Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení a závěr

Kingston SNE125-S2/32G
Dnešním dnem počínaje se pouštíme do recenzování produktů, které hodláme označovat jako SSD, i když nevylučujeme, že občas použijeme i termín „flashový disk“ (SSD je však spíše „náhrada disku“, v budoucnu budeme možná moci říkat „nástupce“, každopádně se zdráháme překládat výraz „Solid State Drive“). A rovnou nasadíme laťku zatraceně vysoko, vlastně můžeme s klidným svědomím říci, že testujeme špičku mezi dostupnými řešeními. Na paškál jsme si totiž vzali pomalejší 80GB a rychlejší (vlastně nejrychlejší) 32GB řešení od společnosti Intel, které je v tomto případě prodáváno pod označením Kingston SSDNow. 80GB SSD je postaveno na levnějších MLC čipech s nižší rychlostí zápisu, 32GB SSD je postaveno na dražších SLC čipech, jejichž rychlost zápisu je již srovnatelná s rychlostí čtení. Zatím se však zdráháme nazvat SSD „náhradou“ pevných disků, a to zejména kvůli ceně posazené na úplně jiné úrovni s ohledem na kapacitu…

Dostáváme se k závěru, ve kterém budeme hovořit mimo jiné o ceně. Ta je a pravděpodobně ještě dlouho bude nejspíše jedinou překážkou k masovému rozšíření takto slušných SSD do domácností i do firem. Přeci jen v poměru cena/kapacita, která dosud u pevných disků byla málem alfou a omegou při rozhodování, vycházejí SSD jako neprodejná záležitost, zejména takto dobré SSD, ne-li nejlepší (míněno z těch, které se dají pořídit, PCIe ×8 karta od Micronu je sice z výkonnostního hlediska asi nepřekonané monstrum, ale v obchodě si to prostě nekoupíte). U SSD však zatím není vhodné hledět na kapacitu, ale na hrubý výkon. SSD, speciálně pak 32GB SLC kousek, dokáže udělat z relativně pomalého kancelářského počítače neskutečně svižný, neboť největší brzdou PC dnes obvykle bývá pevný disk, zejména pak kmitající hlavičky (něco jiného jsou samozřejmě hry, na ty potřebujete výkonný procesor, paměť a grafiku, ale na „svižnosti OS“ má SSD hodně velký vliv). Ty v SSD odpadají a prioritou č. 1 v konstrukci SSD je tak řadič a jeho schopnost vypořádat se s co nejvíce požadavky za jednotku času, které jsou od něj právě vzhledem k absenci mechanických částí požadovány. Musíme konstatovat, že napoprvé jsme dostali do rukou to nejlepší, co se asi dá na trhu koupit, ale až testy dalších SSD ukáží, zda jsme měli pravdu. Nenechte si je proto ujít, určitě bude zajímavé sledovat, jakou laťku vlastně SSDNow Kingston nasadily. Sama firma o nich tvrdí, že jde o „nejrychlejší SSD na světě“ (v úvahu nyní bereme 32GB SLC model) a tomu také odpovídá cena kolem 12 000 Kč. Pomalejší SSD s MLC čipy a kapacitou 80 GB vyjde o něco levněji, ale pořád se budete muset hodně rozmýšlet, zda se vám investice do urychlení té či oné aplikace nebo operačního systému vyplatí.

Co říci závěrem? Na obrázku nyní vidíte pravděpodobně nejrychlejší SSD, jaké můžete v tuto chvíli koupit. Proto je jeho cena taková, jaká je a vy nyní můžete jen začít hádat: Kolik peněz byste museli vydat na koupi srovnatelně rychlého řešení (co se týče IOPS a minimální souvislé přenosové rychlosti) postaveného na bázi pevných disků (včetně případného řadiče) a na jakou kapacitu byste se dostali? ;-) Samozřejmě pomíjíme spotřebu, protože tou opravdu kopice pevných disků konkurovat nemůže.

Kingston SNE125-S2/32G

Pozn. David: protože na můj vkus vyznívá recenze až přespříliš optimisticky a protože s WIFTem nemáme na tyto SSD shodný názor (to se v naší redakci pořád smí ;-), dovolte mi krátký pohled z druhé strany. Cena 12 000 Kč za 32/80GB disk (tedy kapacitu, kterou jsme v HDD formě kupovali někdy před sedmi lety) je dle mého osobního názoru „neomluvitelná schopnostmi“. Takto vysokou částu neospravedlňuje ani obrovský výkon, ani extrémně nízká spotřeba a prakticky nulová hlučnost. Ale budiž, řekněme, že cenu akceptuji. Pak mi dovolte alternativní řešení: 150GB 10 000otáčkový WD VelociRaptor na svižné tahání operačního systému (~4 200 Kč) a k tomu dva 1,5TB disky (~2×3 500 Kč). S tímto řešením sice uživatel hodně tratí na výkonu systémového disku a o poznání zvyšuje celkovou spotřebu, ale dovolím si tvrdit, že VelociRaptor z hlediska náhodné rychlosti a seeku představuje výkonné řešení, které v praktickém nasazení (hraní náročných her jako Crysis/Fallout 3, pouštění HD filmů, používání Firefoxu, Openoffice.org atd.) oproti testovaným SSD přináší zanedbatelné zpomalení, ale zato poskytuje nesrovnatelně vyšší kapacitu. Mít k dispozici výkonný systémový disk a k tomu tři terabajty na rozsáhlou sbírku filmů, hudby a vůbec všeho možného je dle mého pro běžného uživatele lepší řešení. Ostatně zkuste se po oněch několika měsících provozu podívat, kolik zabírá na disku vaše Windows Vista (včetně adresáře Program Files, aplikačních dat v Users a soubory se swapem a hibernací). Zjistíte, že na 32GB SSD se možná už ani nevejdete a kdo ví, třeba vám bude těsno i na 80GB. Samozřejmě jsou tu metody jak Vistu držet na uzdě, uživatele Linuxu apod. toto ani netrápí, ale chtěl jsem předhodit svůj pohled na věc. Přeci jen 32(80)GB SSD versus tři disky s celkovou kapacitou 3 150 GB je takřka stonásobný (čtyřicetinásobný) rozdíl v kapacitě.

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme firmám:

Kingston Technology logo Intel logo AMD The future is fusion logo Western Digital logo / WD logo Gigabyte logo Abacus logo Microsoft logo
SNM125-S2/80GB,
SNE125-S2/32G
Core 2 Quad Q9450 Phenom X4 9850 WD7500AAKS GA-X48-DS5 2× 2 GB DDR2-1066 CL5
OCZ Reaper HPC
Windows Vista
Ultimate x64

Záruka: 36 měsíců

Ceny (nejnižší v našich e-shopech):
SNM125-S2/80GB: zhruba od 11 000 Kč vč. DPH
SNE125-S2/32G: zhruba od 12 000 Kč vč. DPH

Výpalné“: podle toho, jak budeme SSD chápat.
Pokud jako pevné disky, pak 3 % z ceny:
SNM125-S2/80GB: 330 Kč vč. DPH
SNE125-S2/32G: 360 Kč vč. DPH
pokud jako paměťové médium, pak:
SNM125-S2/80GB: 107 Kč vč. DPH
SNE125-S2/32G: 57 Kč vč. DPH

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test SSDNow Kingston: 80GB MLC a 32GB SLC SSD

Úterý, 17 Únor 2009 - 15:27 | Mad MaxII | >>WIFT:   Nebylo to...
Úterý, 17 Únor 2009 - 14:03 | WIFT | >> MadMaxII: Děkuji za urážku na...
Úterý, 17 Únor 2009 - 10:27 | Mad MaxII | >>WIFT: "Přiznáme se, že jsme...
Neděle, 15 Únor 2009 - 08:49 | Anonym | Díky za recenzi, podle mne je dobrá. Jen v tom...
Sobota, 14 Únor 2009 - 19:24 | Anonym | Výpalné pak tento samý velkoobchod udává s dph...
Sobota, 14 Únor 2009 - 19:21 | Anonym | Jen trochu popravím: nákupní cena těchto disků s...
Sobota, 14 Únor 2009 - 10:33 | Anonym | 3xP: jj viem ze to suvisi s power managementom,...
Pátek, 13 Únor 2009 - 10:45 | Anonym | 3xP: Ja se tesim na ty recenze, ne na ten disk...
Pátek, 13 Únor 2009 - 10:14 | Filip Mileret | Ještě nenadešel čas :o)
Pátek, 13 Únor 2009 - 00:49 | Anonym | weepy> Na OCZ Apex sa netes. Najskor...

Zobrazit diskusi