Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel přestal mluvit o Ponte Vecchio, slíbené Max Series 1450 GPU dosud nevydal

vidím to podobně. PonteVecchio je příliš komplikované na výrobu, asi bude hodně odpadu, takže ekonomicky se to nevyplatí uvést na trh (zatímco pumpnout majitele jednoho superpočítače o vícenáklady lze, protože ten už prostě těžko couvne - nicméně důvěryhodnosti kdysi výstavní americké firmy to neprospěje).

Také je možné, že se prostě ukázalo, že efektivnější řešení skýtají jednodušší nové Xeony či produkty řad Gaudí. Z next-gen ovladače Xe bych zatím moc neusuzoval, to je teď hodně rozorané pole, jakkoli už se dá nahodit / testovat / se skřípěním zubů používat, má-li člověk tomu vhodné GPU.

Tohle je prostě megavelký sousto. Mimochodem, jaks psal o článek níž - budu rozvíjet tu myšlenku - svět prostě narazil na strop. Jestli se na Nvidia AI produkt čeká 1 rok a ani AMD nestíhá (vyrábět, nebo dokončit nový AI produkt), pak je to jednoduché: prostě se obecně nestíhá, je to příliš velké sousto pro celý svět. Takže i pro Intel, kterej se rozhodl pro cestu z Londýna do Paříže vykopat vlastní tunel, a to krumpáčem a lopatou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„AMD nestíhá (vyrábět, nebo dokončit nový AI produkt)“

O tom nevím. MI200 se vyrábí a dodává stále, vznikla na něm řada systémů a je stále aktuální:
https://www.databricks.com/blog/training-llms-scale-amd-mi250-gpus

MI300A je dávno hotový, vyrábí se od začátku roku a dodává někdy od pololetí:
https://www.nextplatform.com/2023/07/10/lining-up-the-el-capitan-superco...

Aktuálně AMD přijímá objednávky na MI300X, které bude expedovat ještě letos.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom že AMD ich predava len v malich objemoch za par stovak milionov, na porovnanie Nvidia len tento rok predala AI za 26 miliard dolarov, čo je uplne ine čislo a objednavky už ma na celi rok 2024.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O tom ale řeč nebyla. Reagoval jsem na tvrzení, že je AMD nestíhá vyrábět.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Až teraz ich AMD nestiha vyrabať až teraz niektory odberatelia od Nvidie odyšli, lebo sa im nechcelo čakať rok na karty a aj tak za dvojnasobnu cenu 60 000dolarov.
Od začiatku roka ich AMD vyrolilo len male množstvo, lebo nebola velka poptavka.
Nvidia ma problem aky by chcela mať každa firma :D aj po odstaveni Činy a presmerovania kremika s hernich GPU do AI aj tak čakacia doba je jeden rok a to aj po zdvojnasobeni ceny AI GPU :D
Nvidia aj ked nechtiac da zarobiť ako AMD aj Intelu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Až teraz ich AMD nestiha vyrabať“

AMD akcelerátory stíhá vyrábět. Kdyby nestíhala, těžko by brala objednávky od nových zákazníků.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presnejšie AMD stihala vyrabať, lebo za 3 mesiace predala AI GPU za 200 milionov dolarov, čo znamena že za štvrť roka predala cca 10 000AI GPU.
Lenže teraz traja väčší odberatelia odyšli od Nvidie, napriklad jeden s nich požaduje 35 000 AI GPU, čo znamena že AMD do konca roka čo je 2 mesiace potrebuje vyrobiť 100 000AI GPU, aj ked sa to nezda ale je to celkom dosť kremika. Nieje to u AMD až tak zle ako u Nvidie kde sa čaka 12 mesiace, ale ani AMD ich nema skladom :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle dostupných zpráv mají na nadcházející období rezervovány i podstatně větší výrobní kapacity a to jak u TSMC, tak Samsungu:

https://diit.cz/clanek/amd-spousti-vyrobu-mi300-rezervovany-ma-kapacity-...
https://diit.cz/clanek/amd-objednala-hbm3-i-pouzdreni-pro-instinct-mi300...

„200 milionov dolarov, čo znamena že za štvrť roka predala cca 10 000AI GPU“

Reálně to bude podstatně víc, protože AMD na rozdíl od Nvidie neomezila nabídku na poslední generaci (nejdražší modely), ale prodává i levnější z řady MI200, kdy MI210 stojí v řádu jednotek tisíc dolarů. AMD Store (Amazon) pak nabízí Instinct Mi50 za $580…

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

MI300 půjde na trh teď ve čtvrtém kvartále.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na volný prodej. Do velkých projektů je montují už dávno a taky bych rozlišoval MI300 A a X variantu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja v tom až taky problem nevidim. Videl si čo postavilo AMD ? MI300? 4 čipi GPU 4 čipi CPU, 128GB HBM3 a ine, to nieje onič menšie šialenstvo ako to čo predstavil Intel. A minochodom Intel tie čipi ma od TSMC 3-5-6nm proces a skladať to bude asi tiež TSMC. Keby to vyrabal a skladal len intel tak samozrejme scifi ale Korejčania v pohode. Cena takeho to AI je tak vysoka že aj keby 50% boli zmätky aj tak na tom bude vysoky zisk.
Ked si vezmeš ten Hoper od Nvidii, tak vyrobne naklady su cca 3000 dolarov, väčšia časť sumi je za HBM3 a predajna cena 60 000-70 000 dolarov?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

TSMC nejsou Korejci, ale Číňani z Tchajwanu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

* Tchaj-wanci. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Formosáci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Číňané. Tchajwan ani není samostatný stát, nikdy svoji samostatnost nevyhlásil. Navíc si říká Čínská republika, ne Tchajwan. Takže ze všech stran jsou to Číňané, etnicky i státní příslušností.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen kultura, hlavně ta politická a svoboda je tam úplně jiná a to po několik generací. I když se podíváte na zbraně a strategii armády, jde o jinou zemi. To je jako by jste tvrdili, že jižní a severní Korea je totéž.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Etnicky je. Záleží na úhlu pohledu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Etnická příbuznost není zdaleka vše.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tchaj-wanci jsou etničtí Japonci, akorát ty čínský demokrati je vyvraždili, když se stěhovali na jejich ostrůvek, ale o tom se moc nemluvý. Prej se to nehodí do krámu, ta jejich menší genocida. Aspoň tohle maj společný s USA...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A které z těch etnik jsou ti opravdu japonští japonci?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, ten slogan by asi mohli zmenit na:

"From idea to trashcan in 2 years"

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladám, že tú promo akciu Intelu pod názvom "AI Everywhere" ešte doplnia podtitulom "HW Nowhere" aby uviedli veci na pravú mieru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se dalo čekat, Intel si prostě ukousl moc velké sousto. Vyrobili nejnutnější počet kusů aby pokryli smluvní dodávky a hotovo.
Teď je to EOL

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je dobré si uvědomit, že AMD doposud řadu MI navrhovala jako výpočetní řešení, tedy superpočítače a další vědecké výpočty, ale na rozdíl od Nvidie to nebylo řešení cílené na AI. Až řada MI 300 cílí na AI výpočty. Takže hádám, že MI 200 a MI 300 se budou prodávat paralelně. A řadu 200 nahradí až řada 400. Možná do budoucna AMD udělá i v rámci řady víc odlišné modely. Takže menší podíl AMD v AI je pochopitelný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už MI300 mají být tři verze - CDNA, EPYC, kombinace obojího.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už tak 4 jen GPU, GPU + CPU, jen CPU a ořezaná GPU. Ale jen CPU verze nemusí jít na trh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...zdá se, že Intel (asi prostřednictvím Dell, neboť mají být využity servery PowerEdge XE9640 s akcelerátory Data Center GPU Max Series) má nového zákazníka:
https://www.techpowerup.com/315365/intel-dell-technologies-and-universit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Patrně si tu spotřebu můžou dovolit. Stejně tak za tím může být politika manažerů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.