Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel na CES ukázal Lunar Lake, potvrdil letošní vydání i s Arrow Lake

Potvrdením tohtoročného vydania aj Arrow Lake i Lunar Lake po tohtotýždennej nádielke 18 kusov x86/x86-64 hybridných procesorov big.LITTLE Intel Core 14. generácie Raptor Lake Refresh (non-K) s 35W až 65W PBP ruku v ruke s Meteor Lake dostáva v roku 2024 paradigmatická zmena ďalšie evolučné rozširujúce optimalizácie.

Treba však pochváliť aj výskum a vývoj trojpísmenkového Paradigmatica, ktoré svojim hybridným big.LITTLE konceptom C + c jadier zachytili veľmi správne tento trend a opustil nudné stojaté vody posledných rokov.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mám pro Vás dvě zprávu. Doboru a špatnou.
Ta Dobrá: Intel vydal 18+ modelů CPU.
Ta Špatná: kromě 14100 (aka přeznačený 12100) trpí změnou paradigmy

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Musím ťa poopraviť, respektíve by bolo dobré používať správne pojmy....AMD nemá koncept Big.LITTLE ktorý poznáme z ARM architektúry (čiže veľké výkonné jadro + malé pomalé jadro...myslené "veľké.MALÉ" v pomere k IPC aj k max. frekvencii), ale Big.Compact (čiže jadrá majú rovnaké IPC aj inštrukčnú sadu, ale rozdielnu veľkosť jadra a max. frekvenciu).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Aj na to pride. Nie je dovod drzat sa tej istej sady, IPC atd. Sila konceptu hybridnych procesorov sa ukaze az pri vacsom pocte malych jadier (8+32) a lepsom procese.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jak jinak... prodeje v OEM tomu presne nasvedcuji, cim vic Ecores, tim oblibenejsi CPU.. ;)
/konec sarkasmu/
ps: je to dokonce tak vymakany koncept, ze Intel musi prijit s white listem pro konkretni hry, aby to nezpomalovalo :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Ideálně pak 1+64 ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ale zase to "1", to bude macek na 10Ghz.. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to úplne mení situaci... a odkážem napr. Jan Olšan a mnohým ďalším aby túto terminológiu preberali a nepoužívali big.LITTLE, novú paradigmatiku big.Compact...
https://www.cnews.cz/clanky/konecne-apu-pro-socket-am5-amd-uvadi-ryzen-8...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ze nekdo pouziva spatne pojmy, i pokud je to redaktor, tak na tom co bylo napsano, to nic nemeni tralalko. Ale to by clovek po tobe chtel moc..hlavne kdyz to CPU ma neco mensiho a jsi rovnou v puberte :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže když budu chtít jen CPU a IO, tak z celého procesoru zbyde 1/4 plochy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IO dlaždice obsahuje jen část IO rozhraní (ta, která se nevešla jinam). Rozhraní pro paměti, PCIe aj. jsou součástí SoC (centrální, velké) dlaždice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pasivně chlazený 8W.
Jo v této oblasti AMD zatím nechává volný prostor pro konkurenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda.
AMD začíná ne naprosto otřesných 9W.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

amd ma na trhu 9w, intel slibi 8w uz za rok!! (:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V inteli su na tom uz tak zle, ze tlste mrochty nemaju co zrat a chudnu?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tak toto by som nikomu nevycital

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty nevychovanec, ako sa to správaš. Tá pani sa prestala stravovať po fastfood-och (mastné a sladené), ale začala sa konečne normálne stravovať, večerať o piatej-šiestej a hýbať sa. Pravdepodobne ju do toho donútil vysoký krvný tlak, či cukrovka (vtedy už začína ísť o život) a nie Intel. Má môj rešpekt a je mi na najbližšie mesiace vzorom.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A to je v podstatě to nejzajímavější z celé prezentace :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dá se čekat, že procesy 20A a 18A nepůjdou Intelu nijak snadno dokopat do výrobně použitelného stavu. Otázkou je jen, kolik roků to bude trvat a zda se to někdy vůbec podaří.
Ještě, že tady je TSMC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Arrow má mít CPU část na 20A procesu, takže koncem roku vydají pár tisíc kusů, aby se neřeklo, ale plná dostupnost může být během Q1 2025. I tak to zní dost ambiciózně. Spíš bych čekal, že jak Arrow, tak Lunar budou na N3B od TSMC a teprve varianta Arrow 8+32 bude na 20A (Q4 2025).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Michelle Johnston Holthaus je z celého portfolia Intelu jasně to nejlepší, pěkně holka zhubnula, palec nahoru. Jen doufám že ne proto, že by Intelu docházely finanční prostředky a tak špatně platili. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že v USA je junk food výrazně levnější než kvalitní jídlo, tak bych spíš myslel, že si polepšila, ne? Anyway, prostě na sobě holka zapracovala, fajn.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vždy pri jej mene rozmýšľam či sú len menovci so CJ Holthause od nov/2021 tiež v Intel, predtým Centaur Technology.
https://youtu.be/Z-Obx7ZYTTU?si=KarkNrG0x3wh9cew
https://www.linkedin.com/in/cj-holthaus-457b62a1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Intel potvrdil, že oba produkty (Arrow Lake i Lunar Lake) vydá v roce 2024." <= ... až naprší a uschne." Zrekapitulujeme za 11 měsíců. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja tomu vydani verim.. nekdy loni preci prohlasili ze radsi vydaj nedodelek nez dalsi odklady.. takze to bude nedodelek, nebo klasika jeden notebook do ceska jako s meteorem, aby se nereklo.. ((:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel road map

aneb

ukázka toho, co prezentace ještě snese.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Holthausce jsem poslal odkaz na "My 600-lb life" a holka si to vzala k srdci. Bohužel je to to nejzajímavější z celého intel portfolia a čekání na nástupce LGA 1700 se táhne...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prosimtě co se táhne? Ten socket je s námi 2 roky a kousek. Jak často bys chtěl, aby ho obměňovali? Dyk zatím není důvod, podporuje to jak DDR5, tak PCIe5 a nic novějšího netřeba. Fyzicky by ten socket mohl klidně nést 32core CPU vyráběné TSMC N4 a jinak mu nic nechybí. A kdo se bojí ohýbání, přidá si do košíčku rovnátko typu CPU Protector Frame od Gelidu, což je otázka tří stovek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rovnák na vohejbák u AMD nepotřebuju stejně jako tvých imaginárních 32 jader do LGA 1700. Intel je příšerný - zrovna v době, kdy udělá vadný socket, tak přestane měnit sockety jak fusekle. Kdyby ty zmetky aspoň měly lepší poměr cena-výkon než AMD, ale ne, to je přeci Intel......dvoujádra naprostá trapnost a zbytečnost, čtyřjádro trapnost atd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A světe div se, přesto se dvoujádra Intel prodávají, přesto stále nepřišla class-action lawsuit za ohýbání LGA1700 cpu, přesto má Intel ceny jaké má (proč by zlevňoval, když AMD za poslední 4 roky neskonale zdražila - už jste zapomněli chlapci na nízké ceny AMD z pre-Ryzen éry?). A proč by mělo být čtyřjádro Intel trapnost? Vždyť je to CPU, které plně vyhovuje 90% uživatelů, zbytek jsou hráči, Blenderisti apod. A ti nechť si klidně koupí nějakej TrhačVláken.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je tak extrémně alibistický, demagogický a čistě debilní příspěvek, že si ho uložím a vmetu ti ho do ksichtu kdykoliv tady zase začneš prudit. Co věta to kravina nebo směšně průhledná demagogie.

Jakýkoliv pokus o rozumnou diskuzi je s tebou ztrátou času, hlavně že se sereš do noxe za úplné kraviny, přitom sám seš tak mimo. Rozeber si každou větu cos napsal, pokud tam nevidíš to, co jsem napsal, tak zkus psychiatra. Já už ti nic vysvětlovat nehodlám, příště jen ctrl-c a ctrl-v aby sis vzpomněl a jako varování pro ostatní, co jsi zač, aby neztráceli čas.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ulož. Pokud ti to zlepší duševní pohodu, tak klidně ulož. Jen by mě zajímalo, co konkrétně je na tom mém komentáři

1. extrémně alibistické (wtf?)
2. demagogické
3. čistě debilní

To víš, rád bych se zlepšil, tak uvítám konkrétní zpětnou vazbu, ne jen tyhle výkřiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výrobce katuje kosty.
Uživatel musí pořizovat rovnák na ohejbák.
A David Ježek to prohlašuje za výhodu.

PCIe 5 pro GPU, DDR5 ... Intel to uvedl jako první.
Zato PCIe 5 pro NVME nebyl tehdá dost lákavý.
Z cenových důvodů lidi preferují DDR4 a PCIe 5 grafiky ještě pořád nejsou.

Socket 1700 nepokytuje (napřímo) PCIe 5 pro NVME.
Na těch deskách s dražšími čipsety se to řeší ořezáním GPU na x8.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No jo, Ježkův psychiatr taky katuje kosty a dává mu méně účinnou medicínu, proto tu tak blábolí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A kde prosímtě prohlašuji rovnák na ohejbák za výhodu? Jen říkám, že kdo chce, má nadstandardní řešení k dispozici, nic víc.

Že z cenových důvodů preferují lidé DDR4 místo DDR5, zato těžko Intel může. Že nejsou grafiky s PCIe5, za to taky Intel těžko může (s ohledem na jeho podíl na trhu).

A vadí snad, že NVMe M.2 na Intelu nemá PCIe5 linky? Jak dlouho se načítá - plácnu - mise v WoT či Starfieldu z PCIe3 × PCIe4 × PCIe5 SSD? Fakt v tom lidi vidíte tak zásadní rozdíl? Neměli byste si připomenout původní zmínky o tom, jak PCIe5 cílí primárně na servery/HPC, protože na desktopech to žádnou zásadní změnu neudělá?

Přestaň překrucovat moje slova.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proste omlouvas a normalizujes sizeni tuhosti a pevnosti tam, kde je zadouci. Kvuli usetreni par centu.

Normalni nefanboyovsky clovek takovy osulovani a snizovani kvality odsoudi bez ohledu na firmu, ktera to provadi. Stejne tak jako treba setreni par desitku centu na civkach u grafik za desitky tisic, ktery potom pisti jak svina.

Ausus je ausus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde co omlouvám? Beru za platné, že problém existuje a někoho třeba štve, ale je tu řešení, tak v čem je problém?

Nepamatuji se, že bych někdy chtěl inženýry AMD postřílet za to, že z AM2/AM3 často člověk při sundavání chladiče skončil s pastou přichyceným CPU na chladiči, když se CPU prostě z toho socketu vytrhlo. Byla to prostě běžná vlastnost, většinou jsem to uměl ok a když sem náhodou nějaké nožičky ohnul, tak jsem je narovnal a jelo se dál (X-krát jsem to dělal i po hmatu s rukou někde pod stolem na bednu nevidíc).

Nesmíš bejt takovej snowflake. Výrobek prostě má nějakou potenciálně či reálně negativní vlastnost a na tobě je se s tim sžít, vyřešit to, nebo koupit něco jinýho co třeba má zase jiné negativní vlastnosti. Vono ani to AMD nemá dokonalý CPU po všech stránkách.

Hlavní je, aby ti nepraskla cévka, ju?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Slibem nezarmoutis, nu uvidime.

Tu buchtu z Intelu bych ale urcite bral, ted ma spravny mnozstvi tuku, ne jak ta velryba Kelleher. CPU, tam si radej pockam na benchmarky a spotrebu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli bude ten Arrow Lake jenom s 8 jadry, bez SMT/HT, bez AVX-512, s temi jeste mensimi(LP) atomy a zrat to bude jako prase, ten vykal nemusi ani vydavat, to nebude konkurence ani Zen IV.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.