Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení

Pixel Qi - ukázka na slunečním světle - text ve webovém prohlížeči
Společnost Acomp nám na test zapůjčila netbook vybavený displejem Pixel Qi, o němž jsme vás informovali letos v září. Právě displej bude dnes předmětem našeho zkoumání a pozorování. Zjednodušeně řečeno jde o upravený LCD panel, jemuž okolní osvětlení narozdíl od běžných LCDček nevadí, naopak - dokáže jej využít k tomu, aby byl displej při velkém okolním osvětlení v pohodě čitelný i bez zapnutého vestavěného podsvícení. Má to samozřejmě svá pro i proti, ale již nyní můžeme zodpovědně říci, že jsme měli tu čest s něčím, co je tak zhruba na půli cesty mezi klasickým LCD a e-inkem a rozhodně jde o řešení, které stojí za pozornost…

Dnes neuvidíte klasickou tabulku kladů a záporů, protože jsme nerecenzovali přímo nějaký konkrétní produkt, ale nahlédli jsme na možnosti jedné technologie. Máme za sebou pohled na druh displeje, kterému stačí ke štěstí jen trochu, aby začal z trhu vytlačovat klasické LCD panely, především pak v mobilních zařízeních. Pixel Qi si určitě zaslouží pochvalu právě za to, jak krásně je vidět tam, kde už ostatním displejům hrubě dochází dech. To je jeho přednost a asi nejsilnější stránka. Další stránky už tak silné nejsou, zejména je to barevné podání při jiných pozorovacích úhlech, než je kolmý pohled. Pixel Qi však nemá ambice stát se nejkrásnějším displejem s nejvěrnějším podáním barev, jeho síla je úplně jinde, tam, kde barvy nehrají roli. Musíme říci, že jsme z Pixel Qi nadšeni, jde skutečně o smysluplný produkt a vlastně jsme se na začátku moc nespletli, když jsme jej pozicovali kamsi na půli cesty mezi LCD a e-ink, i když pochopitelně podstatně blíže má LCD (neboť to je LCD).

Sluší se dodat, že firma Acomp, která nám tento vzorek netbooku zapůjčila, má v nabídce jak produkty s Pixel Qi panelem, tak i panel samotný pro ty, kteří si jej chtějí vyměnit sami. Cena 10,1” panelu, jaký byl i v nám zapůjčeném netbooku, je bezmála 9 tisíc Kč, což určitě není málo. Je vhodné jej montovat do netbooků, které mají možnost vypnutí podsvícení prostřednictvím nějaké klávesové zkratky nebo podobné metody (jsou jimi Lenovo S10-2, Samsung N130 či Samsung N220 a N210 Plus). Údajně funguje také v HP 2132-2133-2140, Samsung N135 i Samsung NB30.

NotionInk ADAMAcomp bude mít velice brzy na trhu také Tablet PC Lattice Atom (s procesorem Intel Atom N450, cena má být bez desetikoruny 15 tisíc vč. DPH) a také Lattice ARM (s procesorem ARM Freescale i.MX515 800MHz), jehož cena by měla být stejná. Asi nejzajímavějším ale určitě bude NotionInk ADAM, jehož srdcem je Nvidia Tegra 2, cena by měla být dokonce o něco nižší, 14 390 Kč (vč. DPH), ten se ale má objevit až na přelomu roku. Na baterii by měl vydržet až 160 hodin při přehrávání zvuku a 16 hodin při přehrávání FullHD videa. Doufáme, že se právě na tento kousek také podíváme.

Deep in IT ocenění Silver (stříbrné)
Ocenění v tiskové kvalitě viz Tiskové materiály

Jednu věc si ale v tomto případě nemůžeme nechat pro sebe a tou je jedno z nových ocenění Deep in IT serveru, v tomto případě bude dokonce stříbrné se dvěma hvězdičkami. Dostává jej samozřejmě technologie Pixel Qi, nikoli netbook vybavený displejem, kde je tato technologie použita. Došli jsme v redakci k názoru, že tahle věc prostě dostat ocenění musí a nakonec jsme se shodli na dvou hvězdách, protože jedna se nám na takový počin zdála málo. Na tři to není, to by musel být displej i na slunci barevný ;-). Jsme toho názoru, že směr, kterým se vydala technologie Pixel Qi, je určitě dobrý a nejvyšší ocenění jsme nedali mimo jiné i proto, že je zde ještě co vylepšovat. Ať tak či onak, stříbrné ocenění Deep in IT serveru považujeme za hodně velkou pochvalu, neboť ocenění rozhodně nemáme v úmyslu rozdávat jak na běžícím pásu a už tuplem ne takové, které má více než jednu hvězdičku.

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme:

Acomp logo ASUS logo
Samsung N210 s Pixel Qi displejem ASUS N82Jv
PixelQi panel Asus N82J

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Pixel Qi - nejviditelnější LCD pod sluncem

Pondělí, 1 Listopad 2010 - 20:29 | andrejN | Dovolim si podoknout, ze tablet Adam vydrzi...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 17:06 | CDRW | No cece, v olpc za 100 dolacov cely book a tu za...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 16:42 | Noxik | Taktez zamackavam slzu v oku. Vzdycky zurim, kdy...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 13:33 | Izak | jj taky mam stareho Tungsten ... skoda ze uz do...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 12:46 | drmeduza | Treba i starej iPAQ 3630 mel display kterej mel...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 12:41 | paco | zakladni popis lze najit u projektu OLPC http://...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 11:28 | WIFT | Asi by se to dalo dohledat v patentech a obávám...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 09:47 | jan honza | Přesně jsem si vzpomenul na svého Tungstena,...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 09:29 | co ze to chces | Pro redakci: Bude někdy popis principu fungování...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 07:30 | peca | A nejenom Tungstena, ale i prvni Palmy od Sony a...

Zobrazit diskusi