Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

IBM vydává linuxový OpenCL SDK pro Cell/Power architektury

IBM logo

IBM asi netřeba představovat, a už vůbec ne lidem od Linuxu. Firma je jednou z nejaktivnějších na poli přispívání k tomuto OS/kernelu, přibližně 8 % příspěvků do linuxového kernelu, ale také třeba gcc či binutils, pochází od jejích zaměstnanců a sama Linux velmi silně propaguje i v reklamách. S ohledem na její práce na hardwarovém poli tak výrazně nepřekvapí, že sama naskakuje do vlaku s nápisem OpenCL, prvního otevřeného systému pro obecné výpočty bez ohledu na to, probíhají li na CPU či GPU.

IBM včera uvolnila vývojářský kit pro OpenCL určený pro linuxové systémy, přičemž přímo zmiňuje běh na strojích řad IBM BladeCenter QS22, JS22, JS23 a JS43 s Red Hat Enterprise Linux 5.4/5.5 a IBM Power 755 servery běžící na Red Hat Enterprise Linux 5.5.

Kit zahrnuje optimalizace a širokou funkcionalitu specifikace OpenCL 1.0 s XL kompilátory samotné IBM, kam se nyní nově přidal kompilátor IBM XL C for OpenCL a také běhové prostředí spolu s ukázkami zdrojových kódů. XL C for OpenCL je schopen kompilovat programy pro architektury procesorů rodin Cell/B.E., Power6 a Power7. Cesta pro OpenCL v enterprise prostředí je tak ještě otevřenější, při této příležitosti vzpomeňme nedávné rozhodnutí IBM osazovat ve svých serverech karty Nvidia Tesla M2050 na bázi Fermi architektury, která si s OpenCL také skvěle rozumí.

Mimochodem vedle Apple, AMD a Nvidie zmiňuje IBM mezi firmami s dostupnou implementací OpenCL také Samsung s ARM procesory.

Tagy: 
Zdroje: 

IBM

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku IBM vydává linuxový OpenCL SDK pro Cell/Power architektury

Žádné komentáře.