Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel na CES ukázal Lunar Lake, potvrdil letošní vydání i s Arrow Lake

Zdroj: ComputerBase

Intel na CES promluvil o procesorech Arrow Lake a Lunar Lake, který vůbec poprvé ukázal. Pokud vám je povědomý, něco vám na něm chybí nebo naopak přebývá, je to vlastně v pořádku a řekneme si proč…

Intel na CES vydal další modely Raptor Lake-refresh, ale kromě nich došlo i na produkty nadcházející. Právě Arrow Lake a Lunar Lake jsou (na rozdíl od Raptor Lake) novými architekturami, takže je zcela oprávněně lze považovat za to nejzajímavější a nejočekávanější, co Intel prezentoval.

Prezentace nebyla příliš bohatá na nové informace, v podstatě nebylo řečeno nic o architektuře ani procesech, ale výslovně bylo řečeno, že Arrow Lake bude prvním herním procesorem Intelu s integrovaným AI akcelerátorem (což je důsledek skutečnosti, že oproti Meteor Lake se dostane i do desktopu) a dále, že Lunar Lake přinese více než 3× výkonnější AI akcelerátor (asi oproti Meteor Lake).

Foto: Anandtech

Lunar Lake je varianta Arrow Lake určená pro (ultra)mobilní zařízení. Další informace jsou poměrně vratkého rázu, neboť i ty, které Intel v minulosti sám zveřejnil, nemusejí být podle některých zdrojů aktuální. Lunar Lake měl podle původních informací Intelu vzniknout na bázi procesu Intel 18A (vylepšený proces Intel 20A) a cílit na úsporná mobilní zařízení díky TDP v rozmezí 7-15 wattů.

Podle novějších neoficiálních (nebo uniklých) informací Intel přinejmenším zvažuje náhradu procesu Intel 18A za 3nm výrobu u TSMC (snad N3B) a rovněž již neplatí 7-15W TDP, které nahradilo rozpětí 8-30 wattů. Konkrétně tedy 8W pro pasivně chlazené produkty a 17-30W pro aktivně chlazené.

Intel poprvé ukázal, jak vlastně Lunar Lake vypadá, což vidíte detailněji na úvodním snímku. Pokud Vám tato fotografie něco připomíná, bude to nejspíš tím, že tento koncept nevidíme poprvé. Intel již koncem loňského léta zveřejnil video se záběrem na podobně koncipovaný vzorek Meteor Lake (obrázek níže), ale pak se rozmyslel, video zcenzuroval a záběr na tento vzorek z něj vymazal.

Vzorek Meteor Lake s integrovanými pamětmi (Intel)

Pokud vám na fotografii Lunar Lake něco přebývá, jsou to právě ony integrované paměti, které dosud Intel na pouzdro mobilních procesorů určených pro sériovou výrobu nepájel. Pozoruhodné je, že zatímco Meteor Lake byl osazen superrychlými LPDDR5X-7500, nyní prezentovaný vzorek Lunar Lake nese paměti Micron LPDDR5-4266, tedy již v současnosti dost pomalé řešení. Připomeňme, že tato rychlost byla dostupná již na LPDDR4X vydaných v zimě 2016/2017 a zařízení vybavená rozhraním pro novější LPDDR5 od počátku počítala s rychlejšími pamětmi (pokud by zařízení stačily 4266, neměl výrobce důvod implementovat nové rozhraní). Co Intel ukázal, je buďto maketa určená pro prezentaci, nebo velmi raný vzorek určený jen pro testování základních funkcí čipu. Finální konfigurace bude vybavena podstatně rychlejšími LPDDR5X a nabízet 16-32GB konfigurace.

Pokud vám na fotografii Lunar Lake něco chybí, je to jedna dlaždice. Meteor Lake nesl čtyři (podložku nepočítaje): Centrální (SoC se dvěma Atomy), procesorovou (6 velkých jader + 8 Atomů), grafickou a nakonec tu nejmenší, která nesla rozhraní, jež se jinam nevešla (IO). O Lunar Lake se proslýchalo, že sloučí centrální (SoC) dlaždici s grafickou (a zároveň z ní vypadnou Atomy, takže procesorová jádra zůstanou výlučně na procesorové dlaždici). Při pohledu na fotografii jsou skutečně přítomné jen tři dlaždice: Velká (SoC + GPU), úzká (CPU) a malá (IO).

Intel potvrdil, že oba produkty (Arrow Lake i Lunar Lake) vydá v roce 2024.


Závěrem mi dovolte jednu vysvětlující poznámku. Obvykle zaměstnance výrobců hardwaru nekomentujeme, ale tentokrát asi bude vhodné udělat výjimku. Už z toho důvodu, že některé redakce nepoznaly prezentující Intelu. Jde o starou známou Michelle Johnston Holthaus, která však změnila barvu vlasů i hmotnost (viz snímek z roku 2019).

Diskuse ke článku Intel na CES ukázal Lunar Lake, potvrdil letošní vydání i s Arrow Lake

Pátek, 12 Leden 2024 - 13:41 | Waffer47 | Jestli bude ten Arrow Lake jenom s 8 jadry, bez...
Pátek, 12 Leden 2024 - 07:20 | David Ježek | Ulož. Pokud ti to zlepší duševní pohodu, tak...
Čtvrtek, 11 Leden 2024 - 22:59 | David Ježek | Kde co omlouvám? Beru za platné, že problém...
Čtvrtek, 11 Leden 2024 - 21:52 | Mirda Červíček | Tohle je tak extrémně alibistický, demagogický a...
Čtvrtek, 11 Leden 2024 - 21:07 | Číčomil Vylízal | Proste omlouvas a normalizujes sizeni tuhosti a...
Čtvrtek, 11 Leden 2024 - 20:43 | David Ježek | A světe div se, přesto se dvoujádra Intel...
Čtvrtek, 11 Leden 2024 - 20:41 | David Ježek | A kde prosímtě prohlašuji rovnák na ohejbák za...
Čtvrtek, 11 Leden 2024 - 20:33 | Číčomil Vylízal | No jo, Ježkův psychiatr taky katuje kosty a dává...
Čtvrtek, 11 Leden 2024 - 20:17 | Číčomil Vylízal | Slibem nezarmoutis, nu uvidime. Tu buchtu z...
Čtvrtek, 11 Leden 2024 - 18:54 | melkor | Výrobce katuje kosty. Uživatel musí pořizovat...

Zobrazit diskusi