Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zorné úhly

Pixel Qi - ukázka na slunečním světle - text ve webovém prohlížeči
Společnost Acomp nám na test zapůjčila netbook vybavený displejem Pixel Qi, o němž jsme vás informovali letos v září. Právě displej bude dnes předmětem našeho zkoumání a pozorování. Zjednodušeně řečeno jde o upravený LCD panel, jemuž okolní osvětlení narozdíl od běžných LCDček nevadí, naopak - dokáže jej využít k tomu, aby byl displej při velkém okolním osvětlení v pohodě čitelný i bez zapnutého vestavěného podsvícení. Má to samozřejmě svá pro i proti, ale již nyní můžeme zodpovědně říci, že jsme měli tu čest s něčím, co je tak zhruba na půli cesty mezi klasickým LCD a e-inkem a rozhodně jde o řešení, které stojí za pozornost…

Na zorné úhly se dnes budeme dívat ve dvou případech. Jedna z nich předpokládá užití displeje Pixel Qi jako běžného LCD, tedy se zapnutým podsvícením a za situace, kdy okolní podsvícení nedosahuje intenzity, která by nějak displej ovlivňovala, zkrátka bude spíše přítmí. Ve druhém případě naopak vyjdeme s netbookem ven na sluneční světlo, nastavíme jej „displejem“ ke slunečnímu zdroji světla a budeme sledovat, co se stane, když jej budeme různě naklánět.

Zorné úhly při klasickém podsvícení

Acer Aspire 5738DG-664G50MN - testovací obrázek pro zorné úhly LCD

Nejprve vzorový obrázek a nyní už pohled na to, jak jej zobrazuje Pixel Qi (při fotografování bylo nastaveno vyvážení bílé podle zobrazení čistě bílé plochy testovaným displejem):

Pixel Qi - zorné úhly při standardním podsvícení

Jak sami vidíte, obraz jde při naklánění rychle „do kytek“ (což je vzhledem k použitému obrázku poměrně trefné přirovnání), nejmarkantnější je to při pohledu ze strany. Inu, žádný přeborník v kvalitě zobrazení to rozhodně není, ale je třeba brát v úvahu, že tato vlastnost není právě něčím, v čem by Pixel Qi hrál prim. Pojďme se podívat, jak to vypadá při slunečním osvětlení.

Zorné úhly při slunečním osvětlení a vypnutém podsvícení

Tentokráte jsme na fotografiích záměrně nechali i okolí a ukazujeme vám displej jako celek.

Pixel Qi - zorné úhly při slunečním okolním osvětlení

Skoro všechny snímky na obrázku jsou foceny při stejných parametrech, tedy ISO100, F8.0, závěrka 1/160 s (opět vyvážení bílé podle zobrazení čistě bílé plochy displeje). Pouze dva snímky mají upravenou závěrku na 1/20 s, jsou to „zesvětlené“ verze obou pohledů ze strany (ty, co mají „přepálené“ okolí).

Důvod, proč jsme zařadili do obrázku i zmíněné dva snímky, je zřejmý. Pixel Qi v tomto režimu zobrazení (reflektivní) totiž při naklánění rychle ztrácí jas. Snesitelné je to při pohledu zespodu, naopak pohled shora se příliš neočekává (a hlavně je tím pádem k mání méně okolního světla), zatímco pohled ze strany úplně neočekávatelný není. Obrázek na displeji je stále vidět, i když už tolik „nesvítí“. Ostatně obraz uvidíte i v místnosti, když je venku hezky a vypnete podsvícení, zatímco vypnutí podsvícení u normálního displeje jej činí prakticky nepoužitelným.

Pro zajímavost se můžete podívat i na to, jak displej vypadá při západu slunce:

Pixel Qi - demonstrace užití jako náhrady e-inku, osvětlení při západu slunce

To už se v podstatě pokoušíme nasimulovat náhradu e-inku, uvedený snímek počítá s okolním osvětlením, sluneční paprsky zde dopadají spíše na klávesnici a displej je tak živen prakticky jen okolním světlem. Krátce po vytvoření tohoto snímku bylo slunce těsně před úplným zapadnutím za horizont a tak jsme ještě zkusili jeho poslední zbytky nasměrovat na Pixel Qi.

Pixel Qi - demonstrace užití jako náhrady e-inku, osvětlení téměř zapadlé slunce

Ti z vás, kteří již měli tu čest na vlastní oči vidět e-ink, možná sami z obrázků poznají, že kvalita zobrazení Pixel Qi na e-ink ještě nemá, ale ta snaha přiblížit se mu zde vidět rozhodně je. Na následující stránce se podíváme na další ukázky, po sérii zatažených dní se totiž udělalo až nestandardně hezky a tak jsme vyrazili se třemi notebooky do města: s lesklým, matným a Pixel Qi displejem.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Pixel Qi - nejviditelnější LCD pod sluncem

Pondělí, 1 Listopad 2010 - 20:29 | andrejN | Dovolim si podoknout, ze tablet Adam vydrzi...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 17:06 | CDRW | No cece, v olpc za 100 dolacov cely book a tu za...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 16:42 | Noxik | Taktez zamackavam slzu v oku. Vzdycky zurim, kdy...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 13:33 | Izak | jj taky mam stareho Tungsten ... skoda ze uz do...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 12:46 | drmeduza | Treba i starej iPAQ 3630 mel display kterej mel...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 12:41 | paco | zakladni popis lze najit u projektu OLPC http://...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 11:28 | WIFT | Asi by se to dalo dohledat v patentech a obávám...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 09:47 | jan honza | Přesně jsem si vzpomenul na svého Tungstena,...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 09:29 | co ze to chces | Pro redakci: Bude někdy popis principu fungování...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 07:30 | peca | A nejenom Tungstena, ale i prvni Palmy od Sony a...

Zobrazit diskusi