim, vidim, ze se tomu rozumite a tak bych se...
Pátek, 1 Červenec 2011 - 09:10 | HEC | Ten (ne)výkon FreeNASu byl samozřejmě myšlený na...
Středa, 29 Červen 2011 - 22:23 | Jiri Macourek | S vetsinou veci ve Vasem prispevku by se dalo...
Středa, 29 Červen 2011 - 22:00 | Jiri Macourek | Mohu se zeptat. Jak jste na tom udelal raid6?...
Středa, 29 Červen 2011 - 13:18 | prof0021 | jo a samozrejme si delam take zalohy dulezitych...
Středa, 29 Červen 2011 - 13:17 | prof0021 | Ja to myslel jinak. To co popisuji delam na tom...
Pondělí, 27 Červen 2011 - 14:31 | Tomas R | Zdravim, mam tento NAS kupeny asi mesiac a kvoli...
Pondělí, 27 Červen 2011 - 11:21 | HEC | Několik poznámek, k recenzi (spíše tedy...

Zobrazit diskusi